uświadomiłam sobie, że to już...3 (trzecie!!!) urodziny bloga! Najpierw się zdziwiłam, potem ucieszyłam, a na koniec zmartwiłam, bo...zapomniałam o urodzinach i nie miałam czasu na przygotowanie specjalnego dania. Jednak doszłam do wniosku, że ten mini-torcik jednak jest jak znalazł na dzisiejszy dzień - widzicie jaki zbieg okoliczności? ;) Szczerze mówiąc nie pomyślałabym, że będę prowadzić jakikolwiek blog przez(...)Układamy je na blaszce wyłozonej papierem i lekko przesmarowanej olejem, z wierzchu również lekko smarujemy nasze krążki olejem. Pieczemy ok. 20-30 minut w 250*C, następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 5-10 minut. Podczas pieczenia można przygotować mus z rabarbaru: Rabarbar kroimy. W garnuszku zagotowujemy ok. 1/4 szklanki wody i gdy zacznie wrzeć wrzucamy
breakfast of dreamsmamy dla Was przepis na kolejne i niestety ostatnie dzieło robione razem z Łukaszem. Są to roladki drobiowe faszerowane fasolką szparagową, z kostką ryżową, sosem porowym i purre buraczanym. Danie bardzo złożone ale jakie apetyczne – nic nie zostało na talerzu Składniki: - 2 filety z kurczaka - 70 g ryżu - 4 łyżki oleju(...)się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę z kurczaka. Z jednej strony dajemy sos a z drugiej puree. Smacznego
Kuchenne Wariacjemasła100 g cukru2 jaja4 łyżki mleka250 g mąkiobłożenie500 g dużych suszonych śliwek węgierek ( miałam tylko kalifornijskie, bez pestek, użyłam 300g )1/4 l czerwonego wina1 laska cynamonu1 czubata łyżka cukru (dałam małą łyżeczkę brązowego)1 torebka cukru waniliowegotorebka płatków migdałowychprzygotowanie:śliwki zalać wodą tak aby je zakryć i zmiękczać 2 godziny. Wypestkować . W przypadku śliwek kalifornijskich zmiękczanie nie jest konieczne , zalałam(...)może użycie suszonych węgierek a nie śliwek kalifornijskich, spowodowałoby że placek byłby mniej słodki , w najbliższym czasie raczej tego nie sprawdzę. I jeszcze uwaga z ostatniej chwili - na drugi dzień słodkość gdzieś uleciała ! Tzn nadal ciasto należy do tych słodkich , ale już nie przesłodzonych, jest całkiem niezłe
Stare Garyjest idealny na tę porę roku. Kusi pysznym sosem o złożonym smaku. No właśnie, skusilibyście się? Jest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone(...)pokrój w kostkę, dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem, przykryj przykrywką i zajmij się kurczakiem. Szynkę Serrano pokrój w paseczki i wrzuć na 2 łyżki oliwy na drugą patelnię lub do brytfanny. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokrój papryki w paski. Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj
Chilli Czosnek i Oliwapopularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady
Even Better Foodprzygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły rosół w aromatyczne orientalne danie, cudownie przy tym rozgrzewające. Kapusta pekińska i grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki(...)też około pół łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem, na minimalnym ogniu przez 20 minut (można też dłużej, dla bardziej głębokiego smaku). Po tym czasie płyn przelać przez sito do drugiego garnka, pozostałe na sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady
Even Better Foodmożliwie skrócić sobie czas jego przygotowania. Szukałam i znalazłam... Dziś dzielę się z wami przepisem na chleb, któremu na przygotowanie ciasta wystarczy poświęcić 30 minut potem trzeba dać mu kolejne 30 minut na wyrośnięcie, a następnie czekać w niecałe 50 minut aż się upiecze. Łączenie w niecałe 2 godziny będziecie mieć wypiek, który zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chleb(...)masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte
