drugie danie - 14640 przepisów (strona:682/976)

Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 138

Pieczona cielęcina to dobry pomysł na wędlinę do śniadania wielkanocnego. Domowa wędlina jest nie porównywalna w smaku do tej sklepowej. Pozbawiona wszelkich konserwantów, barwników i innych

Kierunekuchnia
Racuszki nadziewane mięsem 176

Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu.   Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, 

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym 254

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym inaczej nazywana zapiekanką pasterską jest wyjątkowo smaczną i sutą potrawą. Połączenie ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek jest niezawodnym sposobem

e-PrzepisyKulinarne
Tort ambasador 274

Tort ambasador niewątpliwie jest jednym najbardziej znanych wykwintnych tortów. Pełen bakalii, kawałków czekolady i ananasa. Jego popularność powoduje, że przepisów na niego jest

KuchniaWeDwoje.pl
tort kakaowo-śmietankowy :-) 194

Witam Kochani z okazji pierwszego dnia jesieni mam dla Was pyszny i bardzo łatwy torcik. Łączy on w sobie smak śmietankowej masy, kakaowego biszkopta nasączonego ponczem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ziemniaczki pieczone, wersja III 182

Seriale to ZŁO!!! Tym ważnym przesłaniem postanowiłam rozpocząć dzisiejszego posta :) Wkręciłam się i w ciągu ostatnich kilku dni obejrzałam 15 odcinków (ech, te nieprzespane noce:/ ) No

chwile dla mnie
Krewetki w gorącym sosie Sambal 141

słodkim wstępie, czas na karnawałową przystawkę z egzotycznym akcentem. Przed Państwem danie z odległych zakątków Azji, pełne ciepłych nut, rozgrzewających aromatów i satysfakcjonującej pikanterii. Krewetki w gorącym sosie Sambal to pyszna propozycja ze Słonecznej Kuchni, która ogrzeje przewiane, zimowe wnętrza i rozpieści podniebienia gęstym, wyrazistym sosem. Sos Sambal to pikantny dodatek kuchni indonezyjskiej, łączący w sobie(...)oleju cebulę z czosnkiem i imbirem. 3. Dodaj poszatkowane chili i cukier - dokładnie wymieszaj. 4. Do sosu dodaj krewetki i podgrzewaj całość przez 2 minuty, obracając krewetki na drugą stronę w połowie czasu. 5. Zdejmij krewetki z palnika i dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, jeśli potrzeba. 6. Całość posyp posiekaną natką pietruszki i koperkiem. 7. Podawaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
#Smaki świata - Bułgaria 195

różowego wina wyrabianego na miejscu - mocne, ale delikatne w smaku po całym dniu na słońcu naprawdę uderzyło nam do głowy tradycyjnie już - szopskiej sałatki - dodawaliśmy ją niemal do każdego dania, jest prosta i mega smaczna!   miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego.    Niezwykłych frytek z białym(...)może być idealne, prawda? ;) Kilka mankamentów nadrabiały piękne muszelki, które udało mi się znaleźć na brzegu.  Zdecydowanie zachwycił mnie ten zróżnicowany krajobraz - z jednej strony góry, a z drugiej piękne morze. Tworzyło to niezwykły mikroklimat i jedne z piękniejszych zachodów słońca jakie widziałam.  Na początku byliśmy nieco rozczarowani, bo oboje z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami Egiptu

Cooking Monster
Sałatka z figami i łososiem 139

wstajesz rano sprawdzasz telefon a tam tylu ludzi mówi - pisze, że super pomysł i piękne zdjęcia, jak i stylizacja. Komuś może wydawać się to dziwne ale ja siedząc po drugiej stronie monitora, przygotowuje wszystko sama. Wymyślam przepis, dobieram składniki, przygotowuję całą sesje foto, piszę post i nawet nie zdajecie sobie sprawy ile to pochłania czasu i ile daje radości(...)słodko jak i na wytrawnie. Bardzo lubią połączenie z orzechami, przyprawami korzennymi, miodem, oliwą czy też świeżymi ziołami takimi jak choćby rozmaryn. Dzisiejsza propozycja sałatki, to danie obiadowe, bądź spożywane jako obiadokolacja. Jest mimo to jest lekka, sycąca i wciąż bardzo wakacyjna. Zerknijcie na listę składników ;-) SKŁADNIKI: - porcja makaronu Penne rigate Lubella - 1 figa - 2 plastry

SMYKWKUCHNI
Tort ala Ferrero Rocher 296

dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmielone na proszek orzechy, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek oraz posiekane orzechy i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie(...)niskich obrotach, aż całość zgęstnieje. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, nakładamy warstwe kremu, delikatnie opruszamy orzeszkami, przykrywamy kolejnym blatem, który delikatnie dociskamy. Drugi blat-podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, opruszamy orzeszkami, przykrywamy ostatnim-trzecim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu- smarujemy kremem. Ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Boki

Domowe Torty
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 167

raczyłam się jedynie w restauracji- dziś postanowiłam spróbować zrobić to sama w domu, mając na uwadze dodatkową głowę w domu do wyżywienia i to, jak bardzo pożywne są takie dania. Wyszło znakomicie, może porcje zbyt duże. Nie mniej jednak polecam wypróbować przepis, warto przenieść się na moment w nieznane. Swoją drogą wycieczka do Gruzji jest w moich planach(...)posypujemy serem i sklejamy ciasto tworząc worek (zdjęcie poniżej jak powinno to wyglądać). Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem łyżki masła i "smażymy" placek tak długo aż się zarumieni, przekładamy na drugą stronę i postępujemy tak samo. Tuż przed podaniem na placku rozpuszczamy łyżkę masła. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z ulubionymi sosami, np. pomidorowym lub czosnkowym. Świetnie smakuje

Mango Papaja
Rogale świętomarcińskie 187

poranek. Czasem szkoda, że nie może tak być codziennie, ale z drugiej strony nie byłby wtedy tak niezwykły, prawda? Kiedy małż ospale wygląda z sypialnej norki, szybko nastawiam drugą kawę, bo inaczej będzie marudny, jak każdy informatyk bez porannej kawy. Jeszcze pół godziny błogiego lenistwa i sprawne ogarnięcie się, by wyjść na spacer, po zakupy na Plac Imbramowski(...)niezwyklejszy – 11.11.11r. przygotowali rogale świętomarcińskie. Co prawda w moim wykonaniu są haniebnie zmodyfikowane, ale przyrzekam, że w przyszłym roku się poprawię! Zorientowałam się nieco za późno i nie dałam rady znaleźć białego maku, spróbuję jeszcze na Starym Kleparzu, gdzie ponoć można go kupić. Dumna natomiast jestem z tego, że sama przygotowałam masę marcepanową, choć oczywiście nie obeszło się

Przepysznik - BLW i nie tylko
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 169

zapiekamy w piekarnikuNa takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :)Składniki na 2 porcje2 duże, grube pory4 parówki (u mnie z szynki, 93% mięsa)2 duże pomidory (lub 4 średnie)200 g masła - będziemy go klarować2 żółtka (najlepiej od szczęśliwych kurek) sok z pół małej cytryny4 łyżki białego, wytrawnego(...)zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż by powstały łódki. Do tych łódek wkładamy parówkę i przykrywamy drugą częścią pora. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę sosu, następnie układamy faszerowany pory, układamy na nich plastry pomidorów, oraz plastry żółtego sera. wszystko zalewamy sosem, posypujemy suszonymi ziołami i pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Jesienne chałki z dynią 186

się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą śmietaną. Ale to już czysta rozpusta... Ja zrobiłam trzy mniejsze - jedną zjedliśmy na śniadanie, drugą C. zabrał do pracy, trzecia została dla mnie. Oczywiście można zapleść jedną, wtedy jednak trzeba odpowiednio wydłużyć czas pieczenia. Razem ze mną chałki upiekły Mirabelka i Martynosia . Koniecznie zajrzyjcie(...)następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę.  Wyrośnięte chałki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 219

istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie są zbyt świeże. Alive or dead? Aby sprawdzić żywotność muli wystarczy postukać nimi o blat stołu, jeśli rozwarta skorupka się zamknie, to znaczy, że dany osobnik jest żywy. Jeśli nie - martwego omułka należy wyrzucić. Ewentualnie mule z lekko otwartymi skorupkami wkładamy do miski z mocno osoloną wodą. Żywe małże zamkną skorupki, martwe pozostaną(...)miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula. I dalej radzicie sobie właśnie tą pustą muszelką, wykorzystując

W kuchni Katie