pieczarkami, serem i parówką. To przepis na świetne zawijane placki z tortilli oraz kilku innych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Tortille w panierce to pyszna przekąska, szybkie danie oraz pomysł na oryginalne podanie parówek. Często zastanawiasz się zapewne nad tym: Co zrobić z tortilli? lub Co dodać do tortilli? Nasza propozycja, to łatwe(...)nakładamy nieco pieczarek z cebulą, następnie posypujemy startym serem i kładziemy parówkę. Placek zwijamy ciasno w roladkę. Końce zawijamy do środka roladki. W odpowiedniej wielkości talerzu roztrzepujemy jajka. Na drugi wsypujemy bułkę. Następnie każdą roladkę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju na małej mocy palnika z każdej strony. Przekładamy na ręcznik papierowy, a następnie podajemy na ciepło
Kuchnia Na Wypasiesklepach i polować na wyszukane składniki. Do tego świetne pomysły na podanie zarówno zwykłych ziemniaków jak i dobrze znanego mięsa. Wszystkie potrawy są świetnie podzielone. Pyszne przystawki Gwóźdź programu Dania wegetariańskie i wegańskie Zjawiskowe ziemniaki Wspaniałe warzywa Smakowite sosy i wszelkie dodatki Kreatywne resztki Doskonałe świąteczne desery Popołudniowa herbatka i łakocie Śliczne i smaczne prezenty Popisowe sałatki Dipy, zagryzki(...)więc można się wiele dowiedzieć, rozszerzyć swoje kulinarne koncepcje. Można zakochać się w zdrowym gotowaniu albo zdrowo gotować co jakiś czas. Obie książki polecam. W pierwej pozycji się zakochałam, druga jest dla mnie równie cenna, ale czerpię z niej wiedzę na swój sposób. Choć kilka śniadań jakie zjadłam oczarowały moje kubki smakowe. WASZA
Blondynka Gotujekurczaka, w środku z farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć(...)nich podłużne wrzeciona przypominające podudzia kurczaka. Przynajmniej się starałam, żeby był taki kształt... Pierożki ułożyłam na ściereczce. Przygotowałam panierkę. W jednej miseczce ubiłam lekko dwa białka, do drugiej wsypałam bułkę tartą. Każdy pierożek umoczyłam najpierw w białku a następnie obtoczyłam w tartej bułce. Gotowe odkładałam na tacę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzałam tłuszcz i smażyłam pierożki w głębokim
Kuchnia u KrysiDzisiaj zapraszam na danie kuchni azjatyckiej. Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym, podane z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wyszły pyszne. Z pikantnym sosem słodko- kwaśnym smakowały nieziemsko :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)się w nim do połowy. Sajgonki wkładamy do gorącego oleju, po 3 - 4 sztuki i smażymy, z obu stron, około 4 minuty. W połowie czasu smażenia sajgonki przewracamy na drugą stronę. Sajgonki powinny nabrać złotego koloru. Wkładając sajgonki na patelnię, najpierw wkładamy je sklejeniem w dół. Po usmażeniu sajgonki układamy na papierowych ręcznikach, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu
Smak mojego domunierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu. Wcześniej nie znałam tego dania, gdyż u nas raczej nigdy nie gotowało się takich rzeczy. Jeśli chodzi o te kołduny z restauracji, to powiem tylko tyle, że nie były złe, a nawet całkiem(...)Wykroić z ciasta przy pomocy niewielkiej szklanki koła i uformować kołduny na kształt mniejszych pierożków. 2. Wykroić koła kieliszkiem lub literatką, na jedno koło nakładamy farsz, przykrywamy drugim i dobrze zaciskamy boki. 3. Rozwałkowujemy dwa osobne płaty ciasta, mniej więcej tej samej wielkości, na jeden nakładamy niewielkie kulki nadzienia, przykrywamy drugim płatem ciasta, po czym dociskamy
Smakowy RajEmpanada gallega to jedno z typowych dań północnego regionu Półwyspu Iberyjskiego, hiszpańskiej Galicji. Wersji empanady jest tyle ile hiszpańskich gospodyń :). I mimo, że w całej Hiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym(...)góry. Na cieście układamy lekko odsączony farsz, posypujemy pokrojonymi w kostkę jajkami i posypujemy natką. Odcinamy resztki ciasta, które wystają poza formę i odkładamy je na bok. Wałkujemy drugi placek też na koło o średnicy 32-33 cm. i przykrywamy nim farsz. Odcinamy ciasto, które wystaje poza formę. Górną warstwę ciasta dociskamy do pierwszego placka i sklejamy, tak aby obydwie
Kulinarne przygody GatityPyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: około 300 g płatów lasagne 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula, drobno posiekana
My Culinary ArtWitam serdecznie Propozycja na pyszną tartę ze szpinakiem i białym serem na cieście francuskim. Będziemy potrzebować: 1 rolkę ciasta francuskiego 250 g sera białego (użyłam pół
Uwaga Babcia GotujeZachęcona przepisami i wyglądem kurczaków na różnych stronach i blogach, od dawna chciałam zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł
karmelowyNaleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je
Kulinarne przygody Gatitytygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię, łopatki do przewracania i mieszania(...)zbyt kwaśnymi potrawami. Ale i tak wyszło jak zwykle, tj. mama powiedziała, że dla niej sos jest za kwaśny, a tata, że za słodki. :) Ale mi smakował. Po drugie do przyszykowania zalewy wykorzystałam sam ketchup, ponieważ okazało się, że w domu nie ma koncentratu pomidorowego, a nie chciało mi się specjalnie ubierać i lecieć do sklepu, zwłaszcza
blog.moje-pasje.infoposiłkami... Jednak się udało. Żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęcia ich min "przed i po". Jeżeli Wy też kręcicie nosem, to możecie już przestać, bo gwarantuję, że danie jest pyszne. ;) Gorąco polecam gorącego łososia z lodowatym sorbetem. Jako uzupełnienie doskonała jest sałatka z pieczonymi pomidorami. Ja dorzucam jeszcze mozzarellę. Jeżeli jednak jesteście z tych(...)przez praskę ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz i 2 łyżki oliwy. Wymieszać, odstawić na bok (ale nie do lodówki) na 20 minut. Pomidory rozłożyć na tacce do grillowania, przykryć drugą i grillować przez 15-20 minut. Można też ułożyć na blasze i upiec w piekarniku w 180°C Do soku, który zebrał się w misce po pomidorach dodać pozostałą
Pełny talerzdzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności w pierwszej połowie XX wieku. Mieszanka kultur zaowocowała smaczną i różnorodną kuchnią regionalną, którą warto się chwalić :) Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów(...)wszystko majerankiem lub natką pietruszki. Przepis bierze udział w akcji "Kuchnia krajów słowiańskich" organizowanej przez Durszlak.pl i zaprzyjaźnioną blogerkę kulinarną TheQualiettę, dzięki której przepisy słowiańskie co roku dostają drugie życie :) Na blogu znajdziecie wiele innych przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ . Zapraszam
Trzeci talerz50 dag piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 cebule 15 dag tartego żółtego sera sól przyprawa gyros olej do smażenia Ciasto na naleśniki: 750 ml
Świat Domowej Kuchni