Przyznam, że z dzieciństwa doskonale pamiętam zarówno kisiel jak i budyń. O ile ten drugi nie budził zbytnich emocji we mnie, to kisiel zawsze uwielbiałam. Tata dodawał do niego starte na tarce jabłko. To była już inna jakość kisielu Truskawkowy i poziomkowy rządziły. Ja wolałam kisiel taki średnio gęsty, ale znam takich, którzy lubili kisiel w którym łycha musiała stać(...)wodą Dodać pokrojone 100 g truskawek. Przelać do kubków/pucharków. Podawać z ulubionymi dodatkami. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-kisiel-truskawkowy/ MieszamWGarnku Artykuł Domowy kisiel truskawkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwcześniej co i jak. Odciski i wciski wiadomo, na świeżo, malowanie dopiero na suchym. Porcje masy solnej najlepiej powkładać do foliowych woreczków i wyciągać tylko tyle, ile potrzeba w danym momencie; inaczej będzie niepotrzebnie twardnieć. Jeśli chcemy coś wałkować czy wykrawać, najlepiej robić to na folii aluminiowej, na której potem zostawimy ozdoby do wyschnięcia albo włożymy na blaszce do piekarnika(...)grzebać w piachu, wcinać dżdżownice, grzać się w słońcu i składać jaja w sposób naturalny, bez sztucznego przyspieszania. To dlaczego nie jemy jajek - "zerówek"? Bo wszystko ma swoje drugie dno... Ferma to ferma, kury, które przestają "dawać" jajka jadą do rzeźni, no bo po co je utrzymywać? Ponadto - we wszystkich rodzajach chowu kur, również tym "eko", wylęgające się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ skład, który zawierają czyli wapń, fosfor, witamina D, witamina A, białko, kwas mlekowy
Kuchnia PaulettesSłyszeliście kiedyś o plemieniu Hunzów - najzdrowszych, najdłużej żyjących i najszczęśliwszych ludziach na świecie? Warto zapoznać się z ich stylem życia i odżywiania, jeśli chcemy uniknąć chorób
Jeść, by żyć w zdrowiuWitam Kochani Święta Wielkanocne lada dzień, wiec już najwyższy czas na świąteczne pichcenie :-) Mam dla Was kilka fajnych rzeczy, i będę je po kolei zamieszczać na
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchciałam brać sprzętu za ponad 200 zł tylko po to by stał w nieużywany w szafce. Parę dni później znów będąc w Auchan zobaczyliśmy, że w danym tygodniu jest na nie promocja i cena wynosi 150 zł. Zdecydowaliśmy się na zakup i już po pierwszym dniu użytkowania wiedziałam, że są to dobrze zainwestowane pieniądze. Od zakupu urządzenia minie niedługo(...)Awaryjność: Pierwsze urządzenie po tygodniu od zakupu popsuło się (wyłączało się przedwcześnie), lecz okazało się to wadą fabryczną i sprzęt od ręki został wymieniony na nowy. Druga sztuka działa bez żadnych problemów do dziś. Podsumowanie: Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego sprzętu. Od momentu zakupu jest regularnie używany do robienia mleka roślinnego. Produkcja domowego
wegujemymuszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego ( no dobra jednego się nie da :P) marsz na długi spacer :D SKŁADNIKI (ok 20-25 sztuk) ciasto 500 g mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka(...)wielkości rondla) i smażymy z każdej strony po 2-3 minuty w zależności od wielkości pączków. Z reguły po ok. 2 min smażenia pączki same przekręcają się na drugą stronę, jeśli tak się nie stanie trzeba ję przekręcić manualnie :) Usmażone pączki układamy na papierze, aby odsączyć tłuszcz. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem zrobionym poprzez wymieszanie cukru pudru z sokiem cytryny
DefinicjaSmakuT o mój ulubiony przepis na naleśniki! Za sprawą dużej ilości jajek i wody gazowanej wychodzą z niego cieniutkie i elastyczne naleśniki, które łatwo się smaży
Food SquareMoja propozycja na wykwintny obiad to seleryba w towarzystwie makaronu ze szpinakiem z dodatkiem orzechów włoskich! Przyznaję - nie wiem, kto zapoczątkował nazwę "seleryba"! Jednak jest już
wege i kropkaSmak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również
Kolorowa kuchnia ElkiCaponata pochodzi z Sycylii i standardowo jest daniem z samych warzyw, przede wszystkim z bakłażana. Jako taki przypomina ewidentnie ratatoiulle czy peperonatę . Różni się jednak od nich dość znacznie szczegółowymi składnikami. Jednym z nich jest zwykle ocet, który nadaje potrawie ewidentnie kwaśnego smaku – choć stopień tej kwaśności zależy od indywidualnych upodobań i proporcji. Przyczyniają się do niej również często(...)kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy – pierwszą kroimy na półtalarki, drugi na plasterki. Z selera odcinamy końcówkę od strony korzenia i kroimy na ok. 1cm odcinki. Z pomidora usuwamy skórkę i łyko (patrz porady jak sprawiać pomidory ), następnie kroimy w grubą kostkę
Kulinarna PokusaRavioli chciałam zrobić już dawno temu, ale jakoś nie mogłam się zebrać. Korzystając z tego, że miałam mus dyniowy, w końcu postanowiłam zgromadzić resztę składników i
Mama Gotujekolejny wspólnie pieczony chleb w comiesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber. Tym razem wybrany został chleb pomidorowy Dany z Leśnego Zakątka…. i to był pierwszy chleb, który sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy(...)godziny. 4. W czasie tych 3 godzin…Po pierwszej godzinie wyjmujemy ciasto na omączony blat, rozklepujemy i składamy jak na zdjęciach i ponownie wkładamy do miski. Po drugiej godzinie robimy identycznie. Po trzeciej godzinie formujemy podłużny bochenek lub okrągły (wychodzi ogromny, więc lepiej uformować dwa mniejsze) 5. Przekładamy uformowany bochenek do omączonego koszyczka/koszyczków do wyrastania. (Ja włożyłam
UgotujmyTo.plPrzepis na potrawkę z indyka inspirowany popularnym daniem, znanym jako strogonow. Od oryginalnego przepisu mój leży daleko. Jest zdecydowanie lżej, ale równie smacznie. Zachęcam do wypróbowania. Mięso z indyka to świetny wybór dla osób będących na diecie odchudzającej. Dlaczego? Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, przy dużym udziale białka. Zależało mi, żeby moja potrawka a la strogonow była lżejsza(...)warzywno-drobiowego, gotować aż mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut). W międzyczasie ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu, uważając żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą
Dietologprzeze mnie polecany. Do ciast deserowych jest świetny. Wilgotny, nie wymaga nawet nasączania. No i ten intensywny smak czekolady... mnie osobiście rozwala na łopatki :D Do środka możemy dać wszelkie bakalie, herbatniki jasne (akurat nie miałam w domu więc pominęłam), masło orzechowe czy tak jak ja masę kajmakową (krówkową), której miałam odrobinę w słoiczku. Kombinować można dowolnie, byleby było(...)czym formujemy 2 różnej wielkości wałki i owijamy je w papier do pieczenia. Chłodzimy najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągamy i każde „salami” obtaczamy np. w kakao, a drugie w cukrze pudrze. Dla lepszego efektu salami możemy obwiązać sznurkami
Kuchnia w czekoladziemasę. Pomogę Wam z najważniejszym zadaniem takiego procesu czyli WYLICZENIE ZAPOTRZEBOWANIA KALORYCZNEGO. Takich artykułów co prawda jest mnóstwo na internecie i każdy ma swoje tabelki, ale za te wyliczenia dam sobie rękę uciąć :P Sama je stosowałam, a dostałam je od dietetyka na redukcję przygotowującą pod masę, która przebiegła pomyślnie z efektem jakiego oczekiwałam także nie bójcie się, że coś(...)tyczy się redukcji tylko, zamiast dodawać odejmujemy i obserwujemy czy waga nam zaczęła spadać. Kiedy już wiemy ile wynosi nasze zapotrzebowanie odejmiemy np. 200-400kcal możemy przejść dalej. Drugą sprawą jak już obliczymy nasze zapotrzebowanie, trzeba rozłożyć to na makroskładniki. Musimy jednak pamiętać, że to są ogólne obliczenia! Każdy z nas jest inny (choroby, problemy zdrowotne, wiek, aktywność
Zdrowie i pysznie na talerzu