drugie danie - 14640 przepisów (strona:641/976)

Pączki warszawskie (znakomite!) 156

żółtek 80 g drobnego cukru 400 g mąki 250 ml śmietanki 30-36% nasionka z 1 laski wanilii 1/3 łyżeczki soli 150 g masła kieliszek spirytusu lub innego alkoholu (dałam 2 niepełne łyżki rumu) dodatkowo konfitura różana utarta z mielonymi migdałami (u mnie tylko w 6 pączkach, reszta z truskawkową i jagodową) luier lub cukier puder Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć(...)podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić w ok. 30 sekund). Smażyć pączki po kilka sztuk na raz. Gdy się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale 170-180C. Jeżeli będzie zbyt wysoka, do tłuszczu można wrzucić kilka plasterków surowego, obranego ziemniaka. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu

Pełny talerz
Rösti z polędwiczką 102

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki(...)tarce o grubych oczkach i mieszamy z drobno posiekaną cebulą i solą. Przekładamy porcjami na rozgrzany olej i formujemy okrągły kształt. Po usmażeniu z jednej strony przekładamy na drugą używając talerza i ponownie smażymy. Cukinie myjemy, kroimy na równej grubości talarki i wkładamy do miski. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do cukini razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Przyprawiamy

Kulinarne życie
Ciasto Pani Walewska 1083

pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem(...)gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia  Przepis podkradziony

W Moim Magicznym Domu
Ananas z grilla w miodowej glazurze 145

Zwieńczeniem dobrego posiłku na świeżym powietrzu powinien być równie smakowity deser. Rzecz jasna najlepiej jeśli nie będzie wymagał od nas specjalnych zabiegów i podobnie jak danie główne zrobimy go na… grillu! W takim razie, co powiecie na grillowanego ananasa w miodowej glazurze? Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Ten banalnie prosty, soczysty, a przy tym lekki(...)miąższ ananasa kroimy w cząstki grubości ok. 1-1,5 cm. Następnie palcami wskazującymi obu dłoni ostrożnie wypychamy każdy kawałeczek na zewnątrz (naprzemiennie raz w jedną raz w drugą stronę). Tak podany na ciepło ananas będzie smakował jeszcze lepiej z kulką lodów waniliowych :) Smacznego

MyCookBook.pl
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 112

W końcu powoli wracam do świata żywych ;) Jeszcze pewne sprawy przede mną, ale będzie już tylko lepiej. Musi być ;) Znalazł się czas na wypieki i tak

Corner With Recipes
Sernik Zebra 218

ledwo przekracza dziesięć stopni, a już prawie na kalendarzu czerwiec. Tak strasznie chciałabym już się wygrzać w słonku, lato jeszcze przed nami więc mam nadzieje, że będzie mi to dane. Na razie grzeje się ciepłą kawą/herbatą pod kocykiem i czytam książki w wolnym czasie. W tym tygodniu pochłonęły mnie one całkowicie. Cóż jednak zrobić gdy pogoda nie pozwala(...)Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do masy, mieszamy delikatnie. Gotową masę serową przelewamy równo do dwóch misek. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy  do drugiej dodajmy aromat waniliowy.  Na przygotowany spód ciasta wlewamy po łyżce na zmianę ciemną i białą masę. Gotowe ciasto wstawiamy na 50 minut do piekarnika.  Gdy ciasto będzie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 332

Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 166

Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki(...)dodaj do niej przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy się lekko poddusi, dodaj też pokrojone grzyby. Całość duś do momentu, aż większość wody z pieczarek nie odparuje (w międzyczasie na drugiej patelni delikatnie upraż migdały i posiekaj pietruszkę), a następnie dorzuć pomidory, oliwki i tofu, dopraw do smaku. Całość delikatnie podgotuj. Na koniec dodaj makaron, zamieszaj i wyłóż na talerze. Posyp

Roślinna - blog wegański
Skrzydełka faszerowane w sosie pieczarkowym 196

prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka faszerowane: 10-12 skrzydełek z kurczaka 500 g mielonego mięsa (drobiowego / wieprzowego(...)stawie końcówkę skrzydełka (lotkę) – nie ma tam mięsa i nie będzie nam potrzebna – nie wymaga to użycia siły, łatwo się odkroi. 2. Teraz będziemy pracować z drugą stroną skrzydełka (najgrubszą). Wystaje z niej kość, której musimy się pozbyć. W tym celu przecinamy nożem mięso poniżej „główki” kości – musimy objechać nożem wkoło niej

Poezja smaku
Król Julian, tort pomarańczowo - ananasowy na kolorowym biszkoptowym cieście 168

postanowiłam spróbować go opisać krok po kroku, tak aby wszyscy mogli go zrobić. Trochę ciężko było mi odtworzyć przepis, który powstał niespełna rok temu, ale jakoś myślę, że dałam radę :) W każdym razie mam nadzieję, że Wam jakoś pomogłam i Król Julian zagości także na Waszych stołach :) Opis jest dość długi, ale nie zrażajcie się tym, chciałam żeby było(...)można upiec w jednym kolorze, ale idąc dalej zgodnie z przepisem dzielmy go na 3 równe części. Najlepiej użyć trzech jednakowych pojemników. Jedną część pozostawiamy w kolorze naturalnym. Do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej czerwony barwnik spożywczy. Ciasto pieczemy w dwóch dużych blaszkach. Ja początkowo nie wiedziałam ile ciasta będzie mi potrzebne, więc potem musiałam na szybko dopiec

Smakowy Raj
Filet z piersi indyka faszerowany brązowymi pieczarkami 136

przygotowania tego dania użyłem brązowych pieczarek, ale spokojnie możecie wykorzystać też zwykłe, białe. Faszerowaną pierś z indyka możecie podać np. z fenkułem i selerem naciowym zapiekanymi w pomidorach . Składniki farszu (na ok. 1 - 1,2 kg mięsa): Dodaj napis 2 łyżki masła 2 duże cebule brązowe pieczarki (250 g) 3 ząbki czosnku 2 jaja 1 duży pęczek natki pietruszki(...)puszczać wodę, którą musimy odparować. Gdy to się stanie, zestawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonych pieczarek dodajemy natkę pietruszki, jaja, posiekany ząbek czosnku, musztardę, bułkę tartą, sok z drugiej połowy cytryny i mieszamy.  Wyjmujemy filet z lodówki i nacinamy w nim zgrabną kieszeń, uważając, by nie przebić jej na wylot. Napełniamy ją farszem, a brzegi spinamy wykałaczkami

W SMAK
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 191

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta to szybkie i łatwe do zrobienia danie, z którym każdy sobie bez trudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni(...)roztopienia na patelni odrobiny klarowanego masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy około 1,5 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez minutę. Powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek

Smakowity Blog Kulinarny
Śliwka, orzech i marcepan 129

pomaga, no cóż, zobaczymy). Dzisiaj z radością odkryłam, że o jedzeniu mogę pisać. Przedstawię Wam zatem parę przepisów od dłuższego czasu cierpliwie oczekujących na publikację. We wrześniu bezwzględnie dałam się zmarketingować otaczającym mnie zewsząd śliwką, na drożdżach, ucierańcach, pod kruszonką, z czekoladą czy w karmelu. Wszystkie kusiły swoim wyglądem i obietnicą boskiego smaku. Nie mogłam już dłużej się opierać. Zawędrowałam(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Ubitą pianę z białek delikatnie połączyłam z ciastem. Masę podzieliłam na 2 części do pierwszej dodałam kakao oraz 1 łyżkę mleka do drugiej  dodałam 100g podprażonych i zmielonych orzechów oraz pozostałą część mleka. Ciasto wykładałam do formy na przemian po łyżce masy orzechowej i kakaowej. Na masie ułożyłam śliwki (skórkami

Zapiski Młodej Żony
Keftedakia - aromatyczne greckie klopsiki z piekarnika 183

mielonej wołowiny lub jagnięciny i wspaniałych greckich przypraw. Słowem keftedakia określa się w Grecji właśnie klopsiki małych rozmiarów, w odróżnieniu od keftedes - dużych klopsików. Keftedakia są kuzynkami bliskowschodniego dania o nazwie kofta (tamtejszych klopsików z mielonego mięsa). Keftedakia to prawdopodobnie najprostsza i najbardziej typowa mięsna potrawa przygotowywana w greckich domach. W dawnych, tradycyjnych gospodarstwach klopsiki robiono zawsze z mięsa(...)przejść aromatem mięty, kminu i innych dodatków. Powiem Wam, że taki sposób postępowania z mięsem mielonym naprawdę robi różnicę i mam zamiar postępować w ten sposób przy przygotowywaniu innych dań. Przepis na keftedakia znalazłam na jednym z moich ulubionych zagranicznych blogów - Olive Tomato . Jak pisze jego autorka, Elena Paravantes , kefthedakia to taki grecki klasyk z dawnych czasów , kiedyś

Chilli Czosnek i Oliwa
Aromatyczna potrawka z kurczakiem VIDEO 142

Jest to pomysł na szybki i prosty sposób na codzienny obiad. Idealnie nadaje się do serwowania z ryżem a leśne grzyby nadają temu daniu niepowtarzalnego aromatu. Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składnik - 3 filety z piersi kurczaka - 2 marchewki - ½ średniego selera - 1 por - 1 średnia cebula - garść suszonych grzybów - mała śmietana 12% - pieprz, sól - pieprz ziołowy, mielona(...)zredukuje się do odpowiedniej gęstości. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał  Patentowo  gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog rozwijał się

Świat Smaku