drugie danie - 14640 przepisów (strona:751/976)

Bigos imieninowy dla Męża według przepisu mojej Mamy. 172

końcu bigos, który przyrządziłam na imieninowe życzenie Męża. Było to już jakiś czas temu bo 29.09, ale w końcu się zebrałam by opisać moje starcie z kultowym, staropolskim daniem. Szczerze mówiąc do tej pory nie miałam wielkiej chęci zmierzyć się z z jego przygotowaniem. Może dlatego, że wydawało mi się niezwykle skomplikowane i wymagające magii. W pamięci(...)zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem i listkiem. W drugim garnku zagotowałam kapustę kiszoną z pieprzem, kminkiem i posiekanym czosnkiem. Dodałam do niej osoloną i popieprzoną wołowinę przysmażoną w plastrach na posiekanej cebuli. Gdy kapusta biała była już miękka

Kuchnia po mojemu
Kaki z parowaru w naleśniku :) 195

Trzeci dzień choroby, niby jest lepiej, ale gardło nadal boli, więc nie wszystko dałbym radę zjeść. Wymyśliłem dziś na obiado - desero - kolacje naleśniki. Że to będzie też kolacja, dowiedziałem się po zjedzeniu :) Bo się tak objadłem, że nic już dziś nie ruszę. No może jakiś jogurcik się zmieści, ale na pewno nie szybko :)   Czułem się na tyle dobrze(...)chyba od odmiany, albo dla kogo to pestka, a dla kogo nie :) U mnie były, więc je wyjąłem. Wrzuciłem je na tackę z folii aluminiowej do parowaru, obok zrobiłem drugą tackę i wrzuciłem banany pokrojone w plasterki. Czekoladę białą kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do małego plastikowego pojemnika do żywności , obok do drugiego wrzucamy czekoladę gorzką, tak samo

Parowar Faceta
Steak z rostbefu 222

sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak'a z rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram(...)rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażyłem przez 2,5 minuty z każdej strony. Tuż przed przewróceniem mięsa doprawiłem je z wierzchu solą i czarnym pieprzem, po jego przewróceniu na drugą stronę posoliłem je i popieprzyłem również z drugiej strony. Po usmażeniu steak'a odłożyłem go do nagrzanego do 90 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie ziemniaki

Wyprawy kulinarne
TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 129

Skrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś z aromatycznymi truskawkami w zredukowanym balsamiko 192

SKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 161

Chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis,  który  jest przekazywany z pokolenia na pokolenie  pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie(...)większą niż wymiar formy. Ciasto wykładamy do formy, dokładnie dociskając do dna i boków formy. Na ciasto wykładamy farsz, który przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto sklejamy zawijając brzegi. Wierzch calzone smarujemy oliwą i posypujemy łyżeczką cukru.  Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

La grande e la piccola cuoca
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 157

więc cieniutkie i chrupiące. Sos słodko-kwaśny - prosty w smaku, a mięso delikatne (bo indycze). Beszamel jest bardziej mleczny niż go zazwyczaj robię i bardziej puszysty. Z pewnością to danie będzie częściej gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości(...)Najpierw wykładamy na niej paski cukinii wzdłuż, a potem w poprzek. Następną warstwę powinna stanowić połową mięsa. Po tym ponownie układamy paski cukinii wzdłuż i w poprzek. I wykładamy drugą połowę mięsa. Jeszcze raz układamy paski cukinii.  Ja, całość beszamelu wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy

Życie zamknięte w smaku
Jajko w koszulce i gotowane szparagi 124

Przepis na lekki, iście wiosenny obiad. Delikatne, gotowane zielone szparagi, jajko w koszulce z półpłynnym żółtkiem rozpływającym się po przecięciu powłoki białka i proste dodatki w

Dietolog
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 110

śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy(...)żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą kieszeń wkładaj owoce ze słonecznikiem, ja część wpycham z jednej, część z drugiej strony. Jak Ci się wszystko

Martyna Cooks
Risotto z zielonymi szparagami 147

Całkiem szybki, prosty i smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka

Monia miesza i gotuje
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 125

śliwką, taka nuda trochę, w związku z czym mój schab się upiekł ze śliwką, morelą, żurawiną i pestkami słonecznika. W pieczeniu czegokolwiek bardzo wygodne jest to, że w większości danie ‚samo się robi’. Oczywiście niezbędne jest wcześniejszego jego przygotowanie, ale po tym jak mięso wyląduje w piekarniku mamy wolne. OK, enough of the delicate and healthy(...)żeby był w stanie przebić wzdłuż na wylot Twój schab. Wbij nóż z jednej strony mięsa i zrób dziurę na wylot mięsie, lekko poruszaj nożem. To samo zrób z drugiej strony, celuj teraz w już istniejącą dziurkę. W tak powstałą kieszeń wkładaj owoce ze słonecznikiem, ja część wpycham z jednej, część z drugiej strony. Jak Ci się wszystko

Martyna Cooks
Jak zrzucić kilka zbędnych kilogramów? Przykładowe lekkie przepisy, pomocnicza woda lecznicza oraz inne porady. 146

wiele więcej tego typu przepisów. Koktajle, smoothy - idealne na drugie śniadanie: Zielone smoothy pełne witamin, czyli jarmuż, brzoskwinie i...  Daktylowo-kawowy koktajl z płatkami orkiszowymi. Na drugie śniadanie. Smoothy pełne zdrowia, czyli borówkowo-truskawkowe smaki z nutą mięty Sojowo waniliowy koktajl owocowy Arbuzowe orzeźwienie Orzeźwiająca moc zdrowia - owocowe witaminy i olej lniany(...)soczystym jabłuszkiem  Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie (oczywiście bez dodatku w postaci frytek) Pomidorowy sos ziołowy z ryżem Ala'leczo - lekkie danie  Czas na obiad czyli zdrowsza wersja fast food  Desery / Słodkości: Ciasteczka słoneczka - zdrowa słodycz bez mąki, bez proszku do pieczenia Ciasteczka słonecznikowo - żurawinowe - bez mąki, bez proszku

Słodkie okruszki
Pizza owsiana z karczochami, salami i czarnymi oliwkami 156

lubi pizzy? Pytam serio :) Wydaje mi się, że pizza jest jednym z niewielu dań, które lubią wszyscy. Nigdy nie spotkałam osoby, która by powiedziała "Pizza? Nie...dziękuję, nie lubię". Jeśli więc ktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy w lokalach, częściej(...)sklejać, aby można było wykleić nim blachę. Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy suszonym oregano lub ziołami prowansalskimi. Następnie układamy mozzarellę ( u mnie jedna kulka starta na dużych oczkach, druga poszarpana w większe kawałki), salami, karczochy, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki oraz oliwki. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii. W kładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Zawsze głodna!