Ravioli, typowe danie kuchni włoskiej, to nic innego jak po prostu małe pierożki. Ravioli podobnie jak nasze polskie pierogi można nadziewać na mnóstwo sposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera(...)placek. Placki obsypujemy jednostronnie mąką. Na nieopruszona mąką stronę, w równych i nie wielkich odstępach nakładamy małe kulki serowego nadzienia. Gdy cały placek będzie już wykorzystany, przykrywamy go drugim rozwałkowanym plackiem (stroną bez mąki) i dociskamy w miejscach gdzie nie ma nadzienia. Możemy użyć do tego również spacjalnego narzędzia do pierożków ravioli. Przy pomocy noża lub radełka, kroimy
W mojej holenderskiej kuchnikoszyka Deska Gąska Adrianna – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Arabela – średnia Dodaj do koszyka Deska Gąska Antonina – średnia Dodaj do koszyka Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – wegeburger z kalafiora – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje(...)powinny być zbyt grube aby się upiekły w środku. W głębokich talerzach przygotuj 3 „maczadła”. Do pierwszego talerza dodaj mąkę oraz wszystkie sypkie przyprawy i wymieszaj. Do drugiego dodaj jajko oraz ostry sos i lekko ubij i połącz wszystko. A do trzeciego talerza wsyp płatki kukurydziane i rozkrusz je najlepiej w palcach, nie mogą być jednak zbyt miałkie
nietylkopasta.plspożywam już soków w kartonie i nie zachodzę tym samym w sklepie w alejki z tymi produktami. Po pierwsze za dużo węgli i za mało błonnika, a po drugie – jakoś mam wrażenie, że te soki niewiele mają wspólnego z naturą… Jednak połączenie soku pomarańczowego z sokiem z marakui od razu wzbudziło we mnie właśnie takie skojarzenie. Bardzo(...)popołudniowej kawki w postaci keto tarty egzotycznej… Tarta egzotyczna Ukłon w stronę minionego lata, czyli keto tarta egzotyczna. Pyszna, orzeźwiająca i idealna na ostatnie cieple dni. Viva l'estate! Dania Deser Kuchnia Tropikalna , Wege Keyword ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , jajka , owoce Porcje 8 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania
Modern Cave Girlprzez które od razu widać jak czekoladki wyglądają. Mamy do spróbowania 4 nowe smaki, czyli batonik z nadzieniem jagodowym, malinowym, bananowym i owocowo-karmelowym. Po przekrojeniu widać odpowiednie do danego smaku nadzienie składające się głównie z masy orzechowej oraz dodatku smakowego jak np. jagody, maliny czy banana. Smak (pozwolimy sobie smak samej czekolady skopiować z wcześniejszej recenzji, bo tutaj(...)smak całego batona. Do takiej wersji banana możemy z przyjemnością wracać. - Owocowy-karmel – trudno określić dokładny smak tego nadzienia. Z jednej strony przebija się nuta cukru kokosowego, a z drugiej lekki kwasek i soczystość ananasa oraz jabłka. Ciekawy smak ale nie jest na tyle intensywny aby na dłużej został w pamięci. Podsumowanie: Nadal utrzymujemy, że jest to ciekawa nowość
Candy PandasUwielbiam obiady w wykonaniu Madzi. Z pozoru wydają się bardzo proste,- kilka niewyszukanych składników, a całość tworzy niesamowite wrażenie. Tym razem pokażę Wam przepis na pyszny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dałam 10g+ posypałam dodatkowo - 2 łyżki brązowego cukru dałam 2 łyżki cukru trzcinowego - 1/2 szklanki orzechów laskowych dałam laskowe i włoskie(...)Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach. Po ok.10 minutach pierwsza blacha powędrowała do piekarnika nagrzanego do 200*C, piekłam do lekkigo zrumienienia. Pierwszą partię piekłam 15 minut na termoobiegu, drugiej blaszce wystarczyło już 10 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub mielonym ksylitolem. Smacznego
Smaczne ZdroweWłochów ze środkowych regionów kraju jest zamiłowanie do zbierania leśnych grzybów. We Włoszech prym wiedzie oczywiście cenna trufla, dodawana prawie do wszystkiego, od jajecznicy po makaron. A na drugim miejscu są porcini czyli prawdziwki, lubiane również u nas. Jak wiecie, tegoroczny sezon na grzyby w Polsce był bardzo urodzajny. Mój tata to zapalony grzybiarz i wraz z mamą(...)podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania. Sięgnęłam po lekko pikantną oliwę Monini DOP Umbria o typowym dla tego regionu aromacie leśnego poszycia (czyż nie cudownie komponuje się z grzybami!). Oliwa ta posiada Chronioną Nazwę Pochodzenia
Chilli Czosnek i OliwaKiedy na kartach kalendarza pojawia się wrzesień najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacuszki są rewelacyjne, polecam. Z tej porcji wychodzi około 15 racuszków. Przepis na thermomix na dole. Przygotowanie kaszy – kaszę ugotować do miękkości, według instrukcji na
Kuchnia Pokoleńdziewczyn upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Upiekł się doskonale! PROSTY CHLEB Z GARNKA / wg EWY 350 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki żytniej typ 720 1 łyżeczka soli (dałam 1,5 ) 1,5 łyżeczki oliwy 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 szkl ciepłej wody ( nie gorącej ) opcjonalnie 1 szkl ulubionych ziaren: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni(...)piekarnika (zmniejszyć temperaturę do 200 st.) i przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. przez 30 minut (góra-dół, druga pólka od dołu ), po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce. Chleb jest upieczony, gdy po wyjęciu
Pieguskowa KuchniaSzybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu
Klasyka Gotowaniadyniowy idealnie komponuje się bowiem z wędzonym twarogiem i szczypiorkiem. W wersji dla wegan polecam zamiast twarogu wędzone tofu lub po prostu tylko wędzoną słodką paprykę, lub jedno i drugie. Dla mnie najlepsza jest zarówno z wędzoną papryką jak i z serem i do tego szczypiorek...hmmm.. bajeczny smak. Jeszcze nigdy krem dyniowy nie smakował(...)marchew gotowałam osobno, bo dopiero po czasie wpadłam na pomysł by ją dodać, dlatego nie ma jej na zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam
Smaczne ZdroweTego typu dania to jedne z tych, które lubię najbardziej w leniwe dni, kiedy mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. Przepyszne placki z cukinii podane z chrupiącym chipsem z boczku oraz moją ulubioną formą jajka- czyli w koszulce to idealny posiłek, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 200 gram cukinii 50 gram żółtego sera(...)ogień pod garnkiem do średniego. Jajko wbijam do niewielkiej miseczki na następnie jednym sprawnym ruchem dłoni przelewam z miseczki do garnka. Gotuję minutę. Analogicznie postępuję tak samo z drugim jajkiem. Usmażone placki (4-5 sztuk) podaję z chipsem z boczku i jajkiem w koszulce od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaDziś kolejne danie z sosem od FOLWARK :-) Dziś na tapecie sos barbecue - sam w sobie jest lekko słodkawy, dlatego w mojej propozycji występuje w zestawieniu z ostrzejszymi przyprawami. Samo przygotowanie skrzydełek nie zabiera dużo czasu, czekanie trochę wydłuża cały proces, ale efekt końcowy jest rewelacyjny :-) Mięso nie jest suche, a panierka jest fantastycznie chrupiąca :-) A jeśli(...)koniec w bułce. Skrzydełka kładziemy na rozgrzany tłuszcz i na silnym ogniu smażymy 2 - 3 minuty, następnie zmniejszamy płomień do minimum i smażymy 12 minut. Odwracamy skrzydełka na drugą stronę i znów smażymy 2 - 3 minuty na silnym ogniu i 12 na małym. Dzięki temu panierka będzie chrupiąca, a skrzydełka w środku usmażone, nie będą też suche. Inne
Czary - gary w kuchniDla nas idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych
R'n'G Kitchen