drugie danie - 14640 przepisów (strona:706/976)

Pączki 225

PączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)mogły swobodnie pływać. Nagrzać tłuszcz do 175-180 stopni i do gorącego wkładać o kilka pączków. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż się zrumienią a następnie przewrócić na drugą stronę (pączki są tak delikatnie, że patyczek do szaszłyków wystarcza do przewracania i wyjmowania pączków) i również smażyć do zrumienienia. Dobrze jest smażyć we frytkownicy, która utrzymuje temperaturę

UgotujmyTo.pl
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 152

limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy  do spróbowania!  Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie(...)pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz ze startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie drugą porcję wywaru dodajemy natkę z sokiem i skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Finalnie, gdy ryż pochłonie sok do risotto dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia. Doprawiamy wedle uznania

Symfonia Smaków
Słońce - naturalny lek na wyciągnięcie ręki! 124

Witajcie! jest szaro, buro i po raz kolejny mamy mało śnieżną zimę która powoduje to że nie chce nam się wychodzić z domów. Nie wychodząc z

Kuchnia PROzdrowotna
Kiełbasa Holenderska 80

Francji.  Niewątpliwie, któraś z tych dat jest prawdziwa, niektórzy twierdzą, że w 1954 roku niejaki Gerrit De Vries z miasta Dordrecht wynalazł klopsiki w kształcie cylindra.  Druga data to 1958 roku i jegomość Jan Bekkers z Deurne, prawdopodobnie wynalazł kiełbasę, tak mówią, na pewno nadał jej nazwę Frikandel. Czym jest kiełbasa Frikandel, to cylindryczna, długa kiełbasa(...)łyżce Pieprzu w całości Gorczyca Kumin rzymski Imbir Sól do smaku Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję. Jak zrobić Holenderską kiełbasę Dzień wcześniej przygotuj kiełbasę. Bekon pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy robota kuchennego, zmiel go. Mięsa włóż do miski, wymieszaj. Obierz cebulę, czosnek

RafalCook
Czas hamburgera 109

wysokokalorycznego. Jak soczysty hamburger, który wcale nie musi być taki niezdrowy, gdy zaserwujemy go z odpowiednimi dodatkami. Jego wartość znacznie wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych(...)minut. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszaniną żółtka i mleka (zarówno wierzch jak i boki) i obficie posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, pieczemy bułki około 19 minut na drugiej półce od dołu w funkcji piekarnika grzanie góra dół. Gorące bułki studzimy na kratce. W wersji z termomixem: W naczyniu umieszczamy kolejno: wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło jajko oraz

KulinarneImpresje.pl
Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) 278

bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla gratinatura verrà conferito un aspetto croccante a quello che è un cuore cremoso a base di zucchine. Con l'aggiunta della ricotta e delle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore(...)tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę. **** Iniziate a formare le polpettine e passatele nel pangrattato. Infornate le polpettine in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-25 minuti, girandole a metà cottura. Smacznego! Buon

La grande e la piccola cuoca
Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana z ciasteczkami 153

zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami   Drukuj Prep time 25 min Cook time(...)minuty, dodać czosnek, marchewkę,ziemniaki i seler - całość smażyć ok 10 minut. Do warzyw dodać mąkę,wymieszać i lekko przesmażyć - przełożyć do garnka, wlać do garnka połowę rosołku a drugą połowę wlać na patelnie na której gotowały się warzywa i zeskrobać wszystko z patelni, mieszając - całość przelać do warzyw. Postawić garnek na ogniu i gotować ok 10-15 minut

Cooking for Emily
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 159

siebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt: - 10 jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 300g mąki orkiszowej typ750  (pszennej dałabym ok.270g) - 200g ksylitolu lub cukru - 3 łyżki suchego, niemielonego maku W misie miksera umieścić dokładnie oddzielone białka i ubić na półsztywno. Następnie łyżkami dodajemy ksylitol (lub cukier) i cały czas(...)obydwu likierów, wyłożyłam 1/2 zblendowanego musu z jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki)  i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem

Smaczne Zdrowe
Flammkuchen 141

na tyle mi zasmakowało, że postanowiłam wrócić do tamtych smaków w zaciszu własnego domu. Zanim jednak przejdę do przepisu chcę Wam wspomnieć, że flammkuchen to typowo alzackie danie na cieście chlebowym.W jego składzie celowo nie ma drożdzy. Oryginalnie potrawa jest na cienkim cieście, które w trakcie pieczenia staje się chrupkie. Klasycznie wypełnione jest farszem(...)bardzo cienkie placki. Posmarować crème fraîche, rozłożyć równomiernie cebulę i boczek. Przełożyć na rozgrzany w piekarniku kamień, piec ok. 10 minut. Brzegi powinny być złote. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Ps. Ciasto jest dość cienkie i ciężko umieszcza się na kamieniu, więc uważajcie, aby się nie poparzyć. Ja rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia i je zsunęłam

Fabryka pomysłów
Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą 241

się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku. Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może Was trochę przerażać przepis, że ciasto drożdżowe (czy wyrośnie?) , a tu trzeba je topić ( na pewno nie wyrośnie!). A jest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne(...)Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min na rumiano. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciastka-rozki-beciki-marmolada/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Polędwiczka marynowana w majeranku 146

lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne(...)inną, najlepiej taką, do której nic nie przywiera) maksymalnie nagrzać i położyć plastry polędwiczki z marynaty. Smażyć do momentu, aż się dobrze zrumienią po jednej stronie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć krócej niż z pierwszej strony. Mają się również przyrumienić, ale pozostać soczyste. Gotowe

Posadzone i zjedzone
Placek z jabłkami Ewy Wachowicz i "Wiktoria" 151

mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki, bo nie lubię w ciastach gorzkiego posmaku sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem(...)stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja dzieje się głównie

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku 300

Witam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego(...)piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę. Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 146

                                            faszerowany bakłażan Z reguły

Miód i pieprz