przede wszystkim idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także alergików- nie zawiera glutenu. Ponadto jest delikatna w smaku i pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji kaszy, z ostatniej puszki łososia w oleju, z rozmrożonego wcześniej szpinaku i z dwóch żółtek pozostałych po porannym omlecie. Także(...)formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno
Kuchnia EllieRoladki, które dziś prezentuję są prostym, efektownym i pysznym daniem! Idealnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki na żółte ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy cury Składniki na zielone ciasto: 2 szt jajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany(...)pieczenia. Wylewamy na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie
Podróż w kulinariaWybornie pyszne i nietypowe spaghetti z bakłażanem z dodatkiem orzechów oraz innych warzyw. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wciągająco smaczne! Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką
Bananowe PoleOto kolejna, trzecia już odsłona burgera na moim blogu. :-) Wersja meksykańska przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych, bardzo ostrych smaków. Ostrość można oczywiście dowolnie regulować, dodając mniej
Szefowa kuchniwystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo znam sporo osób, które nie lubią oliwek, cebuli czy anchois. Dla mnie to jednak połaczenie idealne, bo wszystkie elementy tego dania uwielbiam. Zapraszam zatem po przepis. Potrawę tę można również wykonać w formie jednego dużego placka. Składniki na ciasto 10 porcji: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody(...)podzielić na równe prostokąty. Rozłożyć pozostawiajac około 3 cm wolnego z każdej strony na wyrośnięcie. W środku każdego prostokata około 1,5 cm od każdego brzegu, wyciać drugi. Na środku każdego ułożyć uduszoną cebulkę, fileciki anchois, odsaczone z zalewy i pokrojone oliwki. Piekarnik rozgrzać do 180 C ( u mnie z termoobiegiem) i piec bułeczki przez około 20 minut
Gosia gotujeidą Święta Wielkiej Nocy, postanowiłam zrobić Babę jak się patrzy. Przepis znalazłam w zeszycie mojej ciotki. Zmieniłam tylko wypełnienie baby, bo w orginale są tylko rodzynki, a ja dałam żurawinę i rodzynki korynckie, bo mniejsze. Składniki: -3 i pół szklanki maki pszennej typ 500 MŁYN KOPYTOWA -5 dag świeżych drożdży piekarskich -6 roztrzepanych żółtek -pół szklanki drobnego cukru(...)dodać 2 łyżki kakao, i 2 łyżki cukru oraz łyżkę wody. Roztopić. Polać posypaną wcześniej cukrem pudrem babę i posypać płatkami migdałów- uprażyć na patelni wcześniej. Baba najlepsza na drugi dzień. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina . Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to
Oryginalny smakDzisiejszy przepis jest trochę nietypowy. Łosoś w sake brzmi nieco egzotycznie, ale bez problemu można zastąpić sake bardziej swojską wódką lub białym winem. Alkohol jest w tym daniu oczywiście tylko dla podbicia smaku – procenty wyparowują wraz z podgrzewaniem sosu. Receptura pochodzi z książki Nigelli Lawson i już od dłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu(...)strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę krócej, ale wtedy łosoś jest wpół-surowy). Po usmażeniu owijamy każdy filet w folię i odstawiamy na 10 min, na drewnianej desce. W tym czasie
Poezja smakuRobiąc kurczaka postanowiłam zrobić także i rybę w taki sam sposób...rybka była pyszna..nie moczyłam tylko ryby w marynacie tak jak skrzydełka, ale natarłam ją
Moje domowe kucharzenietego faktu. Teraz, oczytana, zorientowana w temacie, mogę pełną piersią żyć jako wegetarianka. Niestety, w obecnej dobie szału na zdrowe odżywianie, co trzecia normalna kobieta czy dziewczyna, a co druga sławna osobistość, twierdzą o swoim wegetarianizmie. No, dobrze, niech im będzie. Ale zapytajmy kilka spośród nich, dlaczego i skąd pomysł na takie życie. Większość z nich nie będzie umiała(...)Jestem już z Wami ponad cztery lata, więc chciałam być w stosunku do Was fair i szczerze powiedzieć, co się dzieje. Nawet widać ostatnio na blogu, że ubogo w dania niewegetariańskie. Liczę na Waszą wyrozumiałość i na to, że nadal, pomimo takiej sporej zmiany, będziecie przy mnie trwa i że razem dobijemy kolejnych czterech lat! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwięcej chemii w pożywieniu, rosnące spożycie pokarmów przetworzonych i cukrów reakcje chemiczne procesów trawienia i rozkładu związków = Jedno wielkie zatoksycznienie organizmu i zniszczenia wywołane przez chemie i toksyny Po drugiej stronie coraz MNIEJ PLUSÓW, które niwelują uszkodzenia i odtoksycznienie: coraz mniej wartościowe pożywienie, które już nie jest w stanie tak szybko reperować uszkodzeń jak za czasów naszych rodziców(...)kolejny stwierdzić, ze dr. Hay wyprzedził o cały wiek myśl naukową. Tworząc dietę, której celem jest uzdrawianie człowieka (a wiadomo, że sam był chory i sam sobie pomógł), dał nam receptę na sukces w tematyce zdrowia. Receptę na wyleczenie się z alergii i całego szeregu innych doraźnych i przewlekłych chorób. Ja już mam to za sobą, teraz zapraszam innych
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować ten proces(...)czyli jeśli nie lubimy jagód ,a bardzo lubimy wiśnie, możemy zamienić owsiankę z jagodami na owsiankę z wiśniami. Możemy dodać też informacje niewykorzystanych porcjach posiłków, które chcemy zjeść na drugi dzień, aby ograniczyć marnowanie żywności i aby komputer policzył nam poprawnie kalorie i składniki odżywcze. Najlepsza jest zdecydowanie lista zakupów, którą możemy wydrukować idąc do sklepu. Nie jestem dietetykiem, więc
Ugotowane pozamiatanedoznania zapachowe są fantastyczne, a po wyjęciu z piekarnika można oszaleć, trudno się oprzeć, aby nie oderwać jednego promyka! :) Szynka zrazowa z serii "Nad ogniem wędzone" nadała temu daniu niezwykły smak i zapach. Sama szynka prezentuje się niezwykle dumnie i tak samo będzie wyglądała na stole biesiadnym, dlatego zachęcam do zakupienia jej zarówno przy specjalnych okolicznościach(...)tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy je mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz. Jeden okrąg umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej
MamaOskarkastoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam(...)sposób je rozwałkować. Placki smażymy na suchej patelni (z powłoka nieprzywierającą) z każdej strony. Najpierw tortille trzymamy na patelni ok. minuty, a następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć, na ich powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki
MyCookBook.pltarce 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 garść prażonych ziaren sezamu 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (według tego przepisu) 1 garść otrąb (dałam żytnie i pszenne) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 jajko od szczęśliwej kury 2 łyżki mąki orkiszowej (dlaczego warto używać mąki orkiszowej napisałam tutaj ) garść poszatkowanej natki pietruszki(...)masy i lepimy płaskie okrągłe kotlety. Kotlety układamy na blasze do pieczenia. Blachę z kotletami wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia kotlety delikatnie przewracamy na drugą stronę. ZIELONY SOS Z AVOCADO I SERKA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR Składniki na zielony sos: pół obranego avocado 1 serek pleśniowy typu Lazur 2 łyżki soku z cytryny
Naturalna Kuchnia