drugie danie - 14640 przepisów (strona:640/976)

Polędwiczki duszone w mleku 232

czasie mamy gotowy obiad. Miękką i soczystą polędwiczkę w sosie, który zaskakuje swoim smakiem. Sos jest bowiem pyszny, delikatnie nasiąknięty słodyczą z gotowanego czosnku i aromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka(...)pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać na drugi dzień w sosie. The post Polędwiczki duszone w mleku appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 248

Dzisiaj zapraszam na kolejne łazanki po  tych  ze słodką kapustą i karczkiem proponuję, z kapustą kiszoną i dodatkowo jeszcze z pieczarkami.Można je zrobić

Gosia gotuje
Naleśniki z konfiturą pomarańczową 254

Ponieważ sezon cytrusowy w pełni, pisałam ostatnio robieniu cytrusowych przetworów, o  konfiturze pomarańczowej z imbirem i goździkami  i o konfiturze pomarańczowej z kardamonem . Teraz

Kulinarne przygody Gatity
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 227

Ten przepis odkryłam w internecie na jakimś forum kulinarnym :).Jest to klasyczna pizza ale w innym wydaniu,z dodatkami które komponujemy według siebie. Twisterki smakują na

Mała w garnku miesza
Pizza ze szparagami, szalotką i jajkiem 232

Na lunch, na obiad i na kolację. Pizzomaniacy zjedzą ją nawet na śniadanie. Ta pizza ze szparagami i jajkiem była gotowa w 30 minut. Gotowe ciasto

Karo in the Kitchen
Pyszne ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku) 1589

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Phò Trôn sałatka 134

Phò Trôn sałatka z Hanoi w Wietnamie Phò Trôn, sałatka z Hanoi w Wietnamie, to daleki a może nie aż tak daleki kuzyn narodowego dania Wietnamu jakim jest Phò. Oczywiście Phò , czyli wietnamski rosół ma tyle wersji ilu kucharzy, którzy go robili. Ale na każdym kroku w Wietnamie zobaczysz turystów i miejscowych jedzących Phò. Czym zatem jest Phò Trôn(...)wodą, dodaj obrany i pokrojony imbir i szczypiorek. Gotuj jakieś 30 minut, następnie wyjmij mięso, pozwól mu przestygnąć i obierz. Odrzucając kości i skóry, podziel na mniejsze kawałki. Po drugie makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pokrój sałatę i posiekaj zioła. Po trzecie ugnieć w moździerzu czosnek, chili, cukier i odrobinę soli. Przełóż pastę do miseczki

RafalCook
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 240

najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje(...)przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki. Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół

Życie zaczyna się w kuchni
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 192

najczęściej kojarzy nam się z żurkiem lub klasycznie parzona z cebulką a ja postanowiłam przełamać rutynę. Przygotowałam kruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje(...)przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Na podpieczone ciasto wylewamy 1/2 masy chrzanowej, posypujemy kukurydzą, cebulą i połową pieczarek. Następnie wylewamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Teraz wykładamy białą kiełbasę pokrojoną w plasterki i pozostałe pieczarki. Wkładamy do piekarnika, który cały czas się nagrzewał na 30 minut, ustawiają piekarnik góra dół

Życie zaczyna się w kuchni
Pierniczki puszyste i mięciutkie 201

sody oczyszczonej 5 łyżeczek przyprawy do piernika  pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu Nescafe Crema 250 g masła śmietankowego lub pół na pół z palmą 400 g miodu - ja dałam 200 gram prawdziwego (twardego) i 200 gram sztucznego płynnego Dzień przed pieczeniem 1. Miód rozpuścić - nie gotować, odstawić z pieca i dodać przyprawę do piernika i masło, poczekać aż się(...)przez 8 - 10 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 8 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić i przekładać do puszki, naczynia układając pierniczek jeden na drugim. Zamknąć szczelnie. Pierniczki polukrować lub ozdobić. Można od razu lub później partiami. Lukier królewski 2 białka 350 gram przesianego cukru pudru Zmiksować białko z cukrem pudrem do śnieżnej białej

Kubki smaku
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 219

każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i podpiekamy ok.15 minut na termoobiegu. Masa bezowa: - 6 białek - 300g drobnego cukru  (dałam nierafinowany trzcinowy) - 1łyżka mąki ziemniaczanej W misie miksera ubić dokładnie białka, następnie po jednej łyżce dodawać cukier i cały czas ubijać. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 1-2 minuty(...)kilka łyżek wystudzonego budyniu i dokładnie rozkręcamy. Ja dodaję budyń w 3 turach. Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na jednym z upieczonych wcześniej blatów krucho-bezowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem (po wcześniejszym usunięciu papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy

Smaczne Zdrowe
WĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW 237

ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne.   Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej(...)Umytą i osuszoną roszponkę dopraw sosem winegret z oliwy i cytryny, dodaj plasterki jabłka. Ułóż na środku talerza plastry wędzonego łososia, z jednej strony placuszki z batatów, a z drugiej roszponkę. Bon appétit!   *Jeśli nie chcesz smażyć naraz większej ilości placuszków, możesz przechowywać przygotowane ciasto w lodówce przez dwa, trzy dni, i usmażyć resztę później

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przygotowanie Makaronu na Lazanie 221

chęci to proponuję zrobić taki makaron samej/samemu w domu. Wydaje mi się że taki domowy makaron na lazanie jest smaczniejszy a i mamy większą satysfakcję z przygotowania całego dania własnymi rączkami :). Będziemy potrzebować: Z podanych proporcji przygotowałam lazanie w naczyniu o wymiarach 33 cm x 22 cm (4 płaty makaronu) 500 g maki pszennej (użyłam poznańskiej) – 3 szklanki(...)delikatnie podsypuję blat mąką. Rozwałkowane ciasto układam na deseczce lub pozostawiam na blacie lekko podsypany mąką . Jeżeli mamy mało miejsca to możemy rozwałkowany płat ciasta nakryć ściereczką i położyć drugi płat ciasta na górę. Tak przygotowane ciasto odkładam aby lekko przeschło na czas przygotowania pozostałych składników na lazanie na około 1 godzinę. Ciasto na lazanie jest gotowe, możemy zacząć przygotowywać

Uwaga Babcia Gotuje
Pomysł na… placki dyniowe 4 sery 150

Miałam zrobić tartę dyniową , ale wyszło jak zawsze, czyli coś nowego. Dynia, ser żółty, mozzarella, feta i parmezan. Wszystko połączone jajkiem. Ilość składników możecie dowolnie zmienić

Kucharzyca
Krewetki z patelni z czosnkiem 224

Krewetki to najbardziej popularne i najczęściej jedzone owoce morza w Polsce. Jednym z powodów ich rozpowszechnienia jest niewątpliwie niska cena. Łatwo dostać krewetki w najbliższym supermarkecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania