oznaczenie mówi nam, konsumentom, że dany produkt lub potrawa są wytwarzane w danym regionie w sposób tradycyjny, co ma decydujący wpływ na jakość i smak, a ich nazwa jest chroniona prawem. Takie chronione produkty w naszym kraju, to między innymi oscypek, miód kurpiowski, truskawka kaszubska czy ser koryciński. Karol przygotowuje trzy dania oparte o produkty wytwarzane tradycyjnie(...)bułkę. Całość dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni, z masy formujemy łyżką zgrabne hamburgery, smażymy je powoli na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po przełożeniu na drugą stronę, na część hamburgerów nakładamy kawałki wielkopolskiego sera smażonego, dopiekamy pod przykryciem. Sos ze świeżego ogórka: obranego ogórka pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy
WojnaNaSmaki.plzachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy, że danie będzie wegańskie, a sama struktura nadzienia nie ucierpi na tym za bardzo. Pomijamy wówczas oczywiście również omastę ;) Przepis na pierogi z grochem pochodzi od Koła Gospodyń(...)smaku skwarki z wędzonego boczku do okrasy Fasolę płuczemy, zalewamy zimną wodą w dużym garnku i odstawiamy na noc. Grzyby również płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień fasolę i grzyby osobno gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju lub smalcu. Fasolę, grzyby
Trzeci talerzmnie pochłonęło do reszty, nie zrezygnowałam. Niestety, minęło 3/4 roku i zarobiłam jak dotąd bardzo niewiele. Na Kolorowej Krainie nawiązałam współpracę, dzięki której za uciułam parę groszy, a Wam dałam rzetelne informacje o ubezpieczenia dla dziecka i rodziny, które przydadzą się każdemu rodzicowi, szczególnie świeżo upieczonemu. Niestety ta współpraca zakończyła się przez zmiany na blogach. Na odnowionym blogu Kęsy(...)ciąży, do pracy już nie chodzę, bo jak na razie czuję się niemal codziennie jak wypluta. Pierwszą ciążę przechodziłam ciężko. Na razie jest podobnie... Blogowanie nieco zeszło na drugi plan, ale jednak i tak każdą wolną chwilę wieczorem, gdy mam trochę sił spędzam tutaj. Twoje doświadczenia z zarabianiem na blogu Dość moich wyznań. Pora na konkrety. Chciałabym otworzyć dyskusję
Anioszek w kuchnikaszą gryczaną na pewnej konferencji. Pisałam latem o mojej niechęci do tej kaszy. Kolejny raz catering zatrudniony przez centrum naukowe zainspirował mnie, by ją kupić ponownie i spróbować powtórzyć danie u siebie. Uzyskałam inny smak, ale inny nie znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza(...)Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto
Weekendy w domu i ogrodziePopołudnie, w okolicach godziny siedemnastej trzydzieści. Dziś. Siedzę sobie na kanapie z nosem przyciśniętym niemal do ekranu laptopa i wpatrując się w jedne piękniejsze od drugich zdjęcia potraw z kurkami myślę, że warto by było się do sklepu wybrać w celu ich nabycia. Nie mam pojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam(...)domu, i po trochę ponad godzinie zajadałam się pyszną zupką. Wyszła troszkę pikantna, zróżnicowana smakowo, po prostu pyszna. Nieco obawiałam się pieczarek, ale niepotrzebnie - skomponowały się znakomicie. Od siebie dałam ziemniaki i tymianek, zmieniłam nieco proporcje pieczarek i brukselki (nie moja wina, że akurat takie opakowania w sklepie mieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem..wtedy za każdym pyknięciem zamykamy pokrywę . Mimo braku kręcenia miską ciasto i tak urosło..a chlebek był pyszny...Zdjęcia po urośnięciu niestety brak..zapomniałam zrobić. Podejście drugie-pizza..tym razem obyło się tez bez wysiłku ..tym razem miską zakręciłam..może 2 czy 3 razy..zamknęłam , odpowietrzyłam i wstawiłam do większej miski z ciepła wodą(...)efekt ..taki jak widać na zdjęciu..dodam tylko , że ciasto na pierogi było zaparzane. Podejście siódme..miało być ciasto kruche...-zabrakło czasu i chęci...ale nadrobię to i dam znać.. A teraz podsumowanie moich wrażeń i odczuć co do miski.. jednym słowem .no może trzema.. JESTEM BARDZO ZADOWOLONA ..Taka miska w sumie nie jest tania
Moje domowe kucharzenieMój mąż, od jakiegoś czasu zapalony wędkarz, poszedł na ryby i przyniósł 28 okoni. Każdy, kto miał do czynienia z tymi rybkami, wie jak ciężko się
Pieguskowa KuchniaLubię robić przetwory, ale nie tylko te stałe, które znamy od lat. Lubię eksperymentować, dlatego każdego roku staram się zrobić coś nowego. Kilkanaście dni temu padło
Kolorowy PrzepisownikZbliża się lato a co za tym idzie upały... w taką pogodę mam zawsze ochotę na ogromne ilości zieleniny ale podanej z fajnym sosem i dodatkami
sierotka maRysia w kuchniTe pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A
Nie tylko w kuchniOd czasu do czasu, gdy chcę „zabłysnąć” robię roladę schabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i
Smaki EwyDziś kupiłem świeżego kurczaka. Miał jeszcze trochę piór, więc obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty
BaRepaspodobnych zakażeń i chorób. Dlatego też leczenie antybiotykami powinno być przepisane wtedy, gdy wiadomo, że przyczyną choroby jest bakteria. Lekarze zbyt często przepisują antybiotyk , nie sprawdzając nawet, czy w danym momencie jest on konieczny. Pomijając fakt, że objawy powinny być dobrze rozpoznane, lekarz może posłużyć się też specjalnym, ale prostym badaniem, wykonując wymaz z tylnej części jamy ustnej. Niestety czeka(...)powikłań. Tak też tworzą się szczepy antybiotykooporne - nie wybite bakterie nabywają odporność na lek, który miał je zniszczyć. Dalsze leczenie musi być wtedy prowadzone innym antybiotykiem. Drugim błędem jest branie antybiotyków na własną rękę . Nigdy tego nie robiłam i broń Boże tak czynić. Jeśli nie jesteś lekarzem, nie jesteś w stanie stwierdzić, co Ci dolega. Nawet jeśli
Anioszek w kuchnikonsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżeki ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)nakładanie jej na biszkoptowe blaty. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy masą krówkową, na nią nakładamy krem budyniowy- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie drugi blat: nasączamy, nakładamy masę krówkową, krem budyniowy i przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem budyniowym, wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy
Domowe Tortybyło w zeszłą niedzielę. Długo nam się zeszło na spacerowaniu po lesie. Goście na mężowo - imieninowe ciasto zaproszeni więc pędziliśmy z powrotem, żeby chociaż ogarnąć bałagan i obiad dziecku dać. Obiad zjedzony, goście ciastem posileni. Pozostaje pytanie co zjeść na kolację i poniedziałkowe śniadanie. Wzięłam sprawy w swoje ręce i upiekłam swoje pierwsze bułeczki kanapkowe na drożdżach. Dobre wyszły(...)pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam. I tak w domowy sposób - kryzys chlebowy zażegnany. Radzę, więc w niedzielę po południu nie załamywać rąk lub nie lecieć na drugi koniec miasta, tylko popróbować własnych sił. Nie trzeba zakwasu i wielkiej filozofii by zrobić pyszne bułeczki na kanapki
Kuchnia po mojemuktórzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju :) Polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla dzieci. Składniki: (2-3 porcje) 4 dojrzałe brzoskwinie 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki masła(...)patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać chochlą ciasto na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga
Moja DelicjaPączkiSkładniki (na około 25 sztuk):4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)mogły swobodnie pływać. Nagrzać tłuszcz do 175-180 stopni i do gorącego wkładać o kilka pączków. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż się zrumienią a następnie przewrócić na drugą stronę (pączki są tak delikatnie, że patyczek do szaszłyków wystarcza do przewracania i wyjmowania pączków) i również smażyć do zrumienienia. Dobrze jest smażyć we frytkownicy, która utrzymuje temperaturę
UgotujmyTo.pllimonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy do spróbowania! Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie'! Hej! (; Składniki (dla 2 os.) : ok.300g świeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie(...)pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz ze startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie drugą porcję wywaru dodajemy natkę z sokiem i skórką z pomarańczy, dokładnie mieszamy. Finalnie, gdy ryż pochłonie sok do risotto dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia. Doprawiamy wedle uznania
Symfonia SmakówFrancji. Niewątpliwie, któraś z tych dat jest prawdziwa, niektórzy twierdzą, że w 1954 roku niejaki Gerrit De Vries z miasta Dordrecht wynalazł klopsiki w kształcie cylindra. Druga data to 1958 roku i jegomość Jan Bekkers z Deurne, prawdopodobnie wynalazł kiełbasę, tak mówią, na pewno nadał jej nazwę Frikandel. Czym jest kiełbasa Frikandel, to cylindryczna, długa kiełbasa(...)łyżce Pieprzu w całości Gorczyca Kumin rzymski Imbir Sól do smaku Jeśli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi niewątpliwie bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz pod tym daniem. Dziękuję. Jak zrobić Holenderską kiełbasę Dzień wcześniej przygotuj kiełbasę. Bekon pokrój na mniejsze kawałki i przy pomocy robota kuchennego, zmiel go. Mięsa włóż do miski, wymieszaj. Obierz cebulę, czosnek
RafalCookwysokokalorycznego. Jak soczysty hamburger, który wcale nie musi być taki niezdrowy, gdy zaserwujemy go z odpowiednimi dodatkami. Jego wartość znacznie wzroście, kiedy samodzielnie przygotujemy bułki hamburgerowe. Domowy hamburger, czyli danie na rodzinne spotkanie. Bułki hamburgerowe Składniki na 8 bułek: 450 g mąki pszennej (ok 2 ¾ szklanki) 220 ml mleka, lekko ciepłego 16 g drożdży świeżych(...)minut. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszaniną żółtka i mleka (zarówno wierzch jak i boki) i obficie posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni, pieczemy bułki około 19 minut na drugiej półce od dołu w funkcji piekarnika grzanie góra dół. Gorące bułki studzimy na kratce. W wersji z termomixem: W naczyniu umieszczamy kolejno: wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, masło jajko oraz
KulinarneImpresje.plbardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne. Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di zucchine sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla gratinatura verrà conferito un aspetto croccante a quello che è un cuore cremoso a base di zucchine. Con l'aggiunta della ricotta e delle erbe aromatiche, le polpettine acquisiranno un sapore(...)tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę. **** Iniziate a formare le polpettine e passatele nel pangrattato. Infornate le polpettine in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 20-25 minuti, girandole a metà cottura. Smacznego! Buon
La grande e la piccola cuocazapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka i warzyw zapiekana pod ciasteczkami Drukuj Prep time 25 min Cook time(...)minuty, dodać czosnek, marchewkę,ziemniaki i seler - całość smażyć ok 10 minut. Do warzyw dodać mąkę,wymieszać i lekko przesmażyć - przełożyć do garnka, wlać do garnka połowę rosołku a drugą połowę wlać na patelnie na której gotowały się warzywa i zeskrobać wszystko z patelni, mieszając - całość przelać do warzyw. Postawić garnek na ogniu i gotować ok 10-15 minut
Cooking for Emilysiebie i wyszło takie oto świąteczne cudo. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. Składniki na biszkopt: - 10 jajek "L" (osobno białka i żółtka) - 300g mąki orkiszowej typ750 (pszennej dałabym ok.270g) - 200g ksylitolu lub cukru - 3 łyżki suchego, niemielonego maku W misie miksera umieścić dokładnie oddzielone białka i ubić na półsztywno. Następnie łyżkami dodajemy ksylitol (lub cukier) i cały czas(...)obydwu likierów, wyłożyłam 1/2 zblendowanego musu z jabłek, na nim rozsypałam starte orzechy (miały wyczuwalne kawałki) i rozsmarowałam część (ok.1/3) kremu. Na kremie ułożyłam drugi blat biszkoptowy. Również skropiłam go mieszanką likierów, wyłożyłam drugą część musu, posypałam orzechami i rozsmarowałam krem cynamonowy. Następnie wyłożyłam trzeci blat, który również nasączyłam mieszanką likierów, wyłożyłam na nim część kremu cynamonowego. Kremem
Smaczne Zdrowena tyle mi zasmakowało, że postanowiłam wrócić do tamtych smaków w zaciszu własnego domu. Zanim jednak przejdę do przepisu chcę Wam wspomnieć, że flammkuchen to typowo alzackie danie na cieście chlebowym.W jego składzie celowo nie ma drożdzy. Oryginalnie potrawa jest na cienkim cieście, które w trakcie pieczenia staje się chrupkie. Klasycznie wypełnione jest farszem(...)bardzo cienkie placki. Posmarować crème fraîche, rozłożyć równomiernie cebulę i boczek. Przełożyć na rozgrzany w piekarniku kamień, piec ok. 10 minut. Brzegi powinny być złote. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Ps. Ciasto jest dość cienkie i ciężko umieszcza się na kamieniu, więc uważajcie, aby się nie poparzyć. Ja rozwałkowałam ciasto na papierze do pieczenia i je zsunęłam
Fabryka pomysłówsię powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich, to możecie śmiało je przechowywać je w słoju na ciastka czy też metalowym pudełku. Ciasteczka są zrobione z ciasta drożdżowego topionego. To już drugi przepis na topione ciasto. Może Was trochę przerażać przepis, że ciasto drożdżowe (czy wyrośnie?) , a tu trzeba je topić ( na pewno nie wyrośnie!). A jest inaczej. Topione ciasto jest bardzo wdzięczne(...)Pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 min na rumiano. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-drozdzowe/drozdzowe-ciastka-rozki-beciki-marmolada/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe ciastka rożki, beciki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkulubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie i delikatne(...)inną, najlepiej taką, do której nic nie przywiera) maksymalnie nagrzać i położyć plastry polędwiczki z marynaty. Smażyć do momentu, aż się dobrze zrumienią po jednej stronie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć krócej niż z pierwszej strony. Mają się również przyrumienić, ale pozostać soczyste. Gotowe
Posadzone i zjedzonemąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki, bo nie lubię w ciastach gorzkiego posmaku sody) 200 g mąki krupczatki 200 g masła 2 łyżki śmietany (dałam 3) szklanka cukru (ograniczyłam się do 2 łyżeczek) łyżka cukru waniliowego jajko 3 żółtka 1 kg słodkich jabłek czubata łyżeczka mielonego cynamonu Do miski lub na blat przesiać mąkę z proszkiem(...)stopni C. przez 30 minut, potem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. ----- Podobne: Ciastka 'żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Rustykalna tarta z rabarbarem "Wiktoria" jest drugim tomem sagi "Kobiety z ulicy Grodzkiej" Lucyny Olejniczak . O ile pierwsza część wiała zdeprawowaniem ojca Wiktorii, o tyle druga niesie nieco spokoju (choć akcja dzieje się głównie
Weekendy w domu i ogrodzieWitam serdecznie Kolejne mało dietetyczne danie tym razem żeberka w marynacie miodowej ale już nie długo umieszczę coś lżejszego:). Żeberka są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i powinny smakować każdemu ponieważ marynata jest bardzo dobra. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować : około 1 kg żeberek wieprzowych na marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego(...)piekę około 60 minut pod przykryciem, następnie odkrywam i piekę jeszcze około 10-15 minut aby ładnie się zrumieniły. Podczas pieczenia po około 30 minutach przewracam żeberka na drugą stronę. Żeberka w marynacie z miodem są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeNo i znowu mamy weekend, czyli dwudniowe święto pysznego i zjedzonego bez pośpiechu śniadania. Po intensywnym tygodniu to dla mnie wręcz obowiązkowy rytuał, którego nigdy nie
peanutbuttermonsterKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki(...)wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej
Moja DelicjaPierogi – tradycyjne danie polskiej kuchni. Najczęściej jednak kupowane w gotowej postaci ze względu na pracochłonność domowej produkcji. Jednak cena, smak i radość z ich samodzielnego przygotowania daje niesamowitą satysfakcję. Spróbujcie sami i zróbcie smażone pierogi ze szpinakiem i białym serem. Przepis jest częścią akcji „Farsz Niepodległości” z okazji obchodów Dnia Niepodległości . Akcja podkreśla, iż dobre jedzenie(...)się klei, dodajemy nieco mąki (nie przesadzajcie z tym, bo ciasto będzie zbyt twarde). Po wyrobieniu formujemy ciasto w kulę i zostawiamy na 20 min pod ściereczką (lub przykryte drugą miską) aby odpoczęło. 3. WAŁKOWANIE (2 min): Blat sypiemy mąką i na nim rozwałkowujemy ciasto dość cienko, na ok. 0,3 cm. Z ciastem sprawa wygląda
Nerds Kitchen