Zostaje Wam czasem ryż z obiadu? Jeśli tak i nie macie pomysłu na jego wykorzystanie, proponuję placki na słodko. Mogą być daniem obiadowym lub słodką przekąską bez glutenu. Jeśli natomiast będziecie gotować ryż specjalnie na te placki, proponuję ugotować go w mleku. Składniki (na ok. 10 placków): ok. 300 g ugotowanego ryżu mały dojrzały banan 2 jajka 2 łyżeczki(...)Cudzysłów specjalnie, bo dla mnie romans jest czymś albo romantycznym, albo miłosną historią poprzedzoną grą wstępną. W książce brakuje jednego i drugiego - bohaterowie spleceni ze sobą lądują na schodach w czasie trzeciego spotkania. Jedno i drugie spragnione cielesności - dziewczyna po pół roku celibatu, chłopak odgrywający się po niespełnionej i nieudanej miłostce do innej. Oboje bez stałej pracy
Weekendy w domu i ogrodziesmalcem jest dawna praca i kierownik, który potrafił wyjadać smalec z foremki tak samo jak przeciętny człowiek je jogurt… dokładnie tak. Foremka ze smalcem w jedną łapę, w drugą łyżeczka (jak jej nie ma to nóż lub palec też mogą pójść w ruch) i nagle znika cała foremka – z tego co pamiętam – około(...)patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie. Wymieszaj i smaż do czasu zeszklenia cebuli. W międzyczasie przepłucz fasolkę na sitku, daj do miski i zblenduj na gładko. Z cebuli wyjmij goździki, jałowca, liście laurowe, ziele angielskie i wywal. Nie będą już dłużej potrzebne. Dodaj starte jabłko i sos sojowy. Smaż
Blendmannigdzie indziej ale jak na moje oko to S. Na mnie niestety za mała ;-( 2. Drugi upominek to śliczny kubek. Po jednej stronie zilustrowana jest Polska , po drugiej zaś Zakopane. Fajna pamiątka, ja kupiłam kilka więc jeden mogę oddać. 3. Zaś trzeci upominek może ucieszyć dzieci, chociaż nie tylko! Na nagrodę składają się dwa długopisy ( czarny(...)zabawy podam wyniki tutaj na blogu. Zwycięzcę wybiorę ja. Upominki wysyłam tylko na terenie Polski ale oczywiście osoby które mieszkają za granicą mają rodzinę w Polsce, prawda?! ;-) Na dane adresowe będę czekać na fanpagu bloga, proszę je wysłać w wiadomości prywatnej. Miłej zabawy! no i wszystkiego najlepszego kobietki w dniu naszego święta
Radość kipiąca uśmiechem.zamiast publikować jakieś przepisy dań wrzucam zbyt często jakieś tam informacje o sobie, swoich sporadycznych podróżach? Może za dużo, faktycznie. Ale przecież "nie tylko o kuchni" ma być. No nic, dziś krótko i na temat. W roli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi(...)wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa. Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się tym samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku
Right Behind The Kitchenpomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego jajko. Piecz około 20 minut, aż żółtko się zetnie. Wyjmij z piekarnika, przestudź i podawaj. Danie to możesz zaserwować na kolację z kawałkiem pełnoziarnistego tostu. Jajecznica na parze (powyżej 10. miesiąca) jajko łyżeczka mleka odrobina masła posiekana gałązka szczypiorku, koperku(...)warzywa). Gotuj pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Odstaw z ognia, dodaj rozdrobnione mięso i masło. Całość dokładnie zmiksuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć ją przegotowaną wodą. Co drugi dzień podawaj dziecku do zupy pół żółtka
ClauditteMissCookingmnie liczyło się to, że zjadł wątróbkę, bo sery akurat lubi. Ja po zjedzeniu tego dania, nie wiem czy jeszcze wrócę do wątróbki z cebulką, bo to danie było fantastyczne w smaku i dodatkowo lekkie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć(...)centymetrowej grubości plasterki i zaczęłam je grillować. Na trzecim palniku zaczęłam podgrzewać zawartość rondelka, czyli ocet i mus, mieszając od czasu do czasu. W między czasie przekręciłam wątróbki na drugą stronę, oraz ser halloumi. Cały czas kontrolując sos. Wszystko robi się jednocześnie, wtedy jest wszystko ciepłe,a i tak wyszło szybciej. Na talerz wyłożyłam osuszoną rukolę,na nią wątróbki
Blondynka Gotuje170ºC z termoobiegiem (lub 180°C bez). Następnie z tego samego przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same blaty (razem ma być ich trzy). Każdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku(...)część masy budyniowej. Następnie 1/3 część masy śmietanowej z karmelem i orzechami. Następnie znów układamy blat, masę budyniową i masę śmietanową. Tak samo postępujemy z ostatnim piętrem (mama dała tylko dwie grubsze warstwy masy budyniowej, a trzy śmietanowej). Boki smarujemy wcześniej odłożoną masą budyniową. Schładzamy w lodówce. Tort możemy ozdobić np: orzechami – całymi lub mielonymi, płatkami migdałów lub nitkami
Poezja smakuPieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych
KierunekuchniaDziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu. Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo,
magiczna kuchnia KasiZapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym inaczej nazywana zapiekanką pasterską jest wyjątkowo smaczną i sutą potrawą. Połączenie ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek jest niezawodnym sposobem
e-PrzepisyKulinarneTort ambasador niewątpliwie jest jednym najbardziej znanych wykwintnych tortów. Pełen bakalii, kawałków czekolady i ananasa. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest
KuchniaWeDwoje.plWitam Kochani z okazji pierwszego dnia jesieni mam dla Was pyszny i bardzo łatwy torcik. Łączy on w sobie smak śmietankowej masy, kakaowego biszkopta nasączonego ponczem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSeriale to ZŁO!!! Tym ważnym przesłaniem postanowiłam rozpocząć dzisiejszego posta :) Wkręciłam się i w ciągu ostatnich kilku dni obejrzałam 15 odcinków (ech, te nieprzespane noce:/ ) No
chwile dla mniesłodkim wstępie, czas na karnawałową przystawkę z egzotycznym akcentem. Przed Państwem danie z odległych zakątków Azji, pełne ciepłych nut, rozgrzewających aromatów i satysfakcjonującej pikanterii. Krewetki w gorącym sosie Sambal to pyszna propozycja ze Słonecznej Kuchni, która ogrzeje przewiane, zimowe wnętrza i rozpieści podniebienia gęstym, wyrazistym sosem. Sos Sambal to pikantny dodatek kuchni indonezyjskiej, łączący w sobie(...)oleju cebulę z czosnkiem i imbirem. 3. Dodaj poszatkowane chili i cukier - dokładnie wymieszaj. 4. Do sosu dodaj krewetki i podgrzewaj całość przez 2 minuty, obracając krewetki na drugą stronę w połowie czasu. 5. Zdejmij krewetki z palnika i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeśli potrzeba. 6. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem. 7. Podawaj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaróżowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym(...)może być idealne, prawda? ;) Kilka mankamentów nadrabiały piękne muszelki, które udało mi się znaleźć na brzegu. Zdecydowanie zachwycił mnie ten zróżnicowany krajobraz - z jednej strony góry, a z drugiej piękne morze. Tworzyło to niezwykły mikroklimat i jedne z piękniejszych zachodów słońca jakie widziałam. Na początku byliśmy nieco rozczarowani, bo oboje z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami Egiptu
Cooking Monster