zwartą konsystencję z powodu wyższej zawartości suchej masy i dłużej zachowują swoją świeżość. PO CZYM POZNAĆ PRODUKT EKOLOGICZNY? Przede wszystkim po cenie - ceny eko żywności zawsze są wyższe. Po drugie nie warto sugerować się samą nazwą - napisy pokroju bio czy eko nie dają nam gwarancji. Każdy opakowany produkt ekologiczny musi mieć odpowiedni certyfikat i to właśnie tym certyfikatem(...)część surowców wyprodukowano w krajach Unii, a część w kraju trzecim. „rolnictwo PL” – jeśli 98% składników pochodzi z Polski (z danego państwa UE) INNE SYMBOLE Produkty wytworzone na terenie UE muszą być oznakowane wyżej wspomnianym zielonym listkiem i to on przede wszystkich wskazuje nam na to, czy żywność jest ekologiczna. Warto jednak wiedzieć, że oprócz tego symbolu
Powiedz dietom niestron. Krem a'la nutella 4 łyżki serka jogurtu greckiego 1 łyżeczka kakao i 1 łyżeczka stewii Mieszamy na gładko. Placuszki przekładamy kremem i układamy jeden na drugim, dekorujemy ulubionymi owocami. A tutaj pankejki wegańskie, moje najnowsze odkrycie :) Tylko 3 składniki podstawowe i mamy zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie placuszki. Po przepis odsyłam do wcześniejszych wpisów(...)dzień bez względu na to, jak się dalej potoczy. Teraz jestem na końcowym etapie kuracji. Niedługo post podsumowujący. Więcej informacji o herbatkach znajdziecie na stronie www.helloslim.pl A ja niedługo dam wam znać jakie efekty przynosi kuracja :) HELLO SLIM -> STRONA INTERNETOWA HELLO SLIM - FACEBOOK Do następnego!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na ♥︎ ♥︎ Instagramie ♥︎ ♥︎ Facebooku
Tetiisherizamrażalce. Już od dłuższego czasu chodziła za mną zupa warzywna, ale jakoś nie miałam ochoty na zwykłą śmieciówkę, więc postawiłam na chińskie smaki. Sorry za zdjęcia ale robione na drugi dzień i czerwona kapusta stała się już bezbarwna :) ale zupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem(...)dałam rade wyłowiłam warzywa i kurczaka wszystko przelałam przez sito do miski i w taki oto sposób pozbyłam się szumowin, później wszystko spowrotem do gara i już było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań
Piekielna Kuchnia Patikarkówka z marchewką i pieczarkami Danie równie proste w przyrządzeniu, co smaczne. Ponadto karkówka przygotowana w większej ilości, wprost idealnie pasuje na obiad, który możemy odgrzać w środku tygodnia, kiedy brak nam czasu ma gotowanie. składniki dla sześciu osób 1000 g ładnie przerośniętej karkówki 200 g pieczarek 3 marchewki 200 g zielonego groszku ( mrożonego(...)dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa dodać marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone w plastry pieczarki. Całość smażymy na dużym ogniu, przez pięć minut
Miód i pieprzgóra tłuszczu, no ale to nie jest mała porcja ciasta! Rozłóżcie na blacie grubą folię spożywczą lub papier do pieczenia, połóżcie na nią pokrojone w półcentymetrowe plastry masło, przykryjcie drugą warstwą folii. Masło trzeba płasko wywałkować na wymiar około 15 na 20cm. Możecie je ładnie przyciąć, odcięte kawałki dowałkować na wierzch. Moje nie było przy składaniu i wałkowaniu(...)godzin w lodówce, więc spokojnie możemy iść spać. Zawińcie szczelnie ciasto w folię spożywczą i pamiętajcie że mocno napuchnie – nie wkładajcie go na półkę, bo będzie je ciężko wyciągnąć, dajcie mu trochę miejsca. Z tej porcji ciasta wyjdzie około 20 średnich croissantów. Ale że nie karmimy od razu plutonu wojska, a sami nie zjemy takiej ilości… Po nocy możecie połowę
Karo in the Kitchenposiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme(...)posypanym mąką blacie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną
Chilli Czosnek i Oliwaktóra wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie. Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)koniec dorzuć pokruszone tofu i zmiksuj całość na kremową pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą. Muszle nadziewaj zielonym farszem i układaj w naczyniu żaroodpornym wyłożonym połową sosu pomidorowego. Drugą połową sosu polej wierzch muszelek. Zapiekaj przez 30 minut. 2-3 porcje
Roślinna - blog wegańskiczęść ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość formy. Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 30 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypać(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów zastawa
królestwo garówDanie to jest dobrym rozwiązaniem, gdy musimy zrobić coś z niczego. Połączenie brokułu i kurczaka daje nam pyszną i aromatyczną potrawę na codzienny obiad. Składniki - 4 udka z kurczaka - 1 brokuł - 20 dag pieczarek - 0,5 l bulionu drobiowego - szklanka śmietany 18% - 2 łyżki mąki - olej - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie(...)garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuProste w wykonaniu danie, idealne na codzienny obiad. Dzięki długiemu marynowaniu mięso zyskuje podczas pieczenia niezwykły aromat, kruchość i soczystość. Składniki - 1 kg udek z kurczaka - ½ szklanki majonezu - ½ szklanki ketchupu - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal(...)może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuJeszcze muszę dodać dwa zaległe świąteczne przepisy, których nie zdążyłam dodać przed świętami. Dziś rybka po grecku, potrawa bardzo znana ale w moim wydaniu. Moje ulubione danie świąteczne ale oczywiście nie tylko świąteczne. składniki: 700 g filetów z morszczuka 5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 duży seler 2 cebule 1 łyżka tymianku Kamis 1 łyżka(...)połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą
Monia miesza i gotujeEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam
Oryginalny smakchałkę. Zdecydowałam się na upieczenie jej w foremce, żeby mieć idealną bazę do tostów francuskich :) Składniki: 480 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 1 duże jajko 60 g drobnego cukru (dałam 100 g.) 60 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka ciepłego mleka 3,2 % 25 g świeżych drożdży 30 g cukru waniliowego Dodatkowo: 1 łyżka roztopionego masła Kruszonka(...)równe części i uformować z nich wałeczki. Wszystkie wałeczki połączyć razem z jednej strony a następnie przeplatać je na przemian tworząc chałkę. Pierwszy wałeczek przełożyć nad drugim, pod trzecim i nad czwartym, i ułożyć go równo na samym końcu – jest to teraz czwarty wałeczek. W ten sam sposób zaplatamy kolejne warkocze, zaczynając ponownie od samego początku
Świat CiastaUdka gęsie pieczone w cydrze, podane z pieczonymi ziemniakami i buraczkami. To danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Mięso jest miękkie, aromatyczne i ma rumianą skórkę. Udka podaję z sosem, który powstaje z upieczonego wraz gęsią, jabłka i cebuli. Składniki: 2 udka gęsie 2 cebule 2 jabłka(...)pomocą łyżki wyjąć cebulę, jabłko (będą mocno rozgotowane) i kilka łyżek cydru spod mięsa. Przetreć przez sito i podgrzać w rondelku, aż powstanie gęsty sos. Drugie jabłko pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posmarować również miodem z cydrem i wstawić do piekarnika na 15 minut do upieczenia. Wymieszać miód i 2 łyżkami cydru, posmarować udka
Codziennik Kuchenny