zrobię?! Na szczęście czasem pojawia się głos rozsądku- w tym wypadku to był głos tulipanowcowej Marty. Krótko mówiąc- nawrzucała nam, przywołała do porządku i okazało się, że się dało się. I oto spotkały się dzidy marnotrawne, i nad różnymi mrożonymi specjałami, pitami i innymi orzeszkami nadrobiły zaległości. I nawet ta część mnie, która broniła się rękami i nogami przed zaburzeniem(...)Masy wychodzi dość dużo, można jej użyć jako warstwa do przełożenia biszkoptu. Ostudzone ciasteczka łączymy w pary:) Jedno smarujemy konfiturą różaną, dajemy około pół łyżeczki nugatu i przykrywamy drugim. Układamy na papierze śniadaniowym, albo do pieczenia i zostawiamy na jakiś czas, żeby nugat trochę zgęstniał. Przepis podany przez Stodołę jest genialny- ciastka są delikatne, lekko
les mirabellesrecepcji. Okazało się, że nie jestem aż tak roztrzepana, jak myślałam - egzamin miałam rozpocząć w sali konferencyjnej, w której normalnie nie ma zajęć, a znajduje się ona w tajemniczej, drugiej części korytarza, gdzie swoje pokoje mają nauczyciele. Usiadłam więc, wyjęłam ołówek i gumkę (nauczyciel poradził mi nie pisać długopisem ze względu na mój piękny, aczkolwiek zupełnie nieczytelny charakter pisma(...)uwielbiam za jej cudownie kwaśny smak, który idealnie komponuje się ze słodkimi, mięciutkimi ciastami... To wyglądało idealnie, więc szybko zakupiłam, czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzetkowe i przyciągały wzrok? Mam dla Ciebie kilka sprawdzonych tricków. Zapoznaj się z nimi i daj znać, który przyda Ci się najbardziej. Jak szybko przygotować grafikę w Canvie? 1. Dodaj linijki i prowadnice Jeśli potrzebujesz pomocy w rozmieszczaniu elementów na swojej grafice, dodaj(...)mediów społecznościowych, a następnie wybierzesz swoje konto. Możesz w ten sposób opublikować lub zaplanować wpis. Drugi sposób to użycie ,,Planera treści”, który znajdziesz w menu po lewej stronie (widok ze strony głównej Camvy
365 dni dookoła kuchniciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste. Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale(...)zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennaKto nie lubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego
nietylkopasta.plPo olbrzymim sukcesie jakim cieszyły się u nas suszone schaby, przyszła kolej na suszoną karkówkę. Przygotowałam ją na bazie mojej ostatniej wersji suszonego schabu
Smaczne Zdrowejuż! I tak miałam ochotą na szalonego walczyka z moim Synkiem podczas jego balu karnawałowego. Ale która panna odmówiłaby tańca z szefem kuchni, za którego był przebrany?! Nie dam się jednak namówić na tegoroczny wielki szkolny bal rodziców. Wybrałam bowiem konkurencyjną imprezę w szkolnej kuchni - razem z kilkoma innymi rodzicami, pod bacznym okiem wprawnego szefa kuchni, przygotujemy wszystkie potraw(...)plastry o średnicy ok. 1 cm. Ułożyć je płasko na blasze do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Wyjąć, odwrócić na drugą stroną i trzymać jeszcze w piekarniku przez kolejne 10-15 minut. CZOSNKOWE CONFIT Z TYMIANKIEM 30 obranych ze skórki ząbków czosnku 5 plastrów cytryny 2 liście laurowe 2 łyżki
KUCHARNIAByć może wiele pań ma swoje wypróbowane ciasto do pizzy, bo przecież to jest podstawa tego dania. Jeśli jednak dalej eksperymentujecie, to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Warunek jednak podstawowy, to wyrabianie ciasta. Dłuuuugo. To podstawa i bez niego nawet dobry przepis nie wyjdzie. Ja swoje wyrabiam ok. 15 min. I widzę, czy ciasto odchodzi od ręki(...)blaszkę posmarowaną dobrze oliwą ( inna opcja blaszka wysypana mąką). Rozciągamy ciasto do brzegów, wylepiamy grubiej i wyżej brzegi blaszki. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na części ciasta kiełbaskę, a na drugiej salami. Całość posypujemy pieczarkami. Można posypać jeszcze oregano jak ktoś lubi wyraźny smak tej przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie. Wstawiamy do piekarnika
W kuchennym oknie EwySushi Panda mogą stanowić dekorację na półmisku pełnym sushi lub pełnić funkcję odrębnej przekąski. Te urocze misie to nic innego jak ryż oraz kawałki
Słodka Stronaprzepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej z anglojęzycznych stron na facebooku - przyznam bez bicia, że zgubiłam do niego link, jak znajdę to wkleję ;) Drugim czynnikiem była nowo odkryta przeze mnie przyprawa zwana czubrycą, na którą natknęłam się na jednym ze stoisk podczas miejskiego jarmarku. Jest to mieszanka cząbru, kozieradki, papryki chilli, papryki(...)wyglądała mniej więcej tak: Obiad w zasadzie gotowy, teraz sosik można ewentualnie zredukować do pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosafève wiążę się bardzo miły rodzinny zwyczaj . Najmłodszy członek rodziny chowa się pod stołem, gdy w tym czasie dorosły kroi ciasto na równe kawałki. Następnie dziecko decyduje, kto otrzyma dany kawałek. Wszystko po to, aby rozdzielić je w sposób przypadkowy. Osoba, której przypadnie kawałek ciasta z niespodzianką zostaje królem lub królową wieczoru i otrzymuje papierową koronę. Fajne prawda(...)piekarni lub cukierni, w zestawie z papierową koroną i figurką o wybranym kształcie, choć zapewniam Was, że jego przygotowanie jest bardzo proste i nie trzeba być profesjonalnym cukiernikiem, aby dać sobie radę. A na południu - słodka korona Nie w całej Francji jedzą dziś galette des rois. Na południu kraju, m.in. Prowansji, na Epifanię tradycyjnie piecze się gâteau
Chilli Czosnek i Oliwaoferta, dzięki której możemy posmakować najdoskonalszych kaw z całego świata. Po wybraniu abonament trwającego pięć miesięcy, co miesiąc do domu czy biura zostaje dostarczona paczka zawierająca cztery kawy z danego regionu świata. Do tego bezpłatna dostawa. Trzeba przyznać, że rozwiązanie dość interesujące. :) Miałam nie lada zagwozdkę, na które kawy się zdecydować. Wyboru pomogło mi dokonać czytelne oznaczenie każdej(...)kwiaty przypominają jaśmin. Co ciekawe, w każdym owocu znajdują się tylko dwa ziarenka kawy. Australia pachnie korzennymi przyprawami, a w smaku można wyczuć pieprz, cynamon oraz kakao. Ta druga przyprawa należy do moich ulubionych, dlatego już po przeczytaniu opisu byłam pewna, że bardzo mi posmakuje. Na plus jest również niewielką kwaskowatość i delikatnie owocowy posmak wyczuwalny podczas degustacji
Poranek na słodkoGołąbki to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych dań kuchni polskiej. Choć są proste w wykonaniu to jednak odrobinę czasochłonne ;) Jednak warto pamiętać, że w zależności od wielkości użytej kapusty powstaje ich całkiem pokaźna liczba, więc obiad na kilka dni dla rodziny mamy z głowy :) Do tej pory powstało mnóstwo „gołąbkowych” wariacji, jednak ja chciałam pokazać tą chyba(...)składników. Dno dużego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wcześniej odłożonymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu gołąbków). Pozawijane gołąbki układamy na kapuścianych liściach jeden obok drugiego, a następnie jeden na drugim. Zalewamy je wcześniej przygotowanym bulionem (woda +kostki rosołowe), aby zostały przykryte. Jeśli bulionu nie wystarczyło do przykrycia gołąbków, wówczas dolewamy wodę. Gołąbki przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty
MyCookBook.plWszędzie na blogach zrobiło się już świątecznie, a ja zapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie
Pieguskowa Kuchniamasło się elegancko rozpuści i wymiesza z ziemniakami, zacznij po trochu wlewać mleko. Kontynuuj szaleńcze ucieranie, a gorące mleko powinno ładnie się połączyć ze skrobią w ziemniakach i dać ci piękną aksamitną masę. Na tym etapie puree zapewne będzie mdłe. Dodaj więc jogurt naturalny, sól i pieprz. Kwaskowatość jogurtu przełamie mdłość mleka, a przyprawy dokończą dzieła. Przez dodanie większej(...)będzie Ci wrzał intensywnie, w jedną rękę chwyć zapałki, w drugą kieliszek z rumem (ja wcześniej wychyliłem jeden dla odwagi ;)). Wlej alkohol do sosu, krótko zamieszaj i odpal zapałkę. Przyłóż zapałkę do cieczy i podpal ją. Mnie udało się to dopiero za drugim razem, początkowo alkohol chyba miał zbyt niską temperaturę. Pozwól zawartości patelni się palić. Skręć
manslogblog