drugie danie - 14640 przepisów (strona:730/976)

NIEZWYKŁE PIEROGI - Z KWIATAMI KLITORII, RUKOLĄ, KURKUMĄ, ATRAMENTEM Z KAŁAMARNICY, BURAKIEM I MAKIEM 203

kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe!  To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli(...)podziel go na 6 części .  Do jednej części dodaj zaparzoną wodę po kwiatach (kwiaty odłóż na bok). Dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto. Do drugiej części dodaj zblendowaną rukolę. Dosyp odpowiednio mąki, aby ciasto było elastyczne. Do trzeciej części dodaj kurkumę i zagnieć elastyczne ciasto. Do czwartej dodaj atrament z kałamarnicy i odpowiednio dosyp mąkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Wytrawne muffiny dyniowe 181

Często się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi

Przysmaki Karolki
Pączki Oreo 203

podanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze wypieki dajcie 3/4 szklanki) 100 g masła 2 jajka + 1 opakowanie Oreo 16 sztuk, 1 opakowanie serka homogenizowanego (140 g), 50 g masła, 1 litr oleju do smażenia W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę(...)wkładamy na niego pączki odklejając je bezpośrednio z papierka. Smażymy ok, 30-40 sekund, obracamy, kiedy pączki wydają się prawie gotowe – „dojdą” jeszcze smażąc się na drugiej stronie. Wyciągamy za pomocą długiego patyczka do szaszłyków i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeśli nie mamy pewności czy pączek jest upieczony, można ukłuć go drewnianym patyczkiem

Ciastkozercy
własny sos pomidorowy 165

Zauważyłem, że gdy próbuję napisać kolejny post moje pierwsze skojarzenie „musiecie wiedzieć jak uwielbiam xyz”. Wychodzi na to, że łatwo mi dogodzić bo lubię

Gar Zdrowia
Pierniczki mojej Babci 155

Miniony weekend dał mi się we znaki. Dwa tygodnie dobrego, i człowiek łatwo odzwyczaja się od wstawania krótko po północy. Mimo zmęczenia, wieczorami nie mogłam zasnąć, co sprawiało, że budziłam się cała dzika . Dni zaczynające się w ten sposób z góry skazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata(...)temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy by tak nie zrobiła! A tu proszę...  Po konsultacjach przystąpiłam do pieczenia po raz drugi. I tym razem wszystko poszło jak należy. Pierniczki wyszły dokładnie takie, jak pamiętam: twarde jak kamienie . Dopiero po leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 141

daniem, bo jest naprawdę smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche(...)ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem

Calzonella.com
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofucznik z makiem 212

coś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica(...)masy serowej inne składniki, na końcu mleko. Wlewamy połowę masy z tofu do tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Pieczemy 1h w 200 stopniach. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka ze Szpinakiem i Makaronem 159

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ze szpinakiem i makaronem. Jest bardzo smaczna, polecam na obiad lub kolację. Będziemy potrzebować: 250 g świeżego szpinaku 500 g

Uwaga Babcia Gotuje
Sandacz z Sosem Śmietankowo - Maślanym z Trawą Cytrynową i Limonką podany z Dzikim i Jaśminowym Ryżem 150

plany kulinarne się zmieniły i powstało to danie. Cały wieczór układałam w głowie jak i z czym, jak podać. Czytałam różne przepisy, patrzyłam na różne dania, ale nic nie pasowało do mojej wizji. Z ostatnią nutą pomogło ETERNO, ich Mango z żurawiną stało się przysłowiową wisienką, która świetnie zagrała z całością, a sos? Sos normalnie(...)stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową na balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g  sandacza

Blondynka Gotuje
Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera 183

1 kg schabu środkowego bez kości  500 g pieczarki 150 g majonezu  50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula

Świat Domowej Kuchni
Królik pieczony w winie 369

oraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki mięsa. Wlewamy białe wino polewając mięso. Zamykamy rękaw z drugiej strony tworząc „cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki

Poezja smaku
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1610

Mój ostatni przepis na  Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na

kulinarnyJa
COŚ na ZĄB --BADAMBURA ------Qualcosa per DENTE --BADAMBURA 160

blaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem  Przepis oryginalny     tutaj(...)dell'altra centro stampa a mano , rendendo buco considerevole , in cui è necessario inserire una miscela di 1 cucchiaino di ripieno . Tape riva come gnocchi .. Posto su una teglia da forno e confezionamento giù . Preriscaldare il forno a 160 ° -170 e inserire in forno per circa . 20-25 minut. - per la luce doratura . Estrarre e lasciare raffreddare . Esattamente la stessa

w mojej kuchni
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 213

jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego(...)gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek i rozmaryn. Przekładamy ser na drugą stronę i robimy to samo – kieszonki wypełniamy czosnkiem i rozmarynem. Na wierzchu sera dodatkowo układamy rozmaryn i plasterki czosnku, a następnie owijamy ser plastrami boczku. Na tacce grillowej

OstryKęs
Smażona wątróbka z dzika 169

Wątróbka... temat nieco kontrowersyjny... ma zarówno swoich zwolenników, mój mąż i ja do nich należymy, jak i zatwardziałych przeciwników, czyli moje córki. Pewnie w Waszych domach

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 271

jeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego(...)gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek i rozmaryn. Przekładamy ser na drugą stronę i robimy to samo – kieszonki wypełniamy czosnkiem i rozmarynem. Na wierzchu sera dodatkowo układamy rozmaryn i plasterki czosnku, a następnie owijamy ser plastrami boczku. Na tacce grillowej

OstryKęs
Mielone mięso z indyka z makaronem 73

makaronem.  przepis na indycze ragu bianco z makaronem.  Mielone mięso z indyka z makaronem rigatoni (makaron w kształcie rurek) przygotujesz w około 40 minut. To proste danie, które zaskakuje bogactwem smaków i łatwością wykonania poznałam podczas warsztatów kulinarnych  "W domu sięgnij po indyka". Przepis na makaron rigatoni z indyczym ragu bianco opracował Szymon(...)wlewaj wywar. Duś mięso, do chwili, aż będzie miękkie. 5. Dopraw do smaku, dodaj masło, świeże zioła i drobno pokrojone warzywa. Na tak drobną kostkę kroimy warzywa. 6. W drugim garnku ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być jeszcze lekko twardy.  7. Dodaj makaron so sosu i gotuj tak długo, aż sos zrobi się kremowy

Cztery Fajery
Tort kokosowa delicja z malinami 205

Bardzo lubię piec torty dla swoich najbliższych. Każdy z nich ma w sobie coś co przypisuję danej osobie. Ten który dzisiaj zagościł na naszym blogu jest dla miłośników kokosu, malin i delicji. Przygotowanie tego tortu jest bardzo proste ale efekt przepyszny. Sezon malinowy sprzyja wypróbowaniu owej kompozycji ... Polecam :) Tort kokosowa delicja z malinami Składniki : biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki(...)smarujemy konfitura malinową. Nakładamy krem mascarpone. Na nim układamy jedną obok drugiej delicję malinową. Między delicję układamy maliny. Krem śmietankowy: schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno, dodajemy fix z cukrem pudrem, miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sztywnej śmietany. Na delicję z malinami wykładamy 3/4 kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Cały tort - wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dżem truskawkowy (bez zagęstników) 560

obowiązkowych przetworów. Część robię z cukrem żelującym lub jakimś innym zagęstnikiem a część bez zagęszczaczy czyli po prostu długo gotowany. Dżem z zagęstnikami  szybko się robi ale ten drugi jednak wymaga więcej czasu. Aby skrócić nieco czas gotowania odlewam z truskawek sok. Dzięki temu dżem szybciej gęstnieje a przy okazji mam też na zimę kilka słoiczków soku. składniki(...)zagotowania, zostawić w garnku do wystudzenia. Z 3 kg truskawek wyszło mi ok 1,2 l soku oraz 4 słoiczki dżemu o pojemności ok 320 ml****. *Cukru można dać więcej lub mniej, zależy jak słodki dżem lubimy i jak słodkie są truskawki. **Truskawki zasypane cukrem można odstawić na dłużej a nawet na całą noc ale najlepiej w chłodne miejsce

Monia miesza i gotuje
Risotto z zielonymi szparagami 143

tradycyjnym daniu i poznać fachową nomenklaturę, odsyłam Was do tego wpisu. Zapewniam, że jest bardzo interesujący, zawiera wiele porad i trików dotyczących przygotowania wybornego risotto ;) Risotto to proste danie, ale gotując je trzeba mieć nieco wyczucia. Jestem pewna, że jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie Wam idealne, to kolejne będzie o wiele lepsze. Podczas gotowania(...)Delikatnie mieszać, a gdy płyn się wchłonie i risotto zaczyna stawać się suche wlać kolejna porcje bulionu. Trzeba tego mocno pilnować, aby ryz się nie przypalił Po dolaniu drugiej porcji bulionu do risotto dodać dolne części szparagów (szczyty zostawić, będą dodane później, ponieważ gotują się szybciej niż łodygi). Risotto gotować przez kolejne kilkanaście minut, podlewając stopniowo bulionem. Gdy ryż

Codzienne Gotowanie
O lokalnym patriotyzmie mojego samochodu i zimowej granoli. Z białym makiem 181

szczęście, najczęściej na lepsze). Jednak gdy stanęłam przed wyborem miejsca, w którym zamieszkam na dłużej (być może już na zawsze), wybrałam małe miasteczko. Takie wiecie ; z główną ulicą, którą da się przejść w dziesięć minut, z dwoma sklepami spożywczymi, parkiem, który płynnie przechodzi w przyjazny spacerowiczom las, i z rzeczką, nad którą dumnie rozłożył się zamek. Powstrzymajcie wyobraźnię(...)lokalnym patriotą ... Dziś mam dal Was przepis na zimową granolę, który podpatrzyłam u Lo . Nie mogłam się oprzeć dodatkowi maku i suszonych fig. Robiłam ją dwa razy; za drugim razem zmniejszyłam ilości miodu i syropu klonowego o połowę. Mniej słodka smakuje nam zdecydowanie bardziej. Zamiast fig możecie użyć suszonej żurawiny; będzie jeszcze bardziej zimowo. Ale ja te drobne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 649

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą…Dzisiaj pada niesamowicie, więc zapowiada się niedziela spędzona w domu… i w kuchni. Pierwsze zaplanowane danie gotowe, zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Jak już nie wiem co wymyślić na obiad sięgam po makaron i kiełbasę. Potem przeglądam spiżarkę i lodówkę aby znaleść coś na sos. Ser żółty lub mozzarella zawsze(...)wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC. Zapiekaj przez 25 minut. Wymij z piekarnika i posyp szczypiorkiem. Zapiekankę można przygotować wcześniej. Posypaną serem można wstawić do lodówki, a na drugi dzień zapiec. Czas zapiekania będzie dłuższy, bo zapiekanka musi gorąca.   The post Zapiekanka makaronowa z kiełbasą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasteczka i orzeszki bananowe 146

miesięcy). Rozwijajcie się nadal i zaszczepiajcie miłość do kuchni całej rzeszy fanów ;)) ) NAJLEPSZEGO :)))) Na stronie Akademii Kulinarnej Whirlpool, drodzy Czytelnicy, znajduje się mnóstwo ciekawych, niebanalnych przepisów na pyszne dania czy desery (z podziałem na kategorie) - http://www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ Zajrzyjcie także na stronę włoskiego Gospodarza Akademii Marco Ghia: http://www.marcoghia.pl/   - bardzo dużo przepisów, a także bardzo pomocne opinie na temat(...)koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy. Nadziewanie: Połówki orzeszków wypełniamy kremem "z górką", nakładamy drugą połówkę i sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce

Kolorowy Przepisownik
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 134

Przepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł(...)kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Przykrywam drugą częścią bułki i od razu podaję. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 222

bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI (10 min): dobrze, aby ziemniaki miały podobną wielkość, wtedy(...)odbywało się od najcieńszej do najszerszej strony (jak na zdjęciu). Lekko wcinamy się nożem, uważając czy nie przecinamy również mięsa i tak powolutku ściągamy skórę, jednocześnie lekko ściągając ją drugą ręką. Powinno pójść w miarę gładko. 5. WYJMOWANIE OŚĆI (5 min): Pstrąg nie ma wielu ości, ale mimo wszystko trzeba się ich pozbyć. Znajdują się one tylko w obrębie

Nerds Kitchen
Naleśniki z jabłkami i karmelem – przepis 174

Naleśniki z jabłkami i karmelem . Przepisów i sposobów wykonywania naleśników jest naprawdę wiele, od tych najprostszych na słodko czy słono, przez faszerowane, zapiekane po wyszukane kompozycje

Księga-Smaku
Paluszki z dorsza w panko 189

Panko (パン粉) to powszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek

mojewypiekiinietylko
Idealne ciasto na pierogi 124

Święta już tuż, tuż! Najwyższa więc pora, aby na blogu pojawił się przepis na idealne ciasto na pierogi. Przepis ten nie sprawi nikomu problemów. Ciasto jest

PatiGotuje
Ryba z szafranowym ryżem 143

Kuchnia arabska pochłonęła mnie na dobre, cały czas odkrywam jej nowe smaki i niuanse. Moim zdaniem jest stosunkowo łatwa, szybka, a jednocześnie bardzo smaczna i aromatyczna

Codzienne Gotowanie
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia 499

Moja 3-letnia córeczka dorosła już do momentu, kiedy zdążyła już zasmakować w słodkościach i się o nie dość często upominać. A ponieważ jestem przeciwniczką podawania

Moja Delicja
Kaczka w ziołach z jabłkami 131

Dobrej kaczki nie należy przesuszyć, musi być soczysta, a skórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a

Apetyczna babeczka
Pomarańczowe puree z wątróbką starofrancuską i szpinakiem 179

Wątróbka z indyka jest krucha i delikatna, puree jest w kolorze i w smaku pomarańczy,  a szpinak z pieczarkami i z cebulą do siebie idealnie

Moniki Smakołyki
Kurczak w pikantnej panierce 349

Kolejna odsłona kurczaka w pysznej panierce..był już  wcześniej taki  kurczak ..a tym razem przygotowany tak samo, ale w innej panierce...gdyż ta panierka

Moje domowe kucharzenie