drugie danie - 14640 przepisów (strona:764/976)

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym / Duck breasts with rhubarb-orange sauce 239

Dziś przedstawiam coś wyjątkowego i wbrew pozorom bardzo łatwego w przygotowaniu. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich

karmelowy
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 200

uświetnić swoją obecnością naszą pierwszą rocznicę ślubu pojawiając się na świecie. Właściwie to zadecydowali o tym lekarze, ale to już szczegół. Na najbliższe osiemnaście lat nasza rocznica zeszła na drugi plan. Potem może jakoś Syna stopniowo wypchniemy w świat i zaczniemy świętować bardziej romantycznie. Oby tak było. Oby życie i wychowanie Syncia romantyzmu nas nie pozbawiło. Zostawię już te sentymenty(...)jubilata i jego najważniejszych gości najlepsze okazały się borówki, które nie doczekały nawet zdmuchnięcia świeczki ;) Kolejny temat oswojony ;) Polecam samodzielne przygotowywanie tortów. Można wykorzystać najlepszej klasy, ulubione produkty, dać się ponieść fantazji, a przede wszystkim mieć pewność co się daje do jedzenia swoim pociechom i ich gościom. Warto tylko wcześniej przygotować opakowanie do przechowywania w lodówce, gdyż śmietana chłonie wszelkie

Kuchnia po mojemu
Kołduny litewskie 234

Kołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach

Smakowy Raj
Sushi z wędzonym łososiem i warzywami 224

Ilość: 4 porcje Czas przygotowania: 40 minut Składniki: – 4 sztuki liści alg morskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do

Podwójnaporcja
Chleb buraczany na zakwasie i "Droga do domu" 208

początku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki   ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)Tosi, Mai, Ali i Ewy poznajemy na początku książki, to przeszłość Matyldy otwierana jest przed nami sukcesywnie. Losy tych kobiet przeplatają się ze sobą pewnej wiosny i namawiając jedna drugą, postanawiają kupić bus i wyruszyć przed siebie w kierunku morza. Każda z nich i Krzyś czegoś szuka i za czymś tęskni, więc wyrwanie się z Rodzinnej i oderwanie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniki norymberskie 274

Niemiecka Norymberga jest odpowiednikiem naszego Torunia, czyli jest miastem słynącym z pierników. Oryginalnie pierniczki z Norymbergi robione są na okrągłych opłatkach ( ale bez opłatków też się je da zrobić) i występują w trzech odsłonach: bez polewy, z lukrem lub w polewie czekoladowej. Ja najbardziej lubię te lukrowane i takie właśnie zrobiłam. Ogólnie pierniczki w polewie jakoś lepiej się trzymają(...)przełożyć ją do słoja i zalać syropem, w którym się gotowała. Jeśli chcemy mieć skórkę na dłużej wystarczy szczelnie zakręcone słoje pasteryzować około 5 – 7 minut. -   w drugim sposobie: skórkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, wsypujemy do słoja, zasypujemy 2 – 3 łyżkami cukru, szczelnie zakręcamy i potrząsamy słojem, by cukier się równomiernie rozprowadził. Odstawiamy na pewien czas

Smakowy Raj
Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 246

Jakiś czas temu podjęłam wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni , które polegało na tym, że otrzymałam losowe produkty, z których miałam zrobić pyszne papu. Czekałam na

karmelowy
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 274

Ile domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej

Pełny talerz
Zapiekanka dla leniwych 191

Czasem po prostu nie chce się codziennie gotować. Na szczęście leniwi ludzie słyną z tego, że potrafią skutecznie ułatwić sobie życie. A gdyby tak raz poświęcić

Proste-przepisy.pl
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 225

wcale nie muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy(...)migdałów Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy i rodzynki siekamy i mieszamy z połową masy serowej. Wykładamy ją do formy do tarty. Drugą połowę masy serowej wykładamy na warstwę orzechową i wygładzamy łyżką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z trzema łyżkami mleka. Za pomocą łyżeczki tworzymy artystyczne wzory w wierzchu

My Chcemy Jeść
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 245

tortu to czysta przyjemność. Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam si ę  w tym torcie. Mam nadzieje, ze Wam te ż  będzie smakował. Smacznego! **** Da diverso tempo stavo pensando di realizzare un torta né troppo pesante, né troppo dolce. Ed è così che è nata la torta al limone con la crema al limoncello(...)pellicola e lasciate riposare in frigo per un'ora. Tort z kremem limoncello Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy kremem i plasterkami cytryny. **** Torta al limone e limoncello Tagliate la torta in 3 dischi di uguali dimensioni. Distribuite la crema su 2 dischi, chiudete con il terzo disco

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy tort zebra 272

powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)Zarówno czekoladowe serduszka, jak i odłamki czekolady, powstałe przy ich okrajaniu- wykorzystamy do dekoracji tortu. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na cztery równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem. Trzeci blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy

Domowe Torty
Kotleciki z kaszy jaglanej i brokułów 249

Dzisiaj kolejna wegetariańska propozycja na obiad. :) Lubię eksperymentować z różnego rodzaju bezmięsnymi kotlecikami. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych dań. Ich przygotowanie nie zajmuje sporo czasu, a z połączenia ulubionych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego. Ja dzisiaj swoje kotleciki zrobiłam z brokułów, kaszy jaglanej i białego sera. Bułkę tartą zastąpiłam odtłuszczonym lnem mielonym i zamiast(...)każdy z nich obtoczyć w lnie mielonym. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie przewrócić na drugą stronę. Polecam posmarować je z wierzchu niewielką ilością oleju rzepakowego - ładnie się zezłocą. ;) Najlepiej smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym i sałatką. Smacznego

Kuchnia Ellie
Czekoladowa granola gryczana (bez płatków owsianych) 309

Nie ma lepszej granoli niż domowa granola! :) Ta czekoladowa granola gryczana jest świetną alternatywą dla wszystkich, którzy oprócz zbóż glutenowych nie tolerują także owsa, który jest

Book of spells
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 411

Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą

Karo in the Kitchen
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48193

zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane(...)jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito przecedzamy do drugiego garnka, żeby pozbyć się resztek szumowin, przypraw, wszelkich drobinek . Solimy do smaku całość i dodajemy odrobinę – dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania