drugie danie - 14640 przepisów (strona:768/976)

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 168

oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj przepisy(...)ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażyć mięso do chwili, aż woda odparuje. Dodać brązowy cukier, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zacznie nabierać brązowego koloru *** Na drugiej patelni zeszklić na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać drobno posiekane czosnek, imbir i chili i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczona kiełbasa i ziemniaczki w ziołach 134

Dziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę treściwy obiad. Pieczona kiełbasa i ziemniaki w ziołach, to jedno z dań, które choć proste zawsze cieszy moją rodzinę. Do tego przy przygotowaniu tego obiadu pomaga mi mój mały radosny pomocnik. Córeczka uwielbia wziąć w ręce pędzelek i smarować ziołami ziemniaczki, które później z równie dużą radością zjada. A kiełbasa(...)każdą nacinamy dość głęboko  i układamy na blasze wraz z ziemniakami. Blachy wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie obracamy naszą kiełbasę na drugą stronę, zwiększamy ilość stopni na 220 i dopiekamy całość kolejne 20 minut. Pieczone ziemniaczki z kiełbasą idealnie smakują same lub z ulubioną surówką, np. kapustą kiszoną. Smacznego By Magdalena

Słodkie okruszki
Indyjski zapiekany kalafior wg Jamiego Olivera 165

Pyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. Ja uwielbiam takie smaki, jednak nie każdemu może ono zasmakować - sam w sobie kalafior jest dość mdły, główne skrzypce gra tu mocno kwaskowaty dressing, a także pokaźna ilość papryczki chilli. Przepis pochodzi z książki "Superfood(...)dressing. Na nim układamy zapieczone kawałki kalafiora. Całość posypujemy papryczką chilli i listkami kolendry. Podajemy od razu, z pieczywem. Smacznego! :) Po więcej inspirujących przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 136

Uwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś

Dietolog
Filet z indyka z koprem włoskim, podany z pieczarkami i sosem z suszonych pomidorów 137

miesiąc, w którym nie braknie okazji do uroczystych spotkań w gronie rodziny, a tym samym przygotowania wykwintnych dań obiadowych, kolacji i pysznych deserów. Będą Komunie Święte, Dzień Matki ... Co w takim dniu podać na stół i czym ugościć naszych wspaniałych   gości, żeby było i ładnie i smacznie? Mam propozycję na pyszny, wykwintny obiad... Składniki: 800 g filetu(...)Wymieszałam i po chwili wyłączyłam gaz. Mięso delikatnie odwinęłam z nitki i pokroiłam w plastry (około 2 cm). Rozłożyłam na gorącym półmisku, obok ułożyłam ćwiartki kopru włoskiego a po drugiej stronie mięsa wyłożyłam pieczarki z wytworzonym sosem z pomidorów suszonych i cebulki Do tak pysznego fileta z indyka zrobiłam kluski śląskie . To była prawdziwa uczta dla podniebienia. Polecam

Kuchnia u Krysi
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 143

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze

Codziennik Kuchenny
KARTACZE-Cepeliny 147

ViolaPassion Wschodnia część Polski  Kartacze-Cepeliny SKŁADNIKI;  na okolo 30 sztuk w zaleznosci od naszych ziemniakow czy sa mocno wodniste i wielkosci  Zadmazka

Viola cooks with passion
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, boczkiem i sosem serowym 234

Młode ziemniaczki najlepiej smakują mi z masłem, koperkiem i kubkiem kefiru. Jednak aby urozmaicić nasze menu i wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze

Czerwień i błękit
Calzone z ricottą i szpinakiem 158

Wielki pieróg. Madzia mi już od kilku dni marudziła żebym zrobił, bo dawno nie jadła. A ma ochotę wielką. W sumie ja też lubię więc długo prosić się nie dałem. Calzone właściwie może być z czymkolwiek, tak samo jak pizza. Ja akurat lubię skromne pizze, nieprzeładowane jak indyjski pociąg. Tak więc i calzone chciałem takie zrobić. Pomyślałem jakieś 5 sekund(...)połowę każdego placka nakładamy sos pomidorowy i porcję szpinaku z ricottą. Musimy uważać, żeby brzegi (minimum 1 cm) zostawić nieposmarowane żebyśmy mogli skleić naszego "pieroga". I właśnie zakrywamy drugą, niewyłożoną farszem częścią i sklejamy jak pieroga. Bardzo dokładnie żeby się nie rozkleiło podczas pieczenia. Przy zaklejaniu brzegi można zwilżyć wodą. Calzone układamy na blasze, smarujemy oliwą i pieczemy

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki z kurczaka i cukinii z pieczonymi ziemniakami 201

Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią.Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele

Kraina Miodem Płynąca
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 148

wiem - w tym, co wczoraj napisałam, ciężko się połapać. Wszystko dlatego, że bałam się zapeszyć, a z drugiej strony roznosiły mnie emocje - ciężko mi było usiedzieć na miejscu; dosłownie. Kiedy już dojechaliśmy na miejsce i czekałam, aż miła pani zawoła mnie do biura, wykręcałam sobie palce ze zdenerwowania. Okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Rozmowa przebiegła w bardzo przyjaznej atmosferze(...)przepisem Doroty, choć dużo zrobiłam po swojemu. Dżem rabarbarowo-bananowy bardzo tu pasował - słodko-kwaśny, gęsty, sprawił, że bułeczki smakowały zupełnie wyjątkowo.Zgodnie stwierdzono, że z takimi umiejętnościami powinnam dać sobie radę w mojej nowej szkole. Taką właśnie mam nadzieję...Ślimaczki z dżemem rabarbarowo-bananowymSkładniki:(na formę 30x22 cm)250 ml letniego mleka110 g masła70 g cukru2 jajka24 g świeżych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Psie historie. I zdrowe śniadanie figowo-orzechowe 158

mnie bez mrugnięcia okiem, wesoło merdając ogonkiem. Wzięła mnie z zaskoczenia; normalnie bowiem dłuższą chwilę zajmuje zaznajomienie się z nowymi ludźmi. Nie ma tak, że od razu buźki i daj łapkę, nie nie... Najpierw powarkiwanie, później obszczekiwanie, następnie niepewne obchodzenie wielkim łukiem, a na końcu ewentualnie zgoda na miźnięcie. Raz. Może dwa, jeśli osobnik wyjątkowo przypadnie jej do gustu(...)końcu tak naprawdę to tylko te dwa składniki). Najpierw zdecydowanie czuć smak orzeszków, później dochodzi słodycz daktyli. Po pierwszej łyżeczce stwierdziłam, że to chyba jednak nie mój smak. Po drugiej, że chyba jednak coś w nim jest. Po trzeciej, że właściwie to nawet mi smakuje. Po czwartej, że połączenie daktyli i masła orzechowego to naprawdę dobry pomysł. Po piątej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 192

paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje mi mięsa (to już 9 miesięcy na diecie wege!), właśnie dzięki takim potrawom jak fatteh . Danie jest sycące, rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim pyszne. Ma w sobie wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią. Serdecznie Wam je polecam!  Fatteh przepis z książki(...)się chrupiący.  Nałóż fatteh do miseczek, Do każdej miseczki nałóż trochę jogurtu naturalnego, a po wierzchu posyp paskami chlebka pita. Podawaj od razu. Jeżeli chcesz podać fatteh na drugi dzień, przechowuj je w lodówce, a jogurt i paski pity dodaj tuż przed jedzeniem. Paski pity przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu (np. w szafce kuchennej). *** Podoba

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet śniadaniowy zielony ze szpinakiem 215

Zależnie od pory roku możemy dodawać do zielonych omletów różne zielone listki roślin i ziół. Wiosną na przykład idealnie nadają się do tego posiekane młode listki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kubańskie cygara z wieprzowiny 506

Kubańskie cygara z wieprzowiny Kubańskie cygara , to kotleciki , które przypominają sławny oryginał " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży