rozruch :) Znajdziecie tu smaczne przepisy na np. "ananasowy poranek", koktajl kokosowo-jagodowy czy kawowy :) W rozdziale drugim moc przepisów na "Przekąski" - czyli koktajle, które możemy spożywać zamiast drugiego śniadania czy podwieczorku - oszczędzając czas - bo nie każdy może przygotować 5 posiłków w ciągu dnia - a taki koktajl to doskonała alternatywa - w dodatku można go ze sobą zabrać(...)dzięki czemu łatwo od razu sprawdzić, które propozycje są dla nas odpowiednie. Każdy koktajl ma podaną kaloryczność i rozkład makroskładników. Pod przepisami znajdziemy też ciekawe informacje na temat właściwości danego koktajlu, jego składników oraz wiele dietetycznych wskazówek i ciekawostek. A jeśli chcecie przekonać się, jak przygotować "Zielone śniadanie", "Green mix", "Białkowe wzmocnienie", czy "Megamoc" - koniecznie zaopatrzcie się w "Zdrowe koktajle
Moje Kuchenne RewelacjeMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)wodę. Całość mieszamy aż lekko zgęstnieje. Jeśli polewa nadal wydaje się rzadka, można dosypać więcej kakao.Studzimy. ciasto: na pierwszy blat biszkoptu wykładamy w całości masę jabłkową, następnie przykrywamy drugim blatem. Na wierzch biszkoptu wykładamy krem budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html
Raj dla Podniebieniajest modrą kapustą. Pięknie, nieprawdaż? Ale wróćmy do czerwonej kapusty. Ponieważ nie jest tak soczysta i lekko twardawa, więc są dwie szkoły robienia surówki. Jedna to sparzenie kapusty a druga to użycie kapusty w surowej postaci. Dzisiaj surówka z blanszowanej/sparzonej lub podgotowanej kapusty. Po wyłożeniu kapusty na sito, trzeba pamiętać, aby skropić ją sokiem z cytryny, dzięki czemu(...)doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkurozdania dla Was dwie takie książki więc zapraszam jutro :-) W książce znajdziemy: Pierwszy rozdział są to podstawy: autorka informuje nas o wszystkim co musimy wiedzieć zanim zaczniemy suszyć :-) Drugi rozdział to suszone owoce: dla mnie raj : -), znajdziemy tutaj suszone krążki jabłek z cynamonem, suszone śliwki, rodzynki, kiwi, ananas, mango, czipsy arbuzowe z limonką, podwójnie suszone banany waniliowo - kokosowe(...)granola, czy naleśniki. Rozdział dziesiąty to przystawki: mini klopsiki warzywne, tortille, pizza Rozdział jedenasty to desery: słodkie przepisy na zdrowe i pyszne ciasteczka, czy batoniki :-) Rozdział dwunasty to dania główne: sos do makaronu czy warzywne curry. Rozdział trzynasty to smakołyki dla naszych pupili: smakołyki z batatów, udka kurczaka, skórki z łososia. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego, nawet
kruche babeczkirondlu rozgrzać odrobinę oleju. Mięso podsmażyć wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do smażącego się mięsa. Papryczkę chili (ilość wg uznania- ja dałam 1/4 średniej wielkości), pokroić w drobne paseczki i dodać do smażenia. Wszystkie składniki należy co jakiś czas mieszać, tak by nie przywarły do patelni. Do tego dodać puszkę pomidorów wraz(...)następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu, co pozwoli
Aromatyczne PodróżePrzepis autorski (mój). Placuszki są przepyszne i już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna Inków" są rewelacyjną oraz zdrową mieszanką, która wzbogaci smak niejednego dania. Uwielbiam ją na zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami(...)Ziarna Inków" znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę. To mój już drugi box, który w 100% (a może i w 200) spełnił moje oczekiwania, a wartość produktów, które zawierał - przekroczyła jego cenę. Uwielbiam takie co miesięczne niespodzianki
Di gotujeAkademii Kulinarnej Whirlpool z okazji trzecich urodzin chciałabym złożyć najlepsze życzenia , kolejnych wspaniałych lat ,tysiące pysznych dań i setki szczęśliwych Kucharzy. Ciekawe inspiracje można znaleźć również na stronie jednego z Włoskich gospodarzy Akademii – Marco Ghia , na którą(...)świeżych malin - 100 g świeżych jagód lub borówek - galaretka malinowa Spód do sernika : - 230 g ciastek Oreo - 50 g masła Sposób wykonania : Blaty serowe pieczemy kolejno jeden po drugim chyba ,że ma ktoś tak duży piekarnik ,że wejdą dwie blachy w kąpieli wodnej. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową . Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Wypieki Reneziemniaki gotowane, pyry deptane (purree z masłem i czasami dodatkiem śmietany). Zasadniczo mamy na punkcie tego warzywa „fioła”. Ciekawe, że w świecie nie ma chyba drugiego miejsca gdzie mieszkańcy utożsamiają się z warzywem, mają swoje święto czy nawet jego pomnik! Tak, tak a dodam też, że Poznaniacy domagają się nawet specjalnych tablic rejestracyjnych – te mają się zaczynać(...)ziemniaki z gzikiem w towarzystwie soli i masła – najlepiej kroić pyry na kawałki, układać na nich masło i gzik. To połączenie wybornie smakuje i rozpływa się w ustach. Dajcie znać co Wy szykujecie u siebie na obiad w Wigilię
Szybko Tanio Smacznieupiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam (bo w sklepie niespodziewanie wyszło... Jeden jedyny(...)Smacznego! Jutro ostatni już dzień praktyk. Z jednej strony się cieszę, bo w końcu porządnie się wyśpię i odpocznę, może nawet trafi się jakiś masaż moich obolałych pleców; z drugiej wiem, że będzie mi tego brakowało. Można się bardzo dużo nauczyć, a przy okazji naprawdę dobrze bawić. Przyjemne z pożytecznym - no czego tutaj nie lubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBitki wołowe to jedno z moich ulubionych dań polskiej kuchni. Bardzo dobrze smakują duszone w naturalnym sosie, ale tych z grzybami nie przebije chyba nic. Na bitki wybieramy tzw. mięso zrazowe, które musimy pokroić w poprzek włókien i mocno rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu bitki będą ba rdzo miękkie i wręcz same będą rozpływać się w ustach(...)obgotować do miękkości, po czym odcedzić i obsmażyć na klarowanym maśle z 1 drobno posiekaną cebulą. Możecie do tego użyć także grzybów wcześniej przygotowanych w ten sposób i zamrożonych. Drugą cebulę pokroić w grube piórka i zeszklić na maśle. Mięso w szybkowarze zalać wrzątkiem do wysokości mięsa. Dodać zmiksowane grzyby suszone i podsmażone grzyby świeże oraz zeszkloną cebulę, liście
W SMAKuwielbiamy jego dodatek we wszelkich potrawach. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem jest idealnym daniem dla tych co lubią dobrze i smacznie zjeść. Ze względu na kaloryczność nie jest to danie na co dzień, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką kaloryczną rozpustę…;)Zapiekanka ziemniaczana z boczkiemSkładniki (porcja na 4-6 osób(...)wysmarować masłem. Wyłożyć 1/3 część ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć połowę ugotowanego brokuła, połowę usmażonego boczku, połowę porcji pora z cebulą. Posypać 1/3 częścią startego żółtego sera. Na to wyłożyć drugą część ziemniaków. Na ziemniaki drugą część brokuła, boczku, pora i cebuli oraz drugą część startego żółtego sera. Na ser wyłożyć ostatnią część ziemniaków. (Ostatnia część sera zostaje
UgotujmyTo.plzobaczyłam (a raczej poczułam) je w centrum handlowym nie mogłam się oprzeć. Osoby które mieszkają na Śląsku i odwiedzają SSC wiedzą co mam na myśli. Obok tego zapachu nie da się przejść obojętnie J Długo czekałam na pojawienie się amerykańskiej sieciówki w Polsce. Ku mojej radości pierwszy punkt powstał w Katowicach. Oczywiście już pierwszego dnia udałam się po długo wyczekiwaną(...)drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę, cukier, sól. Masło rozpuszczam. Odstawiam aby lekko przestygło. W drugiej mice mieszam mokre składniki: rozpuszczone masło, roztrzepane jajka, aromat, pozostałe mleko oraz przygotowane drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ja użyłam robota i ciasto wyrabiałam około
Mania GotowaniaNie ma chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W
Karo in the KitchenKrokiety w tej wersji są świetną alternatywą dla nieco pracochłonnych krokietów z ciasta naleśnikowego. Przyrządza się je zdecydowanie szybciej i co najważniejsze odchodzi nam najbardziej czasochłonny
Krokusowy DomMacie ochotę na pyszne, wilgotne i dietetyczne muffinki? Z dodatkiem dyni i jabłka to prawie sałatka, a nie deser :) Jednakże jedna uwaga: niebezpiecznie wciągają i nie
Kolizje Smakówsmaku. Sprawiły też, że całość była jeszcze bardziej sycąca, choć nie wykorzystałam w niej ani odrobiny białka i tłuszczu zwierzęcego. Atutem jest tu też krótki czas przygotowania całego dania. Składniki (na 3 porcje): 2 spore ziemniaki 2 pietruszki kawałek selera duża cebula 3 ząbki czosnku sól biały pieprz 3 kromki czerstwego pieczywa olej do smażenia Warzywa obrać i pokroić(...)Sydney została w młodości wyrzucona z domu przez rodziców (ojciec pastor) ze względu na jej nieślubną ciążę. Dziewczyna zdecydowała się urodzić syna Wyatta i wyjechać z Anglii na drugi koniec świata. Bea wspomina też poznanie swojego męża, gdy w odważny sposób szukała u niego pracy. Peter nie tylko zdecydował się z nią pracować, ale też spędzić z nią resztę życia
Weekendy w domu i ogrodzieJest to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań. Bardzo sycący i rozgrzewający. Za każdym razem wychodzi trochę inny, w zależności od tego co akurat wrzucam do garnka. Ja robię bigos tylko z kapusty kiszonej, choć można dać kiszoną i świeżą. Zawsze dodaję pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki lub szynki. Do tego dobra kiełbasa(...)pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy
Smakołyki AsiŚwięto jajka trzeba uczcić haha..tak więc jest omlet...troszkę inaczej niż tradycyjny omlet...bo w sumie to omlet japoński..pomysł na taki omlet znalazłam w
Moje domowe kucharzenieświeżymi listkami bazylii. Banalne i szybkie w wykonaniu. Efektowne w wyglądzie i pyszne w smaku. Świetnie nadają się do odgrzewania. Sos gęstnieje w miarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować(...)oleju ze słoiczka z pomidorami, wkładamy roladki i smażymy przez około 4-5 minut z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Następnie obsmażamy boki ( przez około 2 minuty każdy). SOS: Na drugim palniku stawiamy średni rondel. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zmniejszamy płomień do małego. Wkładamy obsmażone
cool and mintySmażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które(...)ogniu, dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego i wlać roztrzepane jajka – jak na omlet. Podsmażać kilka minut (aż jajka się zetną), omlet obrócić i smażyć jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Zdjąć z patelni i pokroić w paski/ kostkę. Odstawić. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju i dodać rybę. Podsmażać delikatnie przez 2-3 minuty i rozgarnąć
Pociąg Do KuchniPotrzebne składniki: 400 g mąki orkiszowej 3 łyżki oliwy 250 ml wody opakowanie mrożonego bobu 4 ząbki czosnku 1 pęczek pietruszki 100 g sera koziego
Łycha smakówłyżki oleju roślinnego (oliwa w smaku tu nie pasuje) 1,5 łyżki melasy (ciemnego syropu cukrowego – dla koloru, w przypadku gdy go nie mamy możemy dać więcej miodu) 1 łyżeczka miodu 15 gr świeżych drożdży 1 – 1,5 łyżeczki soli pół szklanki ciepłej wody pół szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego(...)można od góry przykryć folią aluminiową żeby zbytnio się nie przyrumieniły. *Ja chciałam mieć bułeczki na śniadanie, więc na drugie wyrastanie bułeczki poszły do lodówki na całą noc. Z rana bułeczki włożyłam do zimnego piekarnika, ustawiłam temp. na 30 st. i poczekałam, aż się ogrzeją i napuszą około 20 min (mają podwoić objętość), po tym czasie bułeczki wyjęłam
moj przepis nagęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich(...)przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, nie obieramy. Nacinamy je ostrym nożem w cienkie plastry, ale nie przecinamy do końca. Ponownie wyjmujemy naczynie z udkami z piekarnika. Udka obracamy na drugą stronę, a do naczynia wkładamy ziemniaki (nacięciami do góry), polewamy je tłuszczem, który wytopił się z udek, delikatnie solimy, przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika na około 45 minut
Smakowity Blog Kulinarnypory. Róża co jakiś czas zachwyca nas kwiatami. Ostatnio zamieszkały na niej dwa wielkie, zielone świerszcze. Pomidory koktajlowe to jeden z hitów tego lata- owocują nieprzerwanie już drugi miesiąc i są przepyszne. KonQbek ma już plan na pomidorowe eksperymenty za rok. Jedno jest pewne- żaden pomidor nie smakuje tak dobrze jak ten z gruntu, prosto z krzaczka, dojrzały w słońcu(...)już myślę o galaretce z jej owoców...:-) Nasza jeżyna w "lasku" z chaszcza do wycięcia awansowała do pełnoprawnego rezydenta. Trochę oporządzona i przycięta ma pełno owoców, które jeśli pogoda da słońce we wrześniu, może mają nawet szansę dojrzeć. Wrzosy coraz bardziej rozkwitają- w tym roku dokupiłam trzy, żeby uzupełnić rabatę. Ten jest zeszłoroczny, prawie spisany na straty, jednak odbił
les mirabellesidealnie jako wędlina do kanapek, ale też świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu(...)godzinach piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Ja piekłam schab w wieczorem, więc pozostawiłam mięso w piekarniku na całą noc bez otwierania piekarnika. Na drugi dzień schab wraz z naczyniem, w którym się piekł przekładamy do lodówki. Smacznego! #domowewędliny #mięso The post Schab pieczony w niskiej temperaturze appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięledwością udało mi się pstryknąć parę zdjęć :) Składniki: Spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g gładkiego, mielonego twarogu 2 szklanki kwaśniej śmietany (dałam 12%) 5 roztrzepanych jajek 2,5 szklanki przecieru z mango (gotowy z puszki lub zmiksowane na gładką masę 3 dojrzałe owoce mango) 1,5 szklanki cukru (jeśli używamy słodzonego przecieru(...)aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia na ok. 3 h. 6. Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę - owoce z puszki zmiksować na puree, przelać do rondelka, zagotować i dodać agar. Dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie wylać galaretkę na sernik, wyrównać
Domowa Cookierenka Agigrzybek - omlet Taki grzybek, najbardziej, kojarzy mi się, ze śniadaniami, z mojego dzieciństwa. U mnie w domu, tego dania, nie nazywano grzybkiem, tylko po prostu omletem. Pamiętam jak robiła mi go babcia i mama, przed wyjściem do szkoły. Teraz taki omlet swojemu dziecku robię ja.... Składniki : 1 jajko 2 łyżki maki 4 łyżki mleka szczypta soli łyżka masła(...)masę. Przykręcamy ogień i smażymy na bardzo małym płomieniu. 6. Sprawdzamy jak się podsmażył nasz omlet. Jeżeli jego skorka się zbrązowiała przekładamy, za pomocą łopatki na druga stronę i smażymy dalej. W przypadku, gdy widzimy, że na naszej patelni nie ma już tłuszczu - dodajemy go. Możemy także ponakłuwać nasz omlet, na środku, by mieć pewność
Kulinarnie z Polką na Kresach.Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na chlebki Pita Często zostaje nam z obiadu kawałek kurczaka ( nóżka , udko czy
Sama słodycz i szczypta chiliCukrowej Wróżki . Ona użyła jej do sernika, według mnie idealnie nadawała się do mojej chałki. Oj, nie pomyliłam się. Kruszonka sama w sobie smakuje wyśmienicie - słodko-mleczna, inaczej nie da się jej opisać. Jeśli lubicie smak mleka w proszku, zakochacie się w niej. Idealnie skomponowała się z ciastem drożdżowym Mówię Wam, niebo w buzi! Mleczna chałka z mleczną kruszonką Składniki(...)mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych. Więcej opowiem Wam w przyszłym tygodniu, jak już nieco ochłonę
Pożeraczka, czyli raz adobrze