zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną(...)gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić
Fitsweet.mezło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną(...)gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić
Fitsweet.medziecko będzie mogło korzystać z ciepłych dni bez uszczerbku na zdrowiu. Co nam daje słońce? Życie. I piękną opaleniznę. Wielu uważa ją za synonim zdrowia i seksowności. Z tym drugim mogę się zgodzić, o ile nie spalimy się na czarno. Ładna, złocista opalenizna jest jak najbardziej OK, ale co za dużo, to nie zdrowo. Dzięki światłu słonecznemu, nasz(...)dzieci w ogóle nie powinny przebywać w pełnym słońcu wiosną i latem między godziną 11 a 16. My w upał unikamy wychodzenia na słońce nawet do 17, dopiero potem da się znieść grzejące słońce. W sumie dorosłych też to tyczy, ale kto o tym pamięta? Ja sama nie bardzo. Chronię Zuzię jak mogę, nieraz na dworze zasłaniałam sobą, żeby miała
Anioszek w kuchniinnego dania potrzebne mi były żółtka jajek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam jakoś wykorzystać białka. Postanowiłam zrobić kolejne podejście do tortu bezowego. Tym razem z pysznymi świeżymi truskawkami. Niebo w gębie, mówię wam :) To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Na wierzchu położyć drugą bezę, na nią położyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami :) Polecam i czekam na Wasze opinie :) Moja rada: nie przesadzić z likierem, bo masa będzie zbyt rzadka ( mnie się to przytrafiło
Jemy Pijemyjuż za chwilę będę celebrowała każdy kęs :) A czy wiesz, że w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie na zbliżający się Dzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę(...)aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h. 6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę: Dwie torebki herbatki miętowej zaparzyć w 1 szklance wody. Gdy się zaparzy przelać ją do rondla, dodać umyte i odszypułkowane truskawki. Całość zagotować, a następnie zblendować
Domowa Cookierenka Agiskładnikach, które podałam, wymieniony jest kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle(...)oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch
Powiedz dietom nieDobry garnek to połowa kulinarnego sukcesu. Nie mogło być inaczej w przypadku testu patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium . Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj . Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią(...)kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych. To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest troch ę „poszarpany”), ale skradnie Wasze podniebienie. Za tym brzydkim aspektem wizualnym kryje się prawdziwa historia. Otóż legenda głosi, że pewnego wieczoru
Mia Cucina Sofietakłopotów, jednak o tym napiszę później ;). Jak wiadomo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości dań, łatwy do odsączenia, smaczny i bardzo zdrowy! Składniki i wykonanie poszczególnych elementów tortu(...)sera mascarpone Wykonanie: Batony siekamy, dolewamy śmietanę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mocno się schłodziło. Na drugi dzień dodajemy ser mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę. Mus truskawkowy: · 500-600 g truskawek
Malinowe PocałunkiGrochówka to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych zup. Zupa z dzisiejszego przepisu nie jest ciężka, ale treściwa – mocno pachnąca wędzonką, ze świeżymi jarzynami i
Karo in the KitchenMięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I
Karo in the Kitchenkolekcji – . Uwielbiam ten proces myślowy i twórczy podczas powstania przepisu na sernik, kiedy to godzinę przed zrobieniem potrzebnych zakupów, powstaje przepis. Prawdopodobnie każdy mój sernik jest wyjątkowy, bo drugiego takiego się nie znajdzie 😉 Na zakończenie mojej wypowiedzi życzę Ci smacznego. 👥 – ❌ ⏰ – 120 minut ➕ pobyt w lodówce 🇵🇱 – Polska Składniki potrzebne by zrobić ciasto 800 g sera(...)płynna. Wysyp draże na sernik i powoli wlej mieszankę z mleka i Baileys. Wstaw sernik do lodówki, aż góra zrobi się sztywna. Jeśli spodobał Ci się mój przepis proszę daj mi znać w komentarzu. Napisz również jakie dania, smaki chciałbyś zobaczyć na moim blogu. Sernik to moje ulubione ciasto od zawsze, oczywiście na mojej stronie znajdziesz mnóstwo, oryginalnych
RafalCookPo świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej
Monia miesza i gotujeCiasto kefirowe oraz film pokazujący jak je przygotować Uwielbiasz proste w przygotowaniu ciasta ? Jeśli, tak chodź pokażę Ci jak takie zrobić. Ciasto kefirowe, bo o nim
Kuchnia na wzgórzuPomysł na pyszne, sycące i wegetariańskie śniadanie - omlet przygotowany wraz z dodatkiem kalafiora, cebulki i papryki. Jestem pewna, że nikt nie zorientuje się, że omlet
Ugotowaćczosnek i sok z cytryny tylko dodają im smaku. Cały obiad z jednej blachy. W 30 minut! Jako dodatek do całości wybrałam biały ryż, który świetnie uzupełnia to lekkie danie i wchłania sos. Nastawiamy wodę, solimy do smaku, wrzucamy ryż w woreczku i gotujemy go na pół miękko, przez około 7-10 minut. Odcedzamy, wyjmujemy(...)wstawiamy do rozgrzanego już do 200⁰C piekarnika. Pieczemy szparagi przez 10-14 minut (węższe krócej). W połowie tego czasu warto je przemieszać. Przesuwamy szparagi na połowę blachy, na drugą połowę wrzucamy zamarynowane krewetki i rozkładamy je, najlepiej jedną warstwą. Na szparagach i krewetkach rozkładamy kawałki masła i półplasterki cytryny. Pieczemy krewetki ze szparagami przez 8-9 minut
Karo in the Kitchenzrobimy, bo jestem zmęczona, nie chce mi się, muszę odpocząć. Mając w pamięci to wszystko co najpiękniejsze ze wspomnień z dzieciństwa, pomyślałam, że odpuszczę te gniazdka z ryżu. Dam je tutaj kiedyś tam... A dziś napiszę o wielkanocnym koszyczku, żebym sama nie zapomniała o tym, co w tych świętach jest najważniejsze. Cytowane fragmenty pochodzą z "Rytuału Rodzinnego(...)który zstąpił z nieba", przypomina również o Eucharystii ustanowionej w Wielki Czwartek, podczas ostatniej wieczerzy. CHRZAN Symbolizuje gorzką mękę Chrystusa. Symbolizuje znak siły fizycznej i krzepy, a z drugiej strony wyciska łzy... SÓL Sól nadaje smak potrawom i chroni je od zepsucia, co symbolizuje ochronę przed złem. Już w czasach pogańskich uznawana była za szczególna przyprawę, która właśnie
bistro mamaSkładniki (na dwa bochenki) 230 g mąki pszennej razowej 680 g mąki pszennej chlebowej 150 g płatków owsianych 2,5 szkl wody 0,5 szkl
OliveandThymeDziś pomysł na obiad, który ucieszy także mieszkańców naszych jelit ;) Nuggetsy z indyka w panierce z wiórków kokosowych. Do tego frytki z batatów i duuużo sałaty
Mama z Motylemotaczającym ich świecie. Historia mnie zaskoczyła, chociaż niektóre elementy układanki udało mi się ułożyć samej. Bardzo spodobało mi się przedstawienie w powieści aspektu przyjaźni, miłości i poświęcenia dla drugiej osoby. I chociaż początkowo miałam mieszane uczucia wobec tej książki – spodziewałam się kolejnej opowieści o miłości, która nie wzbudzi we mnie zbyt wielu emocji, to dość szybko zmieniłam zdanie(...)Warto wspomnieć, że miłość wyrażona jest w powieści również poprzez poezję. „Pułapka uczuć” jest pięknie napisaną wzruszającą historią, która niewątpliwie przypadnie do gustu miłośnikom gatunku Young Adult. Nie dajcie się zwieść pierwszym stronom książki – nie otrzymacie tutaj łzawej historii o miłości nastolatków. W zamian pojawi się dojrzałe uczucie i cała gama emocji towarzyszących stracie bliskiej osoby. Mocno polecam
TetiisheriSkładniki (na 2 porcje) - 2 filety z kurczaka (ok. 240g), - 2 pomidory suszone (ok. 40g), - 2 plastry pomidora (ok. 40g), - ¼ papryki (ok. 50g), - 2 liście sałaty
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz startą skórkę cytryny i delikatnie za pomocą łopatki(...)robić etapami- niż wsypać za dużo za pierwszym razem. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy żółtym kremem, przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy żółty krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy żółtym kremem i wszystko ładanie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji
Domowe Tortyżelatyny, naturalna, sama się ścina Odgrzebałam ostatnio, spod sterty starych, pożółkłych zeszytów kulinarnych, przepis na specjał zwany galaretką z nóżek . Recepturę odziedziczyłam po babci. Mój dziadek był smakoszem tego dania. Często drałował rowerem do pobliskiego sklepu po składniki mięsne i nękał babcię , by mu galaretkę przygotowała. Przy dziadku-smakoszu specjału tego ja również często próbowałam. Do galaretki z nóżek(...)marchewkę i czosnek. Gdy warzywa się ugotują i mięso z nóżek będzie łatwo odchodzić od kości, wyjąć całość do miski do zupełnego ostygnięcia. Wywar przecedzić przez sito do drugiego garnka tej samej wielkości – aby pozbyć się ewentualnych odprysków kości i ziaren przypraw – i odstawić do późniejszego użytku. Ostudzone mięso oddzielić od kości i drobno pokroić. 1 marchewkę pokroić
Grunt to przepis!Czasem wystarczy tylko chwila, by przygotować smaczny i bardziej oryginalny obiad. Zapraszam Was na proste w wykonaniu, ale efektowne i smaczne roladki z kurczaka z serem
Słodkie okruszkiKasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje
Moniki SmakołykiPizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody(...)połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenczas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym. Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek(...)pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego. Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C, przez 1h góra i dół
Niezły MłynekPieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5
Maminek kulinarny