Roladki wyszły przepyszne, naprawdę bardzo nam smakowały. Kindziuk jako nadzienie sprawdził się doskonale, ta wyrazista suszona wędlina, bardzo aromatyczna, jest doskonała nie tylko na kanapki, ale
Gotowanie...to proste !Miałam chęć na naleśniki, ale nie chciało mi się sterczeć przy patelni. I tak myśl do głowy przyszła, aby upiec jeden wielki i zwinąć. Udało się
Kolorowy Przepisownikwym.24x8cm Składniki: - 240g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 - 300g mąki żytniej chlebowej typ720 - 360g mąki pszennej pełnoziarnistej typ2000 - 280g zakwasu żytniego - 28g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 50g płatków (ja dałam jęczmienne, ale mogą być np.owsiane) - 60g ziaren słonecznika - 20g pestek dyni - 20g siemienia lnianego - 880g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + do posypania chleba: płatki jęczmienne lub inne, a także ulubione(...)wykładam od razu z silikonowych form (z metalowych po 10 minutach, po dokładnym okrojeniu boków...) i odstawiam na drewnianą deskę do odparowania. Zwykle zostawiam chleby na tej desce do drugiego dnia i dopiero wówczas pakuję je do papierowych torebek, które umieszczam w otwartym chlebaku. Taki chleb na zakwasie jest świeży do ostatniej kromki, do ostatniego okruszka. Odkąd zaczęłam sama piec
Smaczne Zdrowekażdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą(...)miski i zalewamy wrzącą wodą (ok. 600 ml) i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Połowę rozpuszczonej galaretki zostawiamy w misce, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia, a drugą część po całkowitym wystudzeniu miksujemy mikserem na najwyższych obrotach aż zrobi się z niej jasna pianka. Piankę przekładamy na wierzch bitej śmietany, układamy na niej w odstępach jeżyny, oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykłych racuchach i dodaliśmy do nich sos krówkowy – zdecydowanie obłędne połączenie. Więc jak to mawia sama Tiny Tina – TEA TIME BITCHES!!!! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN (2 min) Wrzucamy drożdże do miski, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 1/4 szklanki mleka i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy 3 łyżki(...)patelni rozgrzewamy olej i kładziemy na niej łyżką porcje ciasta – ciasto dość ciężko schodzi z łyżki, więc warto moczyć ją w wodzie przed każdą porcją lub pomagać sobie drugą łyżką. Nie nakładajcie za dużo ciasta, bo placki urosną w trakcie smażenia. Smażymy je średnim ogniu na złoty kolor z obu stron dolewając odrobinę oleju w razie potrzeby. 5. PODANIE
Nerds KitchenPalony łosoś z kapustą kiszoną curry będzie idealnym daniem na noworoczny obiad lub na inną świąteczną okazję. Przepis ten jest autorstwa Karola Okrasy i tak jak Wam pisałam poprzednio w relacji ze spotkania zorganizowanego przez Lidl Polska był hitem naszych świątecznych warsztatów. Powiem Wam, że kiszona kapusta z dodatkiem miodu, mleczka kokosowego, soku z limonki i curry jest(...)miodem. Mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, solimy i pieprzymy. Patelnię przykrywamy. Na rozgrzanej suchej patelni opalamy kawałki łososia, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej, tak, aby część łososia po środku została surowa. Odstawiamy na 2-3 minuty do odpoczęcia. Na talerz wykładamy kapustę curry, łososia rwiemy na mniejsze kawałki i układamy
Kulinarne przygody Gatityjedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami. Ta zupa to trochę taka kombinacja dwóch dań. Kluseczki zrobiłam jak w tym przepisie na zupę z jarmużem i kiełbasą , a składniki zupy bardzo przypominają tę zapiekankę z kurczakiem i warzywami. Zupa jest gęsta, pożywna, pełna dobroci(...)resztę marchewek i selera naciowego w kosteczkę, Por w półplasterki, czosnek posiekać. Z ciasta na kluski uformować małe kuleczki ( trochę mniejsze niż orzech włoski) - odstawić do lodówki. W drugim garnku rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojone warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty. Na garnek z warzywami wyłożyć
Cooking for Emilywęgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne. Moje grzybowe zbiory(...)tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku. Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany
Obiad gotowyEleganckie, wytworne i przede wszystkim przepyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako potrawa na romantyczną kolację we dwoje lub po prostu jako codzienny, pożywny obiad. Delikatny sos szpinakowy z wyjątkowym w smaku łososiem tworzy idealną kombinację smaków, a w połączeniu z aksamitnym ciastem naleśnikowym tworzy kulinarne arcydzieło - świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Naleśniki ze Smażonym Łososiem(...)mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Łososia nie należy przesmażyć, mięso ma być delikatne, jednak sprężyste i powinno lekko odchodzić od skóry. Przewracamy rybę na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotowego łososia kroimy na mniejsze kawałki (pozbywamy się skóry). Na środek każdego naleśnika wykładamy ok. 2 łyżki sosu ze szpinakiem, łososia
Słodka Stronapodstawowy skład chemiczny oraz zawartość składników egzogennych (czyli takich, które musimy dostarczyć organizmowi w pożywieniu ponieważ nie jest w stanie ich wytworzyć) . Szpinak natomiast to doskonały dodatek do dań gdyż zawiera bardzo dużo żelaza, witaminy C, jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, który pełni zasadnicze funkcje w naszym organizmie, a szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Czosnek(...)bardzo ważna, gdyż chodzi o szybkie zamknięcie porów w mięsie by soki i aromat zostały wewnątrz. Stek smażymy ok 2 minut z jednej strony po czym przewracamy go na drugą stronę na kolejne dwie minuty. Po tym czasie możemy przewrócić go jeszcze raz na pierwszą stronę i smażyć 1 minutę (gdy chcemy by był średnio wysmażony
Wspólne smakipasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości. Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów , stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ(...)tyle makaronu, aby połowa „bułki” miała grubość ok. 1,5 cm. Następnie przykrywamy ją kawałkiem folii i mocno dociskamy kubkiem lub puszką aby uformować ścisłą strukturę. Nakładamy na to drugą partię makaronu i postępujemy analogicznie. Jeśli naczynie jest wystarczająco głębokie, kontynuujemy do uzyskania 4 połówek – jeśli nie, korzystamy z drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami
Nerds KitchenPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie były(...)blisko siebie i upiec wszystko na jeden raz. Są to ciasteczka z cyklu: samo zdrowie;) Niesłodkie, więc raczej nie jako dodatek do kawy, bardziej jako smaczna przekąska lub drugie śniadanie. Bardzo dobre, polecam:) Komentarze kulinarnespotkania 2011/03/10 17:54:36 jak dla mnie wygladaja bardzo smakowicie i az mnie korci, zeby siegnac po ciasteczko:) sowa_nie_sowa 2011/03/11
Zdrowa Kuchnia SowyJeżeli lubicie eksperymentować to ten przepis jest dla was :) Na pierwszy rzut oka może wyglądać to dziwnie ale zapewniam że smak jest świetny i rekompensuje
Świat SmakuTypowo amerykańskie śniadanie - puszyste, puchate pancakes'y, których cudny zapach niesie się po całym domu... :) Standardowo podaję je z ciepłym miodem i masłem albo syropem klonowym
Słodko-Słony Świat IlonyTen prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i
Trzeci talerz