Z okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem
Kolorowy PrzepisownikNic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania
My Culinary ArtPrzepis na pikantne fajitas z kurczakiem znalazłam w jednym z magazynów kulinarnych i od razu wycięłam go gdyż wiedziałam, że muszę go kiedyś zrobić. I tak
karmelowyPierogi z kapustą te z słodkiej lub kwaśnej ugotowane, albo na patelni podsmażane, uwielbiam zjadać, a nawet wstyd się przyznać objadać. Nic na to nie poradzę
Moniki Smakołykiktórego można zrobić idealne domowe ravioli. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór proporcji składników. Nie jest to rzecz trywialna: ciasto może wyjść za twarde, albo zbyt wodniste jeśli damy więcej tego lub tamtego Proporcje mąki do jajek, a dokładniej do żółtek i białek są istotne, bo chodzi o uzyskanie optymalnej zawartości wilgoci w cieście . W niektórych przepisach podejście(...)płat – tu bardzo pomocna jest maszynka do makaronu – po czym, wykrawarką albo kieliszkiem, wycinamy kawałki ciasta na domowe ravioli. Na środek wyciętego płata kładziemy farsz, przykrywamy drugim płatem, sklejamy brzegi, starając się usunąć powietrze ze środka. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody. Lekko solimy. Do gorącej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy przez 2-3 minuty (czas zależy
Niedzielny kucharzprocentach z soku ze świeżej zieleniny (lub trawy pszenicznej), fundujemy sobie natychmiastową "transfuzję" krwi. Istnieją dwa popularne rodzaje kokosu: charakterystyczny, brązowy, włochaty kokos oraz młody kokos tajski. Ten drugi jest biały ma łuski, od góry kształt stożka. Dojrzałe kokosy mają gruby i suchy miąższ, a młode niewielką ilość miąższu, ale ponad szklankę wody. Najlepiej wybrać kokosy z miękką, gąbczastą łuską, które(...)jeść same kokosy (prosto z drzewa) i pić świeża wodę kokosową. Oooł jeeee!;-) Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. W etykietach: desery , napoje , znajdziesz przepisy na pyszne dania z użyciem kokosa. Bibliografia: D. Wolfe: Superfoods . Berkeley, California 2009. J. Fuhrman: Super odporność. Białystok 2013. J. Wignall: Na surowo. Mszczonów 2011. J. Zięba: Ukryte terapie . Rzeszów
Jeść, by żyć w zdrowiuoraz miejsce gdzie stoją piramidy. Gracz na początku decyduje czy chce zacząć z trzema piramidami na pierwszym poziomie czy też z dwoma, ale jedna z nich jest już na drugim poziomie. Piramidy w grze służą graczom na dwa sposoby: · - umożliwiają zakup płytek mocy z usprawnieniami – biała piramida i białe płytki służą ekonomii(...)bitwie może zdobyć punkt zwycięstwa) jego armia wkroczy na pole planszy, na którym stoi armia innego gracza. Tego typu ruch jest zawsze przemyślany lub jest próbą zmiany losów w danej partii. Dlaczego każdy atak musi być przemyślany? Bo na jego wynik wpływa wiele czynników – wygrywa ten, kto ma większą siłę w starciu a przy remisie wygrywa obrońca (ale nie otrzymuje
O kuchni z uczuciemZgodnie z tradycją na Świętego Marcina obok rogali , w Poznaniu króluje gęsina. I choć długi czas trwało zanim ostatecznie się do niej przekonałam (wcześniej
Smaczne Zdroweweekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym(...)użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek. W tym czasie naczynia w piekarniku cały czas się rozgrzewają. A chleb trzeba przykryć - na jeszcze ok.15 minut grzania - ściereczką. Drugi przygotowuję tak samo. Chlebek jeszcze na blacie urośnie. Teraz pora na zdwojoną ostrożność i ćwiczenie szybkości. Naczynia są bardzo gorące, wyjmuję je pojedynczo z piekarnika i używając łopatki
I tu będę miała takie teT e gotowane na parze pierogi gyoza to moja ostatnia duma. Stworzyłem je specjalnie dla zimowego numeru Magazynu Kocioł . Postanowiłem dokonać tutaj mariażu kuchni polskiej z
Food SquareDzisiaj przenosimy się do słonecznych Włoch. Mini calzone, to odpowiednik znanego we Włoszech calzone, które wywodzi się z Neapolu. Technicznie rzecz biorąc, to nic innego jak
Passions hobbies lifeEhh, za dwa dni koniec lata, co uczciłam, a raczej uhonorowałam ostatnim obiedem na tarasie. Przygotowałam ravioli z dyniowym nadzieniem w sosie szałwiowym. Jak widać to
greenscarfChapati to indyjskie chlebki, w zasadzie to podpłomyki. W oryginale są robione z pszennej mąki razowej. Ja postanowiłam troche poeksperymentować i zrobiłam je z mąki żytniej
DefinicjaSmakuswoim spokojem, bo mimo wszystko tak go odczuwam, mniej pośpiechu do którego przywykłam, dziwnymi światłami, na które potrafiło się czekać kilka minut, by zielone ledwo starczyło do przejścia na drugą stronę. Urzekł mnie miętowym rowerem z kwiatami i mostem z kłódkami, niczym ten w Paryżu. Kameleon też mnie zauroczył.. A co od strony kulinarnej(...)się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy dni, kiedy tam byliśmy, czego bardzo żałuję, no, ale mam nadzieję, że kiedyś jeszcze będzie mi dane spróbować tego sławnego hummusa :) Dobra jeżeli dotrwaliście do końca tego postu, to jestem z was niesamowicie dumna, bo wyszedł niemiłosiernie długi xd A, na sam koniec życzę wam dziewczyny
More food, love and dreamsprzekształcił się on w ogólnokulinarny. 2. Jak długo przymierzałeś się do blogowania? W ogóle się nie przymierzałem, to była absolutnie spontaniczna decyzja. Jednego dnia zaświtała w mojej głowie, a drugiego dnia słowo ciałem się stało. Nie znałem nawet platform blogowych. Jedyna, która obiła mi się o uszy to blogspot więc wybór był łatwy. 3. Jaki składnik jest zawsze obecny(...)statystyka na blogu ma jakieś znaczenie? Prowadzimy bloga czysto hobbistycznie, nie czerpiemy z tego zysków. Więc statystyka jest rzeczą drugorzędną. Oczywiście lubimy być miło połechtani, gdy widzimy, że danego dnia na blogu było kilka czy kilkanaście tysięcy osób. Jasne, to miłe. Ale o wiele milsze i wartościowe są komentarze, które zostawiają czytelnicy. Wtedy realnie widzimy, że nasza praca komuś się
Marder&Marder ManufactureDziś przedstawiam coś wyjątkowego i wbrew pozorom bardzo łatwego w przygotowaniu. Soczyste piersi kacze z chrupiącą skórką w pysznym sosie rabarbarowo-pomarańczowym z pewnością zachwycą wszystkich
karmelowyuświetnić swoją obecnością naszą pierwszą rocznicę ślubu pojawiając się na świecie. Właściwie to zadecydowali o tym lekarze, ale to już szczegół. Na najbliższe osiemnaście lat nasza rocznica zeszła na drugi plan. Potem może jakoś Syna stopniowo wypchniemy w świat i zaczniemy świętować bardziej romantycznie. Oby tak było. Oby życie i wychowanie Syncia romantyzmu nas nie pozbawiło. Zostawię już te sentymenty(...)jubilata i jego najważniejszych gości najlepsze okazały się borówki, które nie doczekały nawet zdmuchnięcia świeczki ;) Kolejny temat oswojony ;) Polecam samodzielne przygotowywanie tortów. Można wykorzystać najlepszej klasy, ulubione produkty, dać się ponieść fantazji, a przede wszystkim mieć pewność co się daje do jedzenia swoim pociechom i ich gościom. Warto tylko wcześniej przygotować opakowanie do przechowywania w lodówce, gdyż śmietana chłonie wszelkie
Kuchnia po mojemuKołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach
Smakowy Raj