drugie danie - 14640 przepisów (strona:712/976)

Chałka na zakwasie 202

pokolenie w lesie odbywa się wielkie zgromadzenie, w wyniku którego po pierwsze wybrana zostanie ścieżka jaką przez następne pokolenie będą się kierować wszystkie magiczne stworzonka, a po drugie odbędą się rytuały, dzięki którym żadne ze stworzeń z początkiem dnia nie stanie się człowiekiem. Niestety wszyscy, którzy byli na poprzednim Wielkim Wiecu odeszli i nikt z obecnych(...)założeń scenariuszowych miał się nie udać. Na koniec przybył dzielny palladyn i nas uśmiercił, zanim jednak wszystko się skończyło zły wampir rzucił klątwę przenosząc wszystkich, jak się okazało drugiego dnia gry, do tajemniczego świata Kiratsuli. I tam mieliśmy kolejne role, ja grałam Elfią panią, pierwszą z mieszkanek Kiratsuli, za życia potężną maginię, teraz zdolną jedynie przejąć kontrolę nad trójką niewolników

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 192

można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce i z ostrym keczupem - po prostu wybornie :))) w całym daniu najbardziej podoba mi się fakt, że smak szpinaku nie jest wyczuwalny. Ja szpinak lubię, ale Mąż niekoniecznie ;) A blog, na którym je znalazłam to SzczyptaChili.pl , którego autorką jest Martyna(...)kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia

Kolorowy Przepisownik
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 347

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna

Słodka Strona
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 197

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki

kulinarnyJa
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 160

czas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni C.  W połowie czasu odwrócić królika, by druga jego połówka nasiąknęła płynem z pieczenia.  Na kwadrans przed końcem pieczenia do naczynia z królikiem włożyć liście chrzanu i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać(...)pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka melonowo-brzoskwiniowa 175

Niewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)czasie nalew zlewamy przy pomocy durszlaka. Nie musimy dokładnie tego robić, chodzi tylko o oddzielenie owoców od spirytusu. Spirytus z powrotem wędruje do słoja, a owoce do drugiego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na tydzień na parapecie. Albo w innym ciepłym miejscu. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się szybciej rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy ze spirytusem

Marder&Marder Manufacture
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes 247

Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam

karmelowy
Sos mięsny do makaronu 206

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Steki z ligawy wołowej 182

Wcześniej ligawa kojarzyła mi się tylko z tatarem, który uwielbiam ( przepis na tatar ). Dlaczego więc nie zrobić z niej steku z patelni grillowej? Przygotowanie nie różni

Programista w kuchni
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 208

                          smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje

Miód i pieprz
Stek z kalafiora z pikantną salsą 199

Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki dla

My Culinary Art
Tort gruszkowy z białą czekoladą 283

kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy(...)kształcie kółeczka- o jak najmniejszej średnicy). Kreślimy na gruszkach czekoladowe linie. PRZEKŁADANIE TORTU : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: umieszczamy na paterze, nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy drugim blatem, który lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Pozostałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu- wszystko ładnie wyrównujemy. Tak przygotowany tort jest

Domowe Torty
Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 252

kilkoma ostatnimi publikacjami. Ale powiem teraz rzecz najważniejszą – jakkolwiek by ta potrawa nie wyglądała, jej smak nadrabia z nawiązką wszelkie inne niedociągnięcia To jeden z moich „klasyków” – dań które przyrządzam od lat i do których bardzo chętnie wracam. Nie jest ono skomplikowane pod żadnym względem, choć warto pamiętać, że wykazuje się dużą wrażliwością na zmiany proporcji ziół(...)Ewentualny nadmiar masy również wkładamy na patelnię. Dusimy powoli na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem przez ok. 75 minut, co pewien czas poruszając zawartością naczynia i odwracając mięso na drugą stronę. Finalnie powinniśmy otrzymać gęsty sos oliwkowo-ziołowy z minimalną ilością płynu – dlatego jeśli stwierdzimy pod koniec duszenia nadmiar wody, należy zdjąć pokrywę z patelni, aby sos się zredukował

Kulinarna Pokusa
Kotlety rybne w chrupiącej panierce 120

morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc nie chcąc nie ma. Do przepisów wykorzystujemy wiec ryby, jakie mamy do nabycia w danym miejscu. Dlatego przepis na kotlety rybne powinien być przepisem dla każdego! Kotlety rybne panierowane przyrządzisz z popularnych ryb dostępnych w większości sklepów. Rzecz jasna najlepiej sprawdzi się dorsz, ale równie(...)jeden kotlet i sprawdź. Jeśli masa jest jeszcze nieco rzadka, dosypujemy trochę bułki. Formujemy owalne, bardziej płaskie (niż klasyczne mielone) kotlety. Do głębokiego talerza wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego naczynia wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kotlety obtaczamy podwójnie w jajku oraz w płatkach i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Należy pilnować aby temperatura oleju

