sparzyć. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pozostały miąższ włożyć do garnka, przykryć i gotować przez 20 minut. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i zagotować. Dodać sól i cukier. Odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut). Gorący przecier rozlać do wyparzonych w piekarniku słoików(...)także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa, tym mniej dodajemy cukru. Najwięcej mają śliwki, jabłka, jagody, agrest, porzeczki. d) Konserwowanie octem. Popularne konserwowanie to marynowanie w zalewie
Bon Appetit MałgorzatyKto lubi szpinak ręka w górę! Ja podnoszę 2 , gdyż szpinak lubię w każdej postaci. Czy to dodatek do obiadu … czy w postaci farszu …
Ostra na SłodkoJak wiecie szpinak uwielbiam w każdej postaci!Gości on w mojej kuchni bardzo często , nie tylko ze względu na walory smakowe , ale i zdrowotne.Ryba ze szpinakiem
Ostra na Słodkomniej masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się, masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą kakaową polewą. SKŁADNIKI Ciasto jasne 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka(...)doprowadzając do zagotowania. Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą. Smacznego
Złote przepisyCześć, dziś chcę Wam przedstawić kolejny przepis na wspaniałe i łatwe do zrobienia ciasto. Ciasto budyniowo-orzechowe z pianką. Składa się ono z mięciuteńkiego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoczy same mi się zamykały. Te trzy dni po prostu przespałam, poza kilkoma godzinami spędzanymi w pracy. Teraz z optymizmem czekam na termin drugiej dawki szczepionki. Podobno w przypadku Astry Zenecki po drugiej dawce objawy nieporządane zdarzają się niezwykle rzadko. Mam nadzieję, że ich nie doświadczę. Na szczęście w weekend zapominam (no prawie) o pracy, bo wekendy nadal(...)gotującego się sosu włożyć podsmażone pulpeciki. Gotować około 10 minut. Sosu nie trzeba zagęszczać, można to zrobić, jeśli będzie dla Was zbyt rzadki. 13. Podawać z ulubionymi dodatkami. Danie świetnie nadaje się także do zamrożenia. Smacznego
W mojej kuchnidowiedzieć, żeby móc je później wykorzystać w naszym tłumaczeniu. Czasami właścicielem praw jest autor/autorka, ale w wielu przypadkach jest nim wydawnictwo. A gdzie możemy to sprawdzić? Na stronie redakcyjnej ( druga lub czwarta liczona strona publikacji, czasami może to być ostatnia strona ) można znaleźć m.in. informację o zastrzeżeniu praw autorskich (copyright) i tam jest napisane czy należą one do autora/autorki(...)pamiętaj: nie rozpatruj wyłącznie duże wydawnictwa, warto sprawdzić również te mniejsze. 3. Zbierz jak najwięcej informacji o książce, żeby zainteresować wydawcę Jak już wyżej pisałam, sam fakt, że dana książka ci się spodobała nie wystarczy, żeby wydawca chciał ją wydać. Trzeba go do tego przekonać. Należy zebrać jak najwięcej (pozytywnych) informacji o książce: jakie recenzje zebrała książka (pomocne
Lamarida.plwykonania sernika Bounty krok po kroku bez pieczenia. Sernik Bounty wykonasz w 1 godzinę, a po kilku godzinach od ostygnięcia polewy czekoladowej będzie gotowy do spożycia. Tego smaku nie da się zapomnieć i opisać, trzeba go samemu spróbować. Sposób wykonania podzielony jest na 3 etapy. Sernik Bounty bez pieczenia. Krok 1. Przygotowuję spód. W małym garnuszku roztapiam 50 g masła(...)uzbrojonego” w końcówki do ubijania białek, mieszam do czasu uzyskania jednolitej masy. Masa kokosowa. Do ostudzonej, lekko ciepłej żelatyny dodaję 1 łyżkę masy kokosowej i mieszam. Następnie dodaję drugą łyżkę masy i mieszam obserwując czy nie powstają grudki. Do miski z masą kokosową wlewam zahartowaną przed chwilą żelatynę i całość mieszam do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę wylewam
Ania gotujeSherry-Netherland. Furorę w tych czasach – między innymi za sprawą telewizyjnego programu Julii Child i francuskiego szefa kuchni Renee Verdon’a w Białym Domu, u rodziny Kennedy – robiły właśnie dania flambirowane, z francuskim rodowodem – teatralnie szykowane i podpalane przy stolikach, na oczach gości, przy wtórze zachwytów i rzęsistych oklasków. Czy stek wart jest imienia bogini? Technikę flambirowania wykorzystuje(...)minuty z każdej strony, żeby zostać stekiem medium/medium rare, a ten poziom wysmażenia najlepiej moim zdaniem podkreśla smak mięsa. Po minucie smażenia na jednej, i minucie na drugiej stronie, obracam steki co około 30-40 sekund podczas smażenia. Lubię ten sposób – steki są wtedy naprawdę równo wysmażone z obu stron. Zdejmujemy wysmażone mięso na deskę, rozwiązujemy jeśli formowaliśmy medaliony
Karo in the Kitchenjadłam Tort Szwardzwaldzki, pierwszy raz robiłam biszkopt z połowy ilości cukru. Pierwszy raz mój biszkopt kakaowy wyrósł na kształt półkuli :). Ale nie ma „problemów”, których nie da się rozwiązać :). Tort przygotowałam z okazji przyjazdu rodzinki ze Szczecina. Przyjeżdżają na cały długi weekend lubią i mogą jeść słodycze więc mam nadzieję, że jeszcze coś uda mi się dla nich(...)koniec ubijania partiami dodawać cukier, łyżka po łyżce (po dodaniu każdej łyżki miksuje około 2 min, przed dodaniem kolejnej), cały czas miksując po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto
moj przepis naporęczach. OK, może czegoś nie ogarniamy ale ogarniemy... z czasem. I znów - gwizdek! Zrywamy się, próbujemy cokolwiek zrobić z wędkami, podpatrując innych wędkarzy. I co? Znowu dupa. Jak zaczęliśmy drugie podejście szyper poinformował, że właściwie nie ma sensu wędkować już, płyniemy dalej... Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka Techniko, ratuj! To była moja pierwsza próba(...)Człowieku, zlituj się nad amatorami! Po kilku postojach na Bałtyku i wielokrotnych próbach wyłowienia czegokolwiek było nam smutno . Bo inni mają już sporo ryb, co chwilę wyciągają jedną po drugiej, a my co? Właśnie. Wnet jeden z uczestników wyprawy zdradził mały sekret i w kilku zdaniach opisał technikę. Jak w teorii złowić dorsza z kutra? Zanim kuter całkiem się
Right Behind The KitchenWielu z Was pisze do minie z zapytaniami ile kosztują przygotowywane przez nas w domu dania. Szczególnie pytacie o pieczywo robione przeze mnie. W mailach swych prosiliście również o podpowiedzi jak skomponować posiłek, który będzie nie tylko smaczny, ale i w przeliczeniu na jednostkę ekonomiczny. Zainspirowało mnie to do stworzenia cyklu artykułów, które pomogą mi, a przede wszystkim(...)każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet i zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą
BaRepasOpis: Sos barbecue (BBQ) to jeden z najbardziej lubianych sosów. Sprawia, że mięso jest soczyste, miękkie i ma apetyczny kolor. Żeberka w sosie BBQ są delikatne
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZiemniaki są wdzięcznym tematem do kuchennych inspiracji. Wykorzystuje się je na bardzo wiele sposobów. Dziś jeden z nich. Pyszne faszerowane ziemniaki. Ja do
potrawyregionalnejabłkowa ze śmietaną i cynamonem jest jedną z wielu wersji tradycyjnej, rozgrzewającej amerykańskiej zupy jabłkowej. Jest tania, szybka do przygotowania i jednocześnie bardzo smaczna. Możesz ją traktować jako pierwsze danie albo wyśmienity deser. Zupa krem z jabłek świetnie smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem. Zupa(...)międzyczasie rozpuść na patelni 1 łyżeczkę masła.. Dodaj pieczywo pokrojone w kostkę, jak na grzanki albo w małych kromkach. Opiekaj przez 2 do 3 minut, obrócić na drugą stronę i opiekaj przez 1 do 2 minut. 5. Podpieczone grzanki włóż do miseczek na zupę i odstaw na bok. Zahartowaną śmietanę z żółtkiem wlewali powoli do zupy cały
Cztery Fajery