Nie masz pomysłu na szybki,smaczny obiad....Podaję gotową receptę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka ok 8-10 plasterków szynki długo-dojrzewającej (parmeńska, tańsza szwarcwaldzka
Kopystką po garachChrupiący łosoś Gordona Ramsaya – oryginalna nazwa, to Gordon Ramsay’s Crispy Salmon . Tym razem jest, to poniekąd dodatek, gdyż szukałam inspiracji do podania Yorkshire pudding . Ponieważ
mojewypiekiinietylkoDziś na deser przygotowałam bardzo dobrze wszystkim znane ciasteczka: chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku kokosanki. Smakują dokładnie tak samo jak te, które pamiętam z
My Culinary ArtOd kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować
Kulinarne przygody GatityDzisiaj Światowy Dzień Czekolady, a że z nas wielkie fanki tego zacnego wyrobu cukierniczego to nie mogłyśmy odmówić sobie przyjemności przyrządzenia z nim deseru. Forma
Kolizje SmakówBaby Jagi – Zapraszam na pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu sernik bez pieczenia. Jest bardzo smaczny, wilgotny, nie za słodki, ładnie wygląda. Zamiast jasnych herbatników można użyć kakaowych i dać dowolną galaretkę. Pamiętajmy tylko, aby ser miał temperaturę pokojową jak masło. Bardzo polecam! (inspiracja ze strony przyślij przepis ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM(...)wanilią i ucierać jeszcze przez około 2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ser, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączeni składników. 3. Z gotowej masy serowej przełożyć do drugiej miski 1/3 i do tej mniejszej ilości sera dodać kakao, wymieszać mikserem do połączenia składników. Składanie chatki: 4. Na folii aluminiowej ułożyć pierwszą warstwę herbatników, 3 rzędy
Mała Cukierenkadań Agaty, która rozumie doskonale, że w kuchni nie zawsze jest czas na popisowe i mistrzowskie kreacje kulinarne, ale zawsze jest pora na zdrowe jedzenie. Kurczak z pomysłem Jak przygotować kurczaka, by się zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania(...)podgrzewamy na patelni grillowej (lub zwykłej, jeśli nie mamy patelni grillowej). Kurczaka smażymy, na dosyć dużym ogniu, przez 3-4 minuty (w zależności od grubości kawałków), następnie przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 3-4 minuty (w trakcie smażenia możemy polać mięso z wierzchu, sosem który powstanie na patelni. Wyłączamy ogień i dajemy mięsku odpocząć
KulinarneImpresje.plrozruch :) Znajdziecie tu smaczne przepisy na np. "ananasowy poranek", koktajl kokosowo-jagodowy czy kawowy :) W rozdziale drugim moc przepisów na "Przekąski" - czyli koktajle, które możemy spożywać zamiast drugiego śniadania czy podwieczorku - oszczędzając czas - bo nie każdy może przygotować 5 posiłków w ciągu dnia - a taki koktajl to doskonała alternatywa - w dodatku można go ze sobą zabrać(...)dzięki czemu łatwo od razu sprawdzić, które propozycje są dla nas odpowiednie. Każdy koktajl ma podaną kaloryczność i rozkład makroskładników. Pod przepisami znajdziemy też ciekawe informacje na temat właściwości danego koktajlu, jego składników oraz wiele dietetycznych wskazówek i ciekawostek. A jeśli chcecie przekonać się, jak przygotować "Zielone śniadanie", "Green mix", "Białkowe wzmocnienie", czy "Megamoc" - koniecznie zaopatrzcie się w "Zdrowe koktajle
Moje Kuchenne RewelacjeMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html
Raj dla Podniebieniajest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż? Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny, dzięki czemu(...)doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurozdania dla Was dwie takie książki więc zapraszam jutro :-) W książce znajdziemy: Pierwszy rozdział są to podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-) Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj : -), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe(...)granola, czy naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet
kruche babeczkirondlu rozgrzać odrobinę oleju. Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz(...)następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu, co pozwoli
Aromatyczne PodróżePrzepis autorski (mój). Placuszki są przepyszne i już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami(...)Ziarna Inków" znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę. To mój już drugi box, który w 100% (a może i w 200) spełnił moje oczekiwania, a wartość produktów, które zawierał - przekroczyła jego cenę. Uwielbiam takie co miesięczne niespodzianki
Di gotujeAkademii Kulinarnej Whirlpool z okazji trzecich urodzin chciałabym złożyć najlepsze życzenia , kolejnych wspaniałych lat ,tysiące pysznych dań i setki szczęśliwych Kucharzy. Ciekawe inspiracje można znaleźć również na stronie jednego z Włoskich gospodarzy Akademii – Marco Ghia , na którą(...)świeżych malin - 100 g świeżych jagód lub borówek - galaretka malinowa Spód do sernika : - 230 g ciastek Oreo - 50 g masła Sposób wykonania : Blaty serowe pieczemy kolejno jeden po drugim chyba ,że ma ktoś tak duży piekarnik ,że wejdą dwie blachy w kąpieli wodnej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Wypieki Reneziemniaki gotowane, pyry deptane (purree z masłem i czasami dodatkiem śmietany). Zasadniczo mamy na punkcie tego warzywa „fioła”. Ciekawe, że w świecie nie ma chyba drugiego miejsca gdzie mieszkańcy utożsamiają się z warzywem, mają swoje święto czy nawet jego pomnik! Tak, tak a dodam też, że Poznaniacy domagają się nawet specjalnych tablic rejestracyjnych – te mają się zaczynać(...)ziemniaki z gzikiem w towarzystwie soli i masła – najlepiej kroić pyry na kawałki, układać na nich masło i gzik. To połączenie wybornie smakuje i rozpływa się w ustach. Dajcie znać co Wy szykujecie u siebie na obiad w Wigilię
Szybko Tanio Smacznieupiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny(...)Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się jakiś masaż moich obolałych pleców; z drugiej wiem, że będzie mi tego brakowało. Można się bardzo dużo nauczyć, a przy okazji naprawdę dobrze bawić. Przyjemne z pożytecznym - no czego tutaj nie lubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach(...)obgotować do miękkości, po czym odcedzić i obsmażyć na klarowanym maśle z 1 drobno posiekaną cebulą. Możecie do tego użyć także grzybów wcześniej przygotowanych w ten sposób i zamrożonych. Drugą cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na maśle. Mięso w szybkowarze zalać wrzątkiem do wysokości mięsa. Dodać zmiksowane grzyby suszone i podsmażone grzyby świeże oraz zeszkloną cebulę, liście
W SMAKuwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób(...)wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje
UgotujmyTo.pl