drugie danie - 14640 przepisów (strona:678/976)

Naleśniki szpinakowe 435

styczeń. W lodówce leżał szpinak, na który nie bardzo miałam pomysł. I tak powstały piękne, zielone naleśniki. Ciasto jest nieco mniej wygodne w smażeniu niż w zwyczajnych naleśnikach, można dać mniej szpinaku i wtedy bardziej będzie przypominać zwykłe naleśnikowe.  Można też oczywiście jeszcze bardziej je rozrzedzić wodą.  Moje ciasto było na tyle gęste, że rozprowadzałam je przy pomocy(...)nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego

Stare Gary
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 188

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. Ich okrągły, pełny kształt symbolizuje pełnię i skończoność życia ludzkiego. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapetach blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny to drożdżowe placuszki(...)były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę.  Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie do drugiej miski przesiewamy mąkę i wlewamy przygotowany rozczyn. Całość miksujemy na jednolitą masę. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut. Serek z chrzanem mieszamy z posiekanym

Smakowity Blog Kulinarny
Negimaki z shiitake 187

Japonii gotowanie stanowi nierozerwalną część kultury. Sposób przygotowania potraw, gotowania i jedzenia jest sztuką, a estetyka, tradycja, religia i historia są może nawet ważniejsze od samego dania. Kuchnia japońska charakteryzuje się intensywnością smaków, oraz pieczołowitością ich serwowania. We wszystkich potrawach czuć smak każdego składnika. Panuje swoista harmonia między potrawą i produktami, które ją tworzą, a różnorodność używanych składników(...)minut dla średnio wysmażonych (medium rare). Usmażone przekładamy do pojemnika i przykrywamy, aby zachować ciepło. Patelnię wycieramy do sucha, ponownie rozgrzewamy olej i smażymy tak samo drugą część roladek. Negimaki możemy dopiec w piekarniku nagrzanym do 190 ° C przez kolejne 6 minut, ale dla lubiących wołowinę średnio wysmażoną nie jest to konieczne. Ponownie oczyszczamy patelnię do sucha, roztapiamy

mojewypiekiinietylko
Chleb pszenny razowy ze słonecznikiem, na piwie Guinness 152

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. A ten, dzięki dodatkowi piwa i razowej mące sprawi, że Wasz dom zapachnie jak prawdziwa piekarnia. Chleb zaczynamy przygotowywać wieczorem

Karo in the Kitchen
Ciasto milionera 385

latach 70.. Początkowo święcił triumfy w Australii, ale bardzo szybko dostał się na inne kontynenty, a jego popularność nie zmalała do dziś. Skąd ta nazwa? Cóż tego nie da się jednoznacznie określić. Niektórzy wskazują, że wiąże się bezpośrednio z rozpustnymi składnikami i wyjątkowo bogatym smakiem ciasta. Inni z kolei twierdzą, że jest nawiązaniem do kształtu kawałków, które miały przypominać(...)wieńczy polewa czekoladowa. W tym wypadku należy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze nie powinna być to sama czekolada, która po zastygnięciu będzie bardzo twarda co utrudni krojenie. Po drugie, w czasie wylewania na ciasto polewa powinna być przestudzona. W przeciwnym razie rozpuści masę karmelową. Jak przechowywać ciasto milionera? Ciasto milionera można przygotować ze sporym wyprzedzeniem, ponieważ czas

okolicepalnika.pl
Młynek do kawy ręczny: tradycja trzyma się mocno 49

Młynek do kawy ręczny czy elektryczny – to jedno z najważniejszych pytań, jakie zadają sobie wszyscy, którzy planują zakup tego narzędzia. Jeden i drugi ma swoje mocne i słabe strony. W tym tekście przyjrzymy się dokładniej młynkom ręcznym. Rodzaje młynków do mielenia kawy Zanim przejdziemy do ręcznych młynków do mielenia kawy , krótka informacja na temat rodzajów młynków dostępnych na rynku. Podział(...)przykład w blenderze), które w zasadzie nie mielą, a siekają ziarna. Drugie wykorzystują żarna składające się one z dwóch elementów, które podczas obrotu miażdżą ziarna do momentu, aż zostanie uzyskany określony poziom zmielenia. Zarówno profesjonalni bariści, jak i amatorzy-wielbiciele kawy jednoznacznie wskazują, że ten drugi mechanizm jest znacznie lepszy. Żarna mogą mieć budową stożkową lub płaską

Żyję by jeść
CHILI CON CARNE INACZEJ 84

carne. Chili con carne inaczej czyli tak samo pysznie tylko chwilę szybciej. To danie o ostrości. Ale i o całej barwnej palecie smaków, nuta cynamonu, kardamonu, kuminu i obłędnej papryki wędzonej. To chili rozgrzewa i rozbudza wszystkie nasze smaki. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE:   SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CALAMARI(...)pieprzem oraz cynamonem. Całość dobrze wymieszaj i uformuj 16 kulek. Smaż na rumiano, od czasu do czasu podrzucając na patelni by usmażyły się równo z każdej strony. 3. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie miękka dodaj posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili wraz z pestkami, chwilę

globuskulinarny
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym 171

Moje pierwsze zrazy:). Zrezygnowałam z pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny

Szefowa kuchni
KURCZAK W KARMELU Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 145

podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie wygląda i pięknie pachnie, to do tego jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Znakomity obiad można mieć(...)karmelizujemy cukier, a gdy zbrązowieje dodajemy 1-2 łyżki wody i energicznie mieszamy. Następnie wrzucamy kurczaka oraz orzeszki ziemne i smażymy do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Na drugiej patelni rozgrzewamy Olej Wielkopolski Kokos i wrzucamy cebulę, czosnek oraz czerwoną paprykę, chili i imbir. Smażymy wszystko około 3-5 min., a następnie wrzucamy startą marchewkę. Smażymy kolejne

Kuchnia MagdaLeny
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry 171

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki z dorsza na maśle 177

Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami . Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania polędwiczką z dorsza. Dzisiaj nadszedł

PatiGotuje
Ser halloumi w cukinii z malinami 244

zrobić idealnie okrągłe placki czy też można w ich wnętrzu ułożyć ciekawą kompozycję która po jego delikatnym zdjęciu nie zachwieje dzieła :) Teraz krok po kroku przyrządzimy wszystkie elementy dania: Sorbet: Potrzebujemy: Garść mrożonych malin, łyżeczkę cukru brzozowego, 50 ml ciepłej wody i pół łyżeczki suszonej mięty. Miksujemy wszystko, wykładamy kawałek papieru do pieczenia i okrągłą wycinarkę do ciastek(...)grillowej ok 2 minuty z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju wlewając masę do metalowego pierścienia. Gdy z 1 strony placek będzie gotowy możemy delikatnie go przewrócić na drugą stronę i ściągnąć pierścień. Połówki cukinii układamy na talerzu, do jednej z nich wkładamy kawałki sorbetu. Resztę układamy na zakładkę jak na zdjęciu. Na koniec dekorujemy szczawiem i oliwą

Kuchnia PROzdrowotna
Kurczak w cytrynie i oregano 167

piekarnika), ale jest naprawdę wart zachodu. Cytryna i oregano lekko doprawione cukrem tworzą doskonałe połączenie, bardzo orzeźwiające. Kurczak w cytrynie z oregano to świetny wybór latem – bo to danie lekkie, ale także zimą, gdy chcemy wprowadzić do menu trochę słońca. Koniecznie musi być jednak podany na ciepło. Kurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje(...)macie patelni do piekarnika, należy użyć naczynia żaroodpornego – na dnie ułożyć połowę plasterków cytryny, na to przełożyć kurczaka z patelni nadal skórą w dół (nie myjemy!), na kurczaku drugą część plasterków cytryny. Naczynie lub patelnię włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec aż kurczak będzie gotowy, skóra podpieczona, a cytryna lekko skarmelizowana (ok. 10 minut). Skarmelizowaną cytrynę odłożyć

Pociąg Do Kuchni
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 130

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli

Taste Therapy
Rogale bakaliowe 612

cukrem pudrem, do uzyskania puszystej masy. Dodajemy sól, mleko z  roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być miękkie i delikatnie przyklejać się do dłoni. Ciasto(...)Rogale możemy ozdobić lukrem i skórkami z pomarańczy lub roztopioną czekoladą. Rada: najlepiej jak mamy 2 blachy, ponieważ w momencie kiedy jedne rogale się pieką, drugie już czekają i sobie rosną. Smacznego

Moniki Smakołyki