drugie danie - 14640 przepisów (strona:746/976)

CIASTO SŁONECZNIKOWIEC 659

żółtka) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 50g masła ½ szklanki cukru (dałam brązowy) 4 łyżki mleka 300g łuskanego słonecznika Krem maślano-kajmakowy: 250g miękkiego masła 400g (puszka) kajmaku ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej) 1 mały kieliszek wódki Krem kakaowo(...)krótko Wykonanie: zimny biszkopt przekrawamy na pół, jeden blat kładziemy na paterze (desce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową)   i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś

Słodkie zapomnienie
Torcik z rabarbarem i truskawkami 110

pamiętam kiedy tak się nadenerwowałam przygotowując ciasto, z pozoru niewinnie wyglądało, ale było okrutnie kapryśne, szczególnie krążki ptysiowe dały mi się we znaki. Nic nie zapowiadało kłopotów, zaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest(...)cukrem na sztywno, połączyć z żelatyną. Szprycę napełnić śmietaną, na dwóch plackach wycisnąć po trzy koła pozostawiając odstępy, które należy wypełnić masą owocową. Placki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Boki tortu posmarować resztą śmietany, posypać uprażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć truskawki i oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Torcik z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 325

samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe w sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło(...)sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają się

Ostra na Słodko
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 152

Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba(...)zasadach: mąka nie może być stara, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasto, które będzie się zwyczajnie rwać; jajka muszą być świeże; w trakcie rozwałkowywania ciasta przewróć ciasto na drugą stronę i wałkuj w przeciwnym kierunku; ciasto, które przepuszczasz przez maszynkę do makaronu powinno być bardzo gęste i zwarte, po to by się nie rolowało. Z ciasta bazy możecie

Zasmakuj Kuchni
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 208

się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan 2 łyżki wody różanej orzechy najlepiej laskowe, które ze względu na alergię zamieniam(...)pełni określoną rolę w tej grupie. Mają mocne charaktery, charakteryzują się też siłą fizyczną, niezbędną do życia w lesie i na podmokłych terenach, gdzie trzeba poruszać się łodziami. Z drugiej jednak strony są prostoduszni, delikatni i żyjący niemal w symbiozie z jeżami, wiewiórkami i przeróżnymi ptakami. W pewnym momencie dołącza do nich nastolatek, który użala się nad sobą

Weekendy w domu i ogrodzie
Włochy: Bruschetta 154

jedna z najbardziej inspirujących jaki znam, otwarta na wszelkie wariacje i szaleństwa kulinarne, pachnąca letnim deszczem, pełna toskańskiego słońca i tonąca w aromacie wytrawnego wina. Tym co charakteryzuje włoskie dania jest ogromna wręcz ilość warzyw i przypraw, przede wszystkim bazylii, ale także pieprzu, oregano, tymianku i estragonu. Przy niemalże każdej okazji włosi używają serów, a przede wszystkim parmezanu, sera(...)Mój M. ma tego pecha, albo szczęście, że urodził się 29 lutego i najbliższe urodziny - w przyszłym roku - będą jego siódmymi. Można w niej przygotować klasyczne espresso. Natomiast drugą nazywamy potocznie Mućką, ponieważ jest biała w czarne łaty i można w niej przygotować prawdziwe capuccino. Każdemu wielbicielowi kawy polecam zakup kawiarki, jest to dobra inwestycja, szczególnie dla kogoś

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ratatouille z grilla 239

samoistnej postaci można przyrządzić na grillu, a jeśli tak, to w jaki sposób? Na pierwsze z tych pytań odpowiemy krótko – nie tylko można, ale jest to jedno z dań dających się dość łatwo i bez dużego wysiłku przyrządzać na grillu. Co do sposobu dokonania tego, na pewno nie jest to żadna magiczna receptura. Wystarczy tylko pamiętać o kilku(...)nada potrawie specyficzny „grillowy” smak. Z kolei szczelne zamknięcie folią od góry ma co najmniej 2 ważne funkcje. Po pierwsze pozwala skumulować wewnątrz gorące powietrze, a po drugie zapobiegnie wysuszeniu warzyw. Dlatego, choć w procesie grillowania zajdzie pewnie w końcu potrzeba podniesienia folii i sprawdzenia stanu warzyw, a ewentualnie też ich przemieszania jakimś narzędziem, to należy ograniczyć ilość

Kulinarna Pokusa
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 199

prosty w przygotowaniu. Początkowo obawiałam się czy mi wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek(...)blaszce do pieczenia i wykładamy na niego ciemną masę. Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 12 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i od razu przewracamy na drugą stronę ( najlepiej przewrócić je na kolejny arkusz papieru do pieczenia). Delikatnie zdejmujemy warstwę papieru tak aby nie uszkodzić jasnych kropeczek. Jeszcze raz przewracamy biszkopt na drugą stronę

