drugie danie - 14640 przepisów (strona:774/976)

Zbiór przepisów na pyszne i zdrowe posiłki 156

dyspozycji są trzy potrawy na słodko, czyli omlet marchewkowy, ekspresowa granola z patelni, serniczek na zimno oraz dwie na słono, obie wersje z makaronem, jedna w pełni wegańska, druga już z kurczakiem. Wszystko wyszło tak smakowite, że sama chętnie będę powracać do tych przepisów. Większość potrzebnych składników znajdziecie w sklepie ze zdrową żywnością Jadłosfera . Oferta jest bardzo bogata, różnorodna(...)sobą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kolejno masę wyłóż na małą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia podobną ilość czasu. Gotowego omleta posmaruj twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z jogurtem i słodzikiem) i dorzuć ulubione dodatki 😉 一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一 FIT SERNICZEK waniliowo-kakaowy Kolejna

Zdrowie na języku :P
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 147

może wydać się pretensjonalna, bo to przecież zwykła kasza z niepotrzebnym pozowaniem na cudzoziemskie danie Może i tak, ale niezależnie od nazwy jest to danie proste a zarazem wykwintne, aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze(...)zawijać, kurcząc się pod wpływem temperatury. Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu. Kładziemy na niej kaczkę skórką do dołu i smażymy przez 10 minut. Po 10 minutach odwracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze 4 minuty. Po tym czasie ściągamy mięso z patelni i przykrywamy do ostygnięcia. Przed podaniem kroimy na plastry i dodajemy na wierzch odrobinę dżemu żurawinowego

Niedzielny kucharz
Warzywne rolady z morszczuka na parze i "Podarunek" 155

gotowania na parze lub durszlak. Ułożyć w nim rolady. Przykryć i gotować ok. kwadransa -ok.  10 minut z jednej strony, a potem przewrócić i jeszcze 5 minut z drugiej. Trzeba pamiętać o mieszaniu warzyw pod spodem. Warzywa doprawić solą. Rolady podawać z warzywami. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem, chili i grubą solą morską. Skropić sokiem z cytryny. "Podarunek" Krystyny(...)małżeństw. Te szczęśliwe dobrze ją znają." "Traktuj swoją teściową jak wspaniałego, życzliwego człowieka. Bądź miła i uprzejma jak przedwojenna dama. Zobaczysz, ona sobie z tym nie poradzi. (...) Daj sobie szansę, uwierz mi, szkoda życia. Zamęczysz się." Książkę polecam niezależnie od jakości związków, w jakich jesteście. Czasem warto na nie spojrzeć nieco z boku... Przed i po Wiosna

Weekendy w domu i ogrodzie
Żeberka wieprz. z grilla w glazurze ostro-słodkiej i pyszne zapiekane z oliwą i czosnkiem pomidorki San Marzano 161

Żeberka stoją w pierwszej top 3-ce najpyszniejszych i najczęściej przygotowywanych potraw/mięsiwa na grillu i całkowicie zasłużenie. Aby były naprawdę rewelacyjne, potrzebują czasu, więc nie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Chaczapuri z adżapsandałem 190

kawałeczek oscypka, by farsz był bardziej słony, był to całkiem niezły pomysł ;) ) Sos: 2 czerwone papryki 4 średnie pomidory 1 mała cukinia lub bakłażan (lub po połowie jednego i drugiego) 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula papryczka chilli lub ostra papryka w proszku pęczek pietruszki bazylia, kolendra Ciasto wyrabiamy w taki sam sposób, jak każde inne drożdżowe, pamiętając jednak(...)miękkości papryki, zważając jednak, by brzydko się nie rozgotowała. Placki podajemy oczywiście gorące, by ser był świeży i ciągnący, a chlebki chrupiące. Sos podajemy oddzielnie do każdego talerza z daniem głównym. Muszę przyznać, iż albo przeceniłam swój apetyt, albo jeden placek na głowę to po prostu zbyt wiele... Na mniejszy głód polecam zredukować składniki w przepisie o połowę

