drugie danie - 14640 przepisów (strona:669/976)

Lasagne z mięsem i szpinakiem 150

Jeśli kochasz szpinak i lasagne to ten przepis jest w sam raz dla Ciebie ! Szybkie i łatwe w wykonaniu danie z piekarnika. Składniki: ok. 15 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu(...)gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy z 5 łyżek sosu beszamel, następnie układamy płaty makaronu, cały szpinak, płaty makaronu, połowę mięsa z sosem, sos beszamelowy, płaty makaronu, druga połowa mięsa z sosem, potarty ser. Zapiekamy przez 40 - 45 minut w temp

W Moim Magicznym Domu
Placek cytrynowy 180

pyszne ciasto moja Mama niegdyś często robiła podczas letnich, upalnych dni. Postanowiłam nieco odświeżyć pamięć i wykonać go ponownie. Kartki już mocno pożółkłe, więc ciężko było rozszyfrować całość, ale dałam radę:) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa: 3 jajka(...)nich ponownie umieszczamy w formie do pieczenia (można lekko go naponczować np esencją herbacianą wymieszaną z sokiem z cytryny). Wylewamy lekko przestudzoną masę cytrynową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch możemy udekorować cytrynowym lukrem lub posypać cukrem pudrem.   Uwagi: W zeszycie mojej mamy proporcje na biszkopt są nieco inne – z dużo większą ilością mąki

Smaki Na Talerzu
3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej 197

zdrowiu, ani sylwetce. Śniadanie – co zjeść, by mieć siły na cały dzień? Także poranny pośpiech nie jest żadną przeszkodą, by ze śniadania zrezygnować. Tym bardziej że proponowane przez nas dania można zrobić już w 10 minut i, co najważniejsze, najeść się do syta. Zalety takiego rozwiązania? Satysfakcja, że dbamy o racjonalne odżywianie, nie kupujemy po drodze niezdrowej i drogiej(...)chrupko. Odsączyć na papierowej chusteczce. Na tej samej patelni podsmażyć jajko „sadzone” Na tost nałożyć pastę z awokado, plasterek ciepłego, pachnącego boczku, jajko sadzone i listki roszponki. Przykryć drugą kromką. Podawać od razu. POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem Składniki : 1 jajko 2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego Mała łyżeczka oleju Sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji

Tradycyjna Kuchnia
Boczek pieczony w winie 202

mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość czynności jakie trzeba wykonać jest minimalna i w zasadzie sprowadza się do umieszczenia składników w garnku. Samo pieczenie w piekarniku odbywa się w zasadzie(...)szczelnie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 godziny, przy czym w międzyczasie 2-3 razy odwracamy boczek na drugą stronę, polewamy sosem z pieczenia, a w razie potrzeby dolewamy nieco wody. Na ok. 30 minut przed końcem pieczenia możemy umieścić w brytfannie małe lub pokrojone na mniejsze części

Kulinarna Pokusa
Tortillas na wigilię dnia następnego 174

wkrótce, a teraz przepis, który jest  podpatrzony   u Nigelli, nie zapisałam dokładnie, jak szykowała tę potrawę, ale jest to bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje(...)grubą warstwę, tak centymetr. Posypuję tymiankiem, dymką i mięsem, również teraz fasolką, jeżeli używam, jeszcze raz lekko podsypuję serem, aby kolejny placek lepiej zespolił się z całością. Przykrywam drugą tortillą, używając dłoni i płaskiej łyżki dociskam, szczególnie przy krawędziach, pilnując, by nie wycisnąć na zewnątrz topiącego się sera. Po chwili szybkim ruchem odwracam placki i jeszcze minutę, dwie

I tu będę miała takie te
Pieczony pstrąg nadziewany grzybami / Mushroom stuffed trout 189

Dziś przedstawiam pomysł na zdrowy i lekki obiad z rybą w roli głównej. Pieczony pstrąg nadziewany grzybami i ziołami zachwyci wszystkich fanów zdrowego odżywiania. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, co na pewno docenią pracujący na cały etat:). Na szczęście pstrągi są teraz bardzo powszechnie dostępne i w zazwyczaj dobrej cenie więc pozostaje się tylko(...)tymianek i smaż kolejną minutę. Przełóż zawartość patelni do miski z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Włóż połowę farszu do wnętrza pstrąga i zepnij go wykałaczkami, powtórz to samo z drugą rybą. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i piecz w temperaturze 200 ° C przez 15 minut. Smacznego! English version Mushroom stuffed trout (2 servings) Ingredients: 2 trouts, cleaned

