drugie danie - 14640 przepisów (strona:709/976)

Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 144

Ciasto francuskie jest takim produktem , które zawsze mam w lodówce na czarną godzinę.Można z niego w kilkanaście minut przygotowac przysmaki zarówno na obiad , deser , jak

Ostra na Słodko
Pasta z kurkumy, kurkuma i jej właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, 127

środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów  (National Cancer Institute) , który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie. Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a od  dystrybutorów , którzy często,  aby zyskać na objętości(...)jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają  przyjmować z tłuszczem  np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także  w obecności pieprzu . Dobroczynne właściwości kurkumy działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo

Szkrab Je Sam
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 400

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao(...)dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao

Cukiernia Pychotki
Kotlety rybne mielone 138

szerokością chodnika i spacerkiem przechodzą gdziekolwiek przez jezdnię. Słuchamy co roku tych samych Indian występujących na skwerku, tańczących i grających na piszczałkach, słuchamy nawoływaczy restauracji krzyczących przez głośniki dychę dasz, czebureka masz :) A wystarczy, że zboczymy z głównej ulicy, a tłum maleje o kilkadziesiąt procent. Można przejść się willową ulicą Bałtycką, czy na ulicy Królewskiej obejrzeć willę Kaszubkę(...)kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą stronę, zmniejszam trochę moc palnika i przykrywam pokrywką, ew. dolewam kapkę wody, aby kotlety się nie przypaliły i dosmażam na złoty kolor. Mam wtedy pewność, że w srodku

Posadzone i zjedzone
Tort czekoladowy prezent 165

powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)obrotach, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu…i gotowe ! PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Kolejny, drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu, smarujemy pozostałym krem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki tortu

Domowe Torty
Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem 199

przypomniała mi się Saragossa, którą miałam przyjemność zwiedzać niedawno i w której o godz. 20-stej temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby(...)Pilar Katedra del Salvador Saragossa - La Lonja (zbudowana dla celów handlowych) Saragossa - stroje ludowe; trafiliśmy na ślub Saragossa - pozostałość muru rzymskiego Saragossa o poranku - pałac mauretański (alkazar), z drugiej strony prezentuje się bardzo okazale

Weekendy w domu i ogrodzie
Barania łopatka długo pieczona 177

Pyszna i prosta do przygotowania baranina. Zaraz po upieczeniu oddzieliłam ją od kości, po schłodzeniu przez noc w lodówce dała się pokroić w równe plastry. Oczywiście nie trzeba czekać do następnego dnia. Wystarczy doprawić sos i zjadać po wyjęciu z piekarnika. Baranina niezwykle miękka, sos w zasadzie nie wymagał doprawiania. Polecam! inspiracją był przepis  Jamiego Olivera składniki(...)wymagał, moim zdaniem, żadnych dodatków. Jeżeli jemy mięso zaraz po upieczeniu, podajemy je po prostu na półmisku, dzielimy i polewamy sosem. ponieważ nasze było przewidziane do jedzenia na drugi dzień, po lekkim przestudzeniu, oddzieliłam mięso od kości, a następnego dnia, pokrojone w plastry , odgrzałam w sosie

Stare Gary
Babka jogurtowa z zieloną herbatą matcha 209

Jestem wielką herbaciarą. Uwielbiam herbaty czarne, zielone, białe, czerwone, każde właściwie! Kawa mogłaby dla mnie nie istnieć. Herbaty uwielbiam nie tylko jako napar, ale również we wszelkich daniach. Tym razem postanowiłam dodać zieloną herbatę matcha do publikowanej już na blogu babki jogurtowej. Herbata użyta w wypieku to zwykły proszek, z którego robię napary stąd kolor lekko brązowy* po upieczeniu(...)ponownie mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zielona herbatę i mieszamy. Formę do babki smarujemy tłuszczem. Przekładamy najpierw jeden kolor ciasta, a potem drugi (kolejność według uznania). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy

Kolizje Smaków
Włoskie calzone 202

jest moje popisowe danie. Calzone to taka pizza w kształcie pieroga, w środku której roi się od wspaniałych dodatków. Każdy może wypełnić środek czym tylko lubi. Jest to wspaniały przepis na każdą porę roku. Może się doskonale sprawdzić na piknikach, bo przygotowane wcześniej i zawinięte w folię aluminiową będzie bardzo poręczne :) Składniki na 4 duże porcje(...)jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane

upichcic
PĄCZKI BANANOWO-KOKOSOWE – 1,70 zł 272

dominują w tonacji smaku ekspresowych pączków. Porównując czas przygotowania z efektem – jest ogień! Z podanej porcji wychodzi ok. 14 małych pączków. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. JAJKA + CUKIER (2 min): jajka rozbijamy i wlewamy do wysokiej miski. Dorzucamy 2 łyżki cukru i szybko mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania(...)stołowej ciasta. Robimy to zdecydowanym ruchem, tak aby cała porcja ciasta od razu wpadła do oleju. Smażymy je po ok. 30-60 s z każdej strony i obracamy na drugą stronę widelcem lub łyżką cedzakową gdy nabiorą mocno złocistej barwy. Pamiętajcie, aby nie wkładać do oleju zbyt wielu pączków na raz – obniży to jego temperaturę i pączki nim nasiąkną

Nerds Kitchen
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 171

połowę mleka do naleśników możemy zastąpić wodą, a z racji trwającego sezonu grzybowego ten dodatek możemy upolować sami w lesie  - ewentualnie zastąpić go pieczarkami:) Krokiety to naprawdę uniwersalne danie - mogą stanowić pyszny, powszedni obiad, mogą również godnie prezentować się na imprezowym stole. Oczywiście jakość dodatków możemy podnieść, zastępując rosołowe mięsko świeżo zmieloną wieprzową szyneczką(...)Kapustę, grzyby i mięso dokładnie wymieszać , doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki:   Wszystkie składniki na naleśniki z 1 łyżką oleju zmiksować ze sobą. Rozgrzać patelnię, wlać drugą łyżkę oleju by cienką warstwą pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :) Przygotowanie :   Rozsmarować farsz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Schab zawijany boczkiem z parowaru 314

Późno już, bo obiad był na bardzo  spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak

Parowar Faceta
Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango 91

mango, smażoną krewetką i słupkami chrupiących warzyw. Sprawdzą się samodzielnie lub jako dodatek do egzotycznej zupy. Drukuj Sajgonki z krewetkami i mango 5 od 2 osób Autor: Pawel Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Orientalna Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 110 kcal Tajskie spring rollsy wypełnione makaronem ryżowym, krewetkami, mango(...)słupki, odrobinę makaronu ryżowego i podsmażony arkusz papieru ryżowego. Papier ryżowy zawiń, zamykając w nim szczelnie nadzienie. Sajgonki możesz podsmażyć do chrupkości lub spożywać bez smażenia. Jeśli wybierasz drugą opcję, przechowuj je pod przykryciem w postaci wilgotnej ściereczki. Uwagi: Krewetki możesz podawać z dowolnym, ulubionym sosem, np. ze słodkiego chilli lub sosem mango. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag

ProstePesto.pl
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 176

kwiat (naleśnik, nie kelner). My robimy trochę więcej naleśnikowych zawijasów, bo danie musi być sycące. Rosół, którego użyliśmy to tzw. rosół bazowy – podstawa wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest(...)patelnię rozprowadź równomiernie po powierzchni. Smaż około 2 minut z jednej strony – do momentu gdy boki zaczną lekko odchodzić od krawędzi patelni. Naleśnik będzie wtedy gotowy do przewrócenia na drugą stronę. Po odwróceniu naleśnika smażymy krótko (nie więcej niż połowę czasu, który smażyłeś na pierwszej stronie). Czas smażenia jest orientacyjny, bo wiele zależy od rodzaju patelni, czy ma grube

Niedzielny kucharz
Najlepsze pierogi ruskie 205

Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się historię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach(...)smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Na drugi dzień szykujemy ciasto. Mąki przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki

mojewypiekiinietylko