drugie danie - 14640 przepisów (strona:710/976)

Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą 259

się z Wami przepisem na pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą. To danie przypomina mi dawne czasy. Tak przygotowane grzyby możecie podać jako samodzielne danie lub dodatek do innej potrawy. Spróbujcie. Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą – przepis własny Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą(...)czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy je w mące, znów w masie, a na koniec dokładnie w bułce tartej. Tak postępujemy z każdą sztuką. Na patelni rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Naleśniki tradycyjne - przepis 354

Naleśniki   Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.  Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie(...)naleśniki (lub tyle, aby patelnia była pokryta cienką warstwą ciasta), smażymy na średnim ogniu przez ok. 60-90 sekund z jednej strony, przewracamy i jeszcze ok. 30 sekund z drugiej, aby byli lekko zrumienione. Przed smażeniem każdej następnej porcji ciasta, patelnię smarujemy olejem. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 125

Właśnie jestem po obejrzeniu naprawdę słabego filmu. Był tak zły, że prawie się popłakałem. Stracone z życia półtorej godziny. Dlatego tym bardziej ochoczo przyszedłem tutaj żeby dać wam kolejny przepis. A to przepis nie byle jaki, bo Madzia miała objawienie, wizję dosłownie miała. Mianowicie zwizualizowały się jej w głowie faszerowane udka kurczaka. Szczerze wam powiem, że nie bardzo mogłem sobie(...)mogę dodać, że faktycznie skórka była idealnie chrupiąca, a całość perfekcyjnie pyszna. Nie wiem, czy to zasługa tej mieszanki przypraw, czy Madziowych umiejętności kulinarnych. A może i jednego i drugiego... Faktem jest, że udka wyszły mega i przyprawę mogę polecić z czystym sumieniem. 3 podudzia z kurczaka 30 g suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej

Marder&Marder Manufacture
Sernik zamiast tortu 155

było tą zamianą, ja zaś dziękowałam Bogu, że obyło się bez lamentów. Przygotowanie przyjęcia urodzinowego tym razem stanowiło dla mnie mega wyczyn właśnie z powodu ograniczeń czasowych. Czasami nie da się ciągnąć kilku srok za ogon i z czegoś trzeba zrezygnować. Cieszę się jednak, że tych strat nie poniosłam zbyt wiele i udało mi się być niemalże jednocześnie w dwóch(...)smarujemy lekko stopioną czekoladą i posmarowaną stroną przykładamy do boku sernika. W ten sposób ozdabiamy całe ciasto. Ponownie w kąpieli wodne topimy białą czekoladę z dodatkiem mleka, w drugim garnuszku topimy resztę czekolady gorzkiej, również dodając 50 ml mleka. Gdy obie czekolady będą stopnie polewamy nimi naprzemiennie wierzch sernika, robiąc mozaikę. Pomocne może być użycie łyżki ( ja rozsmarowałam

Przysmaki Karolki
Bułki dwusezamowe 180

składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Podziel ciast na dwie równe części. W jedną połówkę wrób białe nasiona sezamu, w drugą zaś czarne. Najlepiej jest każdą połówkę ciasta rozciągnąć do postaci kwadratu, obsypać z góry nasionami, złożyć niczym kopertę i krótko wyrabiać dopóty, dopóki ziarna nie rozłożą się równomiernie(...)przypieka, jesli tak, to przykryj bułki folią aluminiową. Ostatnie dwie minuty możesz piec na dolnej grzałce, aby spody bułek ładnie się przypiekły. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i daj im przestygnąć na kratce. Bułki w kupce. Bułki dwie. Bułki w koszyku. Widać czarny sezam na górze, a biały pod skórką. Bułka w przekroju - widać czarny sezam. inspirował przepis Scottish

Grahamka, weka i kajzerka
Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! 124

Zupa pieczarkowa, przepyszna i prosta w zrobieniu ! Zapraszam po przepis na zupę pieczarkową, pyszną szybko zrobioną. Zupa pieczarkowa – uwielbiam jej smak, zrobiłam ją dzisiaj gdy

Kuchnia na wzgórzu
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 107

Rewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę

Kuchnia Pokoleń
Patelnia pełna warzyw i mięsa, obiad jednogarnkowy. 167

Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków

Kuchnia Pokoleń
makaron z sosem 3 sery 102

Najprostsza z możliwych kombinacji. W zasadzie z sosem 3 sery bo 2 miałam już w domu. Ser żółty zawsze jest, mozzarella zazwyczaj też. Trzeba było

Gotowanie z pasją
Prażonki jurajskie 83

Ziemniaki – około 4 kg, 1 kg kiełbasy, 1 kg boczku wędzonego, 1 kg cebuli, 2 buraki, 5 marchewek, 2-3 liście kapusty, tłuszcz – najlepiej gęsi smalec

królestwo garów
Róże naleśnikowe na walentynki 141

Z okazji Walentynek życzymy wszystkim dużo, dużo miłości nie tylko na dziś, ale na każdy kolejny dzień życia.  A na dzień dzisiejszy wiele radości i

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Odrywane bułeczki francuskie z pesto , suszonymi pomidorami i mozzarellą 135

Ciasto francuskie jest takim produktem , które zawsze mam w lodówce na czarną godzinę.Można z niego w kilkanaście minut przygotowac przysmaki zarówno na obiad , deser , jak

Ostra na Słodko
Pasta z kurkumy, kurkuma i jej właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, 121

środek przeciwnowotworowy m.in. przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów  (National Cancer Institute) , który wydał od czasów Nixona ponad 90 miliardów dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie. Problem jest w tym, że kupujemy kurkumę najczęściej nie od producentów a od  dystrybutorów , którzy często,  aby zyskać na objętości(...)jest absorbowana kurkuma, właściwe jest stosować tak zaleca medycyna ajurwedyjska. Np. na Sri Lance lekarze leczniczo zalecają  przyjmować z tłuszczem  np. pełne mleko lub olej kokosowy. Z drugiej strony, kurkuma jest obecna w codziennym lankijskim menu, wchodzi w skład ostrej mieszanki curry więc jest spożywana także  w obecności pieprzu . Dobroczynne właściwości kurkumy działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo

Szkrab Je Sam
Ciasto porzeczkowo-kajmakowe 395

łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka ½ szklanki cukru 2 szklanki mleka 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła Poncz: 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę) Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek ok. 280g herbatników 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego) kakao(...)dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao

Cukiernia Pychotki
Kotlety rybne mielone 135

szerokością chodnika i spacerkiem przechodzą gdziekolwiek przez jezdnię. Słuchamy co roku tych samych Indian występujących na skwerku, tańczących i grających na piszczałkach, słuchamy nawoływaczy restauracji krzyczących przez głośniki dychę dasz, czebureka masz :) A wystarczy, że zboczymy z głównej ulicy, a tłum maleje o kilkadziesiąt procent. Można przejść się willową ulicą Bałtycką, czy na ulicy Królewskiej obejrzeć willę Kaszubkę(...)kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Ja smażę w ten sposób, że jak jedna strona jest już zarumieniona, przewracam na drugą stronę, zmniejszam trochę moc palnika i przykrywam pokrywką, ew. dolewam kapkę wody, aby kotlety się nie przypaliły i dosmażam na złoty kolor. Mam wtedy pewność, że w srodku

Posadzone i zjedzone