Kuchenna Kontrrewolucya
Warstwowy torcik ala Szarlotka 271

konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy tortu. Śmietanowe zdobienia robimy również na górze tortu- tym razem zachowując pewną odległość między zdobieniami… …i torcik jest gotowy! Smacznego!!! Torcik ala szarlotka Torcik ala szarlotka

Domowe Torty
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 617

Szarlotka albo jak kto woli jabłecznik , to ciasto, za które wiele osób da się pokroić. Mój mąż nawet dawno temu powiedział, że odda się za szarlotkę. ... Cóż, słowo się rzekło i jesteśmy razem już ponad 20 lat. A ja zawsze powtarzałam, że trzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne(...)formy a tę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 20 minut aż nieco się zezłociło. Kiedy spód do szarlotki był w piecu drugą część ciasta rozwałkowałam tak samo na drugim arkuszu i przygotowałam nadzienie. Kilka niedużych jabłek obrałam, usunęłam znich gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Wymieszałam je z musem jabłkowym, cukrem

Smaczna Pyza
Mini pizze z awokado i przepiórczym jajem 74

Pizzerinki z sosem pomidorowym, awokado i przepiórczym jajkiem Najlepsza pizza , jak dla mnie, to taka przygotowana z ciasta, które dojrzewa w lodówce przez około 12 –

Tajemnice Smaku
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 151

Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 kg kapusty kiszonej 3 cebule 3 marchewki 2 pietruszki nieduży kawałek selera 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ziela

Qchnia po prostu
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 151

Wytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie

Kolorowy Przepisownik
Dyniowe pierogi na parze 121

Pierogi gotowane na parze to przysmak mojej rodziny. Robiłam już z różnymi nadzieniami jednak z dynią zrobiłam po raz pierwszy. Dodatek dyniowego puree nadał pierogom 

Kolorowa kuchnia Elki
Szynka peklowana i pieczona w ziołach 386

Domowej szynce nie może się równać żaden wyrób sklepowy, praca nie jest czasochłonna, wystarczy przygotować solankę z soli peklowej potem z uczuciem natrzeć naszą szynkę obfitą

Apetyczna babeczka
Gulasz wieprzowy w końcu dokonany, a po naszemu aromatyczny sosik mięsny skonsumowany ;) 149

Po perypetiach mięsno - lodówkowych, o których pisałam w zeszłym tygodniu, w wyniku których powstały szybkie zapiekanki  - ziemniaczana i makaronowa , w końcu udało mi się wyjąć

Kuchnia po mojemu
Kukułkowa Rozkosz 107

mnie kubeczek "mlecznej doliny") 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka słodkiego kakao (np."Puchatek") 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań można dać trochę więcej lub mniej) 2,5 łyżeczki żelatyny Krem kukułkowy: 660 ml. śmietany 30 % (2 kubeczki) 220 g cukierków "kukułki" 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 2 łyżki spirytusu(...)masy kajmakowej do smaku (pozostałą można wykorzystać do ozdobienia torciku).  Żelatynę zalewamy wrzątkiem i wlewamy chłodną do masy, dokładnie miksujemy. około 1/3 nakładamy na masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki. Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość

My sweet a life
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 190

jasnobeżowe, słodko pachnące, gładkie i zbite – ale będą dawały łatwo się skruszyć. Stare, popsute, będą brudno-szare, nie będą miały miłego zapachu tylko zapach kwasu i fermentacji, a zamiast dać się pokruszyć – będą się mazać między palcami lub pękać. Jeśli kupiliście za dużo świeżych drożdży niż Wam potrzeba – z powodzeniem można je mrozić. Świeże drożdże należy między palcami rozkruszyć(...)mnie dwie blachy bułek, nie pieczcie ich razem, tylko każdą blaszkę osobno. Te bułki są bardzo puszyste i bardzo miękkie. Pyszne i na ciepło, i na zimno. Jeśli na drugi dzień zrobią się odrobinę czerstwe, nic nie szkodzi na przeszkodzie by spryskać je delikatnie zimną wodą (spryskiwaczem do kwiatów będzie idealnie!) i odświeżyć w piekarniku, nastawionym na 150⁰C. Będą

Karo in the Kitchen