Bardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić
Kuchnia Pokoleńbrokuły, przypieczono na złoto bakłażany tworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział(...)Wyjąć stek z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z minimalną ilością oliwy. Wrzucić mięso. Smażyć 3 minuty z 1 strony, aż mięso będzie porządnie zrumienione; obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na kratkę na 2 minuty (w tym czasie ciepło i soki rozejdą się wewnątrz mięsa). Przełożyć mięso
Pociąg Do Kuchninaturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach, to nie omijajcie tego kroku. Przepis na wegetariańską pastillę dodaję do VI Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli(...)farsz solą. Odstaw do przestygnięcia na 10-15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto filo wyjmij z opakowania i rozłóż na kawałku papieru do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, aby ciasto nie obsychało. Przygotuj sobie miseczkę z olejem oraz pędzelek kuchenny. Na desce do krojenia lub kawałku papieru do pieczenia ułóż pierwszy płat ciasta
Chilli Czosnek i Oliwaużyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy(...)oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez ok. 7 minut, do momentu wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut, by wszystkie soki pozostały w mięsie. W tym czasie smażymy ser halloumi, który doskonale smakuje w połączeniu
MarcinChefmnie lekki strach ogarnia. Nie dlatego, iż nie jestem pewna smaku czy tego, że sobie nie poradzicie, bo wiem, że smak się obroni, a wy jesteście zajebiści i dacie sobie radę śpiewająco. Boję się, że może czegoś nie wytłumaczyłam dokładnie, coś oczywistego pominęłam. Potem oddycham głęboko i mówię sobie, że przepis sprawdzony i lubiany i nikt po spożyciu nie umarł(...)przepis z najpopularniejszego bloga wegańskiego w Polsce. Zrobiłam kropka w kropkę jak autorka każe. Kury były wniebowzięte. Wyszło coś o smaku smutku, porażki i tektury z ziarenkami. Na drugi ogień poszedł pan z wegańskiego bloga startującego w konkursie na Blog Roku. Też trzymałam się ściśle receptury. Kury w ekstazie po raz drugi. Kurde! No albo ja, albo ten cholerny sernik
ladykitchenjest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion(...)fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który nadaje rosołowi głębi). Imbir pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa możesz ponacinać
Food Squarechałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne(...)szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ajerkoniak i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie, tylko żeby rozbełtać. Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia
moj przepis nacynamonem zazwyczaj jest tak, że albo się go nie znosi albo uwielbia, ja na szczęscie należę do tej drugiej grupy, od dziecka uwielbiałam mocno cynamonową szarlotkę, a na śniadanie koniecznie musiałam mieć cynamonowe płatki do mleka, zakochałam się również w słynnych cinnamon rolls, które niestety nie należą do najzdrowszych deserów, dzisiaj postanowiłam zrobić odrywany chlebek na słodko(...)jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy cynamonem i cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę
zdrowa vege kuchniabiałego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszej kolejności(...)części wzdłuż dłuższego boku. Jest to pierwszy obrót, a takie obroty musimy zrobić 3 razy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio ponownie na prostokąt 30 x 60. Znów złożyć ciasto na 3 razy. Znów zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie każdy robi rolady śląskie tak samo. Podany poniżej przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ona mnie. I tego też przepisu się trzymam, bo po
Passions hobbies lifeDziś mamy dla Was kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” . Szczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu
Kuchenne WariacjeW hołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne
upichconaSałatką, którą prezentuję jest niezawodna, pyszna i dietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light
W kuchennym oknie EwyDziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze s ą gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną(...)pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy wino wyparuje należy go uzupelniać bulionem. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej wody, warzywko dodajemy
Mia Cucina SofietaZapiekanka makaronowa z dodatkiem trzech serów: mozarrelli, ricotty i parmezanu. Pożywna i zwarta zapiekanka z chupiącym wierzchem. Pierwszy raz jestem zadowolona z zapiekanki ponieważ nie jest
Monia miesza i gotuje