dowiedzieć, żeby móc je później wykorzystać w naszym tłumaczeniu. Czasami właścicielem praw jest autor/autorka, ale w wielu przypadkach jest nim wydawnictwo. A gdzie możemy to sprawdzić? Na stronie redakcyjnej ( druga lub czwarta liczona strona publikacji, czasami może to być ostatnia strona ) można znaleźć m.in. informację o zastrzeżeniu praw autorskich (copyright) i tam jest napisane czy należą one do autora/autorki(...)pamiętaj: nie rozpatruj wyłącznie duże wydawnictwa, warto sprawdzić również te mniejsze. 3. Zbierz jak najwięcej informacji o książce, żeby zainteresować wydawcę Jak już wyżej pisałam, sam fakt, że dana książka ci się spodobała nie wystarczy, żeby wydawca chciał ją wydać. Trzeba go do tego przekonać. Należy zebrać jak najwięcej (pozytywnych) informacji o książce: jakie recenzje zebrała książka (pomocne
Lamarida.plwykonania sernika Bounty krok po kroku bez pieczenia. Sernik Bounty wykonasz w 1 godzinę, a po kilku godzinach od ostygnięcia polewy czekoladowej będzie gotowy do spożycia. Tego smaku nie da się zapomnieć i opisać, trzeba go samemu spróbować. Sposób wykonania podzielony jest na 3 etapy. Sernik Bounty bez pieczenia. Krok 1. Przygotowuję spód. W małym garnuszku roztapiam 50 g masła(...)uzbrojonego” w końcówki do ubijania białek, mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy. Masa kokosowa. Do ostudzonej, lekko ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę masy kokosowej i mieszam. Następnie dodaję drugą łyżkę masy i mieszam obserwując czy nie powstają grudki. Do miski z masą kokosową wlewam zahartowaną przed chwilą żelatynę i całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wylewam
Ania gotujeSherry-Netherland. Furorę w tych czasach – między innymi za sprawą telewizyjnego programu Julii Child i francuskiego szefa kuchni Renee Verdon’a w Białym Domu, u rodziny Kennedy – robiły właśnie dania flambirowane, z francuskim rodowodem – teatralnie szykowane i podpalane przy stolikach, na oczach gości, przy wtórze zachwytów i rzęsistych oklasków. Czy stek wart jest imienia bogini? Technikę flambirowania wykorzystuje(...)minuty z każdej strony, żeby zostać stekiem medium/medium rare, a ten poziom wysmażenia najlepiej moim zdaniem podkreśla smak mięsa. Po minucie smażenia na jednej, i minucie na drugiej stronie, obracam steki co około 30-40 sekund podczas smażenia. Lubię ten sposób – steki są wtedy naprawdę równo wysmażone z obu stron. Zdejmujemy wysmażone mięso na deskę, rozwiązujemy jeśli formowaliśmy medaliony
Karo in the Kitchenjadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy ilości cukru. Pierwszy raz mój biszkopt kakaowy wyrósł na kształt półkuli :). Ale nie ma „problemów”, których nie da się rozwiązać :). Tort przygotowałam z okazji przyjazdu rodzinki ze Szczecina. Przyjeżdżają na cały długi weekend lubią i mogą jeść słodycze więc mam nadzieję, że jeszcze coś uda mi się dla nich(...)koniec ubijania partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce (po dodaniu każdej łyżki miksuje około 2 min, przed dodaniem kolejnej), cały czas miksując po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto
moj przepis naporęczach. OK, może czegoś nie ogarniamy ale ogarniemy... z czasem. I znów - gwizdek! Zrywamy się, próbujemy cokolwiek zrobić z wędkami, podpatrując innych wędkarzy. I co? Znowu dupa. Jak zaczęliśmy drugie podejście szyper poinformował, że właściwie nie ma sensu wędkować już, płyniemy dalej... Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka Techniko, ratuj! To była moja pierwsza próba(...)Człowieku, zlituj się nad amatorami! Po kilku postojach na Bałtyku i wielokrotnych próbach wyłowienia czegokolwiek było nam smutno . Bo inni mają już sporo ryb, co chwilę wyciągają jedną po drugiej, a my co? Właśnie. Wnet jeden z uczestników wyprawy zdradził mały sekret i w kilku zdaniach opisał technikę. Jak w teorii złowić dorsza z kutra? Zanim kuter całkiem się
Right Behind The KitchenWielu z Was pisze do minie z zapytaniami ile kosztują przygotowywane przez nas w domu dania. Szczególnie pytacie o pieczywo robione przeze mnie. W mailach swych prosiliście również o podpowiedzi jak skomponować posiłek, który będzie nie tylko smaczny, ale i w przeliczeniu na jednostkę ekonomiczny. Zainspirowało mnie to do stworzenia cyklu artykułów, które pomogą mi, a przede wszystkim(...)każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą
BaRepasOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalnejabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem. Zupa(...)międzyczasie rozpuść na patelni 1 łyżeczkę masła.. Dodaj pieczywo pokrojone w kostkę, jak na grzanki albo w małych kromkach. Opiekaj przez 2 do 3 minut, obrócić na drugą stronę i opiekaj przez 1 do 2 minut. 5. Podpieczone grzanki włóż do miseczek na zupę i odstaw na bok. Zahartowaną śmietanę z żółtkiem wlewali powoli do zupy cały
