Witam, W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania(...)oczywiście smażymy łososia. Na rozgrzaną patelnie (z olejem) wrzucamy rybę skórą do dołu i tak smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (8-9 min) następnie obracamy ją na drugą stronę i smażymy max 5-6 min. Musimy uważać, żeby jej nie spalić i żeby nie była wysuszona! Po usmażeniu odkładamy łososia na chwilę na deskę żeby odpoczął
Wspólne smakidopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki * 200 g śmietanki kremówki * 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej * 100 g stopionej białej czekolady * 100 g stopionej gorzkiej czekolady Użyłam tortownicy o śr. 21 cm. Pokruszyłam ciastka, dodałam stopione masło, zmieloną czekoladę(...)robiłam jeszcze nigdy. :) sowa_nie_sowa 2010/02/03 11:41:34 Wiesz, właściwie to powinnam zmienić nazwę, bo z marmurkiem niewiele ma wspólnego;) Należało dawać kupki masy jedna obok drugiej na przemian kolorami, a ja dawałam na środek jedna na drugą... stąd wyszedł warstwowy, a nie marmurkowy... ale na smak to wpływu nie ma:) rain1drop 2010/02/10
Zdrowa Kuchnia SowyCukinia faszerowana to danie, którego nie może zabraknąć w letnim menu. Faszeruję ją na różne sposoby. Dziś zapraszam na jeden z nich, najbardziej tradycyjny - cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Ja swoją faszeruję surowym mięsem, nie smażę go wcześniej. Piekę ją w lekkim sosie pomidorowym, bez śmietany. Jest lżejsza, mniej kaloryczna, taką lubimy najbardziej. Czasem(...)połączenia składników. Gotowym farszem nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Nafaszerowane cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej i posypuję mieloną papryczką chili. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przykrywam folią aluminiową i przekładam do lekko nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę
Kuchnia z widokiem na ogródMaślankowe pałki z kurczaka Moczenie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania
Blog z ApetytemWegetariańskie kotlety z kalafiora są lekkie i delikatne - podane ze słodkim ziemniakiem stanowią idealną całość. Zdrowe i dietetyczne danie, które można przygotować na kolejne dni. Składniki na 4 porcje (8 kotletów): 1/2 kalafiora 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 kostka bulionowa (drobiowa) 1 mała cebula 1 jajko sól, pieprz ostra papryka - szczypta gałka muszkatołowa - szczypta olej kokosowy(...)minut z każdej strony. Przygotowane bataty wyjmujemy z naczynia i układamy na talerzu razem z kotlecikami. Całość posypujemy koperkiem ... smacznego! PS. Usmażone kotlety (jeżeli zostaną), możemy odgrzać na drugi i trzeci dzień w piekarniku
Alutka-Gotujeminimalne. Zachciało więc nam się z Panem Mężem wybrać na piknik . Koc - spakowany! Termos z mrożoną herbatą - obecny! Owoce i ciasteczka na deser - mamy! Ale co tu przyrządzić na danie główne, tak aby zbytnio się przed piknikowaniem nie zmęczyć, ale nadal smacznie i syto zjeść? Kanapki z grillowanym schabem oczywiście! Minimum wysiłku w przygotowaniu, a maksimum(...)kilka minut. Nie poruszać mięsem w trakcie smażenia - wtedy powstaną charakterystyczne "grillowe" pręgi na mięsie . Smażenie na patelni grillowej Po zarumienieniu się schabu z jednej strony, przewrócić na drugą i postępować analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć - bo mięso za bardzo wyschnie i stanie się wiórowate. Usmażony schab zdjąć z patelni i odłożyć do lekkiego ostudzenia. Uwaga! Jeśli mamy
Grunt to przepis!KOTLET MIELONY Kotlety mielone jedno z prostszych, smacznych i sycących dan, które bardzo często gości w moim domu. Składniki : 1 kg mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina) (* przyznam się szczerze, ze ja bardzo często robię kotlety z samej wieprzowiny). 1 duże jajko 1 cebula 1 większa czerstwa kajzerka sol pieprz ziołowy(...)patelni tłuszcz. 8 Smażymy pod przykryciem, aż zaczyna brązowieć od smażonej strony. 9. Gdy nasze kotlety zaczną brozawiec od smażonej strony, odkrywamy przykrywkę i przekładamy na druga stronę. Po przewróceniu smażymy bez przykrywki, także do momentu zbrązowienia. 10. Podajemy z ziemniakami i surówką np mizeria czy zasmażanymi buraczkami. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachmasy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)obrane z szypułek truskawki- kroimy wzdłuż. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, na krem układamy truskawki – przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, układamy truskawki – przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Do pozostałej ilości kremu dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy RĘCZNIE, do momentu uzyskania jednolitego koloru. Nakładamy czerwony
Domowe Tortyswoją listę postanowień noworocznych. A czy wśród nich znalazł się może punkt o fundowaniu sobie od czasu do czasu małych przyjemności? Jeśli nie, to polecam go dodać, aby nie dać się zwariować w podczas realizacji tych ambitniejszych planów;) I nie mam tu wcale na myśli słodkich przyjemności. Raczej codzienne, małe gesty - spontaniczny pocałunek dla ukochanej osoby czy wspólna herbata(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy ciepłym sosem
My simple kitchen„Jesień idzie…, nie ma na to rady” – śpiewają oburzeni końcem lata podczas gdy grzybiarze bardziej optymistycznie patrzą na świat Co zrobić gdy
Kulinarna PatilogiaSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula(...)doprawić całość. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę sosu mięsnego. Na wierzch wylać beszamel i wstawić moussakę do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Wyjąć i lekko przestudzić przed krojeniem
wyzwania kuchenneMimo, że upały przerywane są chłodnymi dniami i deszczem, to jednak nie chce nam się jeść nic ciężkiego. Desery również nabierają lekkości...szkoda, że tylko one
Codzienna kuchnia niecodziennaWielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa. Przygotowanie 15
Kolizje SmakówPangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą - Pici con le Briciole , czyli produkowany pod Sieną makaron w kształcie grubszego spaghetti, z okruchami chlebowymi i anchois(...)przestygnięcia. Fasolkę blanszuj we wrzącej wodzie przez 3-4 min. (powinna pozostać lekko twarda), następnie przelej zimną wodą i odstaw. W dużej misce wymieszaj pozostałą oliwę, ocet winny, drugi ząbek czosnku rozgnieciony przez praskę, trochę soli i pieprzu. Dodaj fasolkę oraz pomidorki koktajlowe i wszystko wymieszaj. Posyp okruchami chlebowymi i podawaj. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek
Chilli Czosnek i Oliwa