Pewnie zastanawiasz się czy to nie lekka przesada, jeśli Blendman dodaje przepis na nuggetsy. Myślisz – co to ma do cholery wspólnego z blenderem?! Ma i
BlendmanKuchnie świata: Italia Kocham Italię i tęsknie za nią bardzo. Tęsknota ta nasila się gdy jest coraz bliżej wakacji. Kocham tamtejszy temperament ludzi, atmosferę panującą dosłownie
KreatywnePinyrazu wyjaśnię, że nie jestem specjalistką, a wiedzę czerpię z własnych (lub mamy, czy babci) doświadczeń. Jest wiele przepisów i z każdego ciasto wychodzi inne, chociaż jak by dać ten sam przepis różnym gospodyniom, to i tak każdej wyjdzie trochę inne ciasto, ale tak jest chyba ze wszystkim, bo przecież każdy piekarnik piecze inaczej, każdy wyrabia ciasto po swojemu, jedni(...)Sposób dwufazowy obejmuje najpierw przygotowanie rozczynu, a następnie połączenie rozczynu z resztą składników i wyrobienie ciasta. 3 Sposób trójfazowy jest podobny do dwufazowego, pierwszą fazę stanowi przygotowanie rozczynu, drugą zaś zaparzenie wrzącym mlekiem, śmietaną lub wodą około 1/3 części mąki przeznaczonej do wypieku. Zabieg ten powoduje, że ciasto ma specyficzny smak, mniej czerstwieje. W chwili, gdy zaparzone ciasto przestygnie
Rozpustne gotowanieMój artykuł o tym jak przyrządzić perefkcyjny stek z polędwicy wołowej stał się prawdziwym hitem. Najwyraźniej spożycie jakościowej wołowiny w Polsce wzrosło. Co bardzo mnie cieszy
Jem więc JestemKluski śląskie z wegetariańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A
Mój pomysł nazobaczycie w tym poście. Dzięki temu, że piekłam je w dużej ilości pary, wyszły chrupiące z wierzchu i miękkie od spodu. Wierzchnia chrupkość była delikatna, a na drugi dzień po wyciągnięciu ich z worka bagietka była nadal świeża i mięciutka, nadal smakowała cudownie. Bagietki zdobyły ogromną ilość punktów u mojego krytyka kulinarnego, mojego syna :) Młody zachwycony, mało tego powiedział(...)włożyłam do miski oprószonej lekko mąką, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat i dałam mu 10 minut aby odpoczęło. Ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą część rozwałkowałam i uformowałam w bagietkę. Obie bagietki ułożyłam w formie do bagietek Crusty Bake Kitchen Craft, przykryłam ściereczką
Blondynka GotujePierwsze w tym roku gołąbki były z młodej kapusty, następne już z włoskiej- i zawsze tak samo pyszne!:) Przepis na gołąbki w wersji z ryżem. Kiedyś
Smaczne Zdroweblogu. 5 lat. To całkiem sporo a zarazem niewiele. Długo zastanawiałam się, czy pisać jakieś dłuższe przemówienie czy w skrócie podsumować całość. Jednak zdecydowałam, że trochę Was pomęczę i dam Wam co nieco poczytać ;) Co się zmieniło przez te 5 lat? Na pewno moje spojrzenie na kuchnię. Spróbowałam nowych rzeczy. Rozwijam się nie tylko kulinarnie ale i artystycznie. W końcu(...)blat biszkoptu i wlać tężejącą masę śliwkową. Odstawić ją do lodówki aby stężała. Gdy to nastąpi możemy tort wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Na wierzch nałożyć drugą część ciasta. Na nią wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Cały tort posmarować kremem. Boki tortu udekorować posiekanymi orzechami a wierzch ozdobić rozetkami z kremu. Gorzką czekoladę
My simple kitchenświecie od starożytnych Egipcjan począwszy. Co prawda oni akurat nie wywarli wielkiego wpływu na potrawy znajdujące się na naszym stole, ale już pogańscy Słowianie bardzo. Zwyczajowo liczba dań powinna być nieparzysta. W najbiedniejszych rodzinach było ich 5 lub 7, a w bogatych 9 lub 11. 12 potraw wymyślili najbogatsi. Dwunastka, co wiemy ze szkoły, przy okazji(...)Powidła śliwkowe mieszamy z makiem, tak aby powstała nam jednolita morka masa. Z ciasta wycinamy dwa duże jednakowe trójkąty. Na jeden z nich smarujemy masę makową i przykrywamy drugim. Nacinamy w poprzek zostawiając około 2-3 centymetrowy pionowy pasek, który będzie nam robił za pień. Powinno nam powstać coś na kształt gałązek choinkowych. Każdą z nich lekko skręcamy
Kryzysowa Książka Kucharskarodziców C. Jego mama akurat brała prysznic, tato wylegiwał się w łóżku; na szczęście stukanie w okna sypialni przyniosło pożądane rezultaty, i zostałam wpuszczona do środka. Razem z drugą siostrą C. pojechałyśmy po Connie. Niczego się nie spodziewała, więc kiedy do salonu, w którym pracuje, nagle wpadło dziewięć szalonych kobiet w mikołajkowych czapkach, zupełnie straciła głowę. Co prawda(...)jednocześnie efektownie. I wtedy przypomniałam sobie o stempelkach, które kupiłam, bo były w ogromnej przecenie. Postanowiłam upiec kruche ciasteczka, a w nich wycisnąć coś odpowiedniego na tą okazję. Dałam orzechy, bo wydaje mi się, że dobrze współgrają z posmakiem mąk orkiszowej i gryczanej. Wyszły pyszne - kruchutkie, ale nie kruszące się, delikatnie orzechowe. Idealne do kubka świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy...Panie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBoczniaki to niezwykłe i nietypowe grzyby. Zawierają związki, które obniżają poziom cukru i cholesterolu, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka, witamin i soli
mojewypiekiinietylkoDziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100
Kuchnia Paulettesrównie piękne doznania będą nam towarzyszyć chociażby w okolicach Parc Guell. Zacznę od początku. 1 Podróżowaliśmy własnym samochodem – szczerze polecam tę formę (samochód można też wynająć na miejscu). Dało to nam poczucie niezależności, możliwość odkrywania miejsc spoza przewodnika, nadania własnego, niczym nie skrępowanego, rytmu podróży a do tego – oszczędność . Staraliśmy się omijać autostrady, bo płatne i pozbawiające wspaniałych(...)jednej skibki) – oliwę z oliwek – łyżkę czerwonego wina Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe. Choć najlepszy sos jest na drugi dzień kiedy wszystkie składniki się „przegryzą”. Przepyszny na ciepło i na zimno. Do mięs, pizzy czy różnych przekąsek. Życzę Wam smacznego! ps. Dziękuję mojej Teściowej za cenne uwagi
Szybko Tanio SmacznieTen przepis znajduje się od dość dawna na mojej liście do zrobienia i pewnie jeszcze bym się za niego nie wzięła, gdyby nie małe „zamówienie”. Jak
Fabryka pomysłówLubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? :) jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! :) propozycja przystawki na stół w formie tortu to połączenie
Kolorowy Przepisownik