wołu nie nadaje się na steka. Jak już przygotowałam z namaszczeniem te nieszczęsne dwa cieniutkie steki z ligawy jak bozia kazała – 2,5 minutki z jednej, 2,5 z drugiej, odwracanie, odpoczywanie, itd. okazało się, że żeby poradzić sobie ze zjedzeniem tego mięsa trzeba by pożyczyć sztuczną szczękę od sąsiada lub mieć najlepszy model szwajcarskiego scyzoryka. Nie. Nie. Pomyłka(...)już kwestia smaku i własnych upodobań. Mięsa nie solimy! Sól wyciąga wilgoć, a my chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos. Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku
Karo in the Kitchenwyjmujemy go z lodówki. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy 2 łyżki mąki i 4 łyżki wody, mieszamy i odstawiamy na 12 godz, po czym ponownie chowamy do lodówki. Krok drugi ZACZYN 1 szklanka zakwasu, mąki żytniej ( około 650 g) ok. 800 ml lekko letniej wody. W wysokim szklanym lub emaliowanym naczyniu umieszczamy zakwas, który mieszamy z mąką i wodą. ( Mamy(...)starcza jeśli piekę chleb (2 bochenki na raz - dokładnie w takich proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce 30 x 12 cm Mam nadzieję, że przybliżyłam sposób upieczenia chleba. Może warto skorzystać ze wskazówek
Proste PotrawySkładniki: - 1/2 opakowania makaronu chow mein - 3 cebule dymki - duża garść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki
Cook&LovePo dłuższej przerwie wracam na blog z nowymi przepisami. Nie było mnie tu przez chwilę, ale natłok różnych problemów do rozwiązania skutecznie odciągnął mnie od blogowania
Przysmaki KarolkiBaba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Baba ziemniaczana radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe
Trzeci talerzPamiętam swoją pierwszą próbę z bezglutenowymi naleśnikami, koszmar to mało powiedziane, ale metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis i tym szczęściem waśnie
greenscarfbazię wegetariańskie kotlety. Odpowiednio podkręcona kasza może być naprawdę pyszna! Zresztą zerknijcie na moje propozycje, aby się o tym przekonać :) Kasza jest bardzo wartościową bazą dla wielu zdrowych dań ALE jej prawidłowe ugotowanie (ile kaszy na ile wody?, co zrobić by była sypka?) może sprawiać kłopoty i z pewnością wymaga zachodu. Mnie samą właśnie te czynniki zniechęcały(...)czemu są smaczne już same w sobie. Można je zjeść na zimno (i wykorzystać jako baza do sałatki) lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu, baza do szybkiego kaszotto, dania typu stir-fry, wegetariańskich kotletów itd. To super zdrowy produkt w super wygodnej formie. Możliwości jego wykorzystania jest wiele, a inspiracji szukajcie w moich przepisach, które znajdziecie na dole
Chilli Czosnek i OliwaTrochę żonglerki w użyciu owoców i jogurtu, a w efekcie pyszne danie które nigdy się nie znudzi! Z poniższym przepisem na placuszki z owocami mierzyłam już się kiedyś w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie , kiedy to przyrządzałam na jego bazie Placuszki jogurtowe z bananami . Efekt końcowy tak mi zasmakował, a placuszki okazały się(...)podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka przekrojonych na połówki winogron - wcześniej wyjąć z nich pestki ostrym czubkiem noża . Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby potrzebna repeta oleju, ale banan jest wyjątkowo ciężki w obróbce i łatwo przywiera . Lekko podkręcić ogień i smażyć krótko do zrumienienia - najwyżej
Grunt to przepis!poszły za nimi okresy wyjątkowo krótkiej aktywności. Za pierwszym razem winą został obarczony but biegowy, który okazał się niezwykle podatny na usterki, bodajże już na trzecim treningu. Za drugim razem trenowanie nabrało nawet pewnej regularności, ale przyszedł wakacyjny wyjazd i pomimo, że Najlepszy z Mężów cały biegowy ekwipunek zabrał ze sobą, zapału wystarczyło ledwie na jedną leśną przebieżkę(...)półmaratońskim i maratońskim pojawiają się posiłki dla uczestników organizowane pod hasłem pasta party. Z jakością tych dań jest różnie, choć bywa, że zmęczeni wszystko pałaszują ze smakiem jak przysmak. Nie tylko na okazję długodystansowego biegu warto przygotować dosyć proste danie jednogarnkowe na bazie makaronu jajecznego i wołowiny. Ta wersja jest przygotowana według propozycji
I tu będę miała takie tegołąbkowo-kaszowe zagłębie :) I właściwie nie ma się czemu dziwić. Dobrze doprawione i odpowiednio przygotowane gołąbki, podane z sosem śmietanowym, duszonymi porami lub cebulą, albo sosem grzybowym są doskonałym daniem, godnym regularnej obecności na naszych talerzach. Składniki na około 12 gołąbków: 1 większa główka białej kapusty 1 łyżka octu 300 g kaszy jęczmiennej 40 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków(...)liśćmi kapusty, nakrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do gorącego piekarnika (około 180 stopni, grzałka góra-dół) na jakieś 45 minut. Gołąbki są gotowe, ale wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odsmażeniu. Smacznego! Zapraszam również na inne PODKARPACKIE SPECJAŁY na moim blogu
Trzeci talerzROLADA Z CUKINII W dzisiejszym poście serdecznie zapraszam do zrobienia bardzo dobrej rolady z cukinii. Taka roladę możemy robić sobie na co dzień, jak i na
Kulinarnie z Polką na KresachPaszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2
Gotowanie...to proste !Opis: Wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemieszam. Wstawiam na 20 min do ciepłego piekarnika. Rozpuszczam kostkę masła i odstawiam do przestygnięcia. Biorę dwie duże miski. Do jednej z misek przesiewam mąkę, cały kilogram. Do drugiej miski wbijam dwa jajka i dodaje 10 żółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę(...)piekarnika. Jak zlepiacie jagodzianki, pilnujcie, żeby w miejscu zlepienia nie było mąki, to ułatwi dokładniejsze sklejenie. Piekę około 6 jagodzianek na jedną blachę, to taka standardowa blacha, więc jak dacie 6 sztuk to wam się nie „przytulą” do siebie i dopieką się dokładnie. Jak w połowie roboty odechce się wam lepienia, to ciasto możecie wsadzić do formy do pieczenia
ladykitchenJakiś czas temu bardzo miła Pani z wydawnictwa zapytała mnie, czy nie chciałabym zrecenzować książkę pod tytułem „Sekrety francuskiej kuchareczki”. Pierwsza moja myśl? Trochę dziwny tytuł, choć zdecydowanie intrygujący… Druga myśl: mam na głowie pracę zawodową, dzieci, bloga, męża, milion innych spraw i jeszcze mam książki brać na głowę?...mhm po chwili przyszła refleksja. Przecież kocham książki, zawsze kochałam(...)czyta się łatwo, przyjemnie i zdecydowanie z uśmiechem na ustach. Dodatkowym bonusem jest uhonorowanie każdego rozdziału przepisem kucharskim. Autorka w każdą opowieść umiejętnie wplata dania tradycyjnej kuchni francuskiej. Opowiada jak to danie pojawiło się w jej życiu, a ponadto zamieszcza uproszczony przepis. Przepis opisany w ten sposób, że aż chce się zerwać z kanapy
Kolizje Smakówpostanowiłem ją stosownie ochrzcić. ;) Ta kanapka to zdecydowanie propozycja na II śniadanie dla mięsożerców, którzy sałatę uznają tylko za fajny dodatek do soczystego kurczaka, a nie za clue całego dania. Moja autorska mieszanka przypraw, w którym go zamarynowałem, na pewno spowoduje, że będziecie wniebowzięci. Do tego genialna pasta z suszonych pomidorów i słonecznika, chrupiący boczek i trochę zieleniny(...)pół, ułóż umyte liście rukoli, a następnie plastry soczystego filetu. Kurczaka posmaruj pastą z pomidorów suszonych, a nań połóż awokado pokrojone w plasterki i usmażony na chrupko boczek. Przykryj drugą połówką pieczywa i zapakuj w papier śniadaniowy lub zjedź na miejscu
Food Squareserii "Kilka pomysłów na.." będą pojawiać się rzadziej, z racji, że wiele jest próśb o całe przepisy na coś, a znajdź, uporządkuj coś gdzie jest milion przepisów, nie da się. Tak więc (mam nadzieję) częściej będą się pojawiać "osobne" wpisy, a jeżeli nadal lubicie zerkać co dobrego można zjeść po za śniadaniem, to odsyłam na instagrama , gdzie zacznie pojawiać się(...)przeprawić odpowiednio dla siebie. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce/pominąć ten krok jeżeli się śpieszymy. Uformować kotlety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez 40min, przewracając na drugą stronę w połowie. Poddawać w pełnoprawnym burgerze, a może i w tortilli? Z kaszą, ryżem.. lub po prostu z warzywami, czy sosem
More food, love and dreamsOstatnio przygotowałam rybę, która w ogóle nam nie posmakowała - niestety była za słabo doprawiona. Było mi żal wyrzucać upieczonych filetów rybnych, dlatego też postanowiłam je do
Ugotowaćkilka płyt jazzowych. A skoro już o diamentach mowa, to przedstawiam Wam jeden z nich - Kawa Diamond od Cafe Ina. " Ważne jest żeby uzmysłowić potencjalnym klientom że świeżą kawę da się kupić w sklepie. To nasze motto i idea powstania Cafe Ina" Moja przygoda z palarnią kawy Cafe Ina rozpoczęła się niespodziewanie. W ostatnich tygodniach dojrzewałam do kupna porządnego ekspresu(...)łyk jest nieco mocniejszy niż ten pierwszy, ale nadal delikatny i przyjemny. To świetna kawa, przy której można się zrelaksować, odpocząć. Dla mnie to idealna kawa jako ta druga, którą piję w ciągu dnia czy też trzecia. Na spokojnie, gdy mam chwilę dla siebie i mogę delektować się jej przyjemnym smakiem. Lubię kawy z mocnym zakończeniem, ale najczęściej
Gotowanie i blogowaniepodrażniony przepiciem żołądek. S ól pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. S tosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było(...)będzie idealne dla Polaków na te święta. Nie tylko wódka jest naszym narodowym alkoholem, ale i jej spożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin
Jem więc Jestempodrażniony przepiciem żołądek. S ól pomaga w uzupełnieniu utraconych elektrolitów. S tosunkowo niewielki dodatek alkoholu łagodzi bóle głowy i ciała . No i taka jest przyziemna historia Bloody Mary. Z drugiej strony zapewne, niewielu z was słyszało o klasycznym przyprawionym pomidorowym koktailu bez wódki, ale za to podawanym z zimnymi krewetkami, zwanym Shrimp Cocktail. Nie pamiętam w jakich to było(...)będzie idealne dla Polaków na te święta. Nie tylko wódka jest naszym narodowym alkoholem, ale i jej spożycie podczas świąt jest zdecydowanie tradycją. Dlaczego więc nie podać jej w daniu, które doda temu bezsmakowemu „napojowi” innych tradycjnych Polskich smaków. Smak chrzanu, pomidorów, selera… Z krewetkami może przydać się jako zakąska, bez krewetek jako „klin
Jem więc Jestemczasu do czasu człek myśli - "ale bym zjadł jakieś mięcho!" Następnie pada drugie pytanie - ale jakie? Cycki z kury? Klata z indyka? Hm, rzadko kiedy pada odpowiedź "wołowina". Fakt, nie jest to ulubione i bardzo popularne mięso w Polsce. Niemniej jednak myślę, że warto czasami zerknąć na cenę wołowiny, a dokładnie udźca, a zaskoczymy się sami(...)sosu oraz posiekane pół pęczka natki pietruszki. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pieczarki i po ok. 10 minutach dorzucam cukinię, przyprawiam odrobiną soli i świeżego pieprzu. W przypadku tego dania wybierałem jak najmniejsze pieczarki aby smażyć je w całości. Szpinak zostawiamy na ostatnie 5-7 minut całego pichcenia. Wystarczy całość wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem z odrobiną oliwy
Right Behind The KitchenPierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach
Pociąg Do Kuchnikostkę. Mieszamy wszystko z majonezem. Najlepiej smakuje jeśli chwilkę postoi i smaki się "przeżrą". To, że najpyszniejsza jest na 2 dzień to na marginesie, bo rzadko tego "drugiego dnia" doczeka. Sałatka wyszła genialnie, ale nie ma w tym nic dziwnego - jest śledź (a to już połowa sukcesu) i jest baza podchodząca delikatnie pod sos tatarski(...)spokojnie może czekać na swoje 5 minut. Oczywiście tradycji stało się zadość - sałatka zniknęła. To oznacza jedno - najważniejsze kryterium oceny. Jak to powiedział smakosz, który kocha jeść, za majonez dałby się zabić ale od sałatek stroni - "Pyszna. Taka na 5 z +". Skoro On tak powiedział, to tak musi być. Skoro tak musi być, to wypada się podzielić. :) Reasumując: "Bierzcie
Wypisz Wymalujdziało, i choć zdawać by się mogło, że wszyscy o niej zapomnieli, wcale tak się nie stało. Zmotywowana ogromną niespodzianką zorganizowaną przez znajome blogerki znów zaczęłam pisać, dając blogowi drugie życie. Sama jestem zaskoczona, jak entuzjastycznie zostało ono przyjęte - coraz więcej odwiedzin, komentarzy, obserwatorów. Pożeraczka rośnie, rozwija się, stała się miejscem, bez którego już sobie nie wyobrażam być(...)rozwijać i korzystać nawzajem ze swoich doświadczeń.Jeszcze raz chciałabym podziękować Wam - za to, że jesteście. I, oczywiście, zapraszam serdecznie na urodzinowe ciacho.Miał być tort, ale... Nie dałam rady, nie miałam kiedy, niestety. Zamiast tego przygotowałam tartę, która skradła nasze serca - banalna w przygotowaniu, bardzo bogata w smaku, niesamowicie efektowna. Zdjęcie jest, jakie jest - nie zwracajcie
Pożeraczka, czyli raz adobrze