Kuchnia Na Wypasie
Rowery PUKY – skrojone na dziecięcą miarę 158

wasze dziecko z pewnością ucieszy się z takiego roweru. Wygodne siodełko dobrze sprawdzi się na krótszych i dłuższych trasach – nie tylko na leśnych ścieżkach. A duże opony dadzą sobie radę nawet w wymagającym terenie. Pomimo stosunkowo niewielkiej wagi jest wytrzymały, a także pokryty farbą dodatkowo odporną na obicia czy zadrapania. My zdecydowanie częściej poruszamy się po mieście, a poza(...)rzeczach. Po pierwsze o sposobie prowadzenia biznesu przez Puky. Jest to bliska mi filozofia. Firma prowadzi bowiem odpowiedzialną społecznie politykę, zatrudniając w swoich fabrykach w Niemczech osoby niepełnosprawne. Po drugie duża część rowerów Puky montowana jest w Polsce, więc kupując je wspieracie naszą rodzimą gospodarkę. To może niewielki, ale istotny szczegół. Zosia może nie zwróciła akurat

kuron.com.pl
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 208

Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku Do przygotowania naleśników do lasagne będziecie potrzebować: 2 jajka 60 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej(...)się połączyły. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. 11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym. 12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy. 13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciastka owsiane z czekoladą – Angie gotuje odc. 11 155

Diabetyk też człowiek i czasem ma ochotę na słodkie małe co nie co. Jednak czy kupowanie słodyczy z półki „żywność dla diabetyków” słodzonych fruktozą to dobry

Dietolog
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami 316

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami , to jedno z ulubionych dań mojej rodziny i przyjaciół. Często przygotowuję taką wytrawną tartę na różne przyjęcia. Danie jest treściwe i nie przysporzy Wam większych problemów w przygotowaniu. Bohaterem, który nadaje smak quiche jest oczywiście kiełbasa krakowska sucha. Dlatego ważne jest, abyście wybrali produkt jak najlepszej jakości(...)szczyptę soli. W palcach tworzymy coś a la kruszonkę, następnie wbijamy 1 jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki. W tym czasie robimy drugie ciasto w analogiczny sposób. Na dno formy na tartę wykładamy pierwsze lekko schłodzone ciasto i ugniatając ręką rozkładamy je na spodzie, następnie drugim kawałkiem ciasta wylepiamy dokładnie boki formy

Słodkie okruszki
Liebster Blog Award 2017! 190

Chillife – życie jest proste , za co dziękuję! I. Czy pamiętasz, co rozbawiło Cię najbardziej w życiu? Nie pamiętam co to było, ale wiem że byłam wtedy w kościele. Druga klasa podstawówki, siedzę z koleżankami w pierwszych ławkach zaraz przy ołtarzu. Jedna z nich tak mnie mocno czymś rozśmieszyła, że nie mogłam dłużej wytrzymać i parskam głośno śmiechem. Spojrzenie(...)roku kiedy zbliża się zima zabieram się za jogging. Wszystko fajnie, wciągam się i ćwiczę w miarę regularnie. Ale kiedy tylko zbierze się gorsza pogoda, lub nie daj Boże śnieg, nie ma opcji bym opuściła swoją przytulną jaskinię. Do tego marzy mi się robienie na drutach. Ale jako leworęczna nie umiem tego pojąć. IX. Jakich przedmiotów masz zdecydowanie zbyt dużo

Pink Envelope
Jajka w sosie pieczarkowo – porowym 179

Dawno już nie robiłam obiadu z jajkami w roli głównej. Po szybkim przejrzeniu zeszytu z przepisami znalazłam coś, co mnie bardzo zainteresowało. Posłużyło mi to jako

Posadzone i zjedzone
Zupa pomidorowa 236

Zupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku

Passions hobbies life
Torcik jogurtowo-kokosowy z niespodzianką 159

ciasteczek kokosowych 70-75 g masła Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona ok. 100-150 g borówek (lub innych owoców np. jagód lub malin) Dodatkowo: foremka do wycinania ciasteczek o dowolnym kształcie(...)figurki. Wykroje robimy jeden obok drugiego, aby jak najmniej galaretki się zmarnowało (oczywiście „skrawków” można użyć podając je z owocami i np. bitą śmietaną jako deser na szybko) :) Do formy wlewamy 3/4 masy jogurtowej. Następnie po środku umieszczamy wycięte galaretki (należy pamiętać, aby wkładać je do góry nogami). Wkładamy je jedna obok drugiej, powinny się stykać. Następnie wylewamy resztę

MyCookBook.pl
Lasagne na domowym cieście 169

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta

Gotowanie jest łatwe
Domowy przecier pomidorowy na zimę 259

sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć  i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików(...)także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania