Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł(...)kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą częścią bułki i od razu podaję. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI (10 min): dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy(...)odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie lekko ściągając ją drugą ręką. Powinno pójść w miarę gładko. 5. WYJMOWANIE OŚĆI (5 min): Pstrąg nie ma wielu ości, ale mimo wszystko trzeba się ich pozbyć. Znajdują się one tylko w obrębie
Nerds KitchenNaleśniki z jabłkami i karmelem . Przepisów i sposobów wykonywania naleśników jest naprawdę wiele, od tych najprostszych na słodko czy słono, przez faszerowane, zapiekane po wyszukane kompozycje
Księga-SmakuPanko (パン粉) to powszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek
mojewypiekiinietylkoŚwięta już tuż, tuż! Najwyższa więc pora, aby na blogu pojawił się przepis na idealne ciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest
PatiGotujeKuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna
Codzienne GotowanieMoja 3-letnia córeczka dorosła już do momentu, kiedy zdążyła już zasmakować w słodkościach i się o nie dość często upominać. A ponieważ jestem przeciwniczką podawania
Moja DelicjaDobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a
Apetyczna babeczkaWątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy, a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie
Moniki SmakołykiKolejna odsłona kurczaka w pysznej panierce..był już wcześniej taki kurczak ..a tym razem przygotowany tak samo, ale w innej panierce...gdyż ta panierka
Moje domowe kucharzeniewersja umiarkowanie azjatycka. Łosoś, którego wykorzystuję w przepisie jest obtoczony w mieszance białego i czarnego sezamu, podaję go z makaronem ryżowym i warzywnym. Łosoś doskonale nadaje się do tego dania, ponieważ ziarenka sezamu świetnie przywierają do mięsa bez konieczności moczenia go wcześniej w jajku. Makaron ryżowy ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc podaję go w towarzystwie przesmażonych na łyżce(...)oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych. Dusić na mocnym ogniu, doprawić sosem sojowym. Na talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
DietologRzutem na taśmę dzielę się z Wami kolejnym przepisem. Myślałam, że przed urlopem już nie dam rady nic opublikować, a jednak. Lato w tym roku nas nie rozpieszcza i gdy patrzę przez okno to chętnie ugotowałabym zupę. Postanowiłam jednak nie poddać się jesiennej aurze i zamiast zupy poczyniłam placuszki. Lekkie sałatki, faszerowane warzywa i placuszki to dla mnie typowo letnie(...)jest ona niezbędna. Na jeden placek nałożyłam 2 łyżki masy i wygładziłam. Placki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. W połowie pieczenia przełożyłam placki na drugą stronę. Placki podajemy ze sosem pomidorowym lub z jogurtem z dodatkiem koperku
Przysmaki Karolkimogą odetchnąć! – Swoją drogą Misiek je śniadania tylko w weekendy i tylko wtedy, gdy ja je zrobię, hmm w sumie jada tylko wtedy gdy przygotuję mu jedzenie Druga „prawda” dotyczy kolacji. Wiele osób powtarza, że po 18 nie powinno się jeść, ale dietetycy dwoili się i troili, by ten rzekomy mit z obiegowej opinii wyrugować(...)jemy wyłącznie w ciągu wybranych 8 godzin dnia. Dla jednych optymalne będą godziny od 8 do 16, dla innych od 12 do 20. Wybór należy do ciebie, masz tylko dać odpocząć układowi pokarmowemu przez bite 16 godzin. Zasady diety – podsumowanie *Jesz przez 8 godzin. Czyli od 12 do 20, od 9 do 17, od 11 do 19… *Przez
greenscarfpowtarzać tych samych przepisów, więc tym razem skorzystałam z innego..tylko , że nie zapisałam skąd pochodzi przepis.Tym razem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku(...)łyżkach wody.Śmietanę dobrze ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, dodać także pokrojoną zieloną galaretkę. Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę [ u mnie więcej niż połowa] masy, położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch posypać pokruszonym ciastem , posypać owocami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Moje domowe kucharzeniekilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem. Bazą na jego przygotowanie jest mój przepis na miodownik. Zrobiłam w tym przepisie lekkie modyfikacje(...)ciasto w temperaturze 160 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na na 4 części. Gdy ciasto przestygnie smarujemy każdy blat powidłami śliwkowymi, układamy wszystkie blaty jeden na drugi,dociskamy, ostatni również ma być posmarowany powidłami . Rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewę czekoladową, polewamy wierzch ciasta na całej powierzchni, na płynną czekoladę sypiemy siekane migdały i srebrne kulki, pozostawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię