drugie danie - 14640 przepisów (strona:657/976)

Tosty zapiekane z mozzarellą 146

Moim numerem wśród serów jest mozzarella.Jest to ser pochodzący z południowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic

Ostra na Słodko
Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy 117

Jak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole.Od pewnego czasu

Ostra na Słodko
Tort Babci 487

Dzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest

Oryginalny smak
Taratuszki – faworki jogurtowe 81

Taratuszki to odmiana klasycznych faworków. Są one bardziej puszyste dzięki dodatkowi jogurtu. Są one szybsze i bardziej puszyste. Faworki jogurtowe to moje ulubione danie na Tłusty Czwartek, inspiracją był przepis na stronie Kulinarne Przeboje . Jeśli lubicie smażone słodkości to polecam również Pączki z serka homogenizowanego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taratuszki – Składniki 400 jogurtu(...)Następnie dodawaj mąkę pszenną łyżka po łyżce cały czas mieszając, aż ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencje. Ilość mąki z przepisu powinna wystarczyć, jednak lepiej kontrolować gęstość ciasta i dać odrobinę mniej bądź odrobinę więcej mąki. Zbyt duża ilość mąki spowoduje, że ciasto będzie twarde a powinno być puszyste. Tak przygotowane ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż

To Musisz Wiedzieć
Soczewica... 165

Biblii  cztery razy. W  Księdze Rodzaju  (25,33-34) jest opis, jak  Ezaw  sprzedaje  Jakubowi  prawo swojego pierworództwa za miskę soczewicy. W drugiej  Księdze Samuela  (23,11), której akcja toczy się ok. 1000 lat p.n.e. jest werset:  " Była tam działka pola pełna soczewicy " . Jej nasiona były podstawą wyżywienia(...)Często jest gotowana z dodatkiem przypraw, w wyniku czego powstaje indyjska przystawka 'dhal'. Żółta : bardzo podobna do czerwonej i używana w podobny sposób; znakomita dla dodania odrobiny koloru zimowym daniom. Przygotowanie: Soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania, ale może ono pomóc i skrócić czas przygotowania o połowę. Przed gotowaniem opłucz soczewicę w zimnej wodzie, przebierz zanieczyszczenia i uszkodzone ziarenka

Lejdi of the house
Zupa krem z ziemniaków z wędzoną makrelą, zielonym jabłkiem i chipsami z obierków 131

bierając ziemniaki często, bez chwili zastanowienia, wyrzucamy skórki do kosza, wychodząc z założenia, że przecież nic już więcej z nimi zrobić się nie da. A to duży błąd! Obierki można wykorzystać do bulionu (podpieczone nadają wywarowi koloru i wędzonego smaku) oraz wykorzystać w formie chipsów. Nauczył mnie tego kiedyś Andrzej Polan na swoich warsztatach i od tego czasu wykorzystuję(...)osolonej wodzie i odstaw. Skórki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-15 minut w 200°C. W połowie czasu obróć je na drugą stronę. Część skórek przełóż do osobnego garnka, resztę zostaw jako garnisz. Marchew, seler, pora  i pietruszkę wyszoruj pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz tylko

Food Square
Wegańskie i bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru 289

marchewkowe bez cukru Ciasto marchewkowe, przepyszne, bardzo wilgotne, wręcz zakalcowate, pełne orzechów, z dodatkiem jabłek. Przepis pochodzi z blogu True Taste Hunters , tylko delikatnie go zmodyfikowałam. Zamiast zwykłej marchewki dałam odpady z soku buraczano-marchewkowego, więc ciasto jest bardzo ekonomiczne . Ciasto nie zawiera cukru, nabiału, jajek, glutenu. Jest odpowiednie dla alergików i wegan. Składniki na formę o średnicy(...)już bez proszku) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/3 łyżeczki soli himalajskiej W jednej misce wymieszać mąki, siemię lniane, przyprawy, sodę, sól, proszek do pieczenia. W drugiej, większej miseczce wymieszać rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy, mleko, ekstrakt, ocet, ksylitol. Do płynnych składników dodać suche, wymieszać, dodać jabłka i odpady z soku, dodać orzechy i dokładnie wymieszać

moj przepis na
Pszenne bułeczki z nutką masła 122

śniadanie do dżemu, twarożku, sera czy wędliny. Wierzch możecie dowolnie posypać tym co lubicie. U mnie sezam i kminek, ale sprawdzi się mak czy czarnuszka. Bułeczki pozostają świeże nawet drugiego i trzeciego dnia, o ile tylko ich nie zjecie My nie jadamy w zasadzie jasnego pieczywa, ale dla tych bułek zrobiłam wyjątek i było warto. Polecam szczególnie tym osobom, których(...)stopniach ok 15-20 min, aż będą złote. Bułeczki studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pszenne-buleczki/ BosowKuchni Artykuł Pszenne bułeczki z nutką masła pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
po prostu pstrąg z patelni 125

filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety na drugą stronę, smażąc kolejne 2-3 minuty.  Usmażone pstrągi zdejmujemy z patelni, dekorujemy plastrem cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Krokiety z mięsem i kapustą 103

rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe i syte danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 20 min Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania. Farsz Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Kiedy kapusta będzie miękka odcedzamy

Wędrówki po kuchni
PIECZONE PĄCZKI - mniej kalorii na tłusty czwartek. Wersja tradycyjna i bezglutenowa. Przepis nr II - z drożdży świeżych 140

odchudzona, zdrowsza, a równie pyszna. A, że dom nasz składa się z tych co gluten tolerują i tych, co po nim cierpią - z piekarnika wyszły dwie odmiany: tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec, 1/4 szklanki(...)szklanki mąki bezglutenowej (polecamy MIX Schar do ciastek) i 0,5 szklanki mąki z tapioki. W zasadzie, nie są to proporcje wiążące, bo wszystko zależy od mąki. Teoretycznie dana mąka zawsze jest taka sama, a jednak, doświadczenie nauczyło nas tego, że nigdy pewności nie mamy czy nie trzeba dosypać lub rozrzedzić. Dajemy więc jej tyle (i w takich

Wypisz Wymaluj
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 165

mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi się z kuchni litewskiej (cepeliny) a spolszczona wersja to właśnie kartacze. Rzekomo oryginalna wersja jest przygotowywana z samych ziemniaków, raz nawet przetestowałam taką wersję(...)Następnie dodajemy wędlinę, podsmażamy jeszcze około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem, studzimy. Dzielimy na pół (w jednej połówce powinny się znaleźć większe kawałki grzybów-na sos, w drugiej te drobno posiekane- to będzie farsz)      W durszlaku lub dużym sicie rozkładamy cienką ściereczkę, płótno lub tak jak u mnie tetrową pieluszkę. Pod durszlak wkładamy miskę

Rozpustne gotowanie
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowo-sezamowym ze szpinakiem w zalewie serowo-czosnkowej 138

wykonany bez pomocy rynkowych fixów :) Urozmaiciłam go tylko o posypkę z bułki tartej i sezamu, naprawdę warto! Za to przepis zdecydowanie prosty a rybka wykwintnie dobra! Poniżej przepis na danie rodzinne, dla 4 osób. Składniki: Szpinak w zalewie serowo-czosnkowej: - szpinak/ 1 paczka mrożonego, może być w liściach lub rozdrobniony - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka masła(...)robi nam się ryba, przyrządzamy szpinak. Szpinak w brykiecie czy w liściach nawet zamrożony wrzucamy do garnka, zalewamy 50 ml wody i dodajemy 1 łyżkę masła. W drugim garnku gotujemy woreczek ryżu. Rozmrożony, gotujący się, miękki szpinak doprawiamy 3 ząbkami rozdrobnionego czosnku, 5 plasterkami drobno pokrojonego sera żółtego i 3 łyżkami śmietany. Dla intensywniejszego smaku można dodać parę

upichcona
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 131

miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść coś innego, niż pozostali. zdjęcie ze strony producenta Drugim naszym ulubionym sprzętem jest blender z podgrzewaczem czyli Soup & co firmy Moulinex . Genialne rozwiązanie do przygotowywania wszelkiego typu zup - kremów oraz moich ulubionych chodników na labanie(...)przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż mięso jest dobrze upieczone. W najbliższych dniach postaramy się wskazać więcej zalet

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron muszle nadziewany warzywami w sosie pomidorowym 355

właśnie taki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie nie jest trudne, więc z pewnością każdy amator włoskiej kuchni sobie z nim poradzi. Przygotowując to danie nie zapomnijcie o podgotowaniu makaronu, nie będzie wtedy wysuszony po zapiekaniu. Jeśli lubicie makaronowe zapiekanki z serem, możecie posypać całość parmezanem lub mozzarellą. Ja tym razem przygotowałam wersję wegańską(...)zioła, cukier i sól. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego niewielką ilością oliwy przelać połowę sosu pomidorowego na dno. Do muszli nakładać farsz warzywny i układać je w naczyniu jedna obok drugiej. Na koniec polać wszystkie muszle pozostałym sosem. Można całość posypać żółtym serem lub mozzarellą. Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegiem) przez 25-30 minut. Smacznego

Pełna Lodówka