drugie danie - 14640 przepisów (strona:723/976)

Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 313

zakupy najlepiej chodzić z listą. Dobra lista zakupów to podstawa z kilku powodów. Po pierwsze zakupy zajmują wtedy zdecydowanie miej czasu (nie snujemy się po alejkach sklepowych), po drugie wydajemy mniej (z listą łatwiej pohamować żądzę kupowania, nie kupujemy niepotrzebnych rzeczy itd.). Dzięki liście zakupów unikniecie też sytuacji, kiedy już podczas gotowania okazuje się, że zabrakło Wam istotnego(...)sklepowymi pod względem smaku. Krok 5. Planuj posiłki Zaplanowanie posiłków na cały tydzień i ich ugotowanie to spore wyzwanie. Dlatego na początek postarajcie się zrobić jedno bazowe danie – na przykład na niedzielny obiad. A potem wykorzystać do cna to co z niego zostanie . Dzięki temu nagle okaże się, że niewielkim kosztem uzyskacie jeszcze dwa solidne

Niedzielny kucharz
Lekki placek zbójnicki 165

Zawiera mało tłuszczu, chude mięsko i jest raczej mało kaloryczny.  Można go wykonać w wersji bezglutenowej jak i glutenowej.  Suma sumarum nawet niewiele czasu zajmuje przygotowanie całego dania a w efekcie dostajemy sycący ale nieciężki obiadek 😊 Składniki: Placek ziemniaczany - 2 - 3 placki ok. 5-6 średniej wielkości ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki(...)smażymy na dużym ogniu bez przykrycia. Placek powinien mieć ok 1 cm grubości. Jeśli będzie za cienki będzie się rwał podczas przewracania. Po podsmażeniu jednej strony placek przewrócić na drugą stronę i podsmażyć na złoty kolor drugą stronę. Usmażony placek przełożyć na talerz. Na połowę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połową placka. Na wierzch położyć

Ze smakiem bez glutenu
Bananowa chmurka 514

mąki pszennej 100 g masła Czekoladowa beza: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 60 g gorzkiej czekolady (ja dałam mleczną) Galaretka z bananami i ananasem: około 8 – 10 bananów 1 puszka ananasów 3 cytrynowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca uzupełniamy kawałkami ananasa. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Krem przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na galaretkę. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy wraz z cukrem pudrem i nasionkami wanilii

Smaki Na Talerzu
Pyszna tajska sałatka z wołowiną 176

Kolorowa, lekka, a zarazem treściwa tajska sałatka z wołowiną i obłędnym, pełnym smaków sosem. Idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Sałatka z wołowiną nie jest zbyt wymagającym daniem jeśli będziesz pamiętać o kilku prostych zasadach przy smażeniu steka: Nie smaż mięsa świeżo wyjętego z lodówki Smaż steka na mocno rozgrzanej patelni Nie smaż steka na maśle Stek dopraw(...)rzodkiewkę. Prażymy orzeszki ziemne, rozdrabniamy i dodajemy do warzyw. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy stek około 2 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy na drugiej stronie kolejne dwie minuty. Po usmażeniu stek przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy na kilka minut, aby odpoczął. Mięso kroimy w cienkie plastry, dodajemy do warzyw, polewamy sosem

ale Pysznie
Nadziewane muszle makaronowe 239

serów włoskich – ricottą, mozzarellą i parmezanem (lub grana padano) z garścią natki pietruszki. Do tego sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i bazylią przygotowany z całych pomidorów w puszce . Danie świetne na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Składniki: (4-5 porcji) 2 puszki pomidorów w całości bez skóry(...)mniejszych) niecałe 1/2 łyżeczki chili w płatkach 1/3 łyżeczki soli 10 świeżych listków bazylii W czasie gotowania sosu przygotować nadzienie: Połowę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, odstawić na bok. Drugą połowę mozzarelli pokroić w 5 mm kostkę. Wrzucić do dużej miski. 330 g mozzarelli po odsączeniu Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do mozzarelli razem z odsączoną

Moja Delicja
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 137

Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w

mojewypiekiinietylko
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 178

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 161

wytrzymałości. Nie można się uwolnić od myśli - jedynej, jaka wtedy panuje w głowie - zjeść, zjeść, choćby kawałek.  Przeczuwając moją słabość, upiekłam dwa panpepato . Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:)  Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin(...)figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki i owoce

KUCHARNIA
Matka na standbaju 206

niezmiernie wyczerpującej funkcji mojego umysłu, która polega na przewidywaniu zachowania  mojego syna jakieś trzy kroki na przód. Dla przykładu przytoczę historię, kiedy to dziadek dał dziecku do ręki ogromny, niezmywalny flamaster, a w mojej głowie w ułamku sekundy pojawiły się wizje: 1. Dziadek z wymalowanymi wąsami, 2. Pomazana ściana i podłoga w pokoju(...)szafa czy to tylko Młody ćwiczący zapasy z miśkami. I najważniejsze: CISZA... Cisza, która nie oznacza kłopotów... Cisza, która jest po prostu ciszą...     Jest też druga strona medalu: to wszystko byłoby straszną udręką gdyby trwało dłużej niż tę jedną godzinę. Bo ja kocham ten hałas, gwar i szaleństwo.  Ponieważ Syn mój ukochany współpracować

Miksturownik
Moussaka bez mięsa 220

Przy braku czasu wszelkie dania jednogarnkowe i zapiekanki bardzo ułatwiają życie:) A że dodatkowo są bardzo lubiane wśród domowych pożeraczy to pojawiają się na stole często. Zatem dziś zapraszam na fantastyczną bezmięsną moussakę w wersji z granulatem sojowym i cukinią.SKŁADNIKI1 duży bakłażan2 małe cukinie2 łyżki oliwy z oliweksos pomidorowy2 łyżki oleju1 duża cebula4 ząbki czosnku1 puszka krojonych pomidorów2(...)Mieszam aż do rozpuszczenia się sera.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i układam warstwę z plastrów bakłażana.  Bakłażany pokrywam połową sosu pomidorowego i układam plastry cukinii, na które wykładam drugą połowę sosu pomidorowego. Na wierzchu układam pozostałego bakłażana. Całość zalewam sosem beszamelowym. Zapiekam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jako dodatek tym razem podałam grzanki czosnkowe.Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 354

Tortille to świetny sposób na przekąskę dla gości czy szybki obiad. Robiłam je już na różne sposoby. Ostatnio zainspirowana nowym menu w jednej z restauracji fast

Mania Gotowania
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 194

pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pod rusztem układamy blaszkę, która posłuży jako pojemnik na ściekającą marynatę. Pieczemy mięso ok. 20 min, przewracamy na drugą stroną i pieczemy kolejne 15 min. Ponownie smarujemy mięso pozostałościami marynaty i dopiekamy je, aby uzyskało ciemny, przypieczony kolor (ok. 5-10 minut z każdej strony). Najlepiej kontrolować stan(...)garnka lub bambusowy parownik, który możecie nabyć za jakieś 20-30 zł w sklepach internetowych. Parownik bambusowy jest o tyle poręczny, że można użyć go jako naczynia do serwowania dania. Na parowniku umieszczamy kawałek papieru do pieczenia i układamy na nim pierożki, zastawiając sporo miejsca pomiędzy nimi, gdyż urosną. W garnku zagotowujemy wodę, a kiedy zawrze, ustawiamy na garnku

Nerds Kitchen
Miodowy orzechowiec z kremem orzechowym +FILM-wspaniałe ciasto na każdą okazję 288

 Cześć Kochani,  dziś przychodzę do Was z ciastem niezwykle eleganckim, idealnym na wszelkie imprezy, rodzinne spotkania czy po prostu jako wypiek do kawki. Jest

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Koreańska wołowina w stylu BBQ – bulgogi, plus szybkie pikle we Wschodnim stylu 204

Szybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków

Karo in the Kitchen
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 123

głodne więc ciasteczka ziemniaczane okazały się rewelacyjnym pomysłem.  Zapraszam po przepis. Jest to mocno przeze mnie zmodyfikowana receptura Olgi Smile . Najlepsze od razu po upieczeniu choć i na drugi dzień smakują świetnie. Nie zachowują niestety chrupkość. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżkę cukru. Mieszamy i czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kociołek rosyjski – wiosenne kociołkowanie 169

porządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój instruktarz nie obejmuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)można wcinać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smacznego i słonecznej wiosennej pogody ! A jak zostanie..drugiego dnia , nawet w odgrzane w mikrofali , pachnie dymem i jest boskie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Ziołowy omlet z serem feta 201

Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów(...)przykryła dno patelni cienką warstwą. Smaż, aż omlet się zetnie, a jego brzegi zaczną odchodzić od brzegów patelni. Ponieważ omlet jest cieniutki, nie trzeba przewracać go na drugą stronę. Zdejmij omlet z patelni i posyp pokruszonym serem feta. W podobny sposób usmaż pozostałe omlety, do wyczerpania mieszanki jajecznej. Podawaj od razu ze świeżym pieczywem.  *** Podoba Ci się

Chilli Czosnek i Oliwa
Pralinki Bounty 172

właśnie przyniosłem ci prezent. Kłapouch odjął prawe kopyto od prawego ucha, okręcił się dokoła siebie samego i z wielkim trudem przyłożył lewe kopyto do lewego ucha. - Muszę to usłyszeć drugim uchem - powiedział. - A teraz powtórz jeszcze raz to, coś powiedział. - Prezent - rzekł Prosiaczek bardzo głośno. - Masz wciąż mnie na myśli? - Tak. - Wciąż jeszcze moje urodziny? - Ależ tak, Kłapouszku(...)Prosiaczek poczuł się strasznie nieszczęśliwy i sam nie wiedział, co powiedzieć, a wreszcie pomyślał sobie, że to i tak nie zda się na nic. Wtem usłyszał czyjeś wołanie z drugiej strony strumienia. Był to głos Puchatka. - Przyjmij ode mnie najlepsze życzenia, Kłapouniu! - wołał Puchatek, który zapomniał, że to już dziś raz powiedział. - Dziękuję ci, Puchatku, już mi je dziś

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chlebki naan a'la kebab 264

czym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań.  Chlebki są tak smaczne, że śmiało można je jeść na ciepło, posmarowane świeżym ziołowym masełkiem. Nie dajcie się prosić :) Składniki: Na 10 chlebków: 600g mąki pszennej 300ml mleka 2% 45g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 duże jajko 5 łyżek oleju rzepakowego(...)dolać) i włączamy piekarnik na 200st C, grzałka górna i dolna. Przygotowane naany pieczemy na górnej półce ok 7 minut z jednej strony i 5 minut po przewróceniu na drugą stronę. Dodatkowo jeśli mamy funkcję grilla możemy ją włączyć na ok 2 minuty z każdej strony, skracając przy tym czas podstawowego pieczenia do 5 z jednej

Kuchnia w czekoladzie
Curry z białym serem i Air 149

Składniki: 2 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 kawałek białego sera, pokrojony w większą kostkę (około 250g) 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (nie miałam, dałam w proszku) 1 łyżka curry ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soli morskiej (jeśli zwykłej, to mniej) ½ łyżeczki pieprzu Cayenne (ewentualnie czarnego) 1 puszka pokrojonych pomidorów ¾ filiżanki wody kleks śmietany lub majonezu Normal(...)dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wmieszaj kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne. Odczekaj pół minuty i wmieszaj pomidory, wodę i drugą łyżeczkę soli. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę lub majonez. Delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż kostki białego sera na patelnię, doprowadź do wrzenia. Wychodzą 2 porcje. Tego słucham... ( Talkie Walkie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 125

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka  całość polałam oliwą (możecie też(...)minut Na najmniejszy palnik kładziemy płytkę, na nim ustawiamy talerz od tajine i przykrywamy kominem. Zapalamy gaz i od samego początku, na najmniejszym płomieniu zaczynamy dusić danie. Musicie pamiętać, że NIE WOLNO (!) stawiać naczynia tajine bezpośrednio na ogniu! Pamiętajcie również, że NIE WOLNO (!) dusić na dużym, a nawet średnim płomieniu! Tajine to naczynie bardzo wrażliwe

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik cappuccino 339

oryginale był pod nazwą kostka cappuccino, ja zrobiłam z tego torcik ;-) Składniki na ciasto: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków ( dałam zwykły) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku) 5 dużych jajek 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 125 g miękkiego masła Sposób wykonania ciasta: Masło dokładnie utrzeć na puszystą(...)ponownie wszystko dokładnie wymieszać, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko wystudzić, dodać do kremu i wymieszać. Jeden blat ciasta posmarować całym kremem i przykryć drugą połową Składniki na krem na górę: 250 ml śmietany kremówki 1,5   łyżki cukru pudru 20 g kawy cappucino (proszku) do oprószenia Kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Na słodko lub wytrawnie