drugie danie - 14640 przepisów (strona:659/976)

Udka kurczaka w marynacie paprykowej duszone w cebuli 159

Soczyste, aromatyczne i rozpływające się w ustach udka z kurczaka w paprykowej marynacie to propozycja na pyszny obiad. Dodatek cebulki nadaję innego smaku, bardziej słodkiego. 

Kuchnia Paulettes
Omlet z wędzonym łososiem i nie tylko 124

Był już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami.  Składniki: Omlet: Po 2

Smaki Ewy
Różyczki z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej 1561

Wreszcie mam możliwość nadrobienia zaległości na blogu:) Dzisiaj pokażę Wam  sposób na szybką przekąskę. Co tu więcej pisać, zobaczcie sami! Różyczki z ciasta francuskiego i

Kuchnia moimi oczami
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 234

Składniki dla 3 osób:   600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę  1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego  1-2 łyżki sosu

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 191

Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1

My Culinary Art
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 184

Jakiś czas temu kupiłam dwa opakowania ciasta filo.  Od dawna chciałam je kupić, bo co raz znajdowałam przepisy, które wymagały użycia tego ciasta.  Oczywiście

Sto kolorów kuchni
Tarta z cukinią 174

Składniki  na ciasto kruche : 15 dag masła 25 dag mąki sól, ewentualnie łyżka mleka 1 jajko Składniki na farsz : 2 jajka  1 średnia cukinia

Proste Potrawy
Kotlety z fasoli i pieczarek 151

fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie(...)papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.  Kasza z warzywami: składniki na 6 porcji podawane z kotletami: 200g kaszy owsianej  lub innej ulubionej (u mnie owsiana z Radix

Fabryka pomysłów
Czwartek: Makaron stir fry z warzywami i krewetkami 137

smażenia produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych. Składniki: Opakowanie makaronu pszennego Garść grzybów mun Opakowanie krewetek tygrysich 300 g (aby obniżyć cenę dania można je zastąpić krewetkami koktajlowymi) Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki(...)plasterki czosnek. Krok 3 Dobrze rozgrzej olej w rondlu lub woku. Dodaj czosnek i zaraz ułóż na nim krewetki. Uważaj by nie przypalić czosnku. Po chwili odwróć krewetki na drugą stronę i po kilkudziesięciu sekundach ściągnij z rondla. Wrzuć do rondla papryki. Mieszaj chwilę i dorzuć grzyby. Dodaj łyżkę sosu sojowego i rybnego. Smaż na ostrym ogniu około

Niedzielny kucharz
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 117

Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg Witamina B6 - 0.070 mg Kwas foliowy - 8 μg Witamina A – 42 IU Witamina E - 0.10 mg Witamina K - 11.0 μg   Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Czerwona porzeczka w kuchni Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów(...)razem z proszkiem, sodą, kardamonem i goździkami. Dodajemy ją naprzemiennie z kefirem do masy, cały czas ucierając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Czekoladową masę wylewamy na jasne ciasto i przy pomocy patyczka lub trzonka łyżeczki robimy esy-floresy. Na wierzchu układamy porzeczki. Pieczemy w piekarniku

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 124

farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest to, że po odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis(...)lazanii Praktyczna rada – Płaty przekładamy gorącymi sosami. • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego – ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego. • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii. • Czynność powtórzyć

To co kocham
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 185

kilku powodów.  Po pierwsze - bardzo modny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni - dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo(...)oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki na około godzinę.  Z masy formuj zgrabne kuleczki (jak to relaksuje, ja tam lubię kulać

Garniec Magalie
Zapiekanka z makaronem i owocami 173

Przepyszna zapiekanka na słodko z owocami. Super pomysł na śniadanie, słodki obiadek lub podwieczorek. Jestem fanem takich słodkich dań, uwielbiam je Mandarynki wyjąć z puszki i odsączyć. Winogrona, maliny umyć i osuszyć. Granata przeciąć na pół i wyjąć pestki. Owoce można dodać dowolne, nie muszą być koniecznie te które ja podałam Mleko wlać do garnka, dodać cukier waniliowy(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika masa u góry powinna być lekko złotawa i masa sprężysta w dotyku. Podawać na ciepło z dodatkiem dowolnego soku. Jak zostanie to na drugi dzień można podgrzać i też będzie pyszne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Chałka 141

znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz wiele innych regionalnych, typowo łódzkich dań, takich jak zalewajka, prażoki czy właśnie chałka.  Jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, chałka udała mi się wyśmienicie, mimo że robiłam ją po raz pierwszy. Nie tylko wygląda(...)części, jej zaplecenie jest bardzo łatwe. Wałki połączyć z jednej strony i nieco je rozsunąć, wziąć skrajny prawy wałek i przeplatać go przez pozostałe wałki - pierwszy wałek od góry, drugi od dołu, a trzeci znowu od góry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę.  Zaplecioną chałkę przełożyć

Codzienne Gotowanie
Zakręcone drożdżówki z białym serem 557

125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny(...)robiłam). Wałkujemy kształt prostokąta o wymiarach 30 x 60 cm. Nakładamy masę serową i równomiernie ją rozprowadzamy. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku, od jednej strony do połowy i przykrywamy drugą wolną częścią. Wyglada to tak, jakby było złożone z trzech części. Ostrym nożem dzielimy na 12 kawałków. Każdy chwytamy na końce i przekręcamy w połowie długości w przeciwległe strony

mojewypiekiinietylko