kropki - pieczarkami, mozzarellą i atramentem z kałamarnicy. Wszystkie farsze robi się bardzo szybko, wystarczy tylko zblendować lub wymieszać skladniki, a krewetki i pieczarki podsmażyć, i pyszne, oryginalne danie gotowe! To jak, macie ochotę "olać konwenanse" i zaskoczyć bliskich?! 🙈👌😋 SKŁADNIKI NA CIASTO: 500 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka soli(...)podziel go na 6 części . Do jednej części dodaj zaparzoną wodę po kwiatach (kwiaty odłóż na bok). Dosyp mąkę, ponieważ ciasto będzie rzadkie. Zagnieć elastyczne ciasto. Do drugiej części dodaj zblendowaną rukolę. Dosyp odpowiednio mąki, aby ciasto było elastyczne. Do trzeciej części dodaj kurkumę i zagnieć elastyczne ciasto. Do czwartej dodaj atrament z kałamarnicy i odpowiednio dosyp mąkę
Słodko-Słony Świat IlonyCzęsto się u nas tak zdarza, że niektóre potrawy są dziełem przypadku. Tak jest i tym razem. Dyniowe, wytrawne muffiny powstały tylko dlatego, że została mi
Przysmaki Karolkipodanych proporji wyszło mi 40 pączków. Składniki: 3,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 50 g drożdży 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru (jeśli lubicie słodsze wypieki dajcie 3/4 szklanki) 100 g masła 2 jajka + 1 opakowanie Oreo 16 sztuk, 1 opakowanie serka homogenizowanego (140 g), 50 g masła, 1 litr oleju do smażenia W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę(...)wkładamy na niego pączki odklejając je bezpośrednio z papierka. Smażymy ok, 30-40 sekund, obracamy, kiedy pączki wydają się prawie gotowe – „dojdą” jeszcze smażąc się na drugiej stronie. Wyciągamy za pomocą długiego patyczka do szaszłyków i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeśli nie mamy pewności czy pączek jest upieczony, można ukłuć go drewnianym patyczkiem
CiastkozercyZauważyłem, że gdy próbuję napisać kolejny post moje pierwsze skojarzenie „musiecie wiedzieć jak uwielbiam xyz”. Wychodzi na to, że łatwo mi dogodzić bo lubię
Gar ZdrowiaMiniony weekend dał mi się we znaki. Dwa tygodnie dobrego, i człowiek łatwo odzwyczaja się od wstawania krótko po północy. Mimo zmęczenia, wieczorami nie mogłam zasnąć, co sprawiało, że budziłam się cała dzika . Dni zaczynające się w ten sposób z góry skazane są na klęskę. A przynajmniej nie zapowiadają niczego dobrego. Gdy więc wczoraj po południu wybraliśmy się do brata(...)temu u niej zawsze smakuje najlepiej... Oczywiście, oburzona, wyrzuciłam C., że moja Babcia nigdy by tak nie zrobiła! A tu proszę... Po konsultacjach przystąpiłam do pieczenia po raz drugi. I tym razem wszystko poszło jak należy. Pierniczki wyszły dokładnie takie, jak pamiętam: twarde jak kamienie . Dopiero po leżakowaniu nabierają wilgoci i miękną, żeby rozpływać się w ustach. Proszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaniem, bo jest naprawdę smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche(...)ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem
Calzonella.comcoś słodkiego. Tofucznik to kolejna propozycja z tofu, która z powodzeniem może zagościć na wigilijnym stole w każdym domu. Tofu ma tę niekłamaną zaletę, że pasuje do większości dań, zarówno słodkich jak i wytrawnych, tym razem serwujemy go na słodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica(...)masy serowej inne składniki, na końcu mleko. Wlewamy połowę masy z tofu do tortownicy. Następnie układamy warstwę z masy makowej i delikatnie rozprowadzamy łyżką. Na koniec wlewamy na wierzch drugą połowę masy z tofu. Pieczemy 1h w 200 stopniach. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoWitam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ze szpinakiem i makaronem. Jest bardzo smaczna, polecam na obiad lub kolację. Będziemy potrzebować: 250 g świeżego szpinaku 500 g
Uwaga Babcia Gotujeplany kulinarne się zmieniły i powstało to danie. Cały wieczór układałam w głowie jak i z czym, jak podać. Czytałam różne przepisy, patrzyłam na różne dania, ale nic nie pasowało do mojej wizji. Z ostatnią nutą pomogło ETERNO, ich Mango z żurawiną stało się przysłowiową wisienką, która świetnie zagrała z całością, a sos? Sos normalnie(...)stwierdził, że w życiu mu tak ryba nie smakowała tak bardzo jak ta. A ja? Ja jadłam i momentami zamykałam oczy, odpłynęłam. Rzadko tak zachwycam się przed Wami daniami, ale to jest nieziemskie! Warto było też hodować trawę cytrynową na balkonie :) Podczas przygotowywania sosu każdy krok i kolejność jest bardzo ważna ;) Składniki na 2 osoby: 200 g sandacza
Blondynka Gotuje1 kg schabu środkowego bez kości 500 g pieczarki 150 g majonezu 50 g pikantnego ketchupu 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr 1 cebula
Świat Domowej Kuchnioraz occie sprawia, że mięso jest kruche i nie ma potrzeby go dodatkowo mrozić czy marynować. Poza tym świetnie pasuje do lekko słodkiego w smaku mięsa. Alkohol odparowuje, więc danie można podawać dzieciom – królik będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze(...)naczyniu. Zamykamy rękaw za pomocą opaski dołączonej do rękawa z jednej strony. Do środka rękawa wkładamy podpieczone szalotki oraz kawałki mięsa. Wlewamy białe wino polewając mięso. Zamykamy rękaw z drugiej strony tworząc „cukierek”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) na ok. 2 godziny i 45 minut dla 1 kg tuszki
Poezja smakuMój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJablaszce zlepieniem do dołu. Piekarnik nagrzać do 160 -170 ° i wstawić do pieczenia na ok. 20-25 minut.-do lekkiego zarumienienia. Wyjąc i wystudzić. Dokładnie tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Podajemy posypane cukrem pudrem Przepis oryginalny tutaj(...)dell'altra centro stampa a mano , rendendo buco considerevole , in cui è necessario inserire una miscela di 1 cucchiaino di ripieno . Tape riva come gnocchi .. Posto su una teglia da forno e confezionamento giù . Preriscaldare il forno a 160 ° -170 e inserire in forno per circa . 20-25 minut. - per la luce doratura . Estrarre e lasciare raffreddare . Esattamente la stessa
w mojej kuchnijeszcze nie nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego(...)gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 4 plastry cienkiego bekonu/boczku WYKONANIE Ser delikatnie nacinamy z wierzchu z 2 stron tworząc kieszonki. Do kieszonek wkładamy czosnek i rozmaryn. Przekładamy ser na drugą stronę i robimy to samo – kieszonki wypełniamy czosnkiem i rozmarynem. Na wierzchu sera dodatkowo układamy rozmaryn i plasterki czosnku, a następnie owijamy ser plastrami boczku. Na tacce grillowej
OstryKęsWątróbka... temat nieco kontrowersyjny... ma zarówno swoich zwolenników, mój mąż i ja do nich należymy, jak i zatwardziałych przeciwników, czyli moje córki. Pewnie w Waszych domach
Kulinarne przygody Gatity