Kurczak po Japońsku Kurczak po Japońsku… potrawa, nieco kontrowersyjna , z uwagi na zadziwiającą ilość octu i sosu sojowego, a mimo to , albo właśnie dlatego , naprawdę
Ogrodnik w podróżyNa drzewie już prawie ani śladu po śliwkach a mnie się przypominało, że jakiś czas temu robiłam wege smalczyk. Wg mnie jest o niebo lepszy
Bon Appetit MałgorzatyMakaron jak samemu się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego
Moniki SmakołykiFasolkę szparagową zajadamy w sezonie w dużych ilościach i w różnych kombinacjach, bo niestety ze słoika już nie smakuje tak samo. Zapiekana fasolka należy do moich
Delicious TitbitsHiszpania to jedna z najbardziej popularnych lokalizacji dla polskich turystów. Mimo, że znajduje się na drugim końcu kontynentu to przyciąga liczne grupy turystyczne. I nie ma w tym nic dziwnego. Wspaniała kultura, bogata historia, niesamowita kuchnia i wyjątkowo przyjaźni ludzie. Jeśli okrasimy to także śródziemnomorskim klimatem to mamy gotowy przepis na udane wakacje. A dla tych, którzy(...)pintxos, czyli niewielkie bagietki, do których wykałaczką przykuwane są oryginalne składniki. Główna różnica pomiędzy nimi polega na sposobie uiszczania opłaty, tj. za pintxos płaci się jak za normalne danie, z kolei tapas są dodatkiem do zamawianego napoju, najczęściej piwa lub wina. 3. Zapoznaj się ze środkami transportu Hiszpania jest jednym z najlepiej rozwiniętych komunikacyjnie państw
ProstePesto.plTrudno było z czasem, ale udało mi się i tym razem dołączyć do wspólnego wypikania w piekarni Amber 😊 I bardzo się cieszę, bo dzięki przepisowi zaproponowanemu przez Danę z Leśnego Zakątka cieszyłam się długą bułą w formie ryby (na pewno na Wigilię upiekę ponownie!) i pięknym chlebem przypominającym liść. Myślałam, że pracy będzie bardzo dużo, a tu niespodzianka - oba bochenki(...)odrywać jej od reszty ciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok. Posmarować brezgi rozwałkowanego kawałki i nałożyć go na resztę bochenka. Na wierzchu ostrym nożem wykonać rysunek przypominający unerwienie liścia. Drugi bochenek uformować podłużnie jak bułkę wrocławską. Jeden z końców naciąć na pół i lekko odchylić obie części od siebie, by przypominały tylną płetwę ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach
Weekendy w domu i ogrodziezupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej wersji. Miłego gotowania! And we have the autumn… Cold… Dark… The time to do nothing(...)made) sage, cardamom, salt, pepper, chilli just a bit of finely grated Parmesan Umyj i osusz dynię. Przekrój ją na pół, jedną połowę odłóż do lodówki na później, a drugą pokrój na ósemki, tak, żeby łatwo było powstałe kawałki obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Obrane kawałki pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na sporej
Martyna CooksSezon truskawkowy trwa..więc jest i drożdżówka..szybko zrobiona i jeszcze szybciej zjedzona.Drożdżówka robiona podobnie jak tutaj ,tylko zamiast nadzienia pomarańczowego dałam truskawki. 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl.cukru (55 g) 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży szczypta soli 1/3 - 1/2 szkl.mleka(...)mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość
Moje domowe kucharzenieunosi się po całej kuchni. Danie jest na prawdę bardzo aromatyczne ! Polecam jako obiad a nawet kolację, chodź wiem, że nie powinno się jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad. Palce lizać ! Farsz: mięso wieprzowe(...)Doprawić solą i pieprzem do smaku. 4. Farszem dokładnie napełnić rurki cannelloni ( musza być pełne farszu) i ułożyć je poziomo w naczyniu żaroodpornym prostokątnym. Następnie układać jedną na drugą pionowo. 5. BESZAMEL: Masło rozpuścić w rondelku. Kiedy zacznie skwierczeć dodać mąkę, energicznie mieszając, aż dobrze się rozpuści. Powoli wlewać mleko i mieszać. Doprawić solą, pieprzem.Ser zetrzeć
Kuchnia Pauletteszupa krem, świetnie łączy się z makaronem. W mojej kuchni wybór dziś padł na risotto z dynią i uważam, że efekt jest świetny, idealny dodatek do mięsa, idealne wegetariańskie danie – co kto woli, będzie smaczne w każdej wersji. Miłego gotowania! And we have the autumn… Cold… Dark… The time to do nothing(...)made) sage, cardamom, salt, pepper, chilli just a bit of finely grated Parmesan Umyj i osusz dynię. Przekrój ją na pół, jedną połowę odłóż do lodówki na później, a drugą pokrój na ósemki, tak, żeby łatwo było powstałe kawałki obrać zwykłą obieraczką do warzyw. Obrane kawałki pokrój w średnią kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na sporej
