być cukinia są aż tak pyszne. Co tam, moi rodzice, którzy są raczej kulinarnymi tradycjonalistami i kręcą nosem, na moje liczne wynalazki, jak sami określili, delektowali się tymi ciastkami. Drugi test ciastek nastąpił w pracy męża, gdzie ludzie z dużym ociąganiem sięgali po ciacha na bazie cukinii. A po spróbowaniu, sięgali po kolejne. Ciastka są chrupiące. Jeśli dodacie więcej mąki(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średnia cukinia 1,25 mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju kokosowego 75 g rozpuszczonego masła garść orzechów (dałam brazylijskie) 1/2 szkl. brązowego cukru 1 jajko 1,5 szkl. płatków owsianych 20 g czekolady 90% garść suszonej żurawiny garść suszonych daktyli Sposób przygotowania Cukinię myjemy ścieramy na tarce. Daktyle
Mieszam w Garnkupasztet z fasoli Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki(...)wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy i przesmażany ostatnią drobno posikaną cebulę, następnie dodając resztę pieczarek ( pokrojonych w ćwiartki lub plastry). Na koniec do grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy
Miód i pieprzkremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy(...)gęstej,kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na który układamy jagody (borówki amerykańskie) – przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, jagody (borówki amerykańskie)- przykrywamy ostatnim blatem, który też nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wygłądzamy. Tak przygotowany tort, jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Boki
Domowe Tortysłonecznikowy pestki słonecznika (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory kroimy w ćwiartki. Wydrążamy pestki. Układamy na suszarce do warzyw i grzybów. Solimy i posypujemy suszona bazylią. Pierwszego dnia suszymy osiem godzin, a drugiego 3-4 godziny. Pomidory powinny być pomarszczone, ale elastyczne. Podczas suszenia najlepiej co jakiś czas zmieniać układ tac z pomidorami, bo najlepiej suszą się na najniższym poziomie. Wysuszone pomidory układamy(...)dużej mierze będzie zależeć od jakości samych pomidorów oraz dobrego ich wysuszenia. Pyszne. Już nie raz gościły w Kuchni po mojemu, bo stanowią pyszne uzupełnienie różnego rodzaju dań. Od sałatek począwszy na zapiekankach i roladkach mięsnych skończywszy. Ich smak urzekł również moją Teściową. Bardziej zachwalać nie będę - sprawdźcie sami
Kuchnia po mojemumięsa i bardzo smaczna. Możemy podać ozorki wołowe, wieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką i podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki(...)Następnie powoli dolewamy wywar, cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową. Są dwie szkoły, jedna mówi, żeby płyny dolewać stopniowo, druga, żeby od razu wlewać całość.... Wybór należy do Was :-). Ilość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę
Kulinarne przygody Gatitymasła do wałkowania Składniki nadzienia : - 350g białego maku - 100g masy marcepanowej - 3/4 szkl pudru - 150g orzechów włoskich - 100g migdałów blanszowanych - 70g suszonych fig ( dałam 35g) - 70g daktyli bez pestek ( dałam 35g) - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam) - 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 2 białka - 4 podłużne biszkopty ( pokruszone) Dodatkowo : - jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogali - ok. 1 szklanki(...)rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta. 1/3 ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać mąką). Ciasto jest bardzo plastyczne. Złożyć tak jak poprzednio na 3 części
Smaczne ZdroweChoć zazwyczaj staram się jeść dosyć zdrowo to czasem nachodzi mnie chęć na nieco inny klimat. Tym razem postanowiłem przygotować danie, które można spotkać praktycznie w każdym barze z jedzeniem. Była to jedna z najczęściej wybieranych przeze mnie pozycji w menu jeżeli chodzi o posiłki w trasie. Mowa oczywiście o panierowanej piersi z kurczaka z pieczarkami(...)wkładając ją po kolei do mąki, jajka oraz bułki tartej. Przygotowane przez nas mięso smażymy na rozgrzanym oleju na patelni, aż panierka zyska piękny, złoty kolor. Po odwróceniu na drugą stronę na pierś z kurczaka nakładamy przygotowane wcześniej, usmażone pieczarki, które następnie posypujemy startym żółtym serem. Patelnię przykrywamy pokrywką, dzięki czemu nasz ser bez trudu się roztopi. Pierś
Programista w kuchniDziś zapraszam Was na pyszny, puszysty omlet nadziany borówkami. Po prostu niebo na talerzu Omlet dodatkowo wzbogaciłam płatkami jęczmiennymi. Pyszne, sycące danie, które doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i wcześniejszą kolację. Kto się skusi na taki puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi ? Jeśli nie macie borówek może również dodać np. jagody Składniki(...)talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Nasz jagodowy omlet śniadaniowy kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z borówkami. Smacznego
Słodkie okruszkiPierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo dobre danie. Takie pierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy(...)zmielić maszynką do mięsa, sól pieprz. Wymieszać, sprawdzić smak i doprawić. Powinno być pikantne Ciasto rozwałkować cienko i za pomocą specjalnych ozdobnych foremek wycinać równe koła. Na co drugim położyć porcję przygotowanego mięsa. Przykryć drugim krążkiem i skleić. Zagotować wodę i dosolić do smaku. Do wrzącej wody wrzucić pierożki i gotować od wypłynięcia jeszcze 5 minut
Kuchnia PokoleńSkładniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg
W Mojej Kuchni Lubięnajwiększe spotkanie blogerów z różnych dziedzin, na które co roku do Gdyni przyjeżdża ponad 1000 blogerów. Tak duża grupa oznacza kolejki do rejestracji i do baru, ale z drugiej strony 5 równolegle prowadzonych sesji z różnych dziedzin. Do wyboru była edukacja marketingowa, warsztaty tematyczne np. gotowanie, parenting czy kosmetyki, panele z ciekawymi gośćmi, treningi z 4F, szkolenia moto(...)pasją z marką Siemens – warsztaty Joseph Seeletso Tomasz Jakubiak – „#behealthywithNetto” – Warsztaty kulinarne Artur Jabłoński – Narzędzia dzięki którym będziesz lepszym blogerem? Chyba nie dało się upchnąć więcej, ale został mi niedosyt, więc za rok też jadę. Artykuł See Bloggers 2016 pochodzi z serwisu Ugotowane pozamiatane
Ugotowane pozamiataneformie s ałatki, jajek, chleba razowego i żółtego sera . Całość smaczna i dobrze zapakowana ale niestety dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia i dżemikiem. Całkiem smaczna i sycąca kombinacja, porcja spora. Porcję obiadową z kolacyjną zamieniłam rolami z racji tego, że to co na kolację(...)czasu na przygotowywanie posiłków na bieżąco warto rozważyć taką opcję choćby z racji zbilansowania i różnorodności posiłków. Czy jedzenie oferowane prze Pomelo jest smaczne? Tak. Każde z dań, poza sałatką, miało wyrazisty smak i przyjemną formę, mimo tego, że były to dania odgrzewane a nie przygotowywane na świeżo. Czy skorzystam jeszcze kiedyś z cateringu dietetycznego Pomelo
Dzieje kuchennej WiewióryDziś polecam przepyszne placuszki z serka wiejskiego, idealne na lekkie śniadanie, przekąskę, kolację. Delikatne, biszkoptowe wręcz, znikają z talerza niezwykle szybko :) Szczególnie zasmakowały mojej uroczej trzylatce
Cakes By KejtSchabowy z pianą z białek Taki schabowy robi wrażenie – duży, puszysty i bardzo syty. Panieruje się go trochę inaczej niż zwykłego schabowego, ale dzięki temu
Sezonowy GarnekTweetnij Włoska caponata, czyli mieszane duszone warzywa. Palce lizać. Co to jest caponata? To sycylijski bigos czy gulasz. Sekretem jest tutaj dodatek octu jabłkowego
MODA NA BIO