Ho ho ho, Święta za pasem! Nadszedł czas na planowanie świątecznego menu, a wiadomo jak święta to muszą być rybki. Jako, że nie wszyscy są fanami
karmelowyPrzepis wg Agaty Wojdy Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta sól pieprz
R'n'G KitchenNie no, na śniadanie obowiązkowo jajka! A jeśli mam chwil kilka to decyduję się na omlet. Koniecznie bez szynki ale z dużą ilością warzyw. Składniki daję
Bon Appetit MałgorzatyGłód i złość to dwa uczucia, których nie lubię. Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa. Po co stać
Kuchnia moimi oczamiSałatki z grillowanym kurczakiem przygotowuję bardzo często. Tym razem moja propozycja na szybką, ale bardzo smaczną sałatkę z grillowanym kurczakiem i gruszką. Do doprawienia kurczaka i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięna moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę. Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia bułka tarta do obtoczenia olej(...)usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz duszone warzywa. Na samym wierzchu muszą być warzywa. Całość wstawić do lodówki. Podawać na drugi dzień zarówno na zimno jak i na ciepło
Ugotowaćkremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sproszkowane migdały, zapach oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już(...)zgrabne końcówki. Wykorzystamy je później do zdobienia tortu. Pierwszy blat: układamy na paterze, nasączamy, smarujemy kremem, a na warstwie z kremu układamy truskawki- przykrywamy kolejnym blatem, lekko dociskamy. Drugi, środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, następnie truskawki, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałą ilością kremu- smarujemy boki oraz górę tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji
Domowe TortyDziś będzie wbrew trendom. Bo choć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście(...)statek kosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo
les mirabellesciasto pokochają amatorzy kawki , pokochają matki i dadzą swoim dzieciom, gdyż ciasto ... nie sypie się na dywan! Ciasto dla ludzi , którzy „jedzą na stojąco”- bo to ciasto jest w sam raz „do ręki”. Aromatyczne , kawowe, serniczkowe. Składniki -1 kg sera białego zmielonego 3 razyw maszynce, ale może być również ser z wiaderka -5 jajek -ok. 100 ml śmietany(...)budyń. Następnie powoli , dodajemy łyżkę mąki premium migdałowej i łyżkę oleju migdałowego. Powstałą masę serową podziel na trzy równe części. Do jednej części dodaj kawę z kakao, a do drugiej kawę, trzecia zostaw białą. Blaszkę (31 x 22) wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj herbatniki. Na herabtniki najpierw wyłóż masę białą, potem kawową a na koniec kakaową. Pieczemy
Z Kuchni Do Kuchnipostanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić. Z takim obciążeniem było dość kłopotliwie, ale dałam radę Dodatkowo zrobiłam beszamel, który w końcu był dla mnie idealny, nie za gęsty, nie był mączną breją, jednym słowem: super! SKŁADNIKI 14-15 rurek cannelloni Farsz 500 g mięsa mielonego wieprzowego(...)powstała jednolita struktura. Smażyć jeszcze 3-5 min. Farsz ostudzić. Makaron nadziewać powstałą masą. Najlepiej użyć do tego małej łyżeczki, a farsz nakładać raz z jednej, raz z drugiej strony tak, aby cała rurka była mocno nadziana. Gotowy makaron układać w naczyniu żaroodpornym – można warstwowo. Beszamel: W garnku rozpuścić łyżkę masła i dodać do niego mąkę, cały czas
zabawa smakiemDziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna(...)Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki i nasiona po czym z grubsza je posiekaj. W średniej wielkości garnku rozgrzej na średnim ogniu
karmelowyrecenzji, tak na prawdę to było nasze drugie podejście do tej restauracji, gdyż za pierwszym razem była niedostępna ze względu na prywatną imprezę. No cóż, za drugim razem udało nam się w końcu dostać do środka. Wnętrze jak dla mnie piękne i przestronne, kolorystyka lokalu opiera się na odcieniach szarości i bieli, nie przygnębiającej tylko takiej(...)dużej ilości śmietanowego sosu z grzybami i z wielką rozkoszą pochłonęłam je z pieczywem przyniesionym nam w ramach czekadełka. Mój ukochany zdecydował się na danie dosyć bezpieczne b o pachnący rosół domowy z delikatnymi kołdunami (18 zł) . Jak dla mnie był pyszny, chociaż on stwierdził, że zapewne mam mocno wyostrzone kubki smakowe ze względu na dietę
karmelowylodów waniliowych lub śmietankowych. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.pl Składniki: 420g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 330g zimnego masła 160ml zimnej wody 4- 5 jabłek (dałam 5 dość dużych) 35g mąki pszennej ok. 70– 100g cukru w zależności od kwaśności jabłek szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Masło kroimy w małą kostkę i wkładamy na chwilę do zamrażalki(...)użyć formy na tartę o średnicy 26cm lub innej formy o niskim brzegu o średnicy 26cm. Cynthia nie poleca tortownicy. Ma ona za wysoki brzeg.) Na cieście rozłożyć jabłka. Drugą połowę ciasto również rozwałkować na 2- 3mm. Teraz mamy dwie możliwości. Pierwsza możliwości to nałożenie całego ciasto na górę. Brzegi należy dobrze skleić. Ciasto dowolnie naciąć. (Można zrobić dowolne
Pudełko rozmaitościCo weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać
Karo in the KitchenPancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak
Karo in the KitchenHmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g
CoolinarniePLRewelacyjna, prosta i szybka w przygotowaniu Wielkanocna sałatka, którą podaję w formie przystawki lub świątecznej przekąski. Składniki: 40szt krakersów cebulowych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
Szalona Kuchnia Ewelinyzrobić jak zostanie mięso z rosołu? Oczywiście farsz na krokiety ;) To idealne danie, tak naprawdę krokiety można przygotować na wiele sposobów, ale ja najbardziej lubię krokiety z jajkiem i te z pozostałym mięsem z rosołu. Na blogu znajdziecie również przepis na sałatkę z gotowanym kurczakiem . Składniki na około 18-20 naleśników(...)lubię dużych krokietów dlatego też zawsze od zwiniętego naleśnika odcinam brzegi i przekrawam naleśnika na pół (zdjęcie poniżej pokazuje wszystkie etapy). W jednej misce rozbić jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony
Zrób to smaczniePancakes czyli pyszne placki z patelni ( u mnie z nadzieniem ) Pancakes czyli pyszne placki z patelni. Pancakes to pyszne placki z patelni, wersja amerykańska
Kuchnia na wzgórzujest zbity jak w typowym razowcu. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 110 g mąki żytniej(...)godz. Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 210-200oC i piec jeszcze 50-55 min. Studzić na kratce. Kroić na drugi dzień. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebGudetama, czyli leniwe i pozbawione energii jajko to postać z krótkometrażowego anime, które zyskuje coraz większą popularność na świecie. Tą uroczą postacią postanowiłam ozdobić tort dla
Oryginalny smakZielonego koloru na dworze coraz więcej, więc u mnie na talerzu też się pojawia. Dziś kolejne danie z serii łatwych i szybko przygotowywanych. A że wiosna od trzech tygodni, to czas czyścić zamrażarkę z zapasów, by robić miejsce na nowe warzywne mrożonki. Składniki : ciasto francuskie opakowanie mrożonego szpinaku ok. 80 g sera z niebieską pleśnią(...)prowadzi drobny posturą komisarz Piotr Marchewka, nazywany przez Zuzę, przyjaciółkę Misi, Pietruszką. W ruch pójdą łopata, młotek, tasak. Ale będzie też o przyjaciołach kobiet - diamentach. Pojawi się też ta druga... Bardzo przyjemny kryminalik z zwrotami akcji, głównie za sprawą pokręconych bohaterek. Wyzwanie u Ejotka
Weekendy w domu i ogrodziekiedy miałam okazję jeść samosy robiła je moja koleżanka weganka, kto by pomyślał, że to wegańskie danie może być aż tak smaczne! Potem próbowałam to danie już wielokrotnie w przeróżnych restauracjach i hobbystycznie sprawdzam czy jest tak pyszne jak za pierwszym razem. Przepis to totalnie mój wymysł od początku do końca(...)więcej soli. Każdy płat ciasta filo smaruję oliwą z oliwek i nakładam na siebie 4 płaty. Następnie ciasto kroję na mniejsze prostokąty o jednym boku 5 cm a drugim 20 cm lub 4 cm i 16 cm w zależności od wielkości całego płata ciasta filo. Mając taki prostokąt przy krótszym boku po lewej stronie nakładam łyżką porcję farszu
Mango Papajaskładniki: ok. 2000 g karkówki 100 g cebuli 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek
Domowy Smak JedzeniaDomowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru(...)Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor. Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez 2 dni, są ciągle smaczne i świeże, najlepiej smakują z mlekiem lub gorącym kakao. ;-) Jak upieczecie dajcie znać ;-))) Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIBeza – to chyba jedyny deser za który dałabym się pokroić. Do tego filiżanka mocnego espresso i jestem w raju, przyjemność nie do opisania. Bezy wychodzą mi niemalże bezbłędnie dlatego też nie mogę się im oprzeć i robię je częściej niż powinnam. Kuszą ogromnie i to nie tylko mnie ale i mojego syna. Jedynie mój mąż na ich widok pozostaje(...)cukier umieszczamy w misie miksera. Ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Wlewamy ostygniętą kawę i mieszamy szpatułką do połączenia się. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Ozdabiamy malinami i gorzką czekoladą. Dodatkowo: 300 g malin 50 g gorzkiej czekolady np. miętowej The post Beza Kawowa z Malinami appeared first on Made
Made By Mom And SonPyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam Robert Makłowicz w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było(...)solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem, dodać sok z kapusty. Gotować na małym ogniu lub piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 2 godzin. Podawać z sosem z jogurtu
Stare GaryPizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam. Składnik na ciasto: 3/4 szklanki
Gosia gotujewcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek. Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji. Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni! Wołowina po burgundzku czyli Boeuf Bourguignon to jedna z najlepszych i najpewniejszych metod przyrządzania(...)pieczarki i solimy. Smażymy dalsze 2-3 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Na patelnię dokładamy olej i masło. Podsmażamy plasterki marchewki 1-2 minuty. Dokładamy marchew do cebuli. Na drugiej patelni przesmażamy boczek. Gdy stanie się lekko rumiany przekładamy go do warzyw. Na patelnię ponownie dodajemy tłuszcz i na dużym ogniu obsmażamy obtoczone w mące kawałki mięsa. Kładziemy
Dzieje kuchennej Wiewióryjajkookoło 1 szklanki letniej wodyszczypta soliFarsz:80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki20 dag udek z kurczaka2 litry bulionu2 marchewki1 pietruszka2 cebule1 łyżka masłamajeraneksólpieprzPierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne(...)sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.Źródło: przepis własny
Świat Domowej KuchniPrzepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku . Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować
Kulinarne przygody GatityUwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTak na szybko jeszcze przepis na świąteczny barszczyk z samych buraków z uszkami z grzybami.składniki:barszczyk1 kg czerwonych buraczków1 pietruszka1 marchewkakawałek selera3 ząbki czosnku1 cebula3
Monia miesza i gotuje