drugie danie - 14640 przepisów (strona:690/976)

Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 169

gęsiego mięsa.   Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich(...)przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, nie obieramy. Nacinamy je ostrym nożem w cienkie plastry, ale nie przecinamy do końca. Ponownie wyjmujemy naczynie z udkami z piekarnika. Udka obracamy na drugą stronę, a do naczynia wkładamy ziemniaki (nacięciami do góry), polewamy je tłuszczem, który wytopił się z udek, delikatnie solimy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 45 minut

Smakowity Blog Kulinarny
smażone z miodem jabłko w omlecie 162

                                             omlet z jabłkiem

Miód i pieprz
Ale że co? 154

pory. Róża co jakiś czas zachwyca nas kwiatami. Ostatnio zamieszkały na niej dwa wielkie, zielone świerszcze. Pomidory koktajlowe to jeden z hitów tego lata- owocują nieprzerwanie już drugi miesiąc i są przepyszne. KonQbek ma już plan na pomidorowe eksperymenty za rok. Jedno jest pewne- żaden pomidor nie smakuje tak dobrze jak ten z gruntu, prosto z krzaczka, dojrzały w słońcu(...)już myślę o galaretce z jej owoców...:-) Nasza jeżyna w "lasku" z chaszcza do wycięcia awansowała do pełnoprawnego rezydenta. Trochę oporządzona i przycięta ma pełno owoców, które jeśli pogoda da słońce we wrześniu, może mają nawet szansę dojrzeć. Wrzosy coraz bardziej rozkwitają- w tym roku dokupiłam trzy, żeby uzupełnić rabatę. Ten jest zeszłoroczny, prawie spisany na straty, jednak odbił

les mirabelles
Schab pieczony w niskiej temperaturze 442

idealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu(...)godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego! ‪#‎domowewędliny ‪#‎mięso   The post Schab pieczony w niskiej temperaturze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tropikalny sernik (z mango) 199

ledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :) Składniki: Spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g gładkiego, mielonego twarogu 2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam 12%) 5 roztrzepanych jajek 2,5 szklanki przecieru z mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango) 1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru(...)aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h. 6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę - owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać galaretkę na sernik, wyrównać

Domowa Cookierenka Agi
grzybek - omlet z dzieciństwa 376

grzybek - omlet Taki grzybek, najbardziej, kojarzy mi się, ze śniadaniami, z mojego dzieciństwa. U mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła(...)masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu.  6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała przekładamy, za pomocą łopatki na druga stronę i smażymy dalej. W przypadku, gdy widzimy, że na naszej patelni nie ma już tłuszczu - dodajemy go. Możemy także ponakłuwać nasz omlet, na środku, by mieć pewność

Kulinarnie z Polką na Kresach
Mini pita z kurczakiem 141

.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita           Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy

Sama słodycz i szczypta chili
Chałka z mlekiem w proszku 161

Cukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki(...)mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych.  Więcej opowiem Wam w przyszłym tygodniu, jak już nieco ochłonę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIEROGI RUSKIE 91

okazuje się, że niepotrzebnie. W efekcie końcowym musiałam ją dosmażać, bo zabrakło...🙈 I choć mam podobną recepturę na ciasto, tym razem trzymałam się ściśle tej z przepisu. Zamiast oleju dałam tylko masło klarowane.  Moje poprzednie pierogi ruskie, z innej znanej strony, nie były tak dobre. Te są wprost genialne 👌😋😋😋 Składniki na ok. 60 sztuk: ciasto: - 500g mąki pszennej typ500(...)praską. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkim palniku do miękkości na maśle klarowanym. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie  połowę cebuli dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej (drugą połowę odstawiamy do polania pierogów), dosypujemy także pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Kawałki ciasta (ja odrywam nieduże kawałki) rozwałkowujemy na blacie, delikatnie podsypanym mąką, na grubość

