drugie danie - 14640 przepisów (strona:718/976)

Pizza z salami i oliwkami 114

Pizza powstała na skutek sprzątania lodówki. Często zostają mi różnego rodzaju warzywa, czy mięsa, z których teoretycznie nic nie da się zrobić. Ale tylko teoretycznie, gdyż robiąc pizzę możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co tylko mamy ochotę. I ja też tak zrobiłam. Co dodacie do swojej, to już tylko Wasza wyobraźnia może Was ograniczyć. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody(...)połowę oliwek czarnych. Całość posypuję połową żółtego sera, uprzednio startego na tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę pizzę przez około 20 minut. Tak samo przygotowuję drugą część pizzy. Upieczoną, kroję na kawałki i polewam ketchupem.  SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 677

czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i pieczarkami - mniami. W moim domu ją uwielbiają, no i najważniejsze jest daniem bardzo prostym.  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500 g makaronu lasagne 250 g mięsa mielonego (użyłam wołowego) 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony ) 150 g pieczarek(...)pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera. Następnie układamy warstwę makaronu przekładamy smażonymi pieczarkami i posypujemy odrobiną sera, układamy warstwę makaronu, warstwę szpinaku i posypujemy serem. Wszystko to przekładamy makaronem, drugą częścią sosu pomidorowego z mięsem, posypujemy odrobiną sera i wszystko przykrywamy pierzynką z sosu beszamelowego. Czas pieczenia: Pieczemy w 180 C,  przez 1h góra i dół

Niezły Młynek
Pieróg 176

   Pieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście.    Składniki na ciasto: -1,5 dkg drożdży -płaska łyżeczka cukru -ok. 2,5

Maminek kulinarny
Brioszka dyniowa 172

słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka. Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym dżemem, czy popołudniową przekaskę. Brioszka dyniowa Składniki na dwie keksówki: 380 g mąki pszennej 380 g maki manitoba(...)Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie   każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut.   Jak uzyskać purèe

Mia Cucina Sofieta
Keto karpatka (Paleo, LowCarb) 94

sprawia, że jest ono także idealnym sposobem na wejście w stan ketozy… Kto by pomyślał, że na keto adaptacji można jeść takie frykasy… P.S. Nie popełnijcie mojego błędu i dajcie ciastu ostygnąć w piekarniku. Ja niestety się pospieszyłam i w efekcie moje Karpaty są zwykłymi, nie wyróżniającymi się specjalnie pagórkami, gdyż ciasto mocno opadło… Print Karpatka Kolejna adaptacja deseru(...)mieszanki ciągle mieszając aż powstanie elastyczne ciasto, które odchodzi od ścianek garnuszka. Odstawić do lekkiego przestygnięcia (ok. 5 – 7 minut). Po tym czasie ciasto miksować dodając jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt z wanilii oraz cream of tartar/proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez ok 2 minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę

Modern Cave Girl
Bidon na wodę, shake’a, smoothie, koktajl – zobacz, jaki masz wybór 57

pełnić różne funkcje, raz będąc pojemnikiem na wodę, innym razem na ciepłą kawę. Da się jednak wyróżnić kilka rodzajów tych akcesoriów. Warto jednak pamiętać, że podział ten ani nie jest ostry, ani też zapewne nie zawiera wszystkich typów bidonów dostępnych na rynku. Niemniej pewne grupy da się wyróżnić. Bidony rowerowe Najbardziej zbliżone do tego, co pierwotnie było znane jako bidon(...)nierdzewnej, butelki izotermiczne, czy nawet klasyczne termosy (z tym, że w opływowych kształtach). Tym, co może wyróżniać je jest nieco większa pojemność (czyli raczej bliżej litra niż połowy). Z drugiej strony i tak wiele zależy od tego, jaki egzemplarz sami wybierzemy. Butelki filtrujące i butelki z wkładem na owoce, lód, świeże zioła. Choć butelki filtrujące de facto zasługują

Żyję by jeść
Kochanie przez czytanie, czyli kilka słów o rzeczach ważniejszych 195

taką scenę: późny wieczór, dzień najprawdopodobniej powszedni (choć to akurat nie ma większego znaczenia); Dziadek z wnusią, obleczeni w piżamki, leżą w łóżku. Dziadek czyta, wnusia słucha. Jedną bajkę, drugą, trzecią... Dziadek zaczyna przysypiać, wnusia niezbyt elegancko go szturcha i stanowczym, choć piskliwym głosikiem żąda, aby kontynuował. Dziadek czyta dalej, bo jak tu się skarbowi oprzeć...?  Po kilku(...)raczej bogate słownictwo, a językiem ojczystym posługuję się poprawnie i intuicyjnie. Bajki w telewizji czy czas spędzony przed komputerem czy z telefonem w ręku z pewnością tego nie dadzą. Dlatego tak ważne jest, żeby dzieciom czytać. Żeby od małego nauczyć je, że to coś wspaniałego. Bo inaczej czarne literki na białym tle przegrają z kolorowymi obrazkami. Dzisiaj chciałabym napisać kilka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 138

się nie udawało. Ale z czasem było coraz lepiej. I choć nadal nie jestem pasjonatką fotografii, to muszę przyznać, że niejaką przyjemność sprawiają mi zdjęcia, na których moje dania wyglądają tak, że ma się ochotę po nie sięgnąć. I nie, nie wmawiam sobie, że moje zdjęcia są świetne; doskonale wiem, gdzie się w tej kwestii znajduję i jak daleko(...)przełożenie całości do formy, nadzianie śliwkami i posypanie błyskawiczną, cudownie maślaną kruszonką. Muffiny są bardzo wilgotne, ale nie zakalcowate, mięciutkie i aromatyczne, z przyjemnie chrupiącą kruszonką. Świetne na drugie śniadanie albo na dłuższą podróż do pracy; mała dawka cukru zdecydowanie pomaga nie zasnąć za kierownicą, kiedy nocny świat oblepia mgła... Muffiny dyniowo-cynamonowe ze śliwkami i kruszonką Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszna karpatka 2444

powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa(...)powstał kożuch. Kiedy budyń będzie już zimny, ubijamy masło na biały puch, następnie wciąż ucierając dodawać po łyżce budyń. Gotowy krem rozsmarować na blacie ciasta po czym przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Gotuj z Agnes
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 138

Parmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem(...)sera żółtego 30 g parmezanu natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Selera obierz i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Przygotuj trzy miseczki. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej jajka rozkłócone z rozgniecionym czosnkiem, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z majerankiem, solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Plastry selera obtaczaj najpierw

Chilli Czosnek i Oliwa
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 138

wyciśniętego ze świeżych owoców do napoju z koncentratu, w kartonie. Który wybierzecie?   Extra vergine (zwana także extra virgin) – to najczystsza, najbardziej wartościowa dziewicza oliwa tłoczona na zimno. Nie dajcie się nabrać na polskie opisanie butelki jako „najlepsza z pierwszego tłoczenia”. To nie to samo co extra vergine i nie jest w żaden sposób synonimem tej oliwy. Kiedyś oliwę tłoczyło(...)Oliwy extra vergine używam na surowo – w tej postaci jest najzdrowsza. Do skropienia chleba, warzyw, sałatek, serów. Nie smażę na niej, to po pierwsze marnotrawstwo, a po drugie – oliwa pali się w niższej temperaturze niż większość olei roślinnych – ma niższy punkt dymienia (225⁰C) i nie znosi wysokich temperatur.   Dobra oliwa extra vergine którą znajdziecie w większości

Karo in the Kitchen
Cannoli Siciliani czyli chrupiące rurki z kremem 250

użyłam białego) 3 łyżki (45 ml) wina Marsala (nie miałam, więc użyłam Porto) 2 łyżki (ok. 30 g) masła Nadzienie: 900 g świeżego sera ricotta (dobrze odsączonego), najlepiej domowego (dałam mniej - 750 g) 200 g cukru (użyłam cukru pudru - czubata szklanka) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 85 g kropelek czekoladowych (groszku) lub deserowej/ gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 białko lekko roztrzepane(...)olej. 4. Wycięte z ciasta kółka owijać luźno wokół metalowych rurek, zachodzące na siebie brzegi ciasta zlepić przy pędzelka zanurzonego w lekko roztrzepanym białku - posmarować jedną stronę ciasta, przykryć drugą i docisnąć.  5. Wrzucać rurki na rozgrzany olej i smażyć jak faworki - do zrumienienia. 6. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć na ręcznik papierowy - do odsączenia. Zanim całkowicie

Domowa Cookierenka Agi
JOGURTY - JAKIE WYBIERAĆ? 183

obecność żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej, które zapobiegają rozwojowi niekorzystnej mikroflory w jelitach. Jogurt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego oraz poziom cholesterolu. I oczywiście jest super dodatkiem do dietetycznych dań (jako "zastępca" śmietany). Chyba już jasne, dlaczego tak chętnie sięgamy po jogurty!  CZY KAŻDY NATURALNY JOGURT JEST ZDROWY?     Odpowiedź brzmi: NIE. Jogurt jogurtowi nierówny(...)jest jeszcze bardziej szkodliwy). Zawierają mnóstwo barwników, aromatów, za to owoców - jak na lekarstwo... Najbezpieczniej wybierać te z kawałkami owoców - wtedy mamy świadomość, że chociaż leżały obok nich :) z drugiej strony - może to oznaczać zwiększony dodatek konserwantów. Także... wybieramy mniejsze zło :)     Ja stawiałabym na jogurty naturalne. A jeśli nie umiecie się przekonać do ich smaku - mieszajcie

Katsuumi
Pierś z kurczaka w parmezanie 157

Uważam, że cytrusy wspaniale łączą się z drobiem, a gdy do nich dodamy parmezan potrawa nie ma sobie równych. Taka jest właśnie pierś z kurczaka w

Kuchennyviral.pl
,,Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami’’ 306

Prezentuję Wam dziś smaczny i prosty do przygotowania obiad. Przyrządzony z suszonymi pomidorami i drobno pokrojoną piersią z kurczaka, z dodatkiem aromatycznego czosnku. Szybkie w przygotowaniu

Podróż w kulinaria