drugie danie - 14640 przepisów (strona:685/976)

Grzanki z patelni 185

Tematem następnego tygodnia w wydarzeniu „ W 2016 nauczę się gotować ” mają być kanapki na ciepło. Tradycyjnie takie kanapki przyrządza się w piekarniku lub tosterze. Jednak kiedy

Kolizje Smaków
Pstrąg grillowany z cebulką 125

Śwież rybka to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzisiaj proponuję grillowanego pstrąga, dobrze przyprawionego. Pstrąg nadaje się do pieczenia w całości, a mięsko trzyma się

W kuchennym oknie Ewy
Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem 115

filet i makaron omnomnom filety z kurczaka pesto z rukoli  łuskana dynia sól pieprz ziołowy makaron farfale (omnomnom) 300 g szpinaku lub buraka naciowego pół

Gotowanie jest łatwe
Jak zorganizować uroczysty rodzinny obiad bez gotowania? 71

Godziny na zakupach, planowanie obiadu, deserów, pieczenie ciasta, gotowanie – tak najczęściej wyglądały kiedyś przyjęcia rodzinne i choć z jednej strony miały one w sobie wiele magii, to z drugiej dla pani domu stanowiły prawdziwą mękę. Na szczęście te czasy można już spokojnie odłożyć do lamusa. W Polsce coraz chętniej korzysta się dziś z wygodnej opcji, jaką jest wynajęcie(...)się w internecie, nie tylko przyjedzie do domu czy ogrodu, ale i przywiezie potrzebne składniki do posiłków, przyrządzi je i nada rodzinnego spotkaniu piękną oprawę. Taki szef może gotować dania klasyczne, potrawy z grilla, propozycja kuchni japońskiej, włoskiej czy wegetariańskiej. Jak wybrać prywatnego kucharza na ważne przyjęcia rodzinne? Czym należy się kierować, wybierając prywatnego szefa kuchni? Przede wszystkim warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolety z ciecierzycy z piekarnika 92

zaparcia, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Dziś zapraszam na znakomite kotlety z tego zdrowego warzywa, które upiekłam w piekarniku, aby nie podwyższać dodatkowo kaloryczności dania. Są proste w wykonaniu, tanie i w powodzeniem zastępują mięso. Kotleciki doprawiłam czerwoną cebulą, czosnkiem i mnóstwem zielonej pietruszki. Są znakomite na ciepło, ale też na zimno, dlatego można(...)obtaczać je w bułce tartej, a następnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut na opcji góra dół, aż się zrumienią, następnie przewrócić je na drugą stronę i dopiekać jeszcze przez 10 minut. Ja swoje podałam z sałatą, którą skropiłam oliwą i sokiem z cytryny, można je też podać z sosem czosnkowym. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Prosto z piekarnika placuszki z marchewki 231

najbardziej nielubianych zup. Już więcej nie popełnię tego błędu i choćby mnie błagały to nawet na najbardziej ukochane potrawy będą musiały poczekać. Lubię gdy nasze obiady są taka przeplatanką dań starych, sprawdzonych i lubianych z czymś nowym. Kto wie, które z tych nowości na stałe wejdą do naszego repertuaru. Dziś nowinka w naszej kuchni. Placuszki z marchewki. Moja(...)placuszki. Na jeden placek wystarczy jedna łyżka ciasta. Spłaszczamy je lekko i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 10 stopni. Po 10 minutach można przełożyć placuszki na druga stronę, ale nie jest to konieczne. Placuszki najlepiej podawać ciepłe. U mnie z sosem czosnkowym na jogurcie greckim

Przysmaki Karolki
Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej 137

Saszłyki to danie, które możemy przygotować nie tylko w sezonie grilowym. Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Do tego dania najlepiej sprawdzi się mięso z kurczaka. Piecze się ono najszybciej i najfajniej łączy z użytymi składnikami marynaty. Mięso przed pieczeniem koniecznie zamarynujmy. Jeśli możemy zróbmy to wieczorem tak aby mogło poleżeć w marynacie przez(...)gotowych saszłyków posypać po wierzchu ziarnami sezamu. Saszłyki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. W połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę, tj. po piętnastu minutach. Podawać z dodatkowym sosem bbq, warzywami bądź ryżem. Smacznego! Saszłyki drobiowe w marynacie jogurtowo-orzechowej Wskazówki. Patyczki do saszłyków, których użyłam miały długość dziesięciu

mecooks
Ziemniaki zapiekane po sycylijsku 155

kiedy była jakaś wyjątkowa okazja (tych nie brakowało przynajmniej raz w tygodniu). Makaron zjadany dnia powszedniego...a ziemniak? Od święta. Głównie na zimno, na plaży po południu. Do mojego dania użyłam tych oto produktów ze zdjęcia. Składniki ziemniaki świeża bazylia tarty parmezan kilka pieczarek opcjonalnie świeży szpinak oliwa z oliwek sugo alla siciliana – sos pomidorowy z bakłażanem i serem(...)dosmaczyłam całość  tłoczonym na zimno OLEJEM Z OSTROPESTU PLAMISTEGO , gdyż piję dużo kawy z ekspresu. Sycylijska zapiekanka pyszna jakieś pół godziny od wyjęcia z piekarnika, ale najlepsza na drugi dzień, o ile doczeka! Delizioso