karmelowy
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 190

pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie, którego nie powstydziłabym się podać gościom.  Halloumi w sezamowej panierce  na sałatce z rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje(...)paseczki. Przygotuj dressing - umieść wszystkie składniki w słoiku, zakręć i energicznie wstrząśnij. Kostkę sera halloumi pokrój na 6 grubych plastrów. Przygotuj 3 miseczki, do pierwszej wsyp trochę mąki, do drugiej wbij i rozbełtaj jajko, do trzeciej wsyp sezam. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Plastry halloumi obtaczaj w mące (strzepnij nadmiar), następnie w jajku oraz w sezamie i smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 151

karmelowego 1 łyżka syropu orzechowego 250ml śmietany 36% 0,5 szkl oleju 100g bezów szczypta soli 200g masła masa cukrowa barwniki listonic_name = "Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "8 jajek 8 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka(...)budyń z 100g miękkiego masła. Krok 3 5.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 4 7.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki syropu karmelowego. Wyłóż ją na ciasto. Na ubitą śmietanę

CoolinarniePL
Sernik na zimno kryształek (z galaretkami) Lekki i pyszny :-) 318

Witam Kochani tego wiosennego dnia dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i iście wiosennym ciastem o dźwięcznej nazwie Kryształek :-) Ciasto ślicznie wygląda w przekroju, jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi 434

Dacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z

Oryginalny smak
Kruche ciasteczka z ziołami, pesto i ziarenkami pieprzu 62

dzieci że jedzą za dużo słodyczy – ciasteczka te nie zawierają cukru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wytrawne ciasteczka ziołowe z pieprzem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciastka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 30 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 110 kcal Kruche ciasteczka na słono z ziołami, kolorowym pieprzem i karmelizowaną(...)zarumienienia na patelni, odstaw do całkowitego wystudzenia. Świeże zioła umyj chłodną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Kulę ciasta przekrój na pół, jedną z części ponownie owiniętą folią. Drugą część umieść pomiędzy 2 warstwami papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 5 mm. Foremkami do wykrawania ciasteczek wycinaj kształty, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasto

ProstePesto.pl
Chinkali 2885

zbliżyć do ust, przegryźć w jednym miejscu i przed zjedzeniem wyssać powstały w procesie przyrządzania „rosołek”. Chinkali 2020-10-26 13:26:03 Chinkali kojarzone głównie z Gruzją, stanowią danie tradycyjne dla całej kuchni kaukaskiej. Proste w przygotowaniu, choć wymagają odrobinę cierpliwości i wprawy. Zapisz przepis Drukuj Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 300 ml ciepłej(...)ciasta i zaczynamy najtrudniejszą część - formowanie sakiewki. Można sobie w tym pomóc płytką miseczką lub talerzykiem o średnicy zbliżonej do krążka ciasta. Ciasto trzymamy palcami jednej ręki, a drugą formujemy fałdki lekko je dociskając. Czynność kontynuujemy aż do zamknięcia sakiewki. Na koniec dokręcamy nadmiar ciasta. Tak przygotowane chinkali kładziemy na półmisek czy deskę, którą uprzednio podsypujemy mąką by ciasto

Kulinarna Pokusa
Jajko w bułce. Śniadanie na niedzielę, na dobry początek dnia wolnego. 105

małych przyjemności. Najpierw spacer po lesie, a w niedziele rano takie oto śniadanko mi się trafiło. Parę minut po 8-ej otworzyłam oko... w normalnych warunkach przekręciłabym się na drugi bok i poszła spać dalej, ale kiedy moje oko otwiera się u Mamy to mózg stwierdza, że szkoda czasu na spanie i już nie ma opcji. Jak to zwykle popędziłam(...)żółtko pozostało płynne. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy posiekanym szczypiorem, u nas świeżo zerwany z ogródka.  Podajemy z kawusią i ulubionymi warzywami. No powiem, że mega. Prostota tego dania i smak jajka na miękko w bułce powalają. To naprawdę mega energetyczny i prosty sposób na pyszny początek dnia. Ja Mamie zrobiłam przyjemność zabierając ją do lasu

Kuchnia po mojemu
Wege ciato a’la miodownik (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 153

kukurydzaną, gryczaną, ziemniaczaną oraz sodę. 3. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane śmietankę roślinną. Całość dokładnie zagnieść. 4. Ciasto powinno być dość plastyczne i dać się rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinać kwadraty o wymiarach 17x17 cm (my użyłyśmy takiej deseczki jako szablon). Miejsca gdzie będzie trzeba dolepić ciasto aby uzupełnić braki(...)rozrobić z kilkoma łyżkami przegotowanej wody. 3. Pierwszy blat polać kilkoma łyżkami rozrobionego mleka, poczekać aż wsiąknie. 4. Następnie nałożyć (znów :P) kilka łyżek kremu. Krem rozsmarować i nałożyć drugi blat itd. 5. Całość zawinąć w duży worek i wstawić do lodówki na minimum 3 dni aby blaty miały szansę zmięknąć. Kilka łyżek pozostałego kremu zamknąć szczelnie w pudełku

Candy Pandas