drugie danie - 14640 przepisów (strona:716/976)

Feijoada po raz kolejny 165

Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje z procentami, zapełnić żołądki na długie godziny zabawy a zarazem nazajutrz nie być zmuszonym do wyrzucenia resztek tylko dlatego że nieświeże. Oczywiście niezawodny jest nasz polski bigos ale istnieje alternatywa. Feijoda czyli tradyczyjna potrawa brazylijska(...)kolendrą (1-2 opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. CZĘŚĆ DRUGA - KIEŁBASA I FASOLA CZARNA Kiełbasa najlepsza będzie z Sokołowa - cztery laski wystarczą. Kroimy w talarki. Jeśli chodzi o fasolę czarną (2 opakowania czarnej fasoli po 400 gram do zakupienia

Smaki Brazylii
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 95

boczkiem Tak, nie da się ukryć jesień nadeszła, dziś rano było osiem stopni, brrrr. Na obiad zaplanowałem zapiekane warzywną z makaronem, ale biorąc pod uwagę panującą aurę, postanowiłem " wzmocnić" danie o mocny jesienny składnik. Zrezygnowałem tym razem ze słonecznej oliwy, na rzecz kawałka surowego boczku. Mam nadzieję ze posiłek wzbogacony o ten składnik, pomoże przezwyciężyć jesienną pogodę(...)dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania. Mozzarellę i drugiego pomidora, kroimy na pół centymetrowej grubości kawałki i u kładamy plastry na makaronowym farszu. Na całość wylewamy sos beszamelowy, rozprowadzając go równo, po całej powierzchni zapiekanki. Następnie wkładamy naczynie

Miód i pieprz
Eklerki z kawowym budyniem 186

Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru(...)żeby dotykała powierzchni budyniu i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ptysia bardzo delikatnie przecinamy wzdłuż. Ostygnięty budyń mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy na jedną część ptysia i zamykamy drugą. Gotowe! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Pieczona kaczka z jabłkami 113

Nadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną pachnącymi jabłuszkami. Pycha!! Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka to mało. Pierwszy raz  zrobiłam ją wiele

Smaki Ewy
Pierogi Shreka, szpinak i bryndza 174

Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków. Ciasto na pierogi: 

Apetyczna babeczka
ZUPA FASOLOWA, FASOLÓWKA 220

     Zupę fasolową przygotowywałam (jadłam również) po raz pierwszy ale zapewniam, że nie ostatni. Nawet nie wiem dlaczego nigdy wcześniej nie pomyślałam o takiej

Smaczne Zdrowe
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 126

zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną(...)gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić

Fitsweet.me
Burgery z buraczków i kaszy jaglanej 147

zło (oczywiście inne zdanie mam na temat burgerów kupionych w przypadkowych barach), ale lubię wegańskie i wegetariańskie pozycje. Przyznam nawet, że czasami te zamienniki smakują mi bardziej niż oryginalne dania z tradycyjnych receptur. Burgery z buraczków i kaszy jaglanej są tego najlepszym przykładem. Nieprzyzwoicie pyszne, a przy tym z samych zdrowych, wartościowych składników i gwarantuję, że taką jedną naszprycowaną(...)gotowej masy formować kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8) Piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, w połowie czasu kotlety odwrócić na drugą stronę przy pomocy szpatułki kuchennej. 9) Przygotować sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. 10) Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić

Fitsweet.me
Jak chronić skórę dziecka przed słońcem? 164

dziecko będzie mogło korzystać z ciepłych dni bez uszczerbku na zdrowiu. Co nam daje słońce? Życie. I piękną opaleniznę. Wielu uważa ją za synonim zdrowia i seksowności. Z tym drugim mogę się zgodzić, o ile nie spalimy się na czarno. Ładna, złocista opalenizna jest jak najbardziej OK, ale co za dużo, to nie zdrowo. Dzięki światłu słonecznemu, nasz(...)dzieci w ogóle nie powinny przebywać w pełnym słońcu wiosną i latem między godziną 11 a 16. My w upał unikamy wychodzenia na słońce nawet do 17, dopiero potem da się znieść grzejące słońce. W sumie dorosłych też to tyczy, ale kto o tym pamięta? Ja sama nie bardzo. Chronię Zuzię jak mogę, nieraz na dworze zasłaniałam sobą, żeby miała

Anioszek w kuchni
Tort bezowy z truskawkami. Beza z truskawkami. 174

innego dania potrzebne mi były żółtka jajek, a że nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam jakoś wykorzystać białka. Postanowiłam zrobić kolejne podejście do tortu bezowego. Tym razem z pysznymi świeżymi truskawkami. Niebo w gębie, mówię wam :)  To wcale nie jest takie skomplikowane jak się wydaje. Składniki: 6 białek 200 g cukru  szczypta soli 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Całą masę włożyć do lodówki na ok godzinę. NA ostygniętą bezę nałożyć mascarpone. Następnie owoce,znów, mascarpone i znów truskawki. Ostatnią warstwą powinno być mascarpone. Na wierzchu położyć drugą bezę, na nią położyć bitą śmietanę i udekorować truskawkami :) Polecam i czekam na Wasze opinie :) Moja rada: nie przesadzić z likierem, bo masa będzie zbyt rzadka ( mnie się to przytrafiło

Jemy Pijemy
Pieczony sernik truskawkowy 261

już za chwilę będę celebrowała każdy kęs :) A czy wiesz, że w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie na zbliżający się Dzień Dziecka :) Składniki (na tortownicę(...)aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h. 6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę: Dwie torebki herbatki miętowej zaparzyć w 1 szklance wody. Gdy się zaparzy przelać ją do rondla, dodać umyte i odszypułkowane truskawki. Całość zagotować, a następnie zblendować

Domowa Cookierenka Agi
Nutka orientu. 138

składnikach, które podałam, wymieniony jest kminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle(...)oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch

Powiedz dietom nie
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 146

Dobry garnek to połowa kulinarnego sukcesu. Nie mogło być inaczej w przypadku testu patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium . Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj . Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią(...)kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na leniwe niedzielne śniadanie, czy podwieczorek dla najmłodszych.  To jedno z tych dań, które wizualnie nas nie zachwyci (jest troch ę  „poszarpany”), ale skradnie Wasze podniebienie. Za tym brzydkim aspektem wizualnym kryje się prawdziwa historia. Otóż legenda głosi, że pewnego wieczoru

Mia Cucina Sofieta
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 138

kłopotów,  jednak o tym napiszę później ;).  Jak wiadomo olej rzepakowy jest  źródłem kwasów omega - 3, dlatego używajmy go i nie obawiajmy się. Jest super do większości dań, łatwy do odsączenia, smaczny i bardzo zdrowy!                                 Składniki i wykonanie poszczególnych elementów tortu(...)sera mascarpone  Wykonanie: Batony siekamy, dolewamy śmietanę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się batonów. Studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby mocno się schłodziło. Na drugi dzień dodajemy ser mascarpone i ubijamy całość na puszystą masę. Mus truskawkowy: ·          500-600 g truskawek

Malinowe Pocałunki
Grochówka na wędzonym żeberku 163

Grochówka to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych zup. Zupa z dzisiejszego przepisu nie jest ciężka, ale treściwa – mocno pachnąca wędzonką, ze świeżymi jarzynami i

Karo in the Kitchen