drugie danie - 14640 przepisów (strona:711/976)

Delikatny serek ziołowy do smarowania 130

czasu. Zatem na blogu spodziewajcie się raczej szybkich przepisów, jak ten serek właśnie. Tak po prawdzie, to gdyby nie moi rodzice, którzy wpadają do nas co dzień lub co drugi z wałówką obiadową, obiadu pewnie bym nie jadła. Co tam, przyszło mi się przyzwyczaić do śniadań o 11, prysznica o 13 i chodzenia po domu w koszuli nocnej Dzisiaj(...)wyciskamy. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gotowe! 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/delikatny-serek-ziolowy-smarowania/ MieszamWGarnku   Artykuł Delikatny serek ziołowy do smarowania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
BURGER Z GRILLA Z SAŁATKĄ Z KALAREPY I BOBU 199

świeżym powietrzu z najbliższymi. Nie ma nic lepszego niż grono wspaniałej rodziny i przyjaciół. Jest to czas radości, którym dzielimy się przy uczcie, na której nie brakuje jedzenia. Moim popisowym daniem z grilla są burgery wołowe, które odpowiednio zamarynowane dzień wcześniej są soczyste. Burgery są zamknięte w złocistej grillowanej bułce z dodatkiem sałatki z sezonowych warzyw prosto z ogrodu(...)cukinię. Grillujemy aż z każdej strony zarumienią się. Bułki kroimy na pół i grillujemy na złoty kolor. Na gotowe bułki układamy 2-3 plastry cukinii, sałatkę oraz burger. Zakrywamy drugą połową bułki

Kuchnia Paulettes
,,Świąteczna ryba zapiekana w cieście’’ 388

Coraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego(...)Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy na kształt ryby. Nakładamy na środku całe filety ryby a na to farsz pieczarkowo-kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. Przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Z odciętych fragmentów ciasta dorabiamy płetwy i doklejamy

Podróż w kulinaria
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 129

czasie ostatnich tygodni, ponieważ nasi politycy, bez względu na opcję, zamęczali nas spotami, debatami, wiecami i agresywną agitacją pełną populizmu. Mam nadzieję, że Polacy, którzy mają swoją mądrość, nie dadzą się omamić hasłami i dokonają demokratycznego, rozsądnego wyboru. Ale dzisiejszy dzień, bez względu na wynik głosowania, to prawdziwe święto demokracji. Zawsze uczestniczę w wyborach, bo to mój obywatelski obowiązek(...)średnicy 25 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. 2. Masło utrzeć mikserem z drobnym cukrem na puszystą jasną masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas dokładnie ubijając. 3. Do drugiej miski przesiać mąkę z sodą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Do utartej masy maślano – jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę

W mojej kuchni
Burgery ryżowo-serowe ze szpinakiem 170

Kolejny wspaniały pomysł na wegetariańskie placuszki. Tym razem moje ulubione połączenie - szpinak + ser. Nie ukrywam, że jest to danie dość czasochłonne, ale z pewnością warte poświęcenia. Tym razem nie użyłam świeżego szpinaku, ale mrożonego w liściach - ten także świetnie się sprawdził. Placuszki bardzo pożywne, zdrowe i lekkie - pieczone w piekarniku. Doskonale smakują zarówno na ciepło(...)przed pieczeniem dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je delikatnie z wierzchu odrobiną oleju - ładnie się zezłocą. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Pierogowe paluszki z cukinią. 129

dużą ilością tymianku. Pomyśleliśmy też, aby nadać im inny kształt niż klasyczny. Ciasto po rozwałkowaniu pocięliśmy na kwadraty i co teraz hehehehe. Sklejać w trójkąty, czy może nałożyć drugi placek i zrobić kwadraty. To już było, a chcemy zawsze pokazywać coś ciekawego, innego. No i powstał koncept nałożenia farszu i zrobienia ruloników, i sklejeniu na końcach. Wyszło nam coś(...)ęcia. Podajemy z prażoną cebulką okraszone roztopionym masłem i kleksem jogurtu. Możecie oczywiście zmienić koncepcję na własne wersje. Jeśli będziecie eksperymentować, do czego namawiamy, pochwalcie się efektami. Danie jest naprawdę pyszne i będzie Wam smakować. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Pieczony łosoś z kolorową salsą z mango, awokado i ziaren granatu na ryżu jaśminowym z kurkumą 156

Uwielbiasz łososia i nie boisz sie eksperymentować z zestawieniem rożnych smaków? Mam coś dla Ciebie Niesamowite połączenie słonego łososia ze słodko- słonymi owocami w idealnych proporcjach

Eat me! Fit me!
Chrupiące kawałki kurczaka w ziołowo-musztardowej panierce. Pyszny i tani obiad. 164

Dziś chciałabym podzielić się z Wami pomysłem na pyszny i stosunkowo tani obiad. Z dwóch piersi z kurczaka otrzymujemy cały kopiasty talerz pysznych i chrupiących kawałków

Słodkie okruszki
Karminadle jak dlo grołfa (Kotleciki hrabiowskie) 299

Łostatnio żech robi ōł 1 kans 2 ajerk ōniaku i inkszych kakaōwkōw, a jak byjście przesztudiyrowali 3 te recepty, 4 to zarozki byjście sie pomyśleli, co

Chop w kuchni
Chleb z multicookera 243

Wczoraj wieczorem upieczony...dziś akurat na śniadanko..tym razem chlebek piekłam w multicookerze ..przepis na chleb znalazłam tutaj. 700 g mąki  35 g świeżych drożdży

Moje domowe kucharzenie
Parówki w cieście francuskim 237

   Bo najlepsze pomysły powstają z braku pomysłu na obiad... ;) Zastanawiając się z moim lubym, co by tu przetrącić z okazji obiadu i nie mając

W poszukiwaniu inspiracji
Houskove knedliky - czeskie knedle 141

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam

Bon Appetit Małgorzaty
Jajka zapiekane ze szpinakiem 201

Jako, że uwielbiamy szpinak, a święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami postanowiłyśmy przedstawić Wam przepis na jajka zapiekane ze szpinakiem. Jest to bardzo prosty, fajny przepis

Kolizje Smaków
Smażony camembert z żurawiną 191

Smażony ser należy do takich dań które jem stosunkowo rzadko, ale za nimi tęsknię dość często. Podczas moich wyjazdów na Słowację i do Czech poznałam kotlety serowe, przygotowywane z sera żółtego, które uwielbiam. Tych w Polsce raczej się nie zjem, ale camembert z żurawiną spotykam częściej w restauracjach. Swego czasu jadałam go także w Ikei (wiecie czy nadal(...)jajku a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz, smaż ser z obu stron na średnim ogniu do uzyskania chrupiącej i zarumienionej panierki. Po obróceniu na drugą stronę przykryj patelnię pokrywką, dzięki temu ser będzie bardziej miękki w środku. Podawaj od razu po usmażeniu z żurawina. Dobrym pomysłem jest podanie go na sałacie lub z dodatkiem sałatki

nietylkopasta.pl
Tarta dyniowa. Pumpkin Pie. 182

Jesień. Dynie zaczynają wypełniać warzywne stragany. Dzieciaki w Ameryce planują już przebrania na Halloween. Nie sposób w tygodniu amerykańskim , który ma miejsce w październiku, nie pomyśleć o daniu z dyni. A cóż mogłoby być bardziej klasycznego niż pumpkin pie? Ja nie wiem. Istnieje mnóstwo sposobów na dynię na słono, ale ja mam zdecydowanie sentyment do tych słodkich. Do delikatnej(...)pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto nadzieniem dyniowym i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudzić całkowicie. Tarta najlepsza jest na drugi dzień. Można podawać z bitą śmietaną

zadanie-gotowanie
Mazurek czekoladowy 196

kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu(...)kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy pokrojone orzechy i czekoladę. Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi i wierzch ciasta smarujemy kremem. Brzegi ciasta obsypujemy wiórkami czekoladowymi. Z obranych migdałów układamy „ramkę” na wierzchu ciasta. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem (jeśli

