mąką pszenną, tak aby ciasto nie przywarło podczas pieczenia. Przygotuj dwie miski oraz rondelek. W pierwszej misce wymieszaj: miód, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. W drugiej misce natomiast roztrzepane jaja, mleko, kawę zbożową oraz sodę. Rondelek (musi być na tyle duży aby pomieścił całe ciasto) postaw na kuchence. Wrzuć masło i je roztop, po czym(...)czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona. KUP KSIĄŻKĘ Artykuł Szybki piernik – najlepszy pochodzi
nietylkopasta.plGotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka – “Retrowarzywa” opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo(...)sobie pyszne, oryginalne dania i móc spróbować tych starych warzyw jako ciekawych nowości. W swojej książce chłopaki z Gotowaniezpasja.pl sięgają nomen omen do korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań
Ugotowane pozamiataneprzepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania :) Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaprzepisów, które są na blogu, ale również przypominajki - żebyście mogli wrócić do jakiegoś przepisu - lub zapowiedzi przepisów wraz z wymienionymi składnikami - żebyście mogli, dzień wcześniej, kupić składniki na przygotowanie dania :) Traktuję moją stronę na FB jako mini pomocnik kucharski. Fanpage prowadzę przede wszystkim dla Was. Jeśli będziecie mieć jakieś sugestie, jestem szeroko otwarta na wszelkie propozycje :) Szczęśliwa(...)godzin Gdy całość dobrze się połączyła, pokroiłam w batoniki. Ostatnio zrobiłam tak, że rano zamoczyłam migdały, a wieczorem przygotowałam masę. Włożyłam na noc do lodówki i na drugi dzień miałam batoniki gotowe Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comParówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w 1 przygotować. Ciasto na pizzę wyrobiłam, ser pokroiłam, parówki poukładałam, przypraw dodałam, ciasto złączyłam i piekarnik na 200 ° C nastawiłam. Po upieczeniu w paski pokroiłam i ketchup dołożyłam. Dzieci po pasku zjadały(...)posypujemy pieprzem, bazylia i na połowi nakładamy ser pokrojony w kosteczkę lub starty. Parówki układamy w równych odległościach, na części z serem, po szerokości (na połowie ciasta) . Przykrywamy drugą połową ciasta, sklejamy brzegi, dociskamy ciasto między parówkami i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź podsypaną mąką. Wierzch posypujemy startym serem. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykiomlet, ale podrasowany tak, że nawet sama Cesarzowa Sisi, obsesyjnie dbająca o figurę, nie mogła mu się oprzeć. Nie jest to z resztą jakoś szczególnie tuczące czy wybitnie niezdrowe danie, wręcz przeciwnie, moim zdaniem to jedno z lżejszych i najbardziej sytych śniadań jakie znam. Mała Tosia jest wielbicielką placków wszelkich, to ma po mamie, naleśniki kręcą(...)garść rodzynek. Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną patelnię i na małym ogniu pod przykryciem smażymy aż spód będzie porządnie sztywny, a wierzch lekko się zetnie. Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 1 minuty, po czym szpatułką dzielimy omlet na paski, później paski na mniejsze romby. Pociętego omleta obsypujemy cukrem kokosowym i mieszamy przez chwilę, aż cukier
Przepysznik - BLW i nie tylkotego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość czekolady deserowej, a w zamian dać mleczną. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 150 g masła 1/3 szklanki * tradycyjnego kakao 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czubata szklanka mąki 3/4 łyżeczki proszku(...)Podczas miksowania dodać część rozpuszczonego masła z kakao (1/4 szklanki), zwiększyć obroty miksera. Następnie dodać resztę masła z kakao i już normalnie miksować do całkowitego połączenia składników. 4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników. 5. Gęste ciasto przełożyć do formy
Domowa Cookierenka Agitaka lekko chrupka (co bardzo mi przypadło do gustu), z cytrusową nutką. Chyba cały sekret babki polega na tym, by ją dobrze utrzeć, co zajmuję trochę czasu, no i druga kwestia: nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, by babka nie upadła. Składniki: 35 dag margaryny lub masła 82% 1 ¾ szklanki cukru 7 dużych jajek 60 dag mąki 4 łyżeczki(...)koniec można jeszcze dodać otartą skórkę z cytryny i/lub pomarańczy, po czym wymieszać łyżką. Dwie formy na babki (około 12 x 31cm) dobrze wysmarować margaryną (można wysypać bułką, ja dałam sam tłuszcz). Ciasto rozłożyć równomiernie na obie blaszki. Ciemne ciasto można dać na wierzch babki lub do środka (wystarczy część jasnego ciasta wylać na spód formy, po czym dać ciemne
Smakowy RajKolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który chodził już za mną od grudnia zeszłego roku ale przepisy świąteczne dominowały mi tamten czas na blogu więc dopiero teraz zaprezentuje wam mojego odrywańca. Smaczne proste ciasto, również można je zrobić w wersji cynamonowej(...)mieszamy i możemy poczekać aż cukier się lekko zeszkli. Następnie rozwałkowujemy ciasto i smarujemy go rozpuszczonym masłem z kakaem. Kroimy ciasto na paski i układamy je jeden na drugim. Ostatnim krokiem jest przekrojenie ciasta w poprzek w kwadraciki i ułożenie ich w pionie w podłużnej blaszce, jedno koło drugiego. Całość smarujemy białkiem z wierzchu i wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieKuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana. Możemy w niej znaleźć zarówno mięsa, jak i owoce morza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające(...)uformować wałeczki długości około 10 cm, nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni około 20 minut. Po połowie czasu należy przewrócić je na drugą stronę. Uwaga! Ćevapcići można również upiec na grillu, należy je jednak obtoczyć w mące jeszcze przed nadzianiem na patyczki i grillować aż się równomiernie zrumienią. Podawać z sosem
W poszukiwaniu inspiracjiOd dawna chciałam upiec to ciasto.Te wuzetki ze sklepów nie bardzo mi smakują i myślałam,że trudno się je robi.Zaczęłam szperać w necie i znalazłam
Mała w garnku mieszaTagliatelle z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30
KuchniaWeDwoje.plWitam wszystkich w Nowym Roku 2018 :) Dzisiaj fajny przepis na chrust :)można go piec teraz jak i na Tłusty Czwartek. Przygotowanie chrustu w tej wersji
Mała w garnku mieszaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna zupa brokułowa z serkiem topionym. Z dodatkiem ziemniaków, marchewki i selera. Zdrowa, kolorowa i aromatyczna. Doskonała na
Marta GotujeJest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem
KuchniaWeDwoje.pl