Z Kuchni Do Kuchni
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 169

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który(...)rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny:  Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód, żółtka i tarte na małych oczkach buraki. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodajemy powoli olej rzepakowy

Smakowity Blog Kulinarny
Kremowe ciasto na roladzie z bananami 225

Przepis pochodzi z tej strony. Składniki na roladę biszkoptową: 6 łyżek mąki pszennej 6 jajek 6 łyżek cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia mały słoiczek dżemu o dowolnym smaku. (dałam z czerwonej porzeczki. Dodatkowo należy przygotować czystą lnianą ściereczkę do zawinięcia rolady. Sposób wykonania rolady biszkoptowej Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając ubijać dodawać stopniowo po łyżce cukru. Gdy piana(...)cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 6 średnich bananów. Sposób wykonania kremu budyniowego : Z 1 litra mleka odlać połowę i zagotować z cukrami. Drugą połowę mleka rozrobić dokładnie z dwoma budyniami i mąką, tak, aby nie było grudek. Rozrobioną masę budyniową wlać do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając do momentu

Na słodko lub wytrawnie
ŻELATYNA VS. AGAR - POKSRAMIAMY! 163

zagotowania, bo to osłabi jej żelujące właściwości. Żelatyny nie gotujemy - rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza. Drugim sposobem jest zalanie żelatyny gorącą wodą, rozmieszanie jej i pozostawienie do stężenia (jak w przypadku galaretki). 2. Drugi typ - żelatyna w listkach. Dostępna w specjalistycznych sklepach dla cukierników lub bardziej wyposażonych sklepach, nastawionych w szczególności na tę branżę. Stosowana głównie(...)podobne do żelatyny, jednak tężeje nieco szybciej. Nie ma zapachu, jest przeźroczysty. Stosuje się go przede wszystkim w deserach i ciastach bez pieczenia w diecie roślinnej, galaretach i innych daniach, w których normalnie występuje żelatyna. Do kupienia w sklepach ekologicznych, ze zdrową żywnością i lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych. Najłatwiej kupić można przez internet. Jak się z nim obchodzić

W kuchni Karmel-itki
Strona o fotografii kulinarnej na 3 urodziny bloga 161

lata temu. W tym czasie pojawiały się różne inne zainteresowania, fascynacje i miłostki. Pojawiały się i mijały. Cierpliwość nigdy nie była moją mocną stroną. Jednak fotografia kulinarna nie dała o sobie zapomnieć. Nie pozostało mi nic innego jak zaangażować się w nią ze zdwojoną siłą i mam wrażenie, że powoli wszystko zaczyna się układać.  Pod koniec poprzedniego roku wróciłam(...)marzeń i ambicji.  Obecnie na stronie znajdziecie 5 artykułów. Komentujcie i dokładajcie swoje 3 grosze do zawartych tam treści. To co tam napisałam to tylko część wartościowej treści, druga część to Wasze doświadczenie i Wasza wiedza. Jeśli chcielibyście podzielić się z innymi swoimi umiętnościami w postaci artykułu, zapraszam Was do współpracy. Nie mam nic przeciwko, żeby Wasz artykuł

W kuchni wieczorem
Pieczone ziemniaki z twarożkiem, Magical Mystery Tour 117

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Do tego dania mam duży sentyment. Moja mama często je przygotowywała , gdy byłam dzieckiem:). Składniki: ziemniaki sól, pieprz, kminek (ja użyłam mielonego) kilka łyżek oliwy lub oleju 250 twarogu chudego 2 łyżki(...)Nagrzej piekarnik do 180°C. Ziemniaki obierz, większe przekrój na pół, umieść wszystkie w dużej misce. Dodaj sól, pieprz, kminek i olej. Piecz 20 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 20-25 minut. Twaróg wymieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki podaj z twarożkiem. Smacznego! Często słucham (Magical Mystery Tour

Qlinarnie i Qlinarnie
Calzone z mięsem mielonym 185

Dziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :)  Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki(...)mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy farsz i przykrywamy drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika

W poszukiwaniu inspiracji
Grecka Musaka 200

strony Smakołyki i Koraliki, z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :)PS. Bezpośrednio po upieczeniu, musaka ma dość płynną konsystencję i trzeba ją nakładać za pomocą łyżki. Jeśli chcecie, żeby danie ładnie wyglądało,  to warto przygotować musakę dzień wcześniej, schłodzić, dopiero później pokroić na porcje i w taki sposób podgrzewać. ;)  Składniki: 3 średnie bakłażany 500g(...)ręczniku.  Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut z jednej strony, potem 7 z drugiej, pilnując by się nie przypalił. Sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Zalewamy mlekiem i podgrzewamy cały czas mieszając. W miarę

Czerwona Porzeczka