drugie danie - 14640 przepisów (strona:687/976)

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z BANANAMI I CZEKOLADĄ 164

Dziś potężna dawka kalorii!( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ).Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną

Ostra na Słodko
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 182

serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę.  Na podobnych(...)piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 292

cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie warstwy, które idealnie się uzupełniają. Do śliwek i spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam.Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach(...)Ułożyć na blasze skórką do dołu.Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą).Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bogracz 170

swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej  potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi bograczowi, ponieważ gdy postoi, zyskuje znacznie na smaku. Składniki(...)pokroić w grubą kostkę. Paprykę wraz z ziemniakami dorzucić pod koniec gotowania. Gdy wszystkie składniki zmiękną przyprawić bogracz do smaku, dostosowując przyprawy według własnych preferencji. Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień

My simple kitchen
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 156

Poprawne usmażenie burgera nie jest zadaniem banalnym, godny kulinarnego amatora już z pewnością. Niejednokrotnie przesmażenie walczy z surowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła(...)wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje, dokładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 4 h   4. Mięso powinno dać się łatwo rozdzielać za pomocą widelców

Słodki Kompromis
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 117

więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu(...)następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie. 5. Sos przygotowujemy doprowadzając do wrzenia połowę rosołu, a w drugiej połowie roztrzepujemy mąkę, łączymy i gotujemy, a następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas zapiekania ok. 40-45 minut w 200 C. Na kilka minut przed końcem na wierzch układamy

Apetyczna babeczka
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 203

uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby(...)przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli widzicie, że ryba na stronie z panierką zmieniła kolor na mocno złoty a mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się

Karo in the Kitchen
Kapusta pekińska faszerowana białym serem i kaszą jaglaną - błyskawiczne jarskie gołąbki. 156

Gołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty - uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania(...)wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem soli by zmiękły. Podlać bulionem i dusić 10 minut. Przelać na gołąbki.  4. Gołąbki piec pod przykryciem przez 25 minut w nagrzanym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Jagodzianki (nocne) 530

idealne, mięciutkie, delikatne.  W sam raz na letnie śniadanie.     Składniki (na 16 sztuk): 2 g drożdży instant ok 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (dałam typ 500) 1 jajko 5 żółtek 100 g drobnego cukru 100 g masła   16 łyżek jagód 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka jagód   mleko (plus ew. jajko(...)stopni.  Pierwszą blachę wstawić na około 16 - 18 minut.  Gotowe bułeczki mają być lekko brązowe.  Upieczone wyjąc i przełożyć na chwilę na kratkę. Upiec drugą partię. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować (ja zrobiłam lukier z mleka i cukru pudru

Sto kolorów kuchni
OMLET CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI 202

wypieków 3 kostki czekolady / białej, mlecznej lub gorzkiej 1 płaska łyżka kakao / polecam  takie olej lub masło SOS TRUSKAWKOWY 250 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli truskawki są kwaśne) DODATKOWO : cukier puder, pokrojone świeże truskawki, 250 ml śmietany 30 lub 36 % (mocno schłodzonej) ubitej na sztywno z 1 łyżką cukru pudru WYKONANIE SOS TRUSKAWKOWY : Truskawki(...)przykrycia przez około 4-5 minut. Delikatnie podważamy łopatką i zsuwamy podsmażoną stroną na duży płaski talerz. Przykrywamy patelnią i odwracamy. Ponownie stawiamy na gazie i smażymy z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Gotowość omletu sprawdzamy drewnianym patyczkiem - nie powinny zostawać na nim mokre, kleiste ślady ( patyczek po wyjęciu powinien być suchy). Gotowy omlet oprószamy cukrem pudrem

cool and minty
Chrupiące kąski z kurczaka 585

frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie nazywać jak Wam się podoba, kąskami z kurczaka, chrupiącym kurczakiem czy kurczakiem z KFC, bo właśnie w smaku tego kurczaka przypominają. Jeśli trochę przeraża Was wizja kruszenia(...)jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni   Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Chlebek pszenny z ryżem i tang zhong 203

każdy lub 4 po ok. 280 g każdy Ciasto chlebowe: 480 g mąki chlebowej ( Typ 600-700) 30 g mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego, ugotowanego na miękko ryżu, niesolonego, ostudzonego Mała uwaga: ryż do tego chleba trzeba(...)podzielić je na 2  lub 4 części. Każdą lekko (wystarczy 2-3 ruchy wałkiem) rozwałkować na wąskie podłużne paski, powoli zrolować i umieścić w foremkach keksowych jeden obok drugiego, po dwa na jedną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (ok. 1-2 h).  4. Piekarnik nagrzać do 190°C. Chlebki posmarować mieszaniną oleju

Kuchnia Prezydentowej
Papryka faszerowana 106

cios znienacka i kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek... Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba(...)cały zbędny środek. Więc faszerujemy papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się

Marder&Marder Manufacture
Nominacje 116

Nominacje  Dwie nominacje do zabawy :D Jedna  z tej strony , a druga  stąd . Kiedyś powiedziałam, że nie będę brała udziału w tej zabawie, gdyż musiałabym nominować wszystkie blogi, a tego nie mogę zrobić. Dziewczyny, bardzo serdecznie dziękuję Wam za to wyróżnienie, odpowiem na wasze pytania, ale nie będę nominowała innych blogów. Mm nadzieję(...)gotowaniem, przygotowywania scenerii dla naszych potraw i przygotowywaniem zdjęć, pisaniem postów, odpowiadaniem na komentarze, ale i jedzeniem tego co pod naszym nożem powstało. Co Tobie daje największą radość? Jaka dałbyś radę osobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi

Ciasteczkowy Potwór
Ryba po japońsku 141

japońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik(...)pokrojeniu radzę ją przesmażyć na patelni. Na upieczone filety z dorsza układać cebulę, paprykę oraz ogórki. Całość zalać gorącą zalewą. Przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień

Ugotować