świeża kolendra, to wiedziałam, że ten skurczybyk zyska egzotyczny aromat. Dodałam kumin, likier kokosowy, olej sezamowy i wyszło to cudo! Polecam bardzo - palce lizać! :) Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej i dałam mu przynajmniej 12 h, by przeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczony kurczak limonkowo-maślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta(...)masła i polewamy kurczaka 40 ml likieru kokosowego. Pieczenie kilkuetapowe: Etap pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap drugi Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Wyjmujemy kurczaka, przekładamy go na plecy, polewamy masłem i sokami spod pieczenia
Cooking Monstermasła, 1 szklankę mleka, 1 (niepełną) szklankę cukru, ½ kostki (50 g) świeżych drożdży, 2 jajka, 3 żółtka, 70 – 72,5 dag mąki + tyle mąki, ile „zabierze” ciasto, aby dało się rozwałkować 2 , oraz mąkę do podsypywania, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Masa makowa: 50 dag maku, miód naturalny, 3-4 żółtka, 3-4 łyżki cukru, dowolne bakalie, woda(...)ciasta dodaj tyle mąki, aby powstało jednolite, nieklejące się ciasto. Stół lub stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto pozostaw w misce i przykryj ściereczką. Drugą wyłóż na stół lub stolnicę i rozwałkuj (najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia lub ściereczce) na kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj połowę masy makowej. Pamiętaj, aby zostawić około
blog.moje-pasje.infosąsiadującej celi planuje ucieczkę. Kiedy swój plan wdraża w życie i razem z kapitanem odlatują skradzionym samolotem stają się najbardziej poszukiwanymi zbiegami. Scarlet Benoit to tytułowa główna bohaterka drugiej części Sagi Księżycowej szczęśliwie mieszkająca na farmie ze swoją babcią. Niestety spokojne życie dziewczyny zostaje zakłócone, kiedy niespodziewanie Michelle Benoit znika. Scarlet zmuszona jest rozpocząć własne poszukiwania babci, gdyż śledztwo(...)zamiary wcale się nie gryzą, a wręcz przeciwnie idealnie ze sobą harmonizują. Bohaterowie zachwycają. Są świetnie dopracowani i przedstawieni. Każdy z nich opowiada własną, równie ciekawą historię. Każdego da się lubić, gdyż każdy z nich to intrygująca osobowość oraz interesujący portret postaci posiadającej wyraziste cechy i na swój sposób przejmującą historię swojego życia. Akcja niebywale absorbuje. Nie ma czasu
Tetiisherinaprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić. Po drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić(...)olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie
naRuszcieJednym z najpopularniejszych, najchętniej pieczonych i jedzonych ciast jest sernik. Dziś chciałbym Wam zaprezentować jego ciekawą wersję, w której masa serowa znajduje się pomiędzy dwoma warstwami
Proste-przepisy.pljuż w STAROŻYTNOŚCI?? Starożytni Grecy używali blach do pieczenia na wolnym ogniu do zrobienia płaskich bochenków skropionych miodem zwanych "kreion". W starorzymskiej książce kucharskiej Apicius'a ujawniono przepisy na dania podobne do współczesnych pancake'ów. Natomiast średniowieczne naleśniki były stosunkowo ciężkie ze względu na użycie jęczmienia lub żyta oraz niestosowania zakwasu. Dziś proponuję coś zupełnie odmiennego a jednak bardzo(...)czubatej łyżce ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód oznaczają idealny moment). Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Na każdego placka nałóż niewielką ilość musu, układając je w 4 poziomową wieżę. Na wierzch nałóż większą ilość musu oraz owoce
Better Life By Auntie JuPyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów. Składniki: ok 250 g makaronu
e-PrzepisyKulinarneDziś zapraszam Was na przepis na polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z
Słodkie okruszkimiasto zwiedzić w trzy dni? Odpowiedź jest oczywista, nie da się i nawet nie ma sensu próbować, co nie oznacza, że nie warto tam pojechać na trzy dni i dać się porwać paryskiemu klimatowi, przesiąknąć nim, chłonąć każdą cząstką własnego ciała, po prostu poczuć się wyjątkowo, wszak jesteśmy w PARYŻU, w stolicy wszystkiego co najlepsze. Oto subiektywny flesz(...)wypadkach sprawdza się równie dobrze, zwłaszcza jeśli chcemy się przemieścić gdzieś dalej. Co do rowerów, nie próbowałam, ale podróżowanie nim wymaga odwagi, po pierwsze są strasznie ciężkie po drugie ulice Paryża nie należą do spokojnych. Autobus wodny tzw. Batobus to bardzo dobra alternatywa dla szybkiego przemieszczania się między lewym, a prawym brzegiem Sekwany. Bilety kupujemy na dzień
Słodki KompromisRoladki z bakłażana Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej
Bazując na smakuBardzo popularne w moim mieście stały się ostatnio bary serwujące burgery. Charakteryzują się tym, że bułki wypiekane są na miejscu a kotlety ze świeżego mięsa smażone
Szefowa kuchniPamiętam, że kiedy pierwszy raz przyrządziłam tego kurczaka, Marcin, jedząc, a raczej pochłaniając, co 5 sekund wyznawał mi miłość. Gdy zrobiłam go dla
Gotowanie to kochanieCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony(...)sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny do miesa wmieszac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stołu, podczas eleganckich uroczystości. Wyróżnia się prostotą i jednocześnie elegancją detali. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ptysie pod kruszonką z egzotycznym kremem mango 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Francuska Trudność: Średnie Ilość 8 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 200 kcal Kuszące, perfekcyjne, idealne na słodki stół! Ptysie z chrupiącą(...)konsystencji masy. Gotową masę ciasta parzonego przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na białym papierze do pieczenia zachowując spore odstępy, odrysuj od wąskiej szklanki kółka. Papier przewróć na drugą stronę i w miejsce odrysowanych okręgów szprycuj ptysie z ciasta. Z zamrażarki wyjmij schłodzoną kruszonkę. Tą samą szklanką wytnij okręgi z kruszonki i ułóż je równo na ptysiach
ProstePesto.plpasują na Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu. Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem(...)paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą. Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka
codojedzenia