sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni(...)wymieszać go z ryżem preparowanym i wyłożyć masę na ciasto). Wykonanie - Biszkopt przekroić na pół. Na cieście rozsmarować masę kajmakową. Na nią wyłożyć 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim blatem i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPaluszki rybne, ryż i surówka z marchewki – to jedno z ulubionych dziecięcych dań. Przygotowujecie je czasem dla swoich pociech? Korzystacie z gotowców, czy robicie je sami? Zobaczcie mój sposób na paluszki rybne, które są zdecydowanie zdrowszą wersją kupnych. Wykonane są z łososia (większość dzieci lubi różowe mięso łososia), panierowane w ziarnach maku i sezamu, zatem jest(...)paluszki zrobić na 2 sposoby: 1. Szybszy. Na patelni rozgrzać olej (ja do smażenia używam rzepakowego). Smażyć z jednej strony około półtorej, góra dwie minuty, po czym przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze na minutkę. Tą wersję wybrałam tym razem. 2. Zdrowszy. Na suchej teflonowej patelni podsmażyć paluszki w ziarnach (ok.minutę z każdej strony), następnie przełożyć
Dietologproste w przygotowaniu, tanie i można podawać je w wielu kombinacjach. Gotowane z masłem, smażone w plasterkach, w mundurkach, czy jako sztandarowe danie każdego ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby(...)ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Żaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą. Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem. Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik do 200°C, piec przez 30 minut. Jeśli
kuron.com.plzielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki(...)rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego, i wkładaj je po kolei do formy, układając jeden na drugim, tak, aby ich rogi nie nachodziły na siebie, i aby część ciasta zwisała poza formę. Każdy kolejny płat układaj nieco dalej od poprzedniego, tak, aby nałożone na siebie płaty ciasta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej cukierni(...)umnie 70% kakao 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżki golden syropu 60 g masła Podgrzej mleko z cukrem w garnku. Odlej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Do drugiej połowy dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij
codojedzeniakońca nie byłam pewna czy dam radę upiec chałki w akcji "Wypiekanie na śniadanie" Nagromadziło się różności....a przecież święta tuż tuż! Jednak się udało :) i oto efekt. Chałka wypiekana na śniadanie (kolorem zaznaczyłam moje zmiany) 2 1/2 szklanki ciepłej wody (użyłam serwatki ze świeżo zrobionego twarożku) 1 łyżka suchych drożdży 7g (30 g świeżych) 1/2 szklanki miodu(...)rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby (jedną chałkę posypałam makiem, drugą sezamem). Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę
Gotuj Sam!Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja — Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym spodzie(...)odróżnia kołocz od zwykłej drożdżówki? Po pierwsze: maślany smak i zapach. To bardzo ważny produkt przy tym wypieku. Podczas warsztatów wykorzystaliśmy regionalne masło z Olesna. Po drugie: wysokość — kołocz powinien mierzyć około 4,5 cm. A po trzecie: charakterystyczna posypka, z której formą spotkałem się po raz pierwszy. Wyjątkowość kołocza
Food SquareMakaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)puszki. Dodajemy cukier, sos doprawiamy solą i pieprzem. Do doprawionego sosu wkładamy pulpety i całość dusimy pod przykryciem 20 minut. W połowie czasu duszenia pulpety odwracamy na drugą stronę. Dodajemy bazylię oraz 4 łyżki oliwy extra vergine i już bez przykrycia, całość gotujemy 5 minut. Gotowe. Makaron fusilli gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być ugotowany
Smak mojego domułyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki olejku waniliowego Orzechy włoskie do dekoracji W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem(...)olio. Unire il contenuto di entrambe le ciotole e mescolare con un cucchiaio di legno. Aggiungere le noci e le carote. Mescolare tutto insieme. Mettere la carta da forno in una tortiera con il diametro di circa 20 centimetri e versarvi il contenuto della ciotola. Allineare la superficie. Mettere in forno preriscaldato a 175 gradi e cuocere per 45 minuti
Kuchnia bezglutenowateraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół bochenka dziennie. Jem kromkę rano, ewentualnie drugą w pracy lub na kolację. Nie wyobrażam sobie jajecznicy bez kromki chleba, ogórka kiszonego bez chleba ze smalcem od czasu do czasu, grzanek w zupie czosnkowej. Kanapka do szkoły(...)lizaki, czasami kinderki, czasami serki do picia. Ale to tylko ode mnie (jak i od każdej innej matki) zależy, jak często i w jakich ilościach im pozwolimy. Nie chcę dać się zwariować. Na koniec mała opowiastka. Pracowałam kiedyś jako opiekunka dzieci w Anglii. Kiedy do nich przyjechałam, przywiozłam im nasze tradycyjne czekoladki z Wedla i kilka paczek kamyczków, czyli
bistro mamapierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach! Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?". Kawa Latte. Składniki i potrzebne rzeczy: 1-3 łyżeczek kawy lub rozpuszczalnej kawy(...)powierzchnią spienionego mleka i po jednej łyżce wlewamy kawę. Jeżeli kawę będziemy wlewać szybko, to ona połączy się z mlekiem i nie uzyskamy efektu trzech warstw. Po tym drugą część mleka podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez ok. 30 sekund, dokładnie spieniamy w zamkniętym słoiczku i za pomocą łyżki układamy powstałą pianę na wierzch kawy (mleko nie wlewamy
Kuchnia ŁukaszaTen tydzień nie należał do najłatwiejszych. Najpierw trudne badania, a potem katar po pachy i płacz, że Młoda chce iść do przedszkola. W sumie to dobrze
Gotowanie z pasjąNiestety truskawki już się kończą...szkoda, że taki krótki jest sezon na nie. Cały rok czekałam z utęsknieniem, a nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dziś
Kuchnia MagdaLenyWitamy! Zrobiłyśmy na naszym fanpage małą ankietę "Jaki przepis pierwszy wstawić?" - placki czy roladki... Nie mogłyśmy się zdecydować i wyszło na to, że wygrały placki (9
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoKasza quinoa z warzywami to świetny pomysł np. na kolacje. Kasza quinoa (komosa ryżowa) ceniona jest ze względu na ogromną zawartość bezglutenowego białka. Jej ziarna bogate
Moja Delicjaprzepisów a kilka z nich doczekało się nawet publikacji w gazecie! Gotowanie i pieczenie to moja pasja - to fascynujące jak z kilku składników można wyczarować pyszne i zdrowe dania oraz ciasta. Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze(...)ekspandowane ziarno i całość mieszamy łyżką. Wystudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje
Health-Fit-LifeMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe(...)jaką wyłożone jest mięso powinna równać się długości blachy do pieczenia. Mięso spłaszczyć ręką. Powinno mieć grubość około jednego centymetra. Na mięsie mielonym ułożyć gotowane jajka, jedno obok drugiego, wzdłuż szerokości mięsa. Najlepiej zrobić to na brzegu, od którego zaczniemy zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno
mecooksMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe(...)jaką wyłożone jest mięso powinna równać się długości blachy do pieczenia. Mięso spłaszczyć ręką. Powinno mieć grubość około jednego centymetra. Na mięsie mielonym ułożyć gotowane jajka, jedno obok drugiego, wzdłuż szerokości mięsa. Najlepiej zrobić to na brzegu, od którego zaczniemy zawijać pieczeń. Gdy jajka są już ułożone, przy małej pomocy foli spożywczej zacząć zawijać pieczeń. Od prawego boku, dość mocno
mecookskuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze, że nie znając(...)otoczenia obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać 2 łyżki wytopionego tłuszczu, ułożyć starte warzywa i uda. Zalać szklanką bulionu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze(...)suchego patyczka. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję. Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercydietetykiem z ogromną pasją do wszystkiego co jadalne, by znaleźć równowagę między tym co smaczne a co dobre dla mojego organizmu. Dziś mam dla Ciebie proste i przepyszne danie, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Razowy makaron Lubella to źródło cennych składników mineralnych i błonnika, które w połączeniu z lekkim pesto oraz jajkiem w koszulce(...)miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć obniżam wlewam do garnka jajko i pozwalam mu się gotować przez 1,5 minuty. Wyciągam jajko z wody łyżką cedzakową. Analogicznie postępuję z drugim jajkiem. Żółtko jaj powinno być płynne. Posiekane orzechy włoskie prażę na suchej patelni. Ugotowany makaron odcedzam, mieszam z pesto i podaję od razu z jajkiem
Mango Papajajednak inwestycja nie została nigdy ukończona. W roku 1922 władze miasta odkupiły ją i przekształciły w park. Park można zwiedzać na dwa sposoby - pierwszym jest bezpłatny, samodzielny spacer, drugim odpłatne zwiedzanie muzeum Gaudiego, sali kolumnowej oraz wstępem na ławkę :) Niestety kolejki po zakup biletu są imponujące. Po szybkiej kalkulacji zysków i strat nie zdecydowaliśmy się na marnowanie(...)knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków jest symboliczna. Jednak po kilku dniach, pomimo różnorodności, może się znudzić ;) Paella z owocami morza, groszkiem
Taste Of My Dayłyżki na gruszkę w zależności od jej wielkości. Uwaga: Nadzienie musi być odpowiednio schłodzone by była możliwość nadziewania i postawienia jeszcze ciepłej gruszki. Gdyby masa była płynna, gruszki nie dało by się nadziać w taki sposób. Gdy przekroimy gruszkę nadzienie pod wpływem jej ciepła będzie już w postaci płynnej, pozostanie jednak w środku do czasu jej rozkrojenia :) Gruszka w winie(...)mocno schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem 4. mocno schłodzoną ś mietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePiny