Tak tylko na smak mi się dostało, bo jak zawsze kaczki w pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina
Apetyczna babeczkapółkach sklepowych możemy znaleźć kremowe serki Apetina do dań przygotowywanych na ciepło. Wybór smaków jest ogromny, ja zdecydowałam się na grillowaną paprykę z oliwkami. Kiedy przeczytałam na opakowaniu, że są idealne dla osób zabieganych, w głowie pojawił mi się pomysł w jaki sposób chcę go wykorzystać:) Bardzo prosty pomysł, dla zabieganych właśnie. Serek delikatnie doprawiłam jeszcze solą(...)solą oraz pieprzem. Nabieramy serek na małą łyżeczkę i wsuwamy pod skórkę podudzia (możemy pomóc sobie kciukiem, zsuwając serek z łyżeczki). Rozprowadzamy delikatnie serek pod skórką. Odwracamy mięso na drugą stronę i ponownie wsuwamy 1 łyżeczkę serka. Podobnie postępujemy z resztą mięsa. Na 1 pałkę powinniśmy zużyć około 2 łyżeczki masy. Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym
Smaki Na Talerzulato wróć! Do tego resztka sera i... tak powstały jagodowe serniczki na piątkowe smutki. Potrzebowałam jeszcze tylko dwóch małych składników... moich pociech. I zaczęły się radosne przygotowania. Jedno mieszało, drugie próbowało, zabawy nam nie brakowało. A gdy serniczki już się upiekły i zostały przyozdobione cała rodzina zajęła się próbowaniem mojego nowego wypieku. Efekt? Zadanie słodkości w 100% spełnione(...)barwy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy po 1 małym biszkopcie na dno. Następnie wlewamy do około 3/4 wysokości naszą jagodową masę serową. "Tu mamo tu... daj ciastkoo" Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Serniczki pieczemy około 25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy nasze serniczki jeszcze na 4 minuty
Słodkie okruszkiPieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po
Ogrodnik w podróżyWspólnie zjedzony obiad, najedzeni i szczęśliwi domownicy, to coś niezastąpionego. Dlatego tak lubię gotować. Ostatnio przygotowałam dla całej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na
Słodkie okruszkiZnowu to zrobiłam tj. burgery a że lubię ryż to tym razem właśnie ryżowe. Rekomendacją dla Was powinno być to, że nawet moje Dziewczyny jadły totalnie
greenscarfMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował
Moja DelicjaJestem szczęściarą :) Zostałam obdarowana młodymi, świeżo złowionymi pstrągami... uwielbiam... Mój osobisty mąż wypatroszył rybki, umył, poodcinał łebki, mi zostało tylko... albo.. aż.. rozdysponowanie, poporcjowanie
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród
Zgrabne GotowanieKiedy spróbowałam tego tortu po raz pierwszy od razu trafił on na listę moich top. Niebiańsko lekki, piekielnie słodki, jednym słowem pyszny. Jako osoba, która sama
Emskie Smakitaka elegancka wersja makowca;) Składniki: ciasto: 200g maku mielonego 150g cukru 3 łyżki kaszy manny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju (dałam Olej Wielkopolski) 0,5 łyżeczki esencji migdałowej skórka starta z pomarańczy Zagotować 180ml wody i zalać mak, wymieszać, przykryć i odstawić do napęcznienia na ok godzinę. Żółtka utrzeć(...)ciągle mieszając kilka minut, aż polewa stanie się gęsta. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Składanie tortu: Pierwszy blat posmarować połową dżemu pomarańczowego, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i 1/3 kremu, przykryć trzecim blatem. Z wierzchu blat posmarować pozostałym kremem. Gdy polewa będzie lekko letnia, polać tort i udekorować kandyzowana skórką
Obiad gotowydzieła: Ośmiornicę rozbieramy na części. Macki odkrawamy od głowy i dzielimy na dwie części, mniej więcej w połowie macek. I tak - grubsze macki wrzucamy do jednego garnka, cieńsze do drugiego. Głowę pozbawiamy chitynowych ścieraczy, które bestia chowa w pysku. W mrożonej ośmiornicy nie powinno być już ani wnętrzności, ani oczu - jeśli jest inaczej, trzeba ją wypatroszyć ;) Po oczyszczeniu głowy, kroimy(...)zapoznać ;) W między czasie możecie przygotować grecką kawę - jeśli chcecie, podam przepis! Po około 30 min. rozgrzewamy solidnie patelnię i smażymy ośmiornicę, aż się przyjemnie zarumieni. Gotowe! :) Smacznego. Koniecznie dajcie znać jakie macie doświadczenia z ośmiornicami
Spektrum Smakusię oprzeć, i nawet ci, którzy za rabarbarem nie przepadają, w takim duecie zjadają go z ochotą. Tym razem tę magiczną parę zamknęłam w serniku - tego, co wyszło, nie da się opisać słowami... Ale spróbuję, żeby jeszcze bardziej Was zachęcić: chrupiący, ciasteczkowy spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym(...)blenderem na gładką masę, ewentualnie przetrzeć przez sitko. Serek kremowy, mascarpone, pozostały cukier i jajka zmiksować na gładką masę. Podzielić ją na pół. Do połowy dodać mus rabarbarowy, do drugiej części - startą tonkę. Wymieszać. Na spód wyłożyć masę rabarbarową, na wierzch tą z tonką. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrampety Krampety, czyli pulchne placuszki z ciasta drożdżowego i sody, to danie kuchni angielskiej. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek, najczęściej z masłem lub dżemem. Choć trzeba trochę odczekać, aż ciasto drożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis(...)wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około 80 ml ciasta i smaż krampety kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony. By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć folią aluminiową, do czasu usmażenia wszystkich. Krampety podawaj na ciepło z dżemem
Moje QulinariaLiebster Blog Award po raz drugi Bardzo dziękuję za kolejne nominacje do nagrody Liebster Blog Award. Tym razem otrzymałam je od Jagody prowadzącej bloga http://cookingwithblueberry.blogspot.com/ oraz Marty autorki http://chochelkapolapkach.blogspot.com/ . Poniżej moje odpowiedzi oraz nominacje J Pytania od chochelką po łapkach: Jaka jest twoja popisowa potrawa? Ciężko powiedzieć, ale zdecydowanie będzie to coś z kuchni azjatyckiej(...)razie nie mam. Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek. Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirach J Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”. Twoje ulubione danie? Kurczak Generała Tso Jaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą. Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu
Mania GotowaniaZapraszamy dzisiaj na przepyszne babeczki kokosowe z kremem z białej czekolady. Babeczki są wyborne w smaku, a doskonałym ich uzupełnieniem jest fantastyczny przepyszny krem przygotowany na
Kolizje SmakówMmm....te kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu
Gotowanie...to proste !Ciecierzyca lub inaczej mówiąc cieciorka jest skarbnicą białka ! A jak wiadomo białko jest nam niezwykle potrzebne w codziennej diecie. Doceniana jest przede wszystkim w kuchni
Taste TherapyBaba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest
Karo in the KitchenJeśli znudziła Wam się tradycyjna panierka na filecie z kurczaka to polecam zrobić kotleciki drobiowe w panierce z płatków kukurydzianych. Panierka jest złocista i niebywale chrupiąca
Mechanik w kuchni