Smaczne Zdrowe
Francuskie tosty z owocami 131

jajek. Jajka pojawiły się później w spisie składników, czasem dodawano je nie do mleka, ale pod koniec smażenia. Czerstwy najlepszy Gorąco zachęcamy Was do zrobienia tych tostów, bo to danie mega proste, a przy odrobinie inwencji może być nawet wykwintne (jeśli zostaną zgrabnie podane). Nam w bardzo podoba się ten przepis ze względu na możliwość wykorzystania(...)połowy. Krok 2 Chleb kroimy w nieco grubsze, centymetrowej grubości kromki. Układamy w naczyniu z masą mleczno-jajeczną. Moczymy około 30-45 sekund z jednej a potem z drugiej strony. Czas zależy od tego jak bardzo czerstwy jest chleb. Nie moczcie go za długo, bo zacznie się rozpadać. Pieczywo misie też jednak dobrze nasiąknąć płynem. Krok 3 Kiedy chleb

Niedzielny kucharz
Ciasto orzechowo-adwokatowe 219

Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku.    Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła(...)stężała.  Masę krówkową lekko podgrzać we wrzątku, aby lepiej się rozprowadzała na cieście. Na pierwszy blat ciasta posmarować 3/4 kremu ajerkaniakowego, na to rozprowadzić masę krówkową, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby stężało. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Jesienne spaghetti w cieście francuskim 122

cukinia sprawiają, że smak jest obłędny. Moje ulubione spaghetti w pysznym sosie, dwie warstwy sera i kołderka z ciasta francuskiego. Brzmi rewelacyjnie prawda? Bo tak też smakuje! Takie makaronowe danie jest idealne na jesienne dni. U mnie było sobotnim obiadem. Po całym tygodniu pracy i szybkiego gotowania należało mi się coś nowego, świeżego, kolorowego i dodającego(...)Ciasto francuskie dzielimy na prostokąty o wymiarach 25x15 cm. Na każdym płacie na połowie rozkładamy starty na drobnych oczkach ser, następnie spaghetti. Na wierzchu rozkładamy kolejną warstwę sera.  Drugą połową ciasta przykrywamy spaghetti, tak aby wszystkie boki się łączyły. Boki dogniatamy widelcem, na wierzch każdej koperty robimy nacięcia. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez

VioletoweKucharzenie
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 150

zanim przejdziecie do przepisu, koniecznie przeczytajcie ważne wskazówki poniżej, tak żeby wszystko wyszło jak należy. Z podanych proporcji wyjdzie wam 6 cienkich placków, które przy podziale na 9 części dadzą 54 pyszne, chrupiące trójkąty (jeden ważący 5-7 g ma ok. 24 kcal) Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja) 2017-09-19 13:53:42 Porcje 54 Oceń Zapisz(...)placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut, aż trójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj wszystkich od razu

Powiedz dietom nie
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 506

łyżki posiekanych świeżych listków bazylii 1 płaska łyżeczka cukru 1 czubata łyżeczka oregano 1 szklanka bulionu warzywnego  (można użyć w kostce) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Całe danie wykonamy w dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę. Wszystkie składniki na pulpety umieszczamy w misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez(...)dusimy 15 minut. Po tym czasie do sosu wkładamy pulpety (będą z niego wystawały) i całość dusimy pod przykryciem 40 minut. W połowie czasu duszenia pulpety przewracamy na drugą stronę. Gotowe. Jeśli lubicie sosy, w których nie widać warzyw, możecie na moment wyjąć pulpety,  a sos zmiksować lub rozdrobnić widelcem. Miksując sos, zwiększy się jego gęstość. Można wówczas

Smak mojego domu
pieczony szczupak z czosnkowo maślanym farszem 159

szczupak faszerowany Przygotowanie tej potrawa zajmie nam nieco czasu, ale nasz trud zostanie sowicie wynagrodzony w chwili kiedy na naszym stole pojawi się aromatyczne danie  wykonanie ze szczupaka. składniki dla czterech osób cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól,pieprz dodatkowo sznurek z naturalnego włókna na sporządzenie(...)wnętrza przygotowany farsz i związujemy rybę sznurkiem ( tak jak wiążemy szynki).   Sporą blachę wykładamy aluminiową folią, układamy na niej rybę obkładamy kawałkami masła i n akrywamy  drugim kawałkiem aluminiowej folii  Szczupaka wstawiamy, do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rybę  przykrytą folią pieczemy przez 30 min, a n astępnie zdejmujemy górny arkusz folii, posypujemy

Miód i pieprz