drugie danie - 14640 przepisów (strona:748/976)

Kotlety rybne w chrupiącej panierce 74

morskiej. Większość z nas mieszka jednak w głębi lądu i dostępu do świeżych ryb, chcąc nie chcąc nie ma. Do przepisów wykorzystujemy wiec ryby, jakie mamy do nabycia w danym miejscu. Dlatego przepis na kotlety rybne powinien być przepisem dla każdego! Kotlety rybne panierowane przyrządzisz z popularnych ryb dostępnych w większości sklepów. Rzecz jasna najlepiej sprawdzi się dorsz, ale równie(...)jeden kotlet i sprawdź. Jeśli masa jest jeszcze nieco rzadka, dosypujemy trochę bułki. Formujemy owalne, bardziej płaskie (niż klasyczne mielone) kotlety. Do głębokiego talerza wbijamy i roztrzepujemy jajka. Do drugiego naczynia wsypujemy pokruszone płatki kukurydziane. Kotlety obtaczamy podwójnie w jajku oraz w płatkach i smażymy z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Należy pilnować aby temperatura oleju

Kuchnia Na Wypasie
Rowery PUKY – skrojone na dziecięcą miarę 110

wasze dziecko z pewnością ucieszy się z takiego roweru. Wygodne siodełko dobrze sprawdzi się na krótszych i dłuższych trasach – nie tylko na leśnych ścieżkach. A duże opony dadzą sobie radę nawet w wymagającym terenie. Pomimo stosunkowo niewielkiej wagi jest wytrzymały, a także pokryty farbą dodatkowo odporną na obicia czy zadrapania. My zdecydowanie częściej poruszamy się po mieście, a poza(...)rzeczach. Po pierwsze o sposobie prowadzenia biznesu przez Puky. Jest to bliska mi filozofia. Firma prowadzi bowiem odpowiedzialną społecznie politykę, zatrudniając w swoich fabrykach w Niemczech osoby niepełnosprawne. Po drugie duża część rowerów Puky montowana jest w Polsce, więc kupując je wspieracie naszą rodzimą gospodarkę. To może niewielki, ale istotny szczegół. Zosia może nie zwróciła akurat

kuron.com.pl
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 163

Mama często przygotowywała naleśnikowe spaghetti. I wtedy mnie olśniło! Skoro naleśniki sprawdziły się do przygotowania spaghetti, to sprawdzą się również do stworzenia lasagne I tak oto powstała moja wersja dania, którą dzisiaj Wam przedstawiam Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku Do przygotowania naleśników do lasagne będziecie potrzebować: 2 jajka 60 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej(...)się połączyły. 9. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 10. W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszy naleśnik, smarujemy go sosem pomidorowym i posypujemy startym serem żółtym. 11. Przykrywamy drugim naleśnikiem i smarujemy go sosem szpinakowym. 12. Na trzeci naleśnik nakładamy sos pomidorowy i posypujemy startym serem, a na czwarty znowu sos szpinakowy. 13. Piąty, ostatni naleśnik, smarujemy sosem

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciastka owsiane z czekoladą – Angie gotuje odc. 11 112

Diabetyk też człowiek i czasem ma ochotę na słodkie małe co nie co. Jednak czy kupowanie słodyczy z półki „żywność dla diabetyków” słodzonych fruktozą to dobry

Dietolog
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami 236

Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami , to jedno z ulubionych dań mojej rodziny i przyjaciół. Często przygotowuję taką wytrawną tartę na różne przyjęcia. Danie jest treściwe i nie przysporzy Wam większych problemów w przygotowaniu. Bohaterem, który nadaje smak quiche jest oczywiście kiełbasa krakowska sucha. Dlatego ważne jest, abyście wybrali produkt jak najlepszej jakości(...)szczyptę soli. W palcach tworzymy coś a la kruszonkę, następnie wbijamy 1 jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki. W tym czasie robimy drugie ciasto w analogiczny sposób. Na dno formy na tartę wykładamy pierwsze lekko schłodzone ciasto i ugniatając ręką rozkładamy je na spodzie, następnie drugim kawałkiem ciasta wylepiamy dokładnie boki formy

Słodkie okruszki
Liebster Blog Award 2017! 155

Chillife – życie jest proste , za co dziękuję! I. Czy pamiętasz, co rozbawiło Cię najbardziej w życiu? Nie pamiętam co to było, ale wiem że byłam wtedy w kościele. Druga klasa podstawówki, siedzę z koleżankami w pierwszych ławkach zaraz przy ołtarzu. Jedna z nich tak mnie mocno czymś rozśmieszyła, że nie mogłam dłużej wytrzymać i parskam głośno śmiechem. Spojrzenie(...)roku kiedy zbliża się zima zabieram się za jogging. Wszystko fajnie, wciągam się i ćwiczę w miarę regularnie. Ale kiedy tylko zbierze się gorsza pogoda, lub nie daj Boże śnieg, nie ma opcji bym opuściła swoją przytulną jaskinię. Do tego marzy mi się robienie na drutach. Ale jako leworęczna nie umiem tego pojąć. IX. Jakich przedmiotów masz zdecydowanie zbyt dużo

Pink Envelope
Jajka w sosie pieczarkowo – porowym 135

Dawno już nie robiłam obiadu z jajkami w roli głównej. Po szybkim przejrzeniu zeszytu z przepisami znalazłam coś, co mnie bardzo zainteresowało. Posłużyło mi to jako

Posadzone i zjedzone
Zupa pomidorowa 195

Zupa pomidorowa w bardziej sycącej formie, z świeżymi pomidorami, lekko gęsta. U mnie zabielona gęstą śmietaną 18% do zup, ale jest równie smaczna bez tego dodatku

Passions hobbies life
Torcik jogurtowo-kokosowy z niespodzianką 109

ciasteczek kokosowych 70-75 g masła Masa jogurtowo-kokosowa: 600 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej) 200 ml mleka kokosowego 3-4 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki zielone 1 galaretka czerwona ok. 100-150 g borówek (lub innych owoców np. jagód lub malin) Dodatkowo: foremka do wycinania ciasteczek o dowolnym kształcie(...)figurki. Wykroje robimy jeden obok drugiego, aby jak najmniej galaretki się zmarnowało (oczywiście „skrawków” można użyć podając je z owocami i np. bitą śmietaną jako deser na szybko) :) Do formy wlewamy 3/4 masy jogurtowej. Następnie po środku umieszczamy wycięte galaretki (należy pamiętać, aby wkładać je do góry nogami). Wkładamy je jedna obok drugiej, powinny się stykać. Następnie wylewamy resztę

MyCookBook.pl
Lasagne na domowym cieście 133

ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta

Gotowanie jest łatwe
Domowy przecier pomidorowy na zimę 217

sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć  i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików(...)także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d)       Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie

Bon Appetit Małgorzaty
Sakiewki szpinakowe z kurczakiem w sosie śmietanowym 386

Kto lubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu …

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi ze szpinakiem i ricottą 139

Jak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.Ryba ze szpinakiem

Ostra na Słodko
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 567

mniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą.  SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka(...)doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą. Smacznego

Złote przepisy
Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką-łatwe i pyszne+FILM 180

 Cześć,  dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis na wspaniałe i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką. Składa się ono z mięciuteńkiego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pulpeciki z podsmażaną cebulką wg Aleex 66

oczy same mi się zamykały. Te trzy dni po prostu przespałam, poza kilkoma godzinami spędzanymi w pracy. Teraz z optymizmem czekam na termin drugiej dawki szczepionki. Podobno w przypadku Astry Zenecki po drugiej dawce objawy nieporządane zdarzają się niezwykle rzadko. Mam nadzieję, że ich nie doświadczę. Na szczęście w weekend zapominam (no prawie) o pracy, bo wekendy nadal(...)gotującego się sosu włożyć podsmażone pulpeciki. Gotować około 10 minut. Sosu nie trzeba zagęszczać, można to zrobić, jeśli będzie dla Was zbyt rzadki. 13. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie świetnie nadaje się także do zamrożenia. Smacznego

W mojej kuchni
Jak wydać tłumaczenie książki? 63

dowiedzieć, żeby móc je później wykorzystać w naszym tłumaczeniu. Czasami właścicielem praw jest autor/autorka, ale w wielu przypadkach jest nim wydawnictwo. A gdzie możemy to sprawdzić? Na stronie redakcyjnej ( druga lub czwarta liczona strona publikacji, czasami może to być ostatnia strona ) można znaleźć m.in. informację o zastrzeżeniu praw autorskich (copyright) i tam jest napisane czy należą one do autora/autorki(...)pamiętaj: nie rozpatruj wyłącznie duże wydawnictwa, warto sprawdzić również te mniejsze. 3. Zbierz jak najwięcej informacji o książce, żeby zainteresować wydawcę Jak już wyżej pisałam, sam fakt, że dana książka ci się spodobała nie wystarczy, żeby wydawca chciał ją wydać. Trzeba go do tego przekonać. Należy zebrać jak najwięcej (pozytywnych) informacji o książce: jakie recenzje zebrała książka (pomocne

Lamarida.pl
Sernik Bounty bez pieczenia 109

wykonania sernika Bounty krok po kroku bez pieczenia. Sernik Bounty wykonasz w 1 godzinę, a po kilku godzinach od ostygnięcia polewy czekoladowej będzie gotowy do spożycia. Tego smaku nie da się zapomnieć i opisać, trzeba go samemu spróbować. Sposób wykonania podzielony jest na 3 etapy. Sernik Bounty bez pieczenia. Krok 1. Przygotowuję spód. W małym garnuszku roztapiam 50 g masła(...)uzbrojonego” w końcówki do ubijania białek, mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy. Masa kokosowa. Do ostudzonej, lekko ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę masy kokosowej i mieszam. Następnie dodaję drugą łyżkę masy i mieszam obserwując czy nie powstają grudki. Do miski z masą kokosową wlewam zahartowaną przed chwilą żelatynę i całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wylewam

Ania gotuje
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 192

Sherry-Netherland. Furorę w tych czasach – między innymi za sprawą telewizyjnego programu Julii Child i francuskiego szefa kuchni Renee Verdon’a w Białym Domu, u rodziny Kennedy – robiły właśnie dania flambirowane, z francuskim rodowodem – teatralnie szykowane i podpalane przy stolikach, na oczach gości, przy wtórze zachwytów i rzęsistych oklasków.   Czy stek wart jest imienia bogini? Technikę flambirowania wykorzystuje(...)minuty z każdej strony, żeby zostać stekiem medium/medium rare, a ten poziom wysmażenia najlepiej moim zdaniem podkreśla smak mięsa. Po minucie smażenia na jednej, i minucie na drugiej stronie, obracam steki co około 30-40 sekund podczas smażenia. Lubię ten sposób – steki są wtedy naprawdę równo wysmażone z obu stron. Zdejmujemy wysmażone mięso na deskę, rozwiązujemy jeśli formowaliśmy medaliony

Karo in the Kitchen
Tort Szwardzwaldzki 379

jadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy ilości cukru. Pierwszy raz mój biszkopt kakaowy wyrósł na kształt półkuli :). Ale nie ma „problemów”, których nie da się rozwiązać :). Tort przygotowałam z okazji przyjazdu rodzinki ze Szczecina. Przyjeżdżają na cały długi weekend lubią i mogą jeść słodycze więc mam nadzieję, że jeszcze coś uda mi się dla nich(...)koniec ubijania partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce (po dodaniu każdej łyżki miksuje około 2 min, przed dodaniem kolejnej), cały czas miksując po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto

moj przepis na
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 163

poręczach. OK, może czegoś nie ogarniamy ale ogarniemy... z czasem. I znów - gwizdek! Zrywamy się, próbujemy cokolwiek zrobić z wędkami, podpatrując innych wędkarzy. I co? Znowu dupa. Jak zaczęliśmy drugie podejście szyper poinformował, że właściwie nie ma sensu wędkować już, płyniemy dalej... Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka Techniko, ratuj! To była moja pierwsza próba(...)Człowieku, zlituj się nad amatorami! Po kilku postojach na Bałtyku i wielokrotnych próbach wyłowienia czegokolwiek było nam smutno . Bo inni mają już sporo ryb, co chwilę wyciągają jedną po drugiej, a my co? Właśnie. Wnet jeden z uczestników wyprawy zdradził mały sekret i w kilku zdaniach opisał technikę. Jak w teorii złowić dorsza z kutra? Zanim kuter całkiem się

Right Behind The Kitchen
Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską. 236

Wielu z Was pisze do minie z zapytaniami ile kosztują przygotowywane przez nas w domu dania. Szczególnie pytacie o pieczywo robione przeze mnie. W mailach swych prosiliście również o podpowiedzi jak skomponować posiłek, który będzie nie tylko smaczny, ale i w przeliczeniu na jednostkę ekonomiczny. Zainspirowało mnie to do stworzenia cyklu artykułów, które pomogą mi, a przede wszystkim(...)każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą

BaRepas
Żeberka w sosie barbecue 201

Opis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 190

 Ziemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne    faszerowane ziemniaki. Ja do

potrawyregionalne