vaniliowoczekoladowakurczaka faszerowanego (wyluzowanego) ....? To też był Wasz ulubiony przepis. Dzisiaj mam dla Was podobny przepis na danie z drobiu. Tym razem bardziej urozmaiciłam moje danie. Zrobiłam podudzia z indyka, które najpierw wyluzowałam z kości a potem nafaszerowałam podwójnie. Pod skórkę nałożyłam farsz z zieleniny a do środka (w miejsce kości) nałożyłam farsz(...)dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wrzuciłam paprykę a na koniec posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone składniki: posiekaną natkę pietruszki i koperek, igiełki rozmarynu, szczypiorek i na koniec dodałam majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam
Kuchnia u Krysiwskazuje, powinna być słona. Co ważniejsze - kwaśna. Co jeszcze ważniejsze - kwaśność musi być zniuansowana. Musi dzielić się na różne odcienie. Wiele odcieni kwaśności. To już wszystko wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej(...)Rozlać na talerze i do każdej porcji dodać po kilka oliwek, kaparów i plasterek obranej cytryny. Posypać zieleniną i dodać kleks śmietany (opcjonalnie). Oczywiście zupa jest lepsza na drugi dzień
zadanie-gotowaniepapierem do pieczenia. Uwaga warto posmarować blachę tłuszczem, następnie wyłożyć papierem do pieczenia, nie ma problemu później ze zdejmowanie bezików, jednej blaszki nie posmarowałam masłem tylko od razu dałam papier, to miałam problem ze ściągnięciem. Można też piec na macie teflonowej lub na specjalnej silikonowej macie do makaroników. Masę makaronikową przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciska makaroniki(...)wmieszać 2 łyżki serka, dodać czekoladę do serka, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Makaroniki podobierać do siebie pod względem wielkości. Na gładką stronę makaronika wycisnąć krem, przyłożyć drugim makaronikiem, tak postępować z pozostałymi makaronikami. Nie trzeba przekładać wszystkich makaroników, jeżeli nie będziemy ich jeść od razu. Krem można przechowywać do 3 dni w lodówce. Smacznego! Makaroniki pistacjowe
moj przepis naciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej. Tradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże(...)rozgrzaną teflonową lub żeliwną patelnię wylewaj po 1 dużej chochli ciasta i smaż na bardzo małym ogniu. Gdy zobaczysz, że wierzch socci jest już ścięty, obróć delikatnie placek na drugą stronę i przysmażaj do zarumienienia. Jeśli nie posiadasz nieprzywierającej patelni, koniecznie rozgrzej najpierw oliwę z oliwek. Usmaż pozostałą część ciasta analogicznie. Dla patelni o średnicy 20 cm powinno wyjść
Food SquareTen chlebek piekłam parę dni temu, wykorzystując serwatkę po twarogu ..przepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł
Moje domowe kucharzenieTroszeczkę przedświątecznie:) Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza. Polecam, bo warto! Składniki: 50 dag kiszonej kapusty, 70 dag wędzonej kiełbasy, 50
Nie tylko w kuchniUszka rewelacyjnie nadają się do czerwonego barszczu. Uszka są bardzo małe więc żeby je zrobić trzeba mieć sporo cierpliwości. Choć zrobienie ich wymaga sporo czasu, to
Mama Gotujedanie ani skomplikowane, ani czasochłonne. Zerknęliście na ziemniaczki i zastanawiacie się jak to wszystko razem upiec skoro ziemniaki pieką się w 200 stopniach, a ryba w 180? Kochani, nie mam dwóch piekarników. Zrobiłam tak, 15 minut piekłam ziemniaki w 200 stopniach, potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni włożyłam rybę i piekłam 30 minut. Dało się? Oczywiście(...)wrzuciłam miąższ cytryny, rozmaryn, pietruszkę, połowę posiekanych pistacji, szczyptę gałki muszkatołowej wszystko wymieszałam w taką "masę" jak widzicie na zdjęciu wyżej. Tą zieleniną z miseczki nadziałam oba pstrągi. Do drugiej miseczki wrzuciłam resztę posiekanych pistacji, skórkę otartą z cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową
Blondynka Gotuje