Mienta blog
Skrzydełka Buffalo z frytkami z batatów i śliwkowym sosem BBQ 337

akurat miała w lodówce) dla syna i jego kolegów, którzy przyszli z wizytą do baru. Przekąska ta natychmiast stała się hitem i szybko weszła do stałej oferty. Obecnie danie to jest popularne w niemal całych Stanach Zjednoczonych, więc istnieje wiele sposobów ich przyrządzania. Ponoć jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia(...)centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Śliwkowy sos BBQ:  Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną

Smakowity Blog Kulinarny
Mini pizza w 4 smakach 169

Pizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra

KuchniaWeDwoje.pl
Chałka na zakwasie 165

pokolenie w lesie odbywa się wielkie zgromadzenie, w wyniku którego po pierwsze wybrana zostanie ścieżka jaką przez następne pokolenie będą się kierować wszystkie magiczne stworzonka, a po drugie odbędą się rytuały, dzięki którym żadne ze stworzeń z początkiem dnia nie stanie się człowiekiem. Niestety wszyscy, którzy byli na poprzednim Wielkim Wiecu odeszli i nikt z obecnych(...)założeń scenariuszowych miał się nie udać. Na koniec przybył dzielny palladyn i nas uśmiercił, zanim jednak wszystko się skończyło zły wampir rzucił klątwę przenosząc wszystkich, jak się okazało drugiego dnia gry, do tajemniczego świata Kiratsuli. I tam mieliśmy kolejne role, ja grałam Elfią panią, pierwszą z mieszkanek Kiratsuli, za życia potężną maginię, teraz zdolną jedynie przejąć kontrolę nad trójką niewolników

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kiełbaski cielęco-szpinakowe z natką pietruszki i pomidorową nutą 157

można je jeść jak ja w tej chwili, gdy piszę przepis - jak normalną kiełbasę, pokrojoną w plasterki na kanapce i z ostrym keczupem - po prostu wybornie :))) w całym daniu najbardziej podoba mi się fakt, że smak szpinaku nie jest wyczuwalny. Ja szpinak lubię, ale Mąż niekoniecznie ;) A blog, na którym je znalazłam to SzczyptaChili.pl , którego autorką jest Martyna(...)kiełbaski na wrzątek i po wypłynięciu na wierzch gotujemy około 20-30 min. (w zależności od ich grubości). W trakcie gotowania należy co jakiś czas obrócić każdą kiełbaskę na drugą stronę. Ugotowane wyjmujemy z wody (ja dla ułatwienia wodę po prostu odcedziłam), odwijamy z folii. Podawać można na ciepło jak i na zimno, z kawałkiem cytryny do skropienia

Kolorowy Przepisownik
Pstrąg Łososiowy (Tęczowy) Smażony 302

Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrąg tęczowy (popularnie nazywany łososiowym - ze względu na barwę) to niezwykle smaczna i aromatyczna

Słodka Strona
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 150

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza. Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki

kulinarnyJa
Królik na chrzanie i "Niebo pod Śnieżką" 121

czas pieczenia zależy od wielkości i wieku tuszy; ja miałam ponad rocznego zwierzaka, więc piekłam dwie godziny) w temperaturze 200 stopni C.  W połowie czasu odwrócić królika, by druga jego połówka nasiąknęła płynem z pieczenia.  Na kwadrans przed końcem pieczenia do naczynia z królikiem włożyć liście chrzanu i dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Upieczonego królika podawać(...)pomidorkami koktajlowymi. Równolegle z królikiem piekłam (przez 20 minut) kolorowe buraki pokrojone na plastry o grubości kilku milimetrów. A potem podałam je oprószone solą i z łyżeczką chrzanu do drugiego kawałka królika pieczonego z liściem chrzanu. O "Niebie pod Śnieżką" Joanny Sykat Małgorzata Rogala napisała "Wzruszająca, pełna subtelnych emocji historia i podążaniu śladami rodzinnej tajemnicy i konieczności zmierzenia się

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka melonowo-brzoskwiniowa 130

Niewiele brakowało, a tego przepisu by tutaj nie było. Ot, tak po prostu, najpierw nastawiłem nalewkę, a potem zgubiłem przepis. Odtworzyć go się za bardzo nie dałoby, bo sam go wymyśliłem. Miałem jakieś objawianie, wziąłem kartkę i zacząłem wypisywać składniki. Dlatego też pokładałem w niej wielkie nadzieje i strasznie się wkurzyłem, gdy zgubiłem swoje zapiski. A parę(...)czasie nalew zlewamy przy pomocy durszlaka. Nie musimy dokładnie tego robić, chodzi tylko o oddzielenie owoców od spirytusu. Spirytus z powrotem wędruje do słoja, a owoce do drugiego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na tydzień na parapecie. Albo w innym ciepłym miejscu. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się szybciej rozpuścił. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy ze spirytusem

Marder&Marder Manufacture