Jako, że w sklepach roi się od fig, które są w dodatku w bardzo dobrych cenach, to aż szkoda ich nie wykorzystać. Ostatnio przygotowałam sałatkę z
PatiGotujeNaleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami to przepis napisany na prośbę czytelniczki. Ostatnio zostałam poproszona o przepis na naleśniki bez jajek, gdyż dzieci czytelniczki ze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚledzia mogę jeść zawsze i w każdej postaci. Robię je sama, bo wiadomo wtedy co dodałam i jak zrobiłam. Śledzie opiekane w zalewie octowej do
potrawyregionalneNiezwykłość tych pasztecików polega na tym, że są one smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Dzięki temu smakują wyjątkowo, zupełnie inaczej, niż tradycyjne paszteciki pieczone. Pasztecik szczeciński to danie typowe dla Szczecina, nadziany najczęściej mięsem, kapustą z grzybami lub pieczarkami z serem. Serwowany w towarzystwie czystego, czerwonego barszczyku. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony(...)czasie w większym i szerszym garnku rozgrzewam olej. Paszteciki wrzucam na rozgrzany olej, chwilę smażę ( ok. 2-3 minuty ) na złoty kolor. Podczas smażenia delikatnie odwracam paszteciki na drugą stronę aby były z dwóch stron rumiane. Gotowe paszteciki wyjmuję na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Paszteciki najlepiej smakują na ciepło, choć na zimno też
Kuchnia z widokiem na ogródPrzy okazji muszę napisać, że i mnie dosięgnął łańcuszek wyróżnień; dostałam je od Doroty , Magdy , Oli , Evity , Agny i Dominiki (od Domi to już drugie, gdyż na samym początku mojego blogowania zostałam obdarowana przez nią pierwszym wyróżnieniem "One Lovely Blog Award") Bardzo(...)mojej butelce ze smoczkiem herbatę :) szczerą nienawiścią darzę szczególnie kaszę mannę, - potrafiłabym wspaniałomyślnie wybaczyć zdradę, natomiast rzuciłabym natychmiast faceta, który przy jedzeniu sapie, mlaska, siorbie (choćby minimalnie!), nie daj Boże smarka i rzuca się na jedzenie jak zwierzę, i takiego, który nie rozmawia ze mną podczas posiłku, tylko wsuwa, całkowicie pochłonięty zawartością michy, - a propos mężczyzn - mój zapytany (półżartem
Kuchnia PrezydentowejMakaron i krewetki. To nigdy nie może się znudzić. Szczególnie, jeżeli jest to chiński makaron. Azjatyckich makaronów wypróbowałam wiele: Chow Mein, Glass Noodles (ryżowy), Udon itp
Cook&LoveMaliny i gin – delikatnie letnie owoce i charakterystyczny aromat jałowca. W połączeniu – bomba smaku. Jak każda roślina, tak i maliny składają się z matrycy komórek – wyobraźcie
Karo in the Kitchensałatki, bo te które przygotuje bardzo już Jej się znudziły, i są po prostu "oklepane". Ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu, ponieważ sama praktycznie codziennie, bądź co drugi dzień spożywam sałatkę- zresztą chyba jak prawie każda kobieta, lubimy to co zdrowe, chrupiące i w dodatku mało kaloryczne ;-). Ale rzadko mam okazję przygotowywać posty i sesję fotograficzną z jej udziałem(...)gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Całość porcjujemy i układamy w miseczce. Podajemy z dwoma sosami do wyboru. Dodatkowo sałatkę możesz posypać czarnym sezamem. Gotowe! Życzę Wam smacznego i dajcie znać co sądzicie o pomyśle na sałatki ;-)) Buziaczki
SMYKWKUCHNIdoceni skarpetki z odjazdowym wzorem! Co najlepsze, kupując skarpetki Many Mornings robimy tak naprawdę dwa prezenty, ponieważ w ramach akcji SHARE A PAIR kupujesz jedną parę skarpet, a druga para leci do osób potrzebujących - super! Do wyboru jest naprawdę dużo ciekawych wzorów - na pewno coś wybierzecie :) Many Mornings współpracuje często z artystami np. skarpetki w śledzie zostały zaprojektowane przez(...)trochę inspiracji i macie już pomysł, co podarować najbliższym na Mikołajki. Za jakiś czas zaczniemy publikować pomysły na świąteczne prezenty i ozdoby do domu. Trzymajcie się ciepło! PS Dajcie znać, czy w ogóle podobają się Wam takie posty! :) PPS Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły, to śmiało piszcie w komentarzach, dołączę je do wpisu
two broke sistersMięso na kiełbasy doprawiliśmy i daliśmy mu 2 dni by przeszło smakiem. Szynki przeleżały w doprawionej solance 5 dni. Wszystko jest już przygotowane do wędzenia. Jelita wypełniliśmy farszem mięsnym, a szynkę i karkówkę wcisnęliśmy w siatkę wędzarniczą. Teraz wiszą w garażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki(...)zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance 5 dni. Co 2 dni przewracaliśmy je na drugą stronę. Czwartego dnia, przy pomocy nastrzykiwarki, wstrzyknęliśmy solankę do środka wędlin. Dobę przed wędzeniem, włożyliśmy wędliny w siatki i powiesiliśmy w chłodnym miejscu. PRZYGOTOWANIA DO WĘDZENIA – ZDJĘCIA W kolejności
OstryKęsPomysł na smaczną, sycącą i mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie
UgotowaćSłodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z
ale Pysznietrzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie(...)rosół , a na koniec pozostawiamy do odstania przez co najmniej kilka godzin. Dopiero potem odcedzamy. Wszystko to ma dwa główne cele. Po pierwsze, pozwoli zachować klarowność wywaru. Po drugie, wyciągamy maksimum smaku i aromatu ze wszystkich składników. Taki bulion jest bardzo esencjonalny, a po schłodzeniu w lodówce może mieć nawet konsystencję lekkiej galaretki. Bulion rybny
Kulinarna Pokusaszpinak => mrożone brykiety szpinakowe świeże zioła => suszone zioła maślanka => jogurt naturalny parmezan => "zwykły" żółty ser czosnek => dodatkowo masło => dodatkowo ser feta => dałam więcej, a i tak okazało się za mało... Zdecydowałam się dodać do ciasta 50g masła - którego nie było w pierwotnym przepisie - gdyż zasugerowałam się wersją chlebka stąd: Spinach Fetta Damper(...)ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób nie ma niebezpieczeństwa, że chlebek w trakcie pieczenia się rozleci . Chleb umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponacinać ostrym nożem
Grunt to przepis!tego ciasto wygląda apetycznie i jest proste w przygotowaniu. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Przy kremie należy pamiętać, aby dać śmietanę 36% wtedy krem jest stabilniejszy i nie musimy używać żelatyny. Polecam! Zapraszam na FILM . Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze(...)Dodać cukier z wanilią, masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 11. Śmietankę wlać do rondelka i zagotować. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i wlać
Mała Cukierenkadziennie. Ja rozumiem, że ludzie zawistni, zazdrośni też chcą być wysłuchani, dlatego i im daję ich własne 5 minut. Ci co darzą mnie sympatią, często stają w obronie moich dań i mojej osoby - dziękuję. Takie chwile bywają bezcenne :) Na szczęście nie muszą bronić mnie często, bo złośliwości zdarzają się bardzo rzadko, to znaczy, że hejterzy przestali zaglądać(...)szczęśliwa i naprawdę wolna w całej prozie życia. Z obowiązkami, pracą, pasjami i całym życiem - wolna i szczęśliwa. Szczęśliwa sama ze sobą, bo własnego szczęścia nie można uzależniać od drugiej osoby. Na początku trzeba nauczyć się być szczęśliwym ze sobą, by potem móc być szczęśliwym z kimś. I nawet jeśli obok nie ma kogoś bliskiego, taki człowiek, który się
Blondynka Gotuje