drugie danie - 14640 przepisów (strona:659/976)

Kotlety drobiowe 99

Dla nas idealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem.   Składniki 300 g filetów drobiowych

R'n'G Kitchen
Ryba w cieście serowym 427

Polecam przepis na pyszną rybę smażoną w cieście serowym. Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych (u mnie mintaj) 200 g sera żółtego 2 jajka 2

e-PrzepisyKulinarne
Żeberka w sosie własnym 112

Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami

ClauditteMissCooking
Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso 145

Kiedyś zastanawiałam się jak można usunąć kości z kurczaka, sądziłam, że to niemożliwe. A jednak możliwe i wcale nie jest trudne. Farsze można robić różne. Ja

Smaki Ewy
Poniedziałkowy "fit" - Brokułowa sałatka z pieczoną ciecierzycą i sezamem 160

Lubicie proste i smaczne sałatki ? Ja uwielbiam te które nie posiadają w sobie majonezu i dzisiaj takową dla Was przygotowałam. Pyszne połączenie, które idealnie sprawdzi się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarkowe gołąbki 161

Pieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą 202

Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie.  Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko.  Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami(...)skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny.  Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym.  Smacznego!  P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno.  Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie

Garniec Magalie
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa 115

Hreczanyki to danie pochodzące z Kresów Wschodnich. Są to niewielki kotlety z ugotowanej kaszy gryczanej i mięsa mielonego, doprawione solą, pieprzem i czosnkiem. Wydaje się, że takie połączenie składników to nic specjalnego, a jednak! Kotlety są bardzo smaczne i aromatyczne. I nie tylko kasza nadaje im smak, ale przede wszystkim czosnek, który idealnie pasuje do takiego(...)świeżego pieprzu. Z tych składników wyrobić masę, z której dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju. Kiedy spód się zrumieni obrócić na drugą stronę i również usmażyć. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu kładąc hreczanyki na papierowym ręczniku. Przepis bierze udział w akcji

Trzeci talerz
,,Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem oraz szpinakiem’’ 134

Wyjątkowo smaczny i oryginalny pomysł na podanie zwykłej piersi z kurczaka. Robi się go całkiem prosto i szybko. Polecam zarówno na co dzienny obiad lub kolację

Podróż w kulinaria
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko 163

Co jeść na śniadanie zamiast owsianki? Odpowiedź jest prosta. Kuskusiankę! Białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, sód, żelazo - to wszystko znajduje się w tym prostym śniadaniowym przysmaku

My Chcemy Jeść
Torcik ananasowo-cytrynowy 148

ananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka(...)lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2.  Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio. Potem wyłożyć resztę kremu, wyrównać powierzchnię, wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, wlać

Na Ciasteczkowych Papierach
Pieczona owsianka śliwkowo - kokosowa 118

Śliwki znane są od tysiącleci. W Europie pojawiły się w II wieku n. e. i stały się przysmakiem Rzymian. Obecnie na świecie uprawia się dwa tysiące

My Chcemy Jeść
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 99

                        zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry

Miód i pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 142

Tym razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z

Kuchenne Wariacje
Piersi z kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z szafranowym ryżem 139

Pychotka! Szybkie danie w odświętnej szacie:) Polecam! Przepis znalazłam na stronach Video Dzień Dobry TVN.  Składniki na 4 porcje: 1 duży por; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 500 g piersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego(...)można dodatkowo rozbić tłuczkiem (ja pokroiłam w średnią kostkę). Posolić, doprawić pieprzem i pozostałym tymiankiem, skropić sokiem z połowy cytryny i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około jednej minucie. Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać

In my kitchen