mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki, bo nie lubię w ciastach gorzkiego posmaku sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem(...)stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja dzieje się głównie
Weekendy w domu i ogrodzieWitam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego(...)piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę. Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeNo i znowu mamy weekend, czyli dwudniowe święto pysznego i zjedzonego bez pośpiechu śniadania. Po intensywnym tygodniu to dla mnie wręcz obowiązkowy rytuał, którego nigdy nie
peanutbuttermonsterKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki(...)wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej
Moja DelicjaHej! Jeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański
Kuchnia PROzdrowotnaPierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie(...)się klei, dodajemy nieco mąki (nie przesadzajcie z tym, bo ciasto będzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło. 3. WAŁKOWANIE (2 min): Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość cienko, na ok. 0,3 cm. Z ciastem sprawa wygląda
Nerds Kitchenrealizowania wszystkich celów i marzeń :) Z zawodu jestem księgową, ale z racji aktualnego macierzyństwa z krótkim jeszcze stażem ;) tą część możemy póki co pominąć, bo przez dzieci jedno po drugim nieco "wypadłam" z branży. Ale wrócę jak tylko będę miała taką możliwość. Lubię swoją pracę :) (Nie)idealna pani domu... Dom zawsze posprzątany, naczynia pozmywane, dzieci uśmiechnięte i radosne(...)najwięcej uwagi. Nie zawsze się tak da, ale staram się Nie chcę, aby czuła, że jest postacią drugoplanową, mniej ważną od siostry. Wiktoria - 9 miesięcy. Od początku chciałam ją "przyzwyczaić", że nie ma mnie na wyłączność, nie nosić za dużo, itp., żeby mieć więcej czasu dla Zuzi i na domowe obowiązki. Nie dało się. Była mądrzejsza i żałosnym płaczem
Kolorowy Przepisownikwodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki. Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-. Na zakończenie, niech(...)cały czas mieszając, aż będzie dość sztywna, by łyżka stała na baczność. Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję. Oczywiście to nie jedyne danie z Kuchni Holenderskiej , które znajdziesz na mojej stronie. W związku z tym, że założyłem grupę kulinarną na Facebook , gdzie
RafalCookwprawiającego w dobry nastój. Mix pogodowy może zainspirować do mieszania stylów kulinarnych całego świata. Tak modna obecnie kuchnia fusion może mieć wiele wymiarów, również takich, które lubimy szczególnie – czyli dań zdrowych, dietetycznych, smacznych i łatwych do przyrządzenia. Marcowe niespodzianki w greckim stylu W marcowym garncu znajdziemy wiele niespodzianek. Delikatne źdźbła trawy, które przebiją się przez zmarzniętą ziemię. Wiosenne(...)rękach uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Piec pulpety ok 35 minut. W trakcie pieczenia pulpety można ze dwa razy przewrócić na drugą stronę, wówczas ładniej się upieką. Sos jogurtowy Składniki: szklanka jogurtu naturalnego jogurtu greckiego 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku świeża bazylia lub oregano drobno pokrojone (ilość wg. uznania) 4 ząbki
KulinarneImpresje.plDahl - ani zupa, ani gulasz. Według mnie - lepsza wersja swojskiej pomidorowej ;). Można ją podać jako zupę, ale równie dobrze sprawdzi się w roli dania głównego. Garam masalę można kupić gotową - czasami można ją znaleźć w dobrze wyposażonych marketach lub na stoiskach z przyprawami. Mi akurat się skończyła, ale z pomocą przyszła książka "Kuchnia Kryszny" (autor: Adiraja Dasa(...)cynamonu Przygotowanie: Zmielić razem wszystkie składniki. Przygotowując masalę można też najpierw każdy ze składników osobno uprażyć na suchej patelni z grubym dnem, następnie wszystko razem zmielić. Ja wolę tę drugą wersję - z prażeniem
Kuchnia w szuwarachSmakuje świetnie z powidłami mandarynkowymi Składniki : zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej 170 g wody Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej. Ciasto właściwe : cały zaczyn ( tj. 340 g ), a możemy dodać do ciasta właściwego 5 g drożdży instant(...)wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek Moje uwagi : Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia. Według mnie
Proste Potrawylektury :) Na wstępie Wina można podzielić ze względu na zawartość cukru. Mamy zatem wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. W winie wytrawnym drożdże przefermentowały cały cukier pochodzący od winogron. Drugi podział, to podział ze względu na kolor wina: wino białe, różowe i czerwone. Wbrew powszechnym przekonaniom kolor wina nie zależy od koloru winogron. Białe wino może powstać z czerwonych winogron(...)odpowiadający za przyswajanie nowych informacji oraz emocje) pracuje o wiele wydajniej Wszystkie powyższe działania tyczą się regularnego picia małych ilości wina (1-2 lampki). Picie dużych ilości jednorazowo nie da nam pozytywnych rezultatów, a nawet może poważnie zaszkodzić trzustce i wątrobie. Duże ilości alkoholu zaburzają wchłanianie witaminy D, co z kolei prowadzi do rozwoju osteoporozy. Wino jest niedozwolone dla kobiet
two broke sistersDawno nie było na blogu żadnego pieczywa, pora dzisiaj na domową piekarnię! Chrupiące i pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem
Karo in the Kitchen