drugie danie - 14640 przepisów (strona:748/976)

Likier na kukułkach 6593

Madzia wydzieliła mi jedną szafkę kuchenną. Zapełnienie jej trwało ze 3 dni może. Więc dostałem jeszcze jedną półkę w szafie w przedpokoju. Jej zapełnienie było jeszcze szybsze. Litościwa Madzia dała mi więc jeszcze jedną półkę w tej szafie. Tym razem to ja okazałem się litościwy i zapełniałem ją aż przez cały tydzień. Dostałem kolejną półkę, w innej szafie. Myślę(...)Kompletnie bez sensu. Opracowałem metodę, która skraca ten czas do 30 minut. Chociaż słowo "opracowałem" jest może zbyt górnolotne, bo zagotowanie wody nie jest jakimś wielkim odkryciem. Ale z drugiej strony, jak pisałem, nikt na to nie wpadł. Czyli jakieś tam odkrycie to jest. Więc tak: Na malutkim gazie podgrzewamy wodę w garnku i mozolnie odwijamy kukułki z papierków

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z bakłażana – musaka 157

Zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze(...)się miękka.5. Naczynie żaroodporne 30×20 cm wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 plastrów bakłażanów a na to połowę mięsa. Na mięso wyłożyć kolejną część bakłażanów a na to drugą część mięsa. Na wierzchu ostatnią warstwę bakłażanów a na nie sos beszamelowy. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut a następnie zdjąć

UgotujmyTo.pl
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 197

Tymczasem w minioną sobotę zahaczyłam stopą (tym razem lewą) o krzesło. Tak nieszczęśliwie, że jeden z palców przybrał barwę głębokiego fioletu przechodzącego z jednej strony w purpurę, a z drugiej w navy blue ; jest elegancko napuchnięty i boli, kiedy choćby próbuję włożyć skarpetkę. Nie jest dobrze, oj nie...  Teraz mam tylko nadzieję, że nie upomną się(...)papierowych ręczników kuchennych i mieć je w zasięgu ręki - gwarantuję, że się przydadzą. Ale dla takiego smaku warto pocierpieć. To jak, skusicie się na francuską wersję cebularza...? Po inne dania, które pizzą są lub przy odrobinie wyobraźni mogłyby za nią uchodzić, koniecznie zajrzyjcie do Ani , Mirabelki i Mopsika .  Pissaladiere Składniki: (na formę o wymiarach 30x22

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z orzechami 173

ostatni. Ciasteczka mają zrównoważony smak, nie są ani za słodkie, ani... za mało słodkie :) Dżem (u mnie truskawkowy) i orzechy bardzo do siebie pasują. Ja starałam się dać więcej orzechów, niż dżemu. Zresztą orzechy własnoręcznie "usuwałam" z drzewa :D Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 40 sztuk. U mnie było więcej, ale miałam ciasteczka różnej wielkości: jedne były większe, inne(...)posmarować najpierw masą (ja to robiłam łyżeczką)... ... a następnie posypać orzechami Piec ok. 10 minut Odstawić do wystygnięcia... ...  i gdy wystygną smarować jedno ciasteczko dżemem i zlepiać drugim ciasteczkiem tego samego kształtu Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 164

wielu z nas działa dosłownie jak płachta na byka! (;  Oczywiście zgodzimy się z tym, ponieważ dla nas poniedziałek również nie jest niczym przyjemnym, ale uważamy, że spokojnie da się go przeżyć. Grunt to dobre nastawienie, uśmiech od ucha do ucha i pełny brzuch! Ja dzisiaj poprawiłam sobie humor bardzo smacznym obiadem, który to właśnie jest tematem dzisiejszego wpisu(...)gorczycy i kolendry, a finalnie w czosnku i śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ i tak będą lekko dociśnięte w torebce do pieczenia).  Polędwiczki umieszczamy jedną obok drugiej w rękawie spożywczym lub torebce do grillowania lekko łamiąc je w pół ( możemy je również przepołowić). Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia w temperaturze

Symfonia Smaków
FASZEROWANA CYKORIA Z KASZĄ JAGLANĄ 128

KASZA JAGLANA - jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.  Wyróżnia się

wege i kropka
Tort kajmakowy z krakersami 187

Puszysty biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem masy krówkowej oraz warstwy pokruszonych krakersów. Krakersy po krótkim czasie miękną i delikatnie

Oryginalny smak
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 174

Chciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie

Karo in the Kitchen
Pyszna kanapka z kurczakiem 367

Kiedy siedzimy długie godziny w pracy, czy szkole, czas zdaję się płynąć niesamowicie wolno. Towarzyszy nam często przy tym okropny głód;-) Założę się, że u znacznej

Kuchnia Pełna Pasji
SCHAB Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SZAŁWIĄ 182

   Bardzo fajne połączenie : schab, szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do

Smaczne Zdrowe
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC 648

żółtka) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Karmelizowany słonecznik: 50g masła ½ szklanki cukru (dałam brązowy) 4 łyżki mleka 300g łuskanego słonecznika Krem maślano-kajmakowy: 250g miękkiego masła 400g (puszka) kajmaku ⅔ karmelizowanego słonecznika który wcześniej już przegotowaliśmy (przepis wyżej) 1 mały kieliszek wódki Krem kakaowo(...)krótko Wykonanie: zimny biszkopt przekrawamy na pół, jeden blat kładziemy na paterze (desce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową)   i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś

Słodkie zapomnienie
Torcik z rabarbarem i truskawkami 101

pamiętam kiedy tak się nadenerwowałam przygotowując ciasto, z pozoru niewinnie wyglądało, ale było okrutnie kapryśne, szczególnie krążki ptysiowe dały mi się we znaki. Nic nie zapowiadało kłopotów, zaczęły się dopiero w piekarniku, kiedy okazało się, że „ślimaki” się rozrywają i cały efekt szlag trafia. Na szczęście zostało mi nieco ciasta i jakoś wybrnęłam z nieciekawej sytuacji. Jedno jest(...)cukrem na sztywno, połączyć z żelatyną. Szprycę napełnić śmietaną, na dwóch plackach wycisnąć po trzy koła pozostawiając odstępy, które należy wypełnić masą owocową. Placki ułożyć jeden na drugim, przykryć trzecim. Boki tortu posmarować resztą śmietany, posypać uprażonymi migdałami. Na wierzchu ułożyć truskawki i oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Torcik z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś

Pieguskowa Kuchnia
POLICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MYŚLIWSKIM Z PARMEZANOWYMI KLUSECZKAMI 292

samego rana pachniało obłędnie, a jak się później okazało – tak samo smakowało! Przygotowałam fantastyczne ( ale to fantastyczne! ) Policzki wieprzowe w sosie myśliwskim z pysznymi kluseczkami z parmezanem. Danie wyszło tak genialne, ze z przyjemnością wszyscy sięgnęli po dokładkę! PS. Dzięki KRAKUS i ich nowym produktom wstępnie przygotowywanym metodą Sous vide ( wolno gotowane ) przygotowanie ich zajęło(...)sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie delikatne – rozpadają się

Ostra na Słodko
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 135

Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba(...)zasadach: mąka nie może być stara, w przeciwnym razie trudno będzie rozwałkować ciasto, które będzie się zwyczajnie rwać; jajka muszą być świeże; w trakcie rozwałkowywania ciasta przewróć ciasto na drugą stronę i wałkuj w przeciwnym kierunku; ciasto, które przepuszczasz przez maszynkę do makaronu powinno być bardzo gęste i zwarte, po to by się nie rolowało. Z ciasta bazy możecie

Zasmakuj Kuchni
Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 193

się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego duży prosty banan 2 łyżki wody różanej orzechy najlepiej laskowe, które ze względu na alergię zamieniam(...)pełni określoną rolę w tej grupie. Mają mocne charaktery, charakteryzują się też siłą fizyczną, niezbędną do życia w lesie i na podmokłych terenach, gdzie trzeba poruszać się łodziami. Z drugiej jednak strony są prostoduszni, delikatni i żyjący niemal w symbiozie z jeżami, wiewiórkami i przeróżnymi ptakami. W pewnym momencie dołącza do nich nastolatek, który użala się nad sobą

Weekendy w domu i ogrodzie