Węg i erskie smaki aromatycznego kurczaka w pomidorowo-paprykowym sosie. Trochę s ł odko, trochę kwaśno, troch ę pikantnie. Pan Mąż miewa okazjonalnie fochy kulinarne niczym
Grunt to przepis!Przygotowywałam już z papieru ryżowego sajgonki, które bardzo mi smakowały , przepis znajdziesz tutaj . Postanowiłam dodać teraz do nich krewetki i aby było trochę inaczej
Łycha smakównieco na poprawę humoru, jeśli C. wróciłby do domu nieszczęśliwy, lub na świętowanie, jeśli wszystko byłoby w porządku. Spacer z Ptysią, wyjście do sklepu, ugotowanie zupy na pierwsze danie. Czas zleciał nie wiadomo kiedy, a tu już pora powrotu C. do domu. Uff, jakoś poszło...Dobrze, że ten tydzień taki krótki...Dzisiaj będzie nie o zupie(...)pierwszym razem ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, i musiałam chleb upiec w keksówce. Pyszny był, ale to jednak nie to... (Kto słyszał o rustykalnym chlebie z keksówki...?) Za drugim razem zmniejszyłam ilość wody o 50 mililitrów, i to był strzał w dziesiątkę. Ciasto nadal jest lepkie i troszkę ciężkie we współpracy, ale daje się uformować w bochenek
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrafi żyć bez miłości, pogrąża się w apatii i ogromnej depresji, a z czasem postanawia popełnić samobójstwo. Dwukrotnie przeszkadza jej w tym chodzący za nią paparazzo, który po drugiej próbie samobójczej wywozi ją na wieś, do domu swego ojca. Tam, w spokojnej i przyjaznej atmosferze roztaczanej przez Stefana (ojca paparazzo Konrada) kobieta powoli dochodzi do siebie, zaczyna jeść(...)można było wcześniej. Bez tych blizn na łbie, bez tej szczerbatej gęby. Może nawet znalazłabym jeszcze miłość. Bo jak tak patrzę wstecz, wiesz…? To chyba tylko tego nie dało się niczym zastąpić. Niczym . W odróżnieniu od innych przeczytanych przeze mnie książek Agnieszki Olejnik (" Szczęście na wagę ", " Ławeczka pod bzem ") "A potem przyszła wiosna" jest prawie w całości niezwykle smutna. Bywają
Weekendy w domu i ogrodzieżeby być jednym z bardziej znanych polskich miast, nie wykorzystując faktu, że historia znanej i lubianej prezerwatywy, pisałem już w poprzednim poście . Pozostaje mieć nadzieję, że wykorzysta kiedyś szansę daną mu od losu. O kulinarnych zastosowaniach prezerwatyw również pisałem dawno temu, przy okazji wyzwania, które przede mną wtedy postawiono. W każdym razie powiat koniński to nie tylko Konin(...)łyżki masy i zawijamy tak dobrze jak byśmy owijali Laurę Palmer lub Medeleine Ferguson, z ostatnio modnego serialu Twin Peaks. Całość wrzucamy do wrzątku i gotujemy godzinę. Na drugi dzień rozwijamy i kładziemy ruszt grilla. Idealne z ogórkiem kiszonym i oczywiście bułką POZNAŃSKĄ
Kryzysowa Książka Kucharskamnie na zdjęciach ciacho się co prawda nie rozlatywało, ale masy nie były jednak zbyt zwarte. No chyba, że macie w domu łasucha dla którego wygląd ciasta schodzi na drugi plan Polecam serdecznie Składniki na blaszkę 20×20 cm: Biszkopt: – 2 jajka – biała i żółtka oddzielnie – 0,5 szklanki cukru – 2,5 łyżki wody(...)wykładamy resztę masy ajerkoniakowej, dalej bita śmietana i na końcu kakao. Ja popełniłam jeden błąd, którym sobie trochę utrudniłam więc was przestrzegam: nałożyłam masę potem biszkopty i na biszkopty dałam kakao. Przez co bardzo ciężko było mi rozsmarować pozostałą warstwę masy, ale jakoś się udało. Ciasto powinno spędzić min 12 godzin w lodówce. Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna
Relaxtimeprzygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej. U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos(...)której się moczyły przekładam do bigosu. I w tym momencie z reguły zostawiam sobie dalsze działania na jutro. Czyli wyłączam bigos, przekładam w chłodne miejsce i idę spać. Na drugi dzień podgrzewam bigos, gdy się zagotuje kosztuję i dodaję do niego w zależności do smaku 2-3 łyżki powideł śliwkowych, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i pół kostki smalcu
Kuchnia z widokiem na ogródsajgonki. Przyznaję zatem, że był to kulinarny eksperyment kąpany nie tylko w kałuży rzepakowego oleju, ale i kompletnej improwizacji. Jestem wielką fanką zarówno ananasa, jak i pieczarek. Chociaż tych drugich w dzieciństwie wręcz nie znosiłam. Pamiętam, jak kupowałam sobie bułki z pieczarkami i próbowałam je w siebie wmusić, wmawiając sobie, że ich nielubienie jest tylko w mojej głowie(...)prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą może być przygotowanie nadzienia do sajgonek i podanie go z naturalnym brązowym ryżem). (zdjęcie
Weganizm infantylnyDeser z północno-zachodnich Chin, z prowincji Guangdong. Wyważony i nie bardzo słodki, bo Chińczycy nie mają tak zabójczych ciągot do cukru jak my w Europie
Karo in the KitchenNajbardziej polskie danie obiadowe. Klasyk klasyków. Złoty i chrupiący z zewnątrz, pysznie soczysty w środku. Kotlet schabowy w kanonie kuchni polskiej rządzi nieprzerwanie od początku dziewiętnastego wieku. Zobaczcie, jak ja go robię. „365 obiadów” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) to jedna z pierwszych polskich książek kucharskich o domowym gotowaniu. Biła w czasach swojego wydania rekordy popularności(...)zagłuszamy go dodatkami. W dwóch głębokich talerzach szykujemy panierkę. W jednym rozmącamy dokładnie całe jajko z dwoma łyżkami zimnej wody, żeby dodatkowo je upłynnić i napowietrzyć. Do drugiego talerza wsypujemy drobną, dobrą tartą bułkę. Kotletów nie maczam w mące. Nie jest to potrzebne, a tylko zwiększa ilość panierki na kotlecie. Ze świeżego, dobrze umoczonego w jajku i prawidłowo usmażonego
Karo in the Kitchendanie przypomniało mi naszą podróż do Meksyku na przełomie 2019 i 2020 roku. Fantastyczny czas, mnóstwo zwiedzania i genialne jedzenie jakie wtedy poznaliśmy pozostaje w mojej pamięci niezmiennie żywe. Bardzo podobne enchiladas jadłam w przydrożnym barze w Meksyku, kiedy to wybrałam pozycję z karty dosłownie na chybił trafił, nie znam bowiem hiszpańskiego a nie było tłumaczenia(...)inny język. Ale to było pyszne! Tamto danie też polane było obficie sosem salsa verde, sosem, który możecie kupić gotowy i jest dostępny w dużych supermarketach (czasem pod nazwą zielona salsa). Nie będę zatem przedłużać, zapraszam Was serdecznie na przepis. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne
nietylkopasta.plProste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŻycie jest tu i teraz, nie możemy go przegapić. Plan na 2017 zakłada pracę nad organizacją własnego czasu. Jest to dla mnie wyzwanie, bo póki co, prokrastynacja to moje drugie imię. Przydadzą się rady Oli Budzyńskiej ( Pani Swojego Czasu ), która już niejednej kobiecie pomogła się zorganizować. Czas poświęcać będę rzeczom dla mnie ważnym. Postanowiłam rozwinąć bloga, bo jego(...)ważnym. Dlatego warto mieć w podorędziu długopis i kartkę papieru (lub sam długopis i własną rękę). Zapisana myśl nie ucieknie tak szybko. Większe zadania rozpisuj na mniejsze kroki, to da Ci poczucie przybliżania się do celu i będziesz mniej przytłoczona zbliżającym się deadlinem Zachowaj porządek w miejscu pracy - pudełka, organizery, przegródki, teczki Zrób porządek w skrzynce mailowej - wiem
two broke sisterssprawia największy problem na początku to nawet nie rezygnacja z pieczywa (co zazwyczaj jest najtrudniejsze), ale przestawianie się z typowego myślenia: Śniadanie : chleb, masło szynka ewentualnie jajecznica . Drugie śniadanie : kanapki lub bułka. Obiad : mięso, ziemniaki, surówka . Kolacja : chleb, masło, szynka. Wszyscy zadają to samo pytanie co na śniadanie zamiast chleba i jajecznicy??? (tak na marginesie mi jajecznica się(...)około 35 minut, aż wszystko ładnie się zapiecze. Serwujemy ciepłe (chociaż na zimno też dobrze smakuje). Możemy na wierzch dorzucić świeży szpinak. Jeśli chcecie więcej przepisów na śniadanie to dajcie znać w komentarzach pod wpisem czy na Facebooku . Smacznego! Artykuł Zapiekanka śniadaniowa ( z batatami, boczkiem, brukselką) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifelata temu. Domownicy jeszcze nie tęsknią za kompotem z rabarbaru, więc postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem. Wyszło przyjemnie kwaskowate i dzięki niemu zawitała wiosna w moich słodkich daniach :) W ostatniej chwili złapałam kawałek, by zrobić zdjęcie. Składniki w temperaturze pokojowej (na opcję najmniejszego ciasta z wypiekacza): 60 ml mleka 3 jajka 140 g masła mała miarka soli(...)różnym wieku, przez co Eulalia coraz bardziej narzeka na zmęczenie i związany z nim wygląd. Widząc przy różnych okazjach zakochane pary wspomina nieudane małżeństwo z Arturem. Na dodatek do drugiej części bliźniaka na miejsce dotychczasowych przyjaciół Ślązaków, wprowadza się nieprzyjemny typ. Przyjaciółka i znajomy psychiatra polecają jej romans zamiast faszerowania się antydepresantami. Ale w kim, skoro Eulalia pracuje
Weekendy w domu i ogrodzie