Cztery Fajeryświeża kolendra, to wiedziałam, że ten skurczybyk zyska egzotyczny aromat. Dodałam kumin, likier kokosowy, olej sezamowy i wyszło to cudo! Polecam bardzo - palce lizać! :) Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej i dałam mu przynajmniej 12 h, by przeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczony kurczak limonkowo-maślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta(...)masła i polewamy kurczaka 40 ml likieru kokosowego. Pieczenie kilkuetapowe: Etap pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap drugi Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Wyjmujemy kurczaka, przekładamy go na plecy, polewamy masłem i sokami spod pieczenia
Cooking Monstermasła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 72,5 dag mąki + tyle mąki, ile „zabierze” ciasto, aby dało się rozwałkować 2 , oraz mąkę do podsypywania, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Masa makowa: 50 dag maku, miód naturalny, 3-4 żółtka, 3-4 łyżki cukru, dowolne bakalie, woda(...)ciasta dodaj tyle mąki, aby powstało jednolite, nieklejące się ciasto. Stół lub stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto pozostaw w misce i przykryj ściereczką. Drugą wyłóż na stół lub stolnicę i rozwałkuj (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia lub ściereczce) na kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj połowę masy makowej. Pamiętaj, aby zostawić około
blog.moje-pasje.infosąsiadującej celi planuje ucieczkę. Kiedy swój plan wdraża w życie i razem z kapitanem odlatują skradzionym samolotem stają się najbardziej poszukiwanymi zbiegami. Scarlet Benoit to tytułowa główna bohaterka drugiej części Sagi Księżycowej szczęśliwie mieszkająca na farmie ze swoją babcią. Niestety spokojne życie dziewczyny zostaje zakłócone, kiedy niespodziewanie Michelle Benoit znika. Scarlet zmuszona jest rozpocząć własne poszukiwania babci, gdyż śledztwo(...)zamiary wcale się nie gryzą, a wręcz przeciwnie idealnie ze sobą harmonizują. Bohaterowie zachwycają. Są świetnie dopracowani i przedstawieni. Każdy z nich opowiada własną, równie ciekawą historię. Każdego da się lubić, gdyż każdy z nich to intrygująca osobowość oraz interesujący portret postaci posiadającej wyraziste cechy i na swój sposób przejmującą historię swojego życia. Akcja niebywale absorbuje. Nie ma czasu
Tetiisherinaprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić. Po drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić(...)olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie
naRuszcieJednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami
Proste-przepisy.pljuż w STAROŻYTNOŚCI?? Starożytni Grecy używali blach do pieczenia na wolnym ogniu do zrobienia płaskich bochenków skropionych miodem zwanych "kreion". W starorzymskiej książce kucharskiej Apicius'a ujawniono przepisy na dania podobne do współczesnych pancake'ów. Natomiast średniowieczne naleśniki były stosunkowo ciężkie ze względu na użycie jęczmienia lub żyta oraz niestosowania zakwasu. Dziś proponuję coś zupełnie odmiennego a jednak bardzo(...)czubatej łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód oznaczają idealny moment). Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Na każdego placka nałóż niewielką ilość musu, układając je w 4 poziomową wieżę. Na wierzch nałóż większą ilość musu oraz owoce
Better Life By Auntie JuPyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów. Składniki: ok 250 g makaronu
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam Was na przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z
Słodkie okruszkimiasto zwiedzić w trzy dni? Odpowiedź jest oczywista, nie da się i nawet nie ma sensu próbować, co nie oznacza, że nie warto tam pojechać na trzy dni i dać się porwać paryskiemu klimatowi, przesiąknąć nim, chłonąć każdą cząstką własnego ciała, po prostu poczuć się wyjątkowo, wszak jesteśmy w PARYŻU, w stolicy wszystkiego co najlepsze. Oto subiektywny flesz(...)wypadkach sprawdza się równie dobrze, zwłaszcza jeśli chcemy się przemieścić gdzieś dalej. Co do rowerów, nie próbowałam, ale podróżowanie nim wymaga odwagi, po pierwsze są strasznie ciężkie po drugie ulice Paryża nie należą do spokojnych. Autobus wodny tzw. Batobus to bardzo dobra alternatywa dla szybkiego przemieszczania się między lewym, a prawym brzegiem Sekwany. Bilety kupujemy na dzień
Słodki KompromisRoladki z bakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej
Bazując na smakuBardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone
Szefowa kuchni