Martyna Cooksszybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi, botwinka, młoda kapusta czy szczaw powoli się(...)liści rzodkiewki Przygotowanie zupy minestrone: W garnku zagotuj bulion warzywny. Staram się przygotowywać własny, ale od czasu do czasu używam także ekologicznych kostek rosołowych. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj w niej makaron. Mój makaron potrzebował zaledwie 5 minut, aby być gotowy. Makaron odcedź na durszlaku i przelej zimną wodą, żeby się nie skleił
Chilli Czosnek i Oliwakażdej kanapki. Zlepiacz ten wyjątkowo mi tu podpasował, bo nadał warzywom pikanterii , a schabowi intensywnego aromatu i ostrego smaku papryczki chilli . Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking - Codzienna kuchnia niecodzienna - link wkrótce :) Składniki na 2 sztuki: 1 du ż y plast er schabu - grubości ok. 1 c m; jeśli małe to dwa 2 placki gotowej(...)zaciskać na zatrzask - i zgrzewać ok. 5-7 minut - czas zależy od pożądanego stopnia spieczenia; dłuższe grillowanie sprawi, że skórka będzie chrupiąca a środek wilgotny . Analogicznie postępować z drugą, nafaszerowaną tortillą. Jeść póki gorące
Grunt to przepis!Çılbır , czyli jajka w koszulkach ułożone na łóżeczku z czosnkowego jogurtu i polane aromatycznym masełkiem z czerwoną papryką . Podobno jadano je na sułtańskim dworze już w piętnastym stuleciu. Danie bardzo proste, przy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy(...)miękkiego żółtka) lub 5 minut (do żółtka twardego). W czasie gotowania jajka mieszaj delikatnie wodę łyżką, aby woda wirowała wokół niego. Możesz od razu wbić do wody drugie jajko, jednak ja z przezorności wolałam tego nie robić. Wyjmij jajko przy pomocy łyżki cedzakowej i przełóż do miseczki z zimną wodą (chodzi o to, aby zahamować proces gotowania). Następnie
Chilli Czosnek i Oliwazmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna(...)cucchiai di panna , aggiungere 2 cucchiai colmi di zucchero semolato , 1/3 cucchiaino di sale , 2 uova intere e 1-2 tuorlo . Impastare la pasta . Mettere da parte a salire . Peso papavero
w mojej kuchnigara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską(...)pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze lepsza - strona medalu. Mianowicie, jest on bardzo zdrowy! Szczególnie w Indiach uznaje się jego lecznice właściwości, które regenerują organizm, regulują miesiączki, niwelują bóle reumatyczne, wspierają produkcję mleka u matek
Wypisz WymalujPyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze. Przykładowy przepis na naleśniki : Po 1 i 1/2 szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju 2 łyżki cukru pół łyżeczki cukru waniliowego odrobina soli(...)kostka masła lub margaryny Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników. Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym. Przykładowy przepis na polewę czekoladową: 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie
Praktyczna plwzbogacić przez dodanie owoców do kremu lub przełożenie go żelką owocową. Ja poniżej przedstawiłam podstawową wersję, która nie jest skomplikowana, ale mimo wszystko bardzo smaczna! Z dekoracją tortu także dacie radę, ponieważ jeśli ładnie otynkujecie tort i przygotujecie drip według moich wskazówek to reszta jest banalnie prosta. Wystarczą kolorowe kuleczki, różowe motylki 3D oraz topper. I jak Wam się podoba(...)wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. (Rant wstawiłam do blaszki.) Następnie biszkopt ponownie wstawić do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu (najlepiej na drugi dzień) ciasto przekroić na 3 części. Krem do przełożenia. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Krem podzielić
Di gotujeBardzo smaczna karkóweczka. Super w wersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić
Kuchnia Pokoleńbrokuły, przypieczono na złoto bakłażany tworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział(...)Wyjąć stek z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z minimalną ilością oliwy. Wrzucić mięso. Smażyć 3 minuty z 1 strony, aż mięso będzie porządnie zrumienione; obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty. Zdjąć mięso z patelni, odłożyć na kratkę na 2 minuty (w tym czasie ciepło i soki rozejdą się wewnątrz mięsa). Przełożyć mięso
Pociąg Do Kuchninaturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach, to nie omijajcie tego kroku. Przepis na wegetariańską pastillę dodaję do VI Festiwalu Kuchni Arabskiej . Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej Składniki / na 15 sztuk: oliwa 1/2 cebuli(...)farsz solą. Odstaw do przestygnięcia na 10-15 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto filo wyjmij z opakowania i rozłóż na kawałku papieru do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, aby ciasto nie obsychało. Przygotuj sobie miseczkę z olejem oraz pędzelek kuchenny. Na desce do krojenia lub kawałku papieru do pieczenia ułóż pierwszy płat ciasta