Ciastkozercy
Mortdecai, czyli przestępca niedoskonały 149

Dano, oj dawno już o książkach nie pisałam. Nie dlatego, że nie czytam - broń Boże ! W wyzwaniu Good reads jestem ciągle on track , więc wszystko idzie zgodnie z planem. Zaczytawałam się ostatnio w Grze o tron , muszę dokupić brakujące części i wtedy opowiem o moich wrażeniach z całości (bo tu naprawdę nie ma co opisywać pojedynczych książek(...)twierdzi, Czasami, w przyćmionym świetle, z wciągniętym brzuchem, mógłbym nawet wpaść w oko samemu sobie . Czarujący dżentelmen zajmuje się sprzedażą dzieł sztuki - oficjalną, ale również nielegalną. Przez tą drugą działalność żywo interesuje się nim niejaki Martland, były pułkownik wojsk spadochronowych, a obecnie supernadinspktor z tajemniczego oddziału SPG, powołanego przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych w Wielkiej Brytanii; zupełnie przypadkowo dawny szkolny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczony schab z kością 119

wypuścili całkiem zacny produkt. Pierwsze dwie esencje nie pozostawiają wątpliwości, że to całkiem przyjemny towar. Dla przypomnienia: - Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym - Pierś indycza faszerowana daktylami  Zresztą to danie również pokazało nam, że te esencje nie są takie złe jak niektórzy dyletanci o nich piszą. Tak jak już wcześniej o tym wspominałem to taki jakby(...)mięso marynowało się 24h. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy około 70-80 minut w 200 stopniach. W połowie czasu mięso odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z naczynia i kroimy na pojedyncze kotlety. W rondelku rozpuszczamy esencję do sosu pieczeniowego Knorr w 250 ml wody. Pod koniec gotowania dodajemy

Marder&Marder Manufacture
Mazurek jaglany z czekośliwką 131

azurek jaglany to moja pierwsza propozycja na wegański i co więcej bezglutenowy  wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz(...)blenderem, by stały się gładkie i smaruj nimi kruchy spód. Górę mazurka ozdób czym dusza zapragnie. Ja wykorzystałem orzechy nerkowca, kandyzowaną papaję i suszonego ananasa. Mazurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy spód nieco już zmięknie. * Pomysłem na jaglanego mazurka zainspirowała mnie Olga Smile . Więcej wielkanocnych przepisów pod tagiem #wielkanoc

Food Square
Sernik z masą krówkową (kajmak) 369

Sernik po według mnie udanym eksperymencie z masą krówkową (kajmak). Zupełnie niesłusznie obawiałam się, czy aby sernik nie będzie zbyt słodki i czy da się dobrze kroić. Ku mojemu zaskoczeniu kroi się świetnie, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy(...)popękany. Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody. Na poziom drugi z dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać

Kuchcik gotuje
Warsztaty pieczeniowe z Kasią 144

już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które.Części się udało , ale tak naprawdę „ na farta” , gdyż nam , nie profesjonalistom , było na pewno trudno.Obydwa były przepyszne(...)której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło się bez wpadek.Świetna zabawa , którą wy śmiało możecie powtórzyć w domu – ciekawe ile z Was jest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go.Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi.Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem.Wyczekując efektu końcowego podglądaliśmy jak p. Tomasz przygotowuje praliny

Ostra na Słodko
PIERNIK NA PIWIE MIODOWO-CHLEBOWYM Z DOMOWYM POWIDŁEM I MASĄ PIWNO-POMARAŃCZOWĄ. 205

stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół butelki piwa (szklankę) i doprowadzamy do wrzenia, w drugiej szklance piwa rozrabiamy mąkę z cukrem trzcinowym. Gotujemy jak normalny budyń aż zmieni kolor i konsystencję.Masło ucieramy z cukrem pudrem trzcinowym, powoli dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, ucierając dodajemy miód(...)można w nim wyczuć bez problemu - zarówno w zapachu jak i w smaku. Szczególnie dobry jest na 2 dzień gdy "naciągnie" masy i powidła. Szczerze mówiąc tego smaku nie da się zaszufladkować i jasno zinterpretować. To jest coś, co po prostu spróbować trzeba. Mistrzostwo? TAK!MASA:Masa jest cudownie kremowa i mocno piwna! Tu smaki walczą ze sobą

Wypisz Wymaluj