drugie danie - 14640 przepisów (strona:683/976)

Wegetariańskie kotlety z twarogiem 166

Kresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące.  Nadzienie oczywiście można

Dominacja smaku
jogurtowe placuszki z bananem 122

Jak się można domyśleć dzisiaj na śniadanie były placuszki. Tym razem jogurtowe, puszyste ale z bananem. Całymi plasterkami - chociaż ta wersja nie przypadła Miśce do gustu

Gotowanie z pasją
Kluski na parze ze śliwkami 146

Kluski na parze robiła moja Babcia. Robiła je też moja Mama. W końcu przyszedł czas, bym zrobiła je i ja;) Do przygotowania klusek wykorzystałam odpowiednią wkładkę

Smaki Na Talerzu
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 471

Jest czasami taki dzień że mamy ochotę na coś innego, nie typowego. Ja dzisiaj przygotowałam tortille w formie wrapa z kurczakiem i mieszanką warzyw chińskich. Do

Sama słodycz i szczypta chili
Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem 375

Zrobienie tego ciasta nie zajmie Wam więcej niż godzinę. Zna i lubi je chyba każdy – chrupkie delikatne ciasto przełożone mocno jajecznym, pysznym budyniowym kremem. Robi się

Karo in the Kitchen
Grzanki z patelni 187

Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować ” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy

Kolizje Smaków
Pstrąg grillowany z cebulką 129

Śwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się

W kuchennym oknie Ewy
Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem 117

filet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli  łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół

Gotowanie jest łatwe
Jak zorganizować uroczysty rodzinny obiad bez gotowania? 79

Godziny na zakupach, planowanie obiadu, deserów, pieczenie ciasta, gotowanie – tak najczęściej wyglądały kiedyś przyjęcia rodzinne i choć z jednej strony miały one w sobie wiele magii, to z drugiej dla pani domu stanowiły prawdziwą mękę. Na szczęście te czasy można już spokojnie odłożyć do lamusa. W Polsce coraz chętniej korzysta się dziś z wygodnej opcji, jaką jest wynajęcie(...)się w internecie, nie tylko przyjedzie do domu czy ogrodu, ale i przywiezie potrzebne składniki do posiłków, przyrządzi je i nada rodzinnego spotkaniu piękną oprawę. Taki szef może gotować dania klasyczne, potrawy z grilla, propozycja kuchni japońskiej, włoskiej czy wegetariańskiej. Jak wybrać prywatnego kucharza na ważne przyjęcia rodzinne? Czym należy się kierować, wybierając prywatnego szefa kuchni? Przede wszystkim warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolety z ciecierzycy z piekarnika 96

zaparcia, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Dziś zapraszam na znakomite kotlety z tego zdrowego warzywa, które upiekłam w piekarniku, aby nie podwyższać dodatkowo kaloryczności dania. Są proste w wykonaniu, tanie i w powodzeniem zastępują mięso. Kotleciki doprawiłam czerwoną cebulą, czosnkiem i mnóstwem zielonej pietruszki. Są znakomite na ciepło, ale też na zimno, dlatego można(...)obtaczać je w bułce tartej, a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut na opcji góra dół, aż się zrumienią, następnie przewrócić je na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez 10 minut. Ja swoje podałam z sałatą, którą skropiłam oliwą i sokiem z cytryny, można je też podać z sosem czosnkowym. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Prosto z piekarnika placuszki z marchewki 235

najbardziej nielubianych zup. Już więcej nie popełnię tego błędu i choćby mnie błagały to nawet na najbardziej ukochane potrawy będą musiały poczekać. Lubię gdy nasze obiady są taka przeplatanką dań starych, sprawdzonych i lubianych z czymś nowym. Kto wie, które z tych nowości na stałe wejdą do naszego repertuaru. Dziś nowinka w naszej kuchni. Placuszki z marchewki. Moja(...)placuszki. Na jeden placek wystarczy jedna łyżka ciasta. Spłaszczamy je lekko i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 10 stopni. Po 10 minutach można przełożyć placuszki na druga stronę, ale nie jest to konieczne. Placuszki najlepiej podawać ciepłe. U mnie z sosem czosnkowym na jogurcie greckim

Przysmaki Karolki
Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej 145

Saszłyki to danie, które możemy przygotować nie tylko w sezonie grilowym. Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Do tego dania najlepiej sprawdzi się mięso z kurczaka. Piecze się ono najszybciej i najfajniej łączy z użytymi składnikami marynaty. Mięso przed pieczeniem koniecznie zamarynujmy. Jeśli możemy zróbmy to wieczorem tak aby mogło poleżeć w marynacie przez(...)gotowych saszłyków posypać po wierzchu ziarnami sezamu. Saszłyki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę, tj. po piętnastu minutach. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem. Smacznego! Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Wskazówki. Patyczki do saszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu

mecooks
Ziemniaki zapiekane po sycylijsku 162

kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa z oliwek sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem(...)dosmaczyłam całość  tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu. Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka! Delizioso

Z Kuchni Do Kuchni
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 174

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który(...)rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny:  Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy

Smakowity Blog Kulinarny