Chilli Czosnek i Oliwaużyłem pstrąga łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 100g. sera feta 4 ząbki czosnku Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy(...)oliwy z białej trufli. Czekamy, aż gruszka zmięknie i blendujemy na mus. Kaczkę smażymy od strony skóry przez ok. 7 minut, do momentu wytopienia się tłuszczu ze skóry. Z drugiej strony smażymy nieco krócej. Po przygotowaniu kaczki zostawiamy ją na kilka minut, by wszystkie soki pozostały w mięsie. W tym czasie smażymy ser halloumi, który doskonale smakuje w połączeniu
MarcinChefmnie lekki strach ogarnia. Nie dlatego, iż nie jestem pewna smaku czy tego, że sobie nie poradzicie, bo wiem, że smak się obroni, a wy jesteście zajebiści i dacie sobie radę śpiewająco. Boję się, że może czegoś nie wytłumaczyłam dokładnie, coś oczywistego pominęłam. Potem oddycham głęboko i mówię sobie, że przepis sprawdzony i lubiany i nikt po spożyciu nie umarł(...)przepis z najpopularniejszego bloga wegańskiego w Polsce. Zrobiłam kropka w kropkę jak autorka każe. Kury były wniebowzięte. Wyszło coś o smaku smutku, porażki i tektury z ziarenkami. Na drugi ogień poszedł pan z wegańskiego bloga startującego w konkursie na Blog Roku. Też trzymałam się ściśle receptury. Kury w ekstazie po raz drugi. Kurde! No albo ja, albo ten cholerny sernik
ladykitchenjest w pełni wegetariański, a gdy nie dodamy jajka to nawet wegański. Jeśli jednak chcecie dorzucić trochę mięsiwa, to nie bójcie się. Będzie jeszcze bardziej treściwy. W przygotowaniu tego dania z ogromną pomocą przyszły mi produkty z internetowego sklepu FRISCO.PL , który zaopatrzył mnie w wymagane specjały kuchni japońskiej: grzyby shiitake, pastę miso, sos sojowy, gony watakame, warzywny bulion(...)fasoli mung jajka ugotowane na twardo zielony ogórek czarny sezam * PRZYGOTOWANIE Bulion Wszystkie warzywa umyj i obierz. Ząbki czosnku pozostaw w łupinach i rozgnieć je nożem. Jedną cebulę posiekaj. Drugą przekrój na pół i opal nad gazem aż częściowo się zwęgli. (To trik wykorzystywany w mojej rodzinie, który nadaje rosołowi głębi). Imbir pokrój na plasterki. Pozostałe warzywa możesz ponacinać
Food Squarechałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis i fajne(...)szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, wymieszać. Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier, ajerkoniak i roztopioną gorzką czekoladę. Wymieszać rózgą kuchenną, delikatnie, tylko żeby rozbełtać. Do mokrych składników dodać przesiane składniki suche, wymieszać trzepaczką tylko do połączenia
moj przepis nacynamonem zazwyczaj jest tak, że albo się go nie znosi albo uwielbia, ja na szczęscie należę do tej drugiej grupy, od dziecka uwielbiałam mocno cynamonową szarlotkę, a na śniadanie koniecznie musiałam mieć cynamonowe płatki do mleka, zakochałam się również w słynnych cinnamon rolls, które niestety nie należą do najzdrowszych deserów, dzisiaj postanowiłam zrobić odrywany chlebek na słodko(...)jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy cynamonem i cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę
zdrowa vege kuchniabiałego maku 120 g biszkoptów 100 g orzechów włoskich skórka otarta z pomarańczy 100 g płatków migdałowych 2 jajka 100 g rodzynek cukier puder - według uznania (dałam pół szklanki) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta sok z połówki pomarańczy pół szklanki cukru pudru zmielone migdały - 80 g Wykonanie: Zrobienie rogalików warto rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszej kolejności(...)części wzdłuż dłuższego boku. Jest to pierwszy obrót, a takie obroty musimy zrobić 3 razy. Ciasto schować do lodówki na 60 minut owinięte w folię spożywczą. Drugi obrót: ciasto rozwałkować w przeciwnym kierunku niż poprzednio ponownie na prostokąt 30 x 60. Znów złożyć ciasto na 3 razy. Znów zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 60 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnyNie każdy robi rolady śląskie tak samo. Podany poniżej przepis moja babcia przekazała mojej mamie, a ona mnie. I tego też przepisu się trzymam, bo po
Passions hobbies lifeDziś mamy dla Was kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” . Szczerze powiedziawszy nie mogliśmy się oprzeć, aby z tej książki znowu
Kuchenne WariacjeW hołdzie zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne
upichconaSałatką, którą prezentuję jest niezawodna, pyszna i dietetyczna przy modyfikacji sosu. Robię ją bardzo często i prezentowałam również kiedyś na blogu. Jednak dzisiaj w wersji light
W kuchennym oknie Ewy