drugie danie - 14640 przepisów (strona:721/976)

Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 376

pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona(...)papierowym ręcznikiem. Mięso dokładnie nacieramy marynatą i pozostawiamy zanurzone w niej na co najmniej kilkanaście godzin, w lodówce, pod przykryciem. Warto co jakiś czas przełożyć mięso kolejnością i na drugą stronę. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron

Kulinarna Pokusa
Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo-cytrynowym 136

Pyszna, prosta sałatka. Idealna na lato. Spokojnie może zastąpić danie obiadowe. Aromatyczna i orzeźwiająca za sprawą własnoręcznie przygotowanego majonezu na bazie ziołowego serka z czosnkiem i oleju smakowego z cytryną i bazylią.  To on nadaje ton tej sałatce i świetnie pasuje do wędzonego pstrąga. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut.  Nie radzę używać(...)Następnie dodawać stopniowo olej z cytryną i bazylią,  aż do uzyskania puszystego majonezu. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć plastry cukinii.  Gdy będą miały brązowo-złote pręgi przewrócić na drugą stronę. Trzymać na patelni jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć i przestudzić, a następnie pokroić w paski.   Makaron wymieszać z grillowaną cukinią i podzielonym na małe kawałki wędzonym pstrągiem

Wiem co jem
Męskie ręce Piotra Kucharskiego 110

wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask, naprawia, oczyszcza i zachowuje dla potomności, złorzecząc na pierwszego, że nie jest ostrożny. Podejście do nich mamy, jak widać, delikatne(...)książce są piękne. Oszczędnie skomponowane, bez porozsypywanych po blacie przypraw… Trudniejsze wypieki są sfotografowane „krok po kroku” podczas procesu wyrabiania, łatwiejsze – operują tylko pokusą „gotowego”. Tym razem daliśmy się skusić szybko. Czasem się zdarza… Opanujcie antyglutenowy obłęd i pieczcie chleb! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Bułki gryczane 239

soli 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek biały sezam do obsypania bułek   Przygotowanie bułek: W miseczce z połową maślanki rozpuść drożdże i cukier, w drugiej połowie maślanki rozpuść sól. Roztop masło i odstaw je do przestygnięcia. Przesiej mąki do dużej miski. Zrób w mące dołek, do którego wlej  maślankę (tę z drożdżami i cukrem(...)piekarnika. Piecz bułki około 20 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty możesz piec na dolnej grzałce, aby spody bułek ładnie się przypiekły. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i daj im przestygnąć na kratce. Bułki gryczane Kupka z bułek gryczanych Miękisz bułki gryczanej Bułka gryczana solo z góry Bułki gryczane w kupie z góry inspirował przepis z książki Chleb domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 163

toczy się wałek, następnie każdy koniec zwija się w przeciwną stronę aż do środka wałka. W środek każdego zwinięcia można wcisnąć rodzynkę. Jeśli nałoży się jedno takie lussekatte na drugie powstaje „gullvagn”. Można też uformować „julkors”, „lindebarn”, „kyrkporten”, „prästens”, „hår”, „såkaka” i wiele innych wzorów: Bułki te są wyjątkowo delikatne i puszyste, twaróg dodaje aksamitności, a dzięki szafranowi(...)masło i kontynuuj wyrabianie dalej, do czasu całkowitego wchłonięcia się masła. Włóż ciasto na blat roboczy i uformuj z niego kule. Ciasto będzie nieznacznie lepkie, ale nie podsypuj mąką. Daj odpocząć ciastu pod przykryciem 30 minut. Przełóż kulę ciasta do natłuszczonej miski, i włóż ją pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny (jeśli ciasto robisz późnym wieczorem, możesz

Grahamka, weka i kajzerka
Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 190

Proponuję wszystkim którzy robią pulpeciki ( klopsiki) w sosie pomidorowym by jeśli zostanie trochę sosu i kilka klopsików zrobili potrawę dnia drugiego. To znaczy ,, rozmnożyli" sos , rozdrobnili klopsiki i zagotowali w sosie. A potem wrzucili w ten sos gorący ugotowany makaron. Potem przy podaniu posypujemy ziołami i plasterkami parmezanu. Potrawa super prosta. Klopsiki których nie starczyło by na normalne porcje(...)może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło mi o to by potrawa była czymś podobnym do zapiekanki choć bez zapiekania .Chociaż można przygotować danie wcześniej , przełożyć do naczynia do zapiekanek i tak podgrzać w piekarniku. ** Typowe danie ,, śmieciuszka" - za każdym razem będzie smakować trochę inaczej - liczy się pomysł

Buniabaje w kuchni
KURCZAK PIECZONY MAŚLANO – CYTRYNOWY 147

Pogoda na majówkę nie dopisała, było pochmurno i zimno, więc na obiad zrobiłam pysznego maślano – cytrynowego kurczaka. Nafaszerowany dodatkowo ulubionymi ziołami smakował obłędnie. Mięso przesiąknięte

Pieguskowa Kuchnia
Mazurek orzechowo-kajmakowy 118

masy kajmakowej a dodałam również dżem i warstwę orzechową. Dzięki warstwie dżemu, słodycz mazurka jest idealnie złamana kwaskowym dżemem. Polecam szczególnie kwaskowe dżemy np porzeczkowy czy z owoców leśnych. Drugim miłym akcentem jest warstwa zmielonych orzechów włoskich połączonych z mlekiem. Pod wpływem mleka, orzechy pęcznieją, tworząc gęsta masę. Na wierzch dajemy samodzielnie wykonaną masę kajmakową, lub też gotową(...)smarujemy dżemem. Na wierzch wykładamy masę orzechową. Na górę wykładamy masę kajmakową i ozdabiamy bakaliami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/mazurek-orzechowo-kajmakowy/ MieszamWGarnku Artykuł Mazurek orzechowo-kajmakowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 145

kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z nowymi smakami. I wiecie co?! Znów się opłacało! Spod moich rąk wyszło GENIALNE danie, którego nie powstydziliby się kucharze a moja rodzinka zajadała oblizując się ze smakiem. Takie grzanki ą fantastycznym pomysłem na kolację na ciepło albo np. imprezową przekąskę(...)pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie smażymy na grillowej patelni aż uzyskamy pożądany efekt ( ja lubię bardziej wysmażone ). Gdy przekładamy na drugą stronę do smażenia układamy na wierzchu odrobinę masła i skrapiamy sosem chili. Zdejmujemy z patelni, układamy na desce, by odpoczęło i kroimy w cieniutkie plastry. CAŁOŚĆ: Pieczywo nacieramy odrobiną

Ostra na Słodko
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 244

kaszę jęczmienną a na koniec zabieli łyżką śmietany... Ble! Moja głodomora uwielbia zupy, ale zabroniła mi je robić (takie jak powyżej). Musiałam się trochę postarać, by jednak tę zupę dało się zjeść... I już mam zielone światło dla zup :) I inspiruję się, szukam, wymyślam... A każda zupa coraz smaczniejsza :) A łakomczucha najedzona i szczęśliwa... I takim oto sposobem doszłam(...)międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam szklankę wody co pół godziny.... 2. W tym czasie obieramy cebulę, czosnek, Kroimy drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy łyżkę papryki słodkiej. Podsmażamy na tym paprykowym oleju cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pierniczki drożdżowe 303

drożdży 4-5 łyżek karmelu (przepis poniżej) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja dałam 1 łyżeczkę domowej mieszanki przypraw korzennych, ale tej "sklepowej" warto dać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku(...)użyte foremki nie powinny mieć szczegółów, gdyż ciasto sporo rośnie i mogą być one niewidoczne po upieczeniu - najlepiej jest upiec wszystkie pierniczki za pierwszym razem, wtedy ciasto najlepiej rośnie, druga tura pierniczków, po ponownym rozwałkowaniu ciasta, może być nieco mniejsza niż pierwsza, ale nie będą się one różnić od siebie w smaku - pierniczki wstawić do nagrzanego do 180 stopni

Smakołyki Bereniki
Zakręcona lasagne 162

Ostatnimi czasy namiętnie kupuję bakłażany, nie wiem o co chodzi, ale każda wizyta w sklepie kończy się zakupem co najmniej jednego, może chodzi o to , że

greenscarf
Tortilla z kurczakiem i guacamole 326

Tortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem(...)starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i przykrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty. Guacamole: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy łyżką

Smakowity Blog Kulinarny
Maślane biedronki 177

Na ostatnie urodziny jedna z nas dostała wspaniałe silikonowe foremki do pieczenia w kształcie biedronek. Impreza urodzinowa Jerzola był wyśmienitą okazją by je wypróbować.  Wybrałyśmy

Kolizje Smaków
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 163

Mała zielona główka. Kapuściana. Ubrana w zielone bufiaste spódnice. Zakłada je jedna na drugą. A każda inaczej udrapowana. Pojawia się późną jesienią, kiedy nad pustymi już polami snują się mgły. I zostaje do wiosny. Budzi mieszane uczucia. Jedni ją kochają, inni nie znoszą. A u nas - u Amber i u mnie w Kucharni, zajmuje wysoką pozycję. Uwielbiamy ją. Brukselka(...)sali i wierzę na słowo, że " piano has been drinking, the carpet needs a haircut ". **  Dzisiejszy wieczór w klubie sponsoruje Tom Waits.  A jak będzie z Wami? Dacie się przekonać wyobraźni? Uwierzycie, że ten sprany ręcznik to nie jedyne wcielenie brukselki? Zejdźcie z wydeptanych ścieżek. Dajcie się ponieść fantazji. Zaskoczcie samych siebie. Kupcie świeżą brukselkę. Podsmażcie